<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />
Powered by IGN

Τα videogames δεν είναι τέχνη. ΟΚ, πιάσε ένα Minecraft

Με αφορμή την έκθεση Digital Revolution ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε κάτι πραγματικά επαναστατικό.

Όσο το μέσο εξελίσσεται, και εννοώ τα videogames, όλο και θεριεύει το ερώτημα για το αν είναι τέχνη ή όχι. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το εν λόγω debate δεν με καίει απίστευτα, πολύ απλά γιατί δεν είμαι άνθρωπος της κουλτούρας, καθαρά και ξάστερα, δεν νιώθω την ανάγκη να χαρακτηριστεί έτσι. Περισσότερο όλων, με ενδιαφέρει να αναγνωριστεί το μέσο και να μην δαιμονοποιείται σε κάθε πιθανή ευκαιρία, κατά τα άλλα αν είναι τέχνη, καλή, κακή, άσχημη, ας το βρουν οι ειδικοί.

Από τις 20 Οκτωβρίου, και έως τις 10 Ιανουαρίου 2016, άνοιξε τις πόρτες της (παραπάνω από μία δηλαδή) η έκθεση Digital Revolution στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (ωπ, ωπ, ωπ). Δυστυχώς, δεν έχω προλάβει να την επισκεφθώ ακόμη, αλλά θα πρέπει να πέσει μετεωρίτης στη Λεωφόρο Συγγρού 107-109 ή στο κεφάλι μου για να μην τα καταφέρω τελικά. Ο λόγος;

Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ψηφιακή επανάσταση χωρίς videogames απλά δεν υφίσταται, ενώ υπάρχει και η ειδική ενότητα We Create, όπου το Minecraft έχει τη δική του θέση απολύτως δικαιωματικά. Τι είναι το Minecraft;

Top Notch

Το Minecraft είναι ένα «παιχνίδι» (sorry Μάνο), το οποίο οραματίστηκε ο Σουηδός προγραμματιστής και designer Markus “Notch” Persson. Τα εισαγωγικά στη λέξη παιχνίδι δεν μπαίνουν για να το μειώσουν, το αντίστροφο. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί μια από τις κορυφαίες ιδέες στο gaming από καταβολής του, αν όχι η πρώτη και καλύτερη, είναι κάτι περισσότερο από videogame.

 

Ως sandbox, τιμάει το είδος του και δεν υπάρχει αυτό που θα έλεγε κάποιος «αντικειμενικός στόχος». Βρίσκεσαι σε έναν 3D κόσμο που δημιουργείται με τη χρήση αλγόριθμου (procedurally generated μου λέει η μάνα μου από δίπλα, προοδευτικά ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού ο Κώστας). Τι μπορείς να κάνεις; Σχεδόν ό,τι θες. Υπάρχουν διάφορα modes στο Minecraft, όμως αν είχα τη δυνατότητα να εισέλθω βίαια στο μυαλό του Notch θα έλεγα ότι η δημιουργία και η ελευθερία κινήσεων είναι αυτά που προσδοκούσε.

Παρόλα αυτά, βλέποντας και παίζοντας το game του, είναι μάλλον δύσκολο να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος εγκεφαλικής λειτουργίας. Γι’ αυτό και ο Notch δίνει τη σκυτάλη στον παίκτη, να προβεί στις ενέργειες που επιθυμεί. Σε έναν κόσμο στον οποίο πετιέσαι χωρίς πολλά-πολλά και αποτελείται από κύβους, αλλά ακόμα κι από τρίγωνα φυστίκια να ήταν, το πρώτο πράγμα που ενδεχομένως σκέφτεσαι είναι η επιβίωση. Ο κουμπάρος μου, μυστήρια αμαξοστοιχία, είπε να μείνει απροστάτευτος και να αφήσει τον χαρακτήρα του απλά να υπάρχει χωρίς να κάνει τίποτα. Τι θα συμβεί, άραγε; To βράδυ έπιασε βροχή και έγινε μουσκίδι, αυτό.

Ανήσυχα νιάτα

Προσωπικά, στην πρώτη μου επαφή, προσπάθησα να κάνω τα βασικά: να μαζέψω πρώτες ύλες, να χτίσω μια ρημαδοπαράγκα να βάλω ένα τούβλο, σχεδόν κυριολεκτικά, πάνω από το κεφάλι μου. Απέτυχα παταγωδώς, οι χειρωνακτικές εργασίες, έστω και ψηφιακά, δεν με πάνε. Τα τρία γουρουνάκια στο παραμύθι τα είχαν πάει πολύ καλύτερα, ακόμα κι αυτό που έχτισε με βασικό υλικό το άχυρο.

 

Ένας άλλος τύπος, ο Kurt, προσπαθεί να φτάσει μέχρι την «άκρη του κόσμου», να εξακριβώσει τα σύνορα του Minecraft (ευχαριστώ Μιχάλη). Σύμφωνα με τον δημιουργό του παιχνιδιού, αυτό είναι εφικτό υπό την έννοια ότι φτάνεις σε μια περιοχή που αποκαλεί Far Lands. Μόνο που αν συμβεί αυτό, τότε το παιχνίδι έχει τόσα πολλά δεδομένα να επεξεργαστεί που αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα. Να μην το πολυλογώ, ο άνθρωπος αυτός μετέτρεψε το εγχείρημα σε σκοπό ζωής, οι περιπέτειές του ανεβαίνουν στο YouTube υπό μορφή επεισοδίων (520 ζωή να ‘χουν) και περισσότερα μπορείς να βρεις εδώ.

