<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ακούσαμε ολόκληρο τον stoner rock δίσκο του Νίκου Καρβέλα

Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης έβγαλε stoner rock δίσκο και το Oneman τον αναλύει κομμάτι-κομμάτι.

Όταν πριν από μερικούς μήνες, ο Νίκος Καρβέλας αποφάσισε να μας αποκαλύψει ότι είμαστε συμπατριώτες με τον Διάβολο, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τι μας περιμένει, δεν γνωρίζαμε τι έχει ακριβώς στο μυαλό του ο συνθέτης.

Τραγούδια με κάπως παράξενους στίχους άλλωστε μας έχει χαρίσει πολλά στην καριέρα του, οπότε ένα τέτοιο κομμάτι απλά μεγάλωνε τη συλλογή. Σιγά το νέο. Ακούγοντας όμως ολόκληρο το τελευταίο του άλμπουμ, “Μαθήματα Φιλοσοφίας”, υπάρχει είδηση.

Παιδιά, το άλμπουμ είναι σε μεγάλο βαθμό stoner. Όχι, δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε γράφω αυτό το κείμενο μεθυσμένος. Η μουσική αρκετών κομματιών του άλμπουμ ανήκει ξεκάθαρα στο είδος της stoner rock. Αυτό με τις βαριές κιθάρες που συνδυάζει στοιχεία μέταλ, acid και blues rock και κάποιοι το ξέρουν και ως desert rock; Ε αυτό. Το παίζει ο Καρβέλας.

Ένα είδος που γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα με συγκροτηματάρες όπως οι πιο παλιοί Nightstalker, οι Planet Of Zeus κι οι 1000 Mods να κάνουν sold out και 16χρονα παιδιά να φοράνε τα μπλουζάκια τους. Φοράει κανείς μπλουζάκι Καρβέλα;

 

Προφανώς αυτή η επιτυχία έφτασε στα αυτιά του αεικίνητου Νίκου Καρβέλα, ο οποίος πήρε την ηλεκτρική του κιθάρα κι έκατσε να γράψει τον πρώτο του δίσκο με κάποια stoner κομμάτια. Γιατί; Γιατί μπορεί.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι τα “Μαθήματα Φιλοσοφίας”, ένας δίσκος με 11 τραγούδια που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα έχουν την υπογραφή του Νίκου Καρβέλα. Ας τα αναλύσουμε ένα-ένα, σε μια δισκοκριτική που οφείλαμε να κάνουμε, σαν έτοιμοι από καιρό.

Η ακρόαση του δίσκου απαιτεί ένδυση με μαύρο μπλουζάκι (κι ας έχει και τη Βίσση πάνω, δεν πειράζει) και μπόλικο headbanging.

1. Η θεωρία των δεδομένων: Seven Nation Army

 

Διάρκεια: 3.59

“Μικρός βασάνιζα ζώα όπως κι εγώ μικρά, μύγες, ακρίδες, τζιτζίκια, γυρίνους”.

Ο συνθέτης μας μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά και το πρόβλημα του διαρκώς να σκέφτεσαι, σε ένα κομμάτι στο οποίο αναδεικνύονται οι κιθάρες, τα τύμπανα και τα σόλο και θυμίζει αρκετά White Stripes. Δυνατό ξεκίνημα.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Το rif που θυμίζει Seven Nation Army.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: Να είσαστε περήφανοι για τον εαυτό σας όσοι καταλαβαίνετε την μουσική ιδιοφυία αυτού του ανθρώπου.

2. Ο διάβολος είναι από την Ελλάδα: Έχετε ένα λεπτό να σας μιλήσω για τον Πάνα;

 

Διάρκεια: 4.30

“Γιατί ο Πάνας είναι ο φίλος μας, γιατί ο Πάνας είναι η ευτυχία μας, γιατί ο Πάνας είναι το νόημα¨.

Ο Καρβέλας κάνει πενηνταράκια όλες τις θρησκείες σε ένα τραγούδι που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο, αν η νέα τάξη πραγμάτων και η λέσχη Μπίντελμπεργκ δεν φοβόταν τις συνέπειες. Το πρώτο τραγούδι του νέου άλμπουμ που ακούσαμε, όχι όμως και το μεγάλο χιτάκι, το οποίο έπεται.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Το σόλο του τρίτου λεπτού.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: Ο Καρβέλας είδε το Zeitgeist.

3. Rottweiler: Ο ενοχλητικός γείτονας

 

Διάρκεια: 7.03

“Σκάβω για να μην τρελαθώ”.

