ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι έγινε τον Σεπτέμβριο του ’91;

Σεπτέμβριος, 25 χρόνια πριν. 'Nevermind'. 'Blood, Sugar, Sex, Magic'. 'Use Your Illusion'. Όλα. Τον ίδιο Σεπτέμβριο. Τι έγινε ρε παιδιά;

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου. Μια ωραία Τρίτη του 1991, πριν από 25 χρόνια, οι Red Hot Chili Peppers κυκλοφόρησαν το ‘Blood, Sugar, Sex, Magic’. Ένα εκ των κορυφαίων άλμπουμ των ’90s, πιθανότατα η τοπ δουλειά της μπάντας, σίγουρα αυτή που τους έφτιαξε παγκοσμίως.

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου. Μια ωραία Τρίτη του 1991, πριν από 25 χρόνια, οι Nirvana κυκλοφόρησαν το ‘Nevermind’. Ένα εκ των κορυφαίων άλμπουμ των ’90s, πιθανότατα η τοπ δουλειά της μπάντας, σίγουρα αυτή που τους έφτιαξε παγκοσμίως.

Δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Οι μόνες διαφορές σ’αυτές τις δύο παραγράφους είναι οι τίτλοι συγκροτημάτων και άλμπουμ. Το συγκρότημα της μιας λέξης έβγαλε δίσκο με τίτλο μια λέξη και το συγκρότημα των τεσσάρων λέξεων έβγαλε δίσκο με τέσσερις λέξεις. Λογικό.

Ναι. Την ίδια μέρα ο πλανήτης υποδέχθηκε το ‘Blood, Sugar, Sex, Magic’ και το ‘Nevermind’. Την εισαγωγή του ‘Smells Like Teen Spirit’ και αυτήν του ‘Give It Away’. Τη μελωδία του ‘Under the Bridge’ και αυτήν του ‘Come As You Are’. Την κιθάρα του Cobain και αυτήν του Frusciante. Το μπάσο του Flea και τα ντραμς του Grohl. Την οργή της Washigton και την ορμή του Los Angeles.

Οι δύο δίσκοι ηχογραφήθηκαν το ίδιο διάστημα (Μάιο-Ιούνιο), οι μπάντες βρίσκονταν και οι δύο στο Los Angeles, τα στούντιο απείχαν μεταξύ τους μισή ώρα με το αυτοκίνητο και οι δίσκοι κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα. Τι φάση με το Σεπτέμβριο του 1991;

***

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου. Μια ωραία Τρίτη του 1991, πριν από 25 χρόνια, ακριβώς μια εβδομάδα πριν την Τρίτη που μας σύστησε το ‘Nevermind’ και το ‘Blood, Sex, Sugar, Magic’, οι Guns N’ Roses κυκλόφορησαν το ‘Use Your Illusion I’ και το ‘Use Your Ilusion II’.

Ναι, οι δύο διπλοί δίσκοι των Guns N’ Roses και οι δύο δίσκοι των Peppers και των Nirvana κυκλοφόρησαν μέσα σε μια εβδομάδα, εκείνο τον Σεπτέμβριο του 1991. Λίγες μέρες πριν απ’το ‘Smells Like Teen Spirit’, το ‘Give It Away’ και τα υπόλοιπα, ο κόσμος γνώρισε το ‘Don’t Cry’, το ‘November Rain’, το ‘You Could Be Mine’, το ‘Civil War’, το ‘Estranged’, το ‘Yesterdays’, μαζί με τις διάσημες διασκευές του ‘Knockin’ On Heaven’s Door’ και του ‘Live and Let Die’.

 

Οι Guns N’ Roses δεν περίμεναν τα ‘Illusions’ για να φτιαχτούν ως ονόματα όπως οι άλλες δύο μπάντες, το ‘Appetite’ την είχε κάνει ήδη αυτή τη δουλειά. Όμως, σε αντίθεση με τα άλμπουμ των Peppers και των Nirvana, τα ‘Illusions’ τα περίμενε όλος ο πλανήτης.

