<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ο δικός μου Παντελής Παντελίδης

Ο Δημήτρης Μαχαίρας, ένας άνθρωπος που γνώριζε προσωπικά και έζησε τον άνθρωπο Παντελίδη πριν καν γίνει διάσημος, μιλάει για το φαινόμενο του λαϊκού τραγουδιστή που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Δεν τον αγαπούσαν όλοι τον Παντελή Παντελίδη. Αυτό το ξέραμε καιρό και το καταλάβαμε ακόμα καλύτερα λίγες ημέρες πριν και λίγες ώρες μετά το θάνατό του. Ένας καλλιτέχνης που όσο ξαφνικά ήρθε στις ζωές μας, άλλο τόσο ξαφνικά έφυγε, πρόλαβε να προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις.

Λατρεία και μίσος, στήριξη και λοιδορία. Για άλλους ήταν ο καλλιτέχνης που τους εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο και για άλλους ένας τυχάρπαστος ατάλαντος που κανείς δεν κατάλαβε γιατί γνώρισε τόσο επιτυχία.

Ταλαντούχος ή το αντίθετο της ποιότητας; Καλό παιδί ή φιγουρατζής; Ζήτησα από τον ραδιοφωνικό παραγωγό του Sport24Radio, Δημήτρη Μαχαίρα, ο οποίος γνώρισε τον Παντελή όταν ακόμα δούλευε ως υπαξιωματικός του Ναυτικού κι έπαιρνε τηλέφωνο στην εκπομπή του, να μου πει δυο λόγια για τον πραγματικό Παντελή, έτσι όπως τον έζησε ο ίδιος τα τελευταία 7 χρόνια.

Τον άνθρωπο, τον μουσικό, τον ΑΕΚτζή. Γιατί καλό είναι να εκφράζουμε όλοι τη γνώμη μας για τον Παντελή Παντελίδη, όμως τουλάχιστον ας ξέρουμε τι άνθρωπος ήταν αυτός για τον οποίο μιλάμε. Πριν καν κάτσουμε για μου μιλήσει για το δικό του Παντελή, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

"Με τους δικούς του ανθρώπους δεν έχω μιλήσει καθόλου, ούτε πήγα στην κηδεία του, ήμουν πολύ στεναχωρημένος. Και θα σου πω γιατί. Το βράδυ πριν γίνει το ατύχημα, με είχε πάρει τηλέφωνο, γιατί του είχα στείλει ένα μήνυμα για καλή επιτυχία και με ρώτησε αν θα πάω να τον δω. Του είπα ότι δεν θα προλάβω να πάω στο πρόγραμμα, όμως θα περάσω απ' το καμαρίνι να τον δω, έστω για λίγο. Μετά γύρισα στο σπίτι και έμαθα απ' τους συγγενείς μου τι έγινε και φυσικά συγκλονίστηκα. Πήρα τηλέφωνο από εδώ κι από εκεί και έμαθα τι έγινε. Ό,τι έγινε, έγινε, δεν χρειάζεται να το ψάχνουμε παραπέρα και το λέω αυτό γιατί ακούστηκαν διάφορα. Ο κόσμος έχει μάθει να κανιβαλίζει, βρίσκουμε έναν άνθρωπο πεθαμένο και το ξεφτιλίζουμε. Τι πιο σημαντικό απ' τον πόνο της οικογένειας, της μάνας, του πατέρα και του αδερφού, αλλά εμείς εκεί".

Αυτή ήταν κι η τελευταία φορά που τον διέκοψα, απλά για να του εξηγήσω τι ακριβώς θέλω να μου πει. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, σαν χείμαρρος, άνοιξε την καρδιά του, χωρίς παύσεις και τελείες. Ο λόγος, σε εκείνον.

