<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Οι Voyage Limpid Sound ακούγονται μέχρι την Αμερική

Το Σάββατο ανοίγουν τη συναυλία των Murder by Death στο Gagarin και με αυτή την αφορμή συναντηθήκαμε στο στούντιό τους στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τους VLS δεν τους ήξερα πριν από τη συνέντευξη, αλλά μια συνάντηση μαζί τους ήταν αρκετή για να μην τους ξεχάσω. Αν βρεθείς ποτέ στο στούντιό τους, θα καταλάβεις τι θέλω να πω καθώς το σκηνικό έρχεται από μια άλλη εποχή.

Μπήκα από μια γκαραζόπορτα και μπροστά μου ξεπρόβαλε ένα παλιό κτίριο σε γκρίζα απόχρωση. Ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο και μπήκαμε σε έναν χώρο γεμάτο από vintage θησαυρούς. Είναι το μεγαλύτερο στούντιο που έχω δει ποτέ. Οι VLS αγαπούν τα παλιά αντικείμενα και στον χώρο τους μπορείς να βρεις από παλιά μουσικά όργανα μέχρι μια 60's καφετιέρα και από μια τηλεόραση-αντίκα έως ένα ομοίωμα του Παρθενώνα μέσα από το οποίο ανάβει ένα πορτοκαλί φωτάκι. Μα πορτοκαλί;

Οι Voyage Limpid Sound μετρούν επτά χρόνια με τα σημερινά τους μέλη, τον Σέργιο Βούδρη στη φωνή και στο μπάσο, το Χρήστο Νυφλή στην κιθάρα και στη φωνή, το Νίκο Τριανταφύλλου στα τύμπανα και στη φωνή, και τον Κώστα Συνοδινό στο όργανο και στη φωνή.

Σ' αυτό το γκρουπ, τραγουδούν όλοι.

Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αφού κάναμε το στούντιο άνω κάτω για τις ανάγκες της φωτογράφησης, φόρεσαν τις παντόφλες τους, κάθισαν αναπαυτικά στον καναπέ και ξεκινήσαμε την κουβέντα. Εντάξει είχαμε ξεκινήσει και λίγο πιο πριν αφού δεν μπορούσα να μην ρωτάω για αυτά που έβλεπα γύρω μου.

Ο ήχος τους δεν ορίζεται εύκολα, και γιατί να τον ορίσεις άλλωστε; ''Είναι αρτίστικη ποπ'' λέει ο Νίκος. ''Για να μην πω έντεχνη ποπ, δεν μου αρέσει ο όρος μπορεί να αποπροσανατολίσει''. Ο frontman και ιδρυτής του συγκροτήματος Σέργιος Βούρδης πιστεύει πως το πιο αντιπροσωπευτικό τους κομμάτι είναι το Amy Camus. ''Για μένα είναι η πιο επιτυχημένη μου παραγωγή. Είναι αυτή που συνοψίζει τα περισσότερα στοιχεία με τον πιο πετυχημένο τρόπο''.

 

Ο ίδιος ζει από τη μουσική αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπόλοιπους. Ο Κώστας ασχολείται με το εμπόριο, ο Χρήστος έχει καταστήματα με ρούχα και ο Νίκος είναι άνεργος γραφίστας και βιομηχανικός σχεδιαστής, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό των εξωφύλλων του συγκροτήματος. ''Τα εξώφυλλα των άλμπουμ γίνονται στο χέρι με μια μέθοδο που θυμίζει πολύ τη βιβλιοδεσία''.

Οι δίσκοι τους εκδίδονται από την εταιρεία 'Δίσκοι Δισκέξ'. Μια εταιρεία από τους Voyage Limpid Sound για τους Voyage Limpid Sound.

 

''Καταρχάς το είδος μουσικής που παίζουμε δεν έχει κανένα λόγο να βγαίνει σε μεγάλες εταιρείες. Δεν υπάρχουν καν μεγάλες εταιρείες αλλά οργανωμένες ή εμπορικές ας πούμε καλύτερα. Φτιάξαμε μια εταιρεία που εκδίδουμε μόνο δικά μας πράγματα γιατί έχουμε πολύ υλικό και με σκοπό να εκδώσουμε οτιδήποτε ανέκδοτο έχουμε ως τώρα και παράλληλα αν προκύψει κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και αυτόν που θα το έχει δημιουργήσει θα το σκεφτούμε. Αλλά ουσιαστικά είναι μια προσωπική εταιρεία του γκρουπ''. O Χρήστος συμπληρώνει: ''Δεν μπορούμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο business plan αλλά το κοιτάμε σταδιακά και μια άλλη εταιρεία ίσως να μην είχε την ίδια προσέγγιση με εμάς''.