Ο Νίκος Καρβέλας κατασκοπεύει τον γείτονά του ο οποίος του αποκαλύπτει την νέα μόδα, η οποία φαίνεται πως είναι το να θάβεις ζωντανά ροτβάιλερ στον κήπο σου, ελπίζοντας ότι θα επιτεθούν στους εχθρούς σου όταν τους πετάξεις μέσα στο λάκκο. Σατανικό σχέδιο, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα που θα μπορούσε να πάει στραβά. Τελικά έσπασε ο (Έλληνας) διάολος το ποδάρι του κι ο γείτονας γλίστρησε πέφτοντας μέσα στο λάκκο, καταλήγοντας τροφή για τα (100) ροτβάιλερ. Κάποια αλληγορία κρύβεται εδώ αλλά δεν την έχω εντοπίσει ακόμη. Κάθε μέταλ άλμπουμ που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται ένα επτάλεπτο έπος κι αυτό έχουμε εδώ.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Τα γαβγίσματα(;) κάθε φορά που ακούγεται η λέξη ροτβάιλερ.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: RAGE AGAINST THE KARVEL!!!

4. Αντικαταθλιπτικό: Το χιτάκι που λέγαμε

 

Διάρκεια: 4.39

“Κανένα ροκαμπίλι, κανένα μπούγκι μπούγκι, δεν με βγάζει απ’ της κατάθλιψης το λούκι, εκτός απ’ το δικό σου αντικαταθλιπτικό τσιμπούκι”.

Έπος. 4 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα αγνού έπους. Μουσική, ρυθμός, αλλαγές, ένα κομμάτι που οφείλει να ακούγεται σε όλα τα ροκ κλαμπ της πόλης, της χώρας, του πλανήτη. Σε προκαλώ να το ακούσεις χωρίς να κουνηθείς στο ρυθμό του και να το φανταστείς με άλλους στίχους.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Το “χτίσιμο” με το “Τζάμπα τα λεφτά μου τα τρώνε οι γιατροί” πριν από ακόμη ένα ξέσπασμα που θυμίζει και λίγο Sabbath στο 3.50.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: O λαός απαιτεί ο Καρβέλας support στους NIGHTSTALKER....

5. Σκέψου για λίγο: Η μπαλάντα του Γκάντι

 

Διάρκεια: 5.18

“Δίχως τα λάθη δεν θα ήταν όλα σωστά”.

Ο Νίκος Καρβέλας φαντάζεται έναν ιδανικό κόσμο χωρίς πολέμους, διαμάχες, δάκρυα και μίση και καταλήγει στο ότι θα ήταν τρομερά βαρετός, σε μια τυπική μπαλάντα του καλλιτέχνη στο πιάνο, το οποίο θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο Imagine του Lennon. Θα μπορούσε να το τραγουδήσει άνετα κι η Βίσση.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Το ρεφρέν είναι κλασικός Καρβέλας της δεκαετίας του 90.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ.

6. Σαβουρογάμης: O Καρβέλας μιλάει στα γεννητικά του όργανα

 

Διάρκεια: 4.41.

“Σαβουρογάμη πούτσε μου, είμαστε δύο ξένοι, που καταδικαστήκαμε, να ζούμε ενωμένοι”.

Ο Νίκος Καρβέλας περνάει σχεδόν 5 λεπτά, απευθυνόμενος στο πέος του. Και ποιος δεν το έχει κάνει άλλωστε; Λόγια σκληρά (pun intended), λόγια αληθινά, που σοκάρουν. “Μου ‘χεις κάνει χίλια-δυο χουνέρια, όλο κοιτάς βυζιά και κωλομέρια” και ατέλειωτο headbanging. Κομματάρα.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Τα ντραμς, συνεχώς.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: PESTA NIKO

7. Μαύρη Τρύπα: Αίτηση διαζυγίου

 

Διάρκεια: 4.25

“Ο γάμος γαμιέται, απονευρώνει την καύλα, ευνουχίζει το γέλιο”.

Αν δεν ήξερες ότι ο Νίκος Καρβέλας χώρισε με την Ανίτα Πάνια, μάλλον θα το καταλάβαινες ακούγοντας αυτό το κομμάτι. Κι η Αννίτα άλλωστε κάπως έτσι πρέπει να το έμαθε. Ο καλλιτέχνης πήρε την ακουστική κιθάρα, τα κορίτσια πήραν τις βιόλες τους και το αποτέλεσμα είναι αυτό το κατηγορώ στον θεσμό του γάμου, από τον Ρος Γκέλερ της Ελλάδας και μια ωδή στη ματαιότητα: “Από μια μαύρη τρύπα ερχόμαστε και σε μια μαύρη τρύπα όλοι μας θα μπούμε, ας το χαρούμε”. Ζήστε λίγο ρε.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Τα κορίτσια με τις βιόλες.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: Οι αλήθειες σε κάθε εποχή διώκονταν αγρίως απ’ τη σκοταδιστική μάζα του κόσμου...  τα πάντα ρει αλλά ουδέν αλλάζει..

8. Νιτρογλυκερίνη: Μια ωδή στον έρωτα

 

Διάρκεια: 4.31

“Όλα είναι χειρότερα, γαμώ την τρέλα μου σε αγαπάω, μόνο με σένα έτσι κολλάω”.