Ο Παντελής στα χρόνια του Ναυτικού

"Τον Παντελή εγώ τον γνώρισα πριν από 6-7 χρόνια, μέσα απ' το ραδιόφωνο. Ήταν ακόμα στο Ναυτικό και με έπαιρνε τηλέφωνο ή έστελνε μήνυμα κάθε πρωί στην εκπομπή, σε μένα και στον Βασίλη τον Γερασίμου. Κάποια στιγμή ήρθε απ' το σταθμό μέσω ενός κοινού μας φίλου και μου λέει ότι έχει γράψει ένα τραγούδι κι αν μπορεί να μας το στείλει με e-mail για να το ακούσουμε. Ήταν το 'Δεν Ταιριάζετε σου Λέω΄. Σιγά-σιγά αρχίσαμε να κάνουμε παρέα, ξεκινήσαμε να παίζουμε και το κομμάτι στο σταθμό, ήταν η εποχή που ανέβασε κι ο Παντελής μερικά κομμάτια στο YouTube. Άλλοι σταθμοί που τώρα κλαίγανε κι οδυρόντουσαν ότι πέθανε ο Παντελίδης, δεν το παίζανε ποτέ τότε φυσικά, μέχρι που η φήμη του Παντελή άρχισε να ξεφεύγει κι υποχρεώθηκαν. Τον βοηθούσαμε και με τα διάφορα live που έκανε τότε στην περιοχή του εκεί στο Ηράκλειο, τα προωθούσαμε όσο μπορούσαμε".

"Αυτό που μου έκανε εντύπωση και πρέπει να τονιστεί, είναι το γεγονός ότι στα μαγαζιά αυτά, στα οποία έκανε τα πρώτα του live, όποτε τον καλούσαν πήγαινε, ακόμα και τώρα, ως φίλος, για να πιει ένα ποτό. Δεν ξέχναγε. Και στα βραβεία του Mad, που άλλοι τα σνομπάρουν, εκείνος πήγαινε πάντα με χαρά".

Η ξαφνική επιτυχία

"Κυκλοφόρησαν κάποια τραγούδια μέσω YouTube, μετά ο Κώστας ο Μπερτάκης, ο ιδιοκτήτης του Teatro, τον είδε και τον βοήθησε να φτιάξει τα τραγούδια, να τα ενορχηστρώσει και να τα κυκλοφορήσει κανονικά. Στήριξε πολλά πάνω του επαγγελματικά ο Κώστας, τον είχε χρόνια και του είχε κάνει μεγάλα συμβόλαια για να τον έχει στα μαγαζιά του. Κατέβηκε κι ο Βασίλης ο Καρράς απ' τη Θεσσαλονίκη να τον βοηθήσει, αυτή υπήρξε κι η πρώτη μεγάλη συνεργασία του Παντελή. Ο Καρράς είναι ένας πολύ ηθικός άνθρωπος, τον είχε σαν γιο τον Παντελή. Του έδωσε τα σωστά βήματα. Επειδή δεν έχει ο ίδιος παιδιά, ο Βασίλης λέει όλους τους τραγουδιστές που είχε κατά καιρούς στο πλάι του 'τα παιδιά μου'. Ξεκίνησε λοιπόν η συνεργασία τους στο Teatro, τα μαγαζιά και τα ραδιόφωνα άρχισαν να τον παίζουν πιο πολύ, μέσα απ' το YouTube έμπαινε στα σπίτια του κόσμου πιο εύκολα και φτάσαμε στο σημείο να γίνει λαϊκός ήρωας".

"Ένα παιδί, που ούτε κώλο έστησε, ούτε κώλους έγλειψε για να προχωρήσει. Ήταν κύριος σε όλα του, δεν θα βρεις κανέναν να πει κακή κουβέντα, κι αυτοί που λένε κακή κουβέντα είναι αυτοί οι τραγουδιστές που είδαν ότι χάνουν το κοινό τους απ' τον Παντελή και μετά βέβαια ήταν οι πρώτοι που κλαίγανε από κάτω".

 

"Εκτός απ' τον Καρρά, παρέα του ήταν όντως κι ο Αντώνης ο Ρέμος, φίλος και συνεργάτης. Εγώ όταν πήγαινα στον Παντελή συνήθως καθόμουν στο καμαρίνι του με τις ώρες. Κάναμε παρέα και βγαίναμε στο 'Απλά Ελληνικά', είχαμε κοινούς φίλους τον Νίκο τον Καψάλη και τον Νάσο, τον αδερφό του. Είχαμε πάει μαζί και σ' ένα παιχνίδι Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός, το 0-1 με το γκολ του Χάρα. ΑΕΚτζής μεγάλος ο Παντελής".