Το στούντιο του γκρουπ είναι πλέον ανοιχτό σε προσφιλείς παραγωγές. Τα αμέτρητα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί, μια τεράστια συλλογή από πράγματα μεγάλης αξίας, οικονομικής και συναισθηματικής, είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να ανοίξουν την πόρτα τους. ''Εδώ βρίσκονται δύο ξεχωριστές συλλογές. Δυόμιση θα έλεγα. Ένα κομμάτι της συλλογής είναι του γκρουπ, η συλλογή οργάνων του Κώστα και η δική μου'', λέει ο Σέργιος.

Ο στίχος τους είναι αποκλειστικά αγγλικός και ο Σέργιος εξηγεί τους λόγους γι' αυτή τους την επιλογή και υποστηρίζει ότι για τον ίδιο είναι πολύ φυσικό να γράφει στίχους στα αγγλικά γιατί πάνε πακέτο με τη ροκ μουσική.

''Για χίλιους λόγους έχουμε επιλέξει τον αγγλικό στίχο. Είναι το πώς ξεκίνησε και το γιατί συνεχίστηκε. Δεν είναι μια συνειδητή απόφαση''.

 

Ο Κώστας συνεχίζει. ''Σίγουρα η γλώσσα του στίχου επηρεάζει τη μουσική αυτή καθεαυτή καθώς και την ερμηνεία, οπότε είναι και αισθητικό ζητούμενο. Όταν παίζεις ελληνικά τραγούδια ανεξάρτητα από το υπο-είδος της ροκ που αντιπροσωπεύεις κατευθείαν μπαίνεις στην κατηγορία 'ελληνικό ροκ' γιατί η γλώσσα επηρεάζει και το είδος. Είναι μια επιλογή ώστε να είσαι στον κορμό του δέντρου και όχι σε ένα κλαδί''.

Ο Νίκος με τη σειρά του θίγει το ζήτημα της δημοτικότητας της αγγλικής γλώσσας και τις μεγαλύτερες δυνατότητες που δίνει στα τραγούδια να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. ''Με τον αγγλικό στίχο μεγιστοποιείς τις πιθανότητες να σε ακούσει και κάποιος εκτός Ελλάδας. Μέχρι τώρα δεν έχουμε συναντήσει το φαινόμενο όπου ξένοι ακούν ελληνόφωνα σχήματα, ενώ μπορεί να ακούσουν Γερμανούς ή Ισλανδούς ή Κινέζους''.

Έπειτα ο Σέργιος μου παίρνει την ερώτηση από το στόμα λέγοντας πως ένα μεγάλο μέρος του κοινού τους βρίσκεται εκτός Ελλάδος. ''Έχουμε διανομή στο εξωτερικό και Αμερική και προς Ασία. Τους μισούς μας δίσκους τους πουλάμε στο εξωτερικό''.

Και κάπου εκεί αναρωτιέμαι αν ξέρουν ποιο είναι το κοινό τους και αν απευθύνονται σε συγκεκριμένο ακροατήριο. ''Έχουμε έναν πυρήνα ανθρώπων κυρίως από την ψυχεδέλεια, η οποία επειδή είναι και της μόδας έχει μεγαλώσει ο κύκλος της. Οπότε έχουμε μια ευκαιρία να την εκμεταλλευτούμε''.

Το χαμηλό τους προφίλ πίστευα ότι οφείλεται αποκλειστικά στο είδος της μουσικής που αντιπροσωπεύουν αλλά οι ίδιοι με διέψευσαν.

 

 

''Σίγουρα οφείλεται στη μουσική αλλά είναι και θέμα επιλογής. Είμαστε μια ερασιτεχνική μπάντα γι' αυτό έχουμε χαμηλό προφίλ. Είμαστε σε μια γενιά μουσικών που είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Είναι λειτούργημα αυτό που κάνουμε. Δεν είμαστε στη σόουμπιζ είμαστε απλά μουσικοί. Γι' αυτό λειτουργούμε και με τέτοιο τρόπο''.

Αν δεις τα εξώφυλλα των δίσκων τους είναι δύσκολο να μην σου τραβήξουν αμέσως την προσοχή. ''Προφανώς δίνουμε βάση στο εικαστικό κομμάτι. Γενικά προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μόμοι μας. Ο Νίκος έκανε το Voyageology και η Φανή Αθανασοπούλου είχε κάνει τη γάτα''.