Επιβίωση, περιέργεια, εξερεύνηση, δημιουργία, κατεξοχήν ανθρώπινα ένστικτα. Ας επικεντρωθούμε στο τελευταίο και στον φίλο μου τον Ερμή. Αλλά πριν δούμε τι έφτιαξε και διάφορες πληροφορίες περί αυτού, να σημειώσω ότι αρκετοί παίκτες του Minecraft έχουν φτιάξει υπέροχα πράγματα, από κυβάκια. Ναι, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές κατασκευές που παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο, είναι φτιαγμένες από κυβάκια. ΑΠΟ ΚΥΒΑΚΙΑ.

 

Του δράκουλα το μέρος

Επαναλαμβάνω, ότι δεις και διαβάσεις παρακάτω δεν είναι δικό μου, είναι του Ερμή, δεν έχω το χρόνο, την υπομονή, το κουράγιο και, σίγουρα, το ταλέντο του. Αποτελεί λοιπόν μια έκδοση του Castlevania κάστρου και, ως μέγας fan της gaming σειράς, σκέφτηκε κάτι σαν φόρο τιμής. Μόνο που δεν έμεινε στη σκέψη, πέρασε στην πράξη. Την κεντρική photo του άρθρου καθώς και τις παρακάτω, μου τις παραχώρησε με τεράστια προθυμία και ευγένεια και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, ξεχωριστώς, θερμώς και φοβερώς.

 

 

 

 

 

(Στόμα ανοικτό επανέρχεται στη φυσική του θέση) Ωραίο; Προσωπικά, το θεωρώ εκπληκτικό. Σύμφωνα με τον δημιουργό, το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 75%. Ξεκίνησε πριν περίπου 4 χρόνια, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι real time έχει ασχοληθεί μαζί του κοντά στα 2. Επίσης, ορκίζεται (και τον πιστεύω) ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει editor, παραμόνο στη φάση όπου διαπίστωσε ότι το βραχώδες ύψωμα που ξεκίνησε δεν τον χωράει και έπρεπε να επεκταθεί. Το κάστρο όμως χτίζεται block by block, έχει διάφορα κρυφά μονοπάτια και πόρτες, καθώς και shortcuts.

Ο Ερμής ρωτάει αν θα σε ενδιέφερε να το εξερευνήσεις, αν θα ήθελες στο μέλλον να ανέβει το κάστρο στα maps. Κατά τον ίδιο, θα σου χρειαστεί περίπου 1,5 ώρα για να το περπατήσεις από άκρη σ’ άκρη. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να μάθει τη γνώμη σου στα σχόλια.

Φαινόμενο είναι και φαίνεται

Simpsons, επεισόδιο στο τεράστιο και υπερλατρεμένο South Park (Informative Murder Porn), best-seller PC game με 21 εκατομμύρια πωλήσεις και τρίτο με περίπου 70 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλα τα formats. Όταν η ιδέα διαμορφωνόταν στο μυαλό του Notch και το Μάιο του 2009 έβγαινε μετά προσωπικών κόπων η alpha version του Minecraft, δεν θεωρώ ότι ο Σουηδός περίμενε κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον όταν ξεκίνησε προγραμματισμό στον Commodore 128 του πατέρα του (στα 8, έφτιασε το πρώτο του game, ένα text-based adventure).

 

H ίδρυση της indie developer Mojang μαζί με τον Jakob Porser ήταν η αρχή κι ενός επιχειρηματικού θαύματος, πέρα από αυτό του gaming. Τον Νοέμβριο του 2014 επισημοποιήθηκε η εξαγορά της ομάδας ανάπτυξης από την Microsoft, έναντι του ποσού των 2,5 δις (δολάρια). Ο Notch μπορεί πλέον να ξεκινήσει κάτι καινούριο, κάποιο μεγαλεπήβολο project, μπορεί και όχι, δικό του θέμα. Όταν μπαίνουν τα χρήματα στη μέση, το ζήτημα της τέχνης οπισθοχωρεί, εξ’ ορισμού.

Όμως ακόμα κι αν τα videogames δεν είναι τέχνη, ποιός μπορεί στ’ αλήθεια να υποστηρίξει ότι το ίδιο το Minecraft δεν είναι; Θα μου δώσεις, δικαίως ίσως, τον αρχικό ορισμό ή θα μου πεις ότι στη σύγχρονη εποχή δεν έχουν αποφασίσει πέραν πάσης αμφιβολίας αν η αρχιτεκτονική είναι τέχνη, επιστήμη ή και τα δύο μαζί. Για μένα, τα πράγματα είναι πιο απλά: o κόσμος εξελίσσεται.

 

Κατά τα λοιπά, όπως η ποιητική συλλογή Πευκοβελόνες της Βάνας Καρόλου Λέκκα στους Απαράδεκτους (τι τεράστιο επεισόδιο...), όπως η selfie φωτογραφία μου στο ζωολογικό κήπο, όπως ο Παντελίδης, έτσι και το Call of Duty, για παράδειγμα, δεν είναι τέχνη. Το Minecraft, όμως; Αφήνω το ερώτημα στον αέρα, αναφέροντας πάντως ότι η επανάσταση συνέβη. Επανάσταση; Ραντεβού στην Digital Revolution.

TAGS
REVIEWS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

GAMES