ΜΟΥΣΙΚΗ

Saint Etienne: Η αιώνια λιακάδα μιας pop μπάντας

Ο Γιάννης Σαμούρκας μιλά με το συγκρότημα λίγες μέρες πριν αυτό, ανέβει στη σκηνή του Gagarin 205.

Σε μια κουβέντα που είχα πρόσφατα με ένα φίλο περί Saint Etienne, καταλήξαμε ότι, στην Ελλάδα τουλάχιστον και ειδικά την εποχή που ήταν στα top (of the pops) τους, αντιμετωπίζονταν σαν guilty pleasure από τους εναλλακτικούς. Ο ίδιος ο Bob Stanley (ιδρυτικό μέλος της μπάντας) αφορίζει τον όρο guilty pleasure στο βιβλίο του για ιστορία της pop “Yeah yeah yeah”. Δύσκολα κανείς παραδεχόταν ότι ακούει την ποιοτική pop μουσική που έφτιαχναν από τις αρχές του ’90. Μια δύσκολη εποχή για drum programming, bongos, keyboards, τη χαρούμενα νωχελική φωνή της Sarah Cracknell και μελωδίες που μπορούσαν να βάλουν ήλιο σε οποιαδήποτε μέρα και εποχή του χρόνου. Αν τότε δεν είχες κιθάρες κουρδισμένες (ή και ξεκούρδιστες) στο Seattle δεν πήγαινες πουθενά. Το grunge ήταν παντού. Αλλά οι Saint Etienne δεν ζορίστηκαν. Επί δύο δεκαετίες και βάλε δημιουργούν ένα κολάζ pop μουσικής ενώνοντας κομμάτια dub, disco, house, electro και ‘60s αισθητικής.

Στο τέλος του μήνα θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά στη χώρα μας. Αρπάξαμε την ίδια ευκαιρία για να μιλήσουμε με τον Pete Wiggs, το εν τρίτο της μπάντας, για το παρελθόν τους, το μέλλον τους, το Brexit, το Euro 2016 και τον Homer Simpson.

Πάντα πίστευα ότι ακούγεστε αρκετά σοφιστικέ για να είστε μέρος της γενικής χορευτικής σκηνής αλλά παράλληλα και πολύ χαρούμενοι για τη σοφιστικέ indie κοινότητα. Το αισθάνεστε κι εσείς αυτό;

Όταν ξεκινήσαμε δεν θέλαμε να είμαστε ούτε χορευτική ούτε indie, αλλά μια pop μπάντα που θα ανακατεύει στοιχεία από όλα τα είδη μουσική που αγαπούσαμε. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς απαραίτητα να ταιριάξεις σε μια συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Θα ήθελα πολύ να δω ένα διάγραμμα Venn που να δείχνει το χώρο που καταλαμβάνουμε σε διάφορα είδη (μουσικά)”.

Αυτή είναι μια ερώτηση περισσότερο ενός λάτρη της μουσικής παρά δημοσιογραφική. Ξεκίνησα να σας ακούω όταν ανακάλυπτα τη μουσική των Stereolab, των Massive Attack και στο μυαλό μου ήσασταν κομμάτι αυτής της φάσης.

Και τα δύο αυτά συγκροτήματα είχαν μεγάλη επιρροή σε μας και σίγουρα νιώθαμε ότι έχουμε κοινή αισθητική. Όλοι μας αντλούσαμε έμπνευση από το παρελθόν αλλά τα αφομοιώναμε με καινούργια στοιχεία για να φτιάξουμε ένα φρέσκο και σύγχρονο ήχο που θα ήταν μια εναλλαγή από τον κυρίαρχο ήχο του grunge εκείνης της εποχής“.

Όποιος σας παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να καταλάβει ότι έχετε κινηθεί σε πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής και έχετε επηρεαστεί από ένα σωρό πράγματα. Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής του οποίου δεν θα θέλατε ίχνος στα τραγούδια σας;

Fusion! Στην πραγματικότητα δεν ξέρω καν τι είναι αλλά ακόμα και στην αναφορά αυτής της λέξης, η μουσική αυτή με αφήνει παγερά αδιάφορο. Παλιότερα θα σου έλεγα το progressive rock (που δεν αντέχω και πολλά από αυτό)“.