Ο δίσκος Voyageology έχει και μια αναφορά στον Χατζιδάκι. ''Η μουσική αναφορά υπάρχει αλλά δεν φαίνεται. Από την άλλη το φορμάτ του δίσκου είναι ίδιο με εκείνο της 'Ρυθμολογίας' του Μάνου Χατζιδάκι''.

 

Ο Σέργιος έχει ιδιαίτερη αγάπη γι' αυτό τον δίσκο. ''Είναι ένας δίσκος που έχω κρεμασμένο στο δωμάτιό μου και όταν βγάζαμε τη συλλογή καταλήξαμε σε κάτι με -ολογία μέσα και δοκιμάσαμε το Voyageology, to limpidology, το soundology κλπ. Η προμετωπίδα στο δίσκο του Χατζιδάκι είναι ένα έργο του Μόραλη και σε αυτό είναι η ζωφόρος των voyage".

Μια τέτοια ολοκληρωμένη δουλειά όχι μόνο από άποψη μουσικής αλλά και αισθητικής με οδήγησε να ρωτήσω το τι έχουμε χάσει σαν ακροατές που πλέον δεν αγοράζουμε δίσκους και CD όπου φαίνεται ολόκληρη η δουλειά που έχει κάνει ο κάθε καλλιτέχνης.

''Αυτό είναι πιο πολύ θέμα της μουσικής βιομηχανίας. Όταν ένα γκρουπ θέλει να βγάλει το δίσκο του σε φυσικό φορμάτ αυτόματα θέλει να περάσει και μια συνολική αισθητική. Με αυτόν τον τρόπο περνάς στον ακροατή όλο το concept του δίσκου το οποίο ξεκινάει από το εξώφυλλο και μπορεί να φτάνει μέχρι και την ετικέτα. Αυτό νομίζω το στηρίζει ακόμα ο κόσμος που θέλει να κρατάει στο χέρι του τη δουλειά ενός καλλιτέχνη. Τώρα που φαίνεται πως το βινύλιο πουλάει ξανά η μουσική βιομηχανία ρίχνει το βάρος της πάλι εκεί. Επίσης όταν ακούς μουσική στον υπολογιστή παράλληλα θα κάνεις και κάτι άλλο ενώ το βινύλιο είχε αυτή τη διαδικασία που θα κάτσεις στην πολυθρόνα, θα χαζέψεις το εξώφυλλο και θα ακούσεις το δίσκο. Στο τέλος το σημαντικό είναι να ακούμε μουσική τώρα το που θα την ακούμε πάντα άλλαζε''.

Ο Χρήστος από την άλλη πλευρά τονίζει μια άλλη πτυχή του δίσκου ως φυσικό αντικείμενο. ''Στο δίσκο δεν είναι εύκολο να προσπεράσεις τραγούδια γι' αυτό αναγκάζεσαι κατά κάποιο τρόπο να τον ακούσεις ολόκληρο. Είναι όλη η διαδικασία διαφορετική και σου δημιουργεί ένα δεύτερο επίπεδο αγάπης''.

Τη μουσική και τους στίχους του γκρουπ γράφει ο Σέργιος. Δεν έχουν δώσει αλλού κάποιο από τα τραγούδια τους αλλά είναι ανοιχτοί σε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Τώρα ετοιμάζουν το Χριστουγεννιάτικο δίσκο της μπάντας, που θα βγει τα Χριστούγεννα του 2016. (Να γιατί οι VLS δεν είναι σε κάποια άλλη δισκογραφική εταιρεία).

Ο Σέργιος θέλει όταν πεθάνει να ανακαλύψει κάποιος όλη τη δισκογραφία των Voyage. ''Για να έχει χίλια δυο πραγματάκια να χαζέψει. Όπως ακριβώς και το μέρος όπου είναι ένας καθρέφτης αυτού που κάνω. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τους Voyage''.

 

Αν βρεθείς το Σάββατο στο Gagarin οι VLS θα σε ζεστάνουν μέχρι να βγουν οι Murder by Death.

''Θα κινηθούμε σε πιο γήινα μονοπάτια για να ταιριάζουμε με την ατμόσφαιρα του άλλου συγκροτήματος. Δεν ταιριάζουμε καθόλου με τους 'Murder by Death' γι' αυτό πιστεύω ότι μας διάλεξαν''.

Κάπου στην Ομόνοια θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει τα γυαλιά μου στο στούντιο. Λογικό αφού είχε πιάσει βροχή. Κοίταξα το κινητό μου και βρήκα δύο κλήσεις από τον Σέργιο. Δεν πειράζει θα μου τα δώσουν στο live.

Οι Voyage Limpid Sound ανοίγουν τη συναυλία των Murder by Death το Σάββατο 16/5 στο Gagarin 205.

ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