"Δεν έκανε ποτέ φιγούρα"

"Η επιτυχία δεν τον είχε πειράξει καθόλου, δεν είχε αλλοιωθεί σαν άνθρωπος, όπως τον γνώρισα εγώ ως υπαξιωματικό του Ναυτικού, έτσι έμεινε. Ούτε να αποφύγει κόσμο, ούτε τίποτα, ουρές στο καμαρίνι κι ο Παντελής τους έβλεπε όλους. Ήταν ένας λαϊκός ήρωας. Βοηθούσε, όπως ο Καρράς, πάρα πολύ κόσμο. Είχε πάρει την κίνηση του Καρρά, που πάντα έδινε στον κόσμο. Ούτε ήταν ποτέ της φιγούρας, έλεγαν ότι πήρε την Mercedes για να κάνει φιγούρα και να τρέξει, βλακείες. Ακέραιος άνθρωπος, πολύ καλό παιδί, δεν άφησε για κανένα λόγο την οικογένειά του, πάντα έλεγε τα καλύτερα λόγια για όλους και δεν ξέχασε ποτέ όσους τον βοήθησαν. Ό,τι ώρα και να τον έπαιρνα, ακόμα κι αν δεν είχε χρόνο, πάντα μου το σήκωνε και με έπαιρνε πίσω". 

Η αξία του ως μουσικός κι η υστεροφημία

 

"Ο πατέρας του είχε πάρει μια κιθάρα κι άρχισε εκεί να παίζει. Σαν μουσικός είχε την ιδιότητα να γράφει φοβερό στίχο. Ζεϊμπέκικο με την ακριβή έννοια της λέξης δεν είχε, είχε αυτά που λέμε τα σέρβικα, τα χορευτικά, τα συρτά και πολλές μπαλάντες, πολύ καψουροτράγουδο, στα οποία έβγαζε το δικό του συναίσθημα. Σαν τραγουδιστής ήταν πολύ καλός, τώρα άλλοι που λένε έτσι, αλλιώς, αυτά είναι γούστα, τι να κάνουμε; Τα πρώτα του κομμάτια, τα ερασιτεχνικά, δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που έβγαλε μετά, με σωστή ενορχήστρωση και όλα τα όργανα μέσα. Απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο σε πιτσιρικάδες. Αν ο άνθρωπος είναι σωστός μουσικά, το τι λέει ο καθένας δεν έχει σημασία. Δεν μπορεί να υπάρχει αποδοχή απ' όλους, αυτό είναι φυσικό".

"Οι πιο πολλοί δεν τον έκραζαν επειδή δεν τους άρεσε, αλλά από μίσος. Μισούσαν την επιτυχία αυτού του ανθρώπου και τον τρόπο που αυτή ήρθε. Αυτοί  που έκαναν κριτική είναι αυτοί που πίστευαν ότι όλα πρέπει να γίνονται βάση σχεδίου, να ξεκινήσεις, να βρεις έναν ατζέντη, να πας σε εταιρεία. Ήταν ο πρώτος που βγήκε έτσι, άνοιξε το δρόμο, ήταν πρωτοπόρος σε αυτό που έκανε".

 

"Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι θα λείψει ένας μεγάλος καλλιτέχνης, αγαπημένος σε πολλούς. Έφυγε πάνω στη δόξα του. Πώς θυμούνται οι παλιότεροι δικοί μας τον Κόλλια, που έφυγε απ' το μαγαζί και σκοτώθηκε με το αυτοκίνητο; Τα τραγούδια του θα μείνουν, οι ρούμπες μπορεί να χαθούν, ήταν επιτυχίες της στιγμής, οι μπαλάντες όμως θα μείνουν, δεν υπάρχει περίπτωση, είναι τραγούδια, σωστά, μετρημένα, πάνω στη φωνή του, με πάρα πολύ καλό στίχο. Είχε μια εμμονή με τα γκάζια, αυτά τα κάνει η καψούρα, αν δεν καψουρευτείς πολύ δεν τα καταλαβαίνεις τα τραγούδια του, τα καψούρικα μένουν. Ο Παντελής ήρθε, άφησε σημαντικό στίγμα στο ελληνικό τραγούδι και δυστυχώς έφυγε γρήγορα".

ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΟΥ ΟΣΦΠ ΣΤΟ NBA GREECE

Hollis Thompson: "Για γέλια ο Trump, ευτυχώς που είμαι στην Ελλάδα"

Χωρίς φλυαρίες και "φίλτρα", ο Hollis Thompson ξεχώρισε τον κορυφαίο ανά θέση NBAer, "αποκάλυψε" τον κορυφαίο όλων των εποχών και κατακεραύνωσε τον Donald Trump στο NBA Greece.

ΜΟΥΣΙΚΗ