 

Ποια είναι η σημαντικότερη ηχητική επιρροή των Saint Etienne;

Θα σου δώσω μια μάλλον γενική απάντηση, αλλά όλη η pop μουσική από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, διατρέχει λίγο πολύ όλη μας τη μουσική. Θα μπορούσε κανείς να το περιορίσει κάπως και να πει ότι έχουμε επισκεφθεί περισσότερο τις δεκαετίες τους ’60 και του ’70“.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι είχα πάνω από μία δεκαετία να ακούσω ξανά τις πρώτες σας ηχογραφήσεις. Ακούγοντας πάλι το So Tough και το Good Humor, συνειδητοποιώ πόσο βαθειά σημαίνων και μοναδικός ήταν ο ήχος σας, εκείνα τα πρώτα χρόνια. Και πάντα πίστευα ότι σας αξίζει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αναγνώρισης.

Μμμ…πίτααα (σ.σ. με φωνή Homer Simpson). Πάντα θέλω να παίρνω ένα παραπάνω κομμάτι πίτα, αλλά όχι νομίζω ότι τα καταφέραμε μια χαρά. Ίσως ναι, να χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνος, αλλά πιστεύω ότι σήμερα έχουμε πλέον τη δική μας θέση στην κληρονομιά της Βρετανικής μουσικής“.

Απαντάτε ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για πάνω από 20 χρόνια. Ποια ήταν η χειρότερη ερώτηση που σας έχουν κάνει;

Είναι αρκετές αλλά το ‘Λοιπόν, πείτε μας για τη μπάντα σας’ είναι πάντα μια κακή αρχή σε μια συνέντευξη. Θα προτιμούσα να ανταποκρίνομαι στη γνώμη κάποιου άλλου για μας ή τη μουσική μας από το να προσπαθώ να εξηγήσω περιληπτικά το τι είμαστε και τι κάνουμε, μέσα σε μία γρήγορη πρόταση. Είναι λες και κάνεις αίτηση για δουλειά“.

 

Αν σας ζητούσαν να παίξετε ολόκληρο ένα από τα άλμπουμ σας, ποιο θα διαλέγατε;

Πρόκειται να παίξουμε το Foxbase Alpha, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να παίξουμε και το Tiger Bay με μια ορχήστρα“.  

Ποια είναι η γνώμη σας για το Brexit;

Ψήφισα να μείνουμε. Δεν πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ένωση είναι ένας τέλειος οργανισμός αλλά νομίζω ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της εξόδου μας από αυτήν είναι μακράν μεγαλύτερες από τις θετικές. Δεν θα έπρεπε καν να έχει γίνει δημοψήφισμα, αλλά να έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Οι εκστρατείες που έγιναν με τόσα ψέματα έχουν δημιουργήσει μερικά άσχημα συναισθήματα και έχουν διχάσει το βρετανικό λαό“.

Έχετε πάρει το όνομα σας από μια γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα και είναι οι μέρες του Euro 2016 (σ.σ. εκείνες τις μέρες έγινε η συνέντευξη), οπότε παρότι δεν έχω καμία επαφή, πρέπει να ρωτήσω. Παρακολουθείτε;

Ο Bob (Stanley) είναι ο βασικός ποδοσφαιρόφιλος. Εγώ συνήθως παρακολουθώ μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι το Euro, αλλά φέτος ήμουν πολύ απασχολημένος για να μπορέσω να δω πολλά παιχνίδια. Πράγμα που τελικά δε με χάλασε, δεδομένης της απόδοσης της Αγγλίας“.

 

Έχετε σχέδια για καινούργιο άλμπουμ;

Ναι! Έχουμε αρχίσει να γράφουμε καινούργια κομμάτια και ελπίζουμε αυτή τη φορά να σπάσουμε το προσωπικό μας ρεκόρ χρόνου ολοκλήρωσης ενός άλμπουμ. Θέλουμε να κυκλοφορήσει του χρόνου“.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος. Τι σκέφτεστε;

Νομίζω είναι όντως πάνω από τρεις φορές αλλά το μυαλό μου είναι σε σύγχυση! Μας αρέσει να ερχόμαστε στην Ελλάδα και πάντα έχουμε φοβερή υποδοχή από τους fans. Πραγματικά δεν βλέπουμε την ώρα για το live του Σεπτεμβρίου“.

Οι Saint Etienne θα εμφανιστούν στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου στο Gagarin 205.