Μια ωδή στην εκρηκτική φύση του έρωτα, με τις επίσης εκρηκτικές κιθάρες να δίνουν το ρυθμό. Σπίρτο ο Καρβέλας, Νιτρογλυκερίνη ο έρωτας. Ίσως, το “Cat People” (το Gasoline ντε) της εποχής μας;

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Ξεκάθαρα το σόλο μετά το τρίτο λεπτό.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: Καρβέλα βγάλ' το σε περιορισμένη έκδοση μόνο σε βινύλιο για τους καρβελικούς.

9. Κωλάρα: Νικός Καρβέλας Vs. Sexism(;)

 

Διάρκεια: 3.57

“Με τέτοια κωλάρα, τι να το κάνεις το μυαλό;”

Ο Νίκος Καρβέλας γράφει ένα τραγούδι (φαντάζομαι κι ελπίζω) κοροϊδεύοντας την ανδρική λογική και τον σεξισμό. Οι σεξιστές δεν καταλαβαίνουν ότι τους κοροϊδεύει και το κάνουν ύμνο, μερικοί μπερδεμένοι κατηγορούν τον Καρβέλα για σεξισμό και γενικά υπάρχει ο κλασικός ελληνικός τσακωμός όπου κανένας δεν καταλαβαίνει τίποτα και δεν υπάρχει καμία ουσία. Εκτός κι αν τα εννοεί αυτά που έγραψε όπου τότε η κριτική είναι δικαιολογημένη. Μπλέξιμο. Όλα αυτά πάντως, υπό τους stoner ήχους του καλλιτέχνη στα καλύτερά τους. “Ό,τι κάνεις φαίνεται ωραίο κι ό,τι πεις ακούγεται σωστό, οι πόρτες όλες σου ανοίγουν, δεν υπάρχει ντεφό”.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Το σόλο μετά το “δεν υπάρχει ντεφό” και οι death δεύτερες στο ρεφρέν.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: #blogovision 2015

10 Miserabilevisu: Καρβέλας εναντίον έντεχνου

 

Διάρκεια: 5.31

“Γαμώ τη συντεχνία σας και τη σοβαροφάνειά σας, σαν γάλα ξινισμένο η κουλτούρα στάζει απ’ τα βυζιά σας. Γαμώ τη συντεχνία σας, γαμώ τη κολλεγιά σας, σαν γάλα πετρωμένο η έμπνευση μεσ’ τα βυζιά σας”.

Miserabilevisu, όπως έψαξα στο ίντερνετ κι έγραψε κι ένας καλός άνθρωπος στα σχόλια του YouTube, σημαίνει “αξιολύπητο να το βλέπεις”. Με τις κιθάρες στο φουλ, ο Νικόλας τα βάζει προφανώς με τους δημιουργούς της έντεχνης μουσικής “εκτός από μερικούς που έχουν κάτι να πουν”.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού: Το κιθαριστικό κρεσέντο απ’ το 4ο λεπτό και μετά (για να δεις ότι το ακούμε ολόκληρα τα τραγούδια εδώ, δεν παίζουμε).

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: “Μεγάλες αλήθειες από τον Νικόλα”.

11. Τραπεζάκι: Η ωδή στον Στέφανο Κορκολή

 

Διάρκεια: 4.33

“Τι είσαι, τι είσαι, τι είσαι μόνο θα ρωτούσα, τι είσαι, πες μου αληθινά”.

Για το κλείσιμο, ο Νίκος Καρβέλας αφήνει και πάλι την ηλεκτρική κιθάρα και πιάνει την ακουστική, ονειρευόμενος να κάτσει σε ένα ξύλινο τραπεζάκι (ή και πλαστικό) και να μπορεί να κρίνει τους ανθρώπους. Για το κομμάτι αυτό αφήνει τους Clutch και μας θυμίζει λίγο τους POLL του Τουρνά και του Ρόμπερτ Γουίλιαμς αλλά και λίγο Sting.

Κορυφαία στιγμή του κομματιού:Tον εαυτό μου θα ρωτούσα και θα ‘πεφτα στο φούρνο και εγώ”.

Καλύτερο σχόλιο στο YouTube: Πολύ καλό με νόημα…

Outro: Ο Νίκος Καρβέλας έδειξε και πάλι ότι μπορεί να γράψει ό,τι μουσική θέλει. Τώρα ήθελε να γράψει stoner. Τι σημαίνει αυτό για το είδος δεν ξέρω, ούτε ξέρω αν θα τον δούμε σε λίγο καιρό να γεμίζει συναυλιακούς χώρους. Το ερώτημα είναι αν θέλει να συνδυάσει κάποια στιγμή την καλή μουσική που γράφει με “κανονικούς” στίχους. Διαφορετικά ο επόμενος δίσκος του θα είναι folk μουσική με στίχους που θα μιλάνε για μαγείρεμα περιστεριών σε χαμηλή φωτιά. Ό,τι κι αν είναι, εμείς θα είμαστε εδώ για να το ακούσουμε.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