ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Pink Martini πιστεύουν στον Αλμοδοβάρ

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Τεχνόπολης, το συγκρότημα που δίνει στα pin up girls έναν επιπλέον λόγο ύπαρξης, μιλά στο Oneman. Με αριθμούς.

Τα ρο του ρετρό. Αν ήμουν τόσο αυθάδης σήμερα, θα είχα αυτόν τον τίτλο στο κείμενό μου. Ωστόσο επειδή δεν μπορώ να με σκάσουν πάλι αυτοί οι τύποι του ‘καταδικάζω το vintage από όπου και αν προέρχεται’, αποφάσισα να το πάω λίγο πιο συντηρητικά. Την αλήθεια όμως, δεν μπορώ ούτε θέλω να στην κρύψω. Τα ρετρό τα αγαπώ και η αλήθεια είναι ότι τα ψιλοκυνηγάω κιόλας. Ειδικά στο κομμάτι της μουσικής, το πόσο μου αρέσει να ψαχουλεύω στα σποτιφάι και στα άλλα μαραφέτια, συγκροτήματα που κάνουν διασκευές σε παλαιότερα κομμάτια, δεν περιγράφεται.

Τώρα που μιλήσαμε για μένα, πιθανότατα έχεις ήδη πάρει πρέφα γιατί σήμερα έχουμε συνέντευξη με τους Pink Martini, παρότι όπως σημείωσε εύστοχα και ο Θοδωρής, “δεν έχουμε 1996“. Αν πάλι συνεχίζεις να έχεις κάποιες απορίες, τότε πρώτον, να ξέρεις ότι και εσύ με σκας όπως οι από πάνω. Γιατί δεν μπορεί να μη σου αρέσουν οι Pink Martini.

Δεν μπορεί να μην σε ταξιδεύουν οι νότες τους, η πάντοτε μελαγχολικά χαρούμενη διάθεσή τους. Η οποία, παρεμπιπτόντως, πάει τόσο πολύ με την Πανσέληνο, γιατί ρε παιδιά έρχεστε την Τρίτη αυτή και δεν το καθυστερήσατε λίγο; Τέλος πάντων.

Πριν σε αφήσω να ακούσεις-διαβάσεις για το συγκρότημα που κάνει τη δεκαετία να είναι ακόμα εδώ, ‘και αυτό το καλοκαίρι, λιωμένο παγωτό’ θέλω να πω σου πω ότι έρχονται αυτήν την Τρίτη 5/07 στην Τεχνόπολη και ότι τη συναυλία τους θα ανοίξει η Μαρίζα Ρίζου (την οποία κατασυμπαθώ σαν καλλιτέχνη).

 

Και τώρα, musica per favore.

(Άσχετο το ιταλικό, αλλά ακούω το Una notte a Napoli όσο γράφω, και επηρεάστηκα λιγουλάκι)

5 Τραγούδια.

Τα 5 τραγούδια που διαλέγουμε από την δισκογραφία μας, είναι αυτά που θα επιλέγαμε και να ακούσουμε. Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτά τα 5 κομμάτια, γιατί έχουν σημασία και ειδικό μήνυμα για μας. Το ‘Je ne veux pas travailler’ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν έγινε επιτυχία μέσα σε ένα βράδυ στη Γαλλία και έβαλε τις βάσεις για την καριέρα μας στην Ευρώπη. Όλοι μας λατρεύουμε τα τραγούδια μας ‘Una Notte a Napoli’, ‘Askim Bahardi’ (τούρκικο αγαπημένο μας κομμάτι που παίζουμε στις τελευταίες μας συναυλίες), ‘Pata Pata ‘(ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Κίνας).  Και φυσικά ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας έχει το ‘Ποτέ την Κυριακή’ του Μάνου Χατζιδάκι“.

 

3 Χώρες.

Θεωρούμε ιδιαίτερες όλες τις χώρες που έχουμε επισκεφθεί, αλλά αυτές που έχουμε πραγματικά αγαπήσει είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Ειδικά με την Ελλάδα, έχουμε χτίσει μια πολύ στενή σχέση τα τελευταία 15 χρόνια (πρώτη φορά ήρθαμε το 2001) και την αισθανόμαστε δεύτερο σπίτι μας“.

 

2 Μουσικές (η δική τους και η ελληνική).

Θα θέλαμε να πούμε ποιο ελληνικό τραγούδι θέλουμε να διασκευάσουμε, αλλά είναι έκπληξη!Η ελληνική μουσική αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης για μας. Το ‘Ποτέ την Κυριακή’ όπως είπαμε και παραπάνω είναι ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια και ποτέ δε χορταίνουμε να το τραγουδάμε σε συναυλίες μας“.

 

4 Λέξεις για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ενσυναίσθηση, ανοχή, ελπίδα, και αγάπη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο“.

 

1 Σκηνοθέτης.

Οι ταινίες του Hollywood μας εμπνέουν ιδιαίτερα. Ενθουσιαζόμαστε και κάνουμε σαν μικρά παιδιά όταν βλέπουμε παλιές χολιγουντιανές ταινίες. Σίγουρα, όνειρο ζωής είναι να κάνουμε το soundtrack μιας ταινίας του Pedro Almodovar“.

Υ.Γ.: Έκλεισα με ένα δικό μου αγαπημένο τραγούδι τους. Εντάξει, έβαλα τέσσερα από τα δικά τους, δεν μπορεί να έχουν παράπονο. Τα λέμε στην Τεχνόπολη, την Τρίτη (5/07) στις 21.00.