Τέσσερα iconic άλμπουμ του ροκ των ’90s μέσα σε επτά μέρες. Τι φάση με το Σεπτέμβριο του 1991;

 

***

Ας το πάμε και λίγο παραπέρα. Ή μάλλον λίγο πιο πίσω. Ένα μήνα πριν αυτά τα τέσσερα άλμπουμ, τον Αύγουστο του 1991, οι Metallica κυκλοφορούν το ‘Metallica’ ή όπως το ξέρει όλος ο κόσμος, το ‘Black Album’. Δηλαδή τον πιο πετυχημένο δίσκο τους. Το ‘Enter Sandman’, το ‘Unforgiven’, το ‘Nothing Εlse Μatters’.

Λίγο πιο μπροστά; Ναι, γιατί όχι. Το Νοέμβριο του 1991 οι U2 κυκλοφορούν το ‘Achtung Baby’, πιθανότατα τoν τελευταίο καλό δίσκο τους. Ο πλανήτης υποδέχεται το ‘Even Better than the Real Thing’, το ‘The Fly’, το ‘Mysterious Ways’ και φυσικά το ‘One’. Χαμός;

Χαμός και δεν τελειώσαμε. Έρχεται ο Δεκέμβριος, ο τελευταίος μήνας του 1991. Και ο Michael Jackson κυκλοφορεί το ‘Dangerous’. Πάταγος. ‘Black or White’, ‘Who Is It’, ‘In the Closet’, ‘Remember the Time’, ‘Give In to Me’. Ο Βασιλιάς είναι εδώ, ή μάλλον ήταν εδώ για τελευταία φορά, αν και δεν το ξέραμε τότε.

Εδώ υιοθετώ φωνή του Χατζηστεφάνου απ’το “έχω φτύσει αίμα Μεταξόπουλε” και κραυγάζω ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΖΗΣΑΜΕ ΤΟΤΕ; Μέσα σε εβδομάδες-μήνες βγήκαν δίσκοι που πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα, που όλοι πήγαν ο ένας μετά τον άλλον στο Νο1, που γέμισαν με τραγούδια όλη τη δεκαετία, που φτάνουν στα αυτιά μας μέχρι και σήμερα.

Βασικά, άστο. Άσε τις πωλήσεις, τα riff στις κιθάρες, τα σουξέ, τα εμβληματικά εξώφυλλα, τις συναυλίες, τις περιοδίες, τους frontman, το θρύλο τους. Άστα, πέτα τα. Σκέψου μόνο τα video clip. Τις εικόνες που άφησαν, το πόσο χαρακτήρισαν την αισθητική των ’90s.

Τι να μετρήσεις; Την παράνοια με το ‘Black Or White’, τη Ναόμι σε sepia, τον Jordan και τον Magic να παίζουν μαζί με τον Jackson, τον Slash να πετάει σπίθες στο ‘Give In to Me’ και να το δίνει όλο έξω απ’το νεκροταφείο στο ‘November Rain’, τον Axl να γλωσοφιλάει τη Seymour ή να πηδάει απ’το τάνκερ στο ‘Estranged’, τον Frusciante στο ‘Under the Bridge’, τις τσιρλίντερ, τον γέρο και το μαλλί του Cobain στο ‘Smells Like Teen Spirit”, τον Bono στο μπαρ στο ‘One’, τη φράτζα του μικρού στο bmx και το κυνητό με τον Terminator στο ‘You Could Be Mine’.

Μεγάλο, τεράστιο κομμάτι της ’90s ποπ κουλτούρας εδραιώθηκε μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά ξέρουμε πως για τους Peppers ήταν η αρχή, αλλά για τους υπόλοιπους ήταν μάλλον η αρχή του τέλους. Τότε δεν το ήξεραν ούτε εκείνοι, ούτε εμείς, αλλά δεν θα άγγιζαν ποτέ ξανά την κορυφή όπως τότε.

Nothin’ lasts forever

even cold November rain.