ΛΙΣΤΕΣ

10 κλασικά soundtrack ελληνικών ταινιών

To soundtrack της ταινίας 'Καζαντζάκης' σε μουσική του Μίνου Μάτσα κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής.

Η μουσική μιας ταινίας είναι πολλές φορές το ίδιο σημαντική με την ίδια ταινία. Άλλες φορές και πολύ ανώτερή της. Δημιουργεί ατμόσφαιρα και αυξάνει τη δραματική ένταση σε τέτοιο βαθμό που τα συναισθήματα που σου προκαλούνται με την παρουσία της είναι πολλαπλάσια από όσα θα είχες χωρίς αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες ταινίες που θεωρούνται πολύ καλές μας έχουν μείνει από το soundtrack τους.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, στη νέα του ταινία ‘Καζαντζάκης’ συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μίνωα Μάτσα για ακόμη μία φορά μετά το ‘Ο Θεός Αγαπάει Το Χαβιάρι’ του 2012. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Μαρίνα Καλογήρου και είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη ‘Αναφορά στον Γκρέκο’ .

Ο Μίνως Μάτσας σε συνέντευξή του στην Huffington Post είχε πει “Η μουσική στο σινεμά διευρύνει την εικόνα, της δίνει ένα εύρος και ο θεατής ακούει αυτά που δε λέγονται, αυτά που δε φαίνονται. […] Αν δεις τη σκηνή μιας ταινίας με τη μουσική της πρώτα και μετά χωρίς μουσική, τη δεύτερη φορά θα νομίσεις ότι είναι βουβή. Είναι λοιπόν μια πολύ ωραία εξίσωση που θέλω να λύσω.”

Το Έθνος της Κυριακής προσφέρει το  soundtrack της ταινίας ‘Καζαντζάκης’ και με αφορμή αυτό θυμηθήκαμε όλα τα soundtrack των ελληνικών ταινιών που έγραψαν μουσική ιστορία.

Νύφες – Σταμάτης Σπανουδάκης

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει δουλέψει με τον Παντελή Βούλγαρη σε πολλές του ταινίες. Στον ‘Δρόμο’, στα ‘Πέτρινα Χρόνια’, στη ‘Φανέλα με το 9’, η συνεργασίας τους όμως που μας έχει μείνει περισσότερο είναι αυτή για την πολυβραβευμένη ταινία ‘Νύφες’. Η μουσική του μας ταξίδεψε μαζί τις Νύφες από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη.

Πολίτικη Κουζίνα – Ευανθία Ρεμπούτσικα

Ίσως να μην υπάρχει ταινία που το soundtrack να μας έρχεται τόσο αυτόματα στο μυαλό όπως για την ‘Πολίτικη Κουζίνα’. Πράγματι η Ευανθία Ρεμπούτσικα μεγαλούργησε και άφησε πίσω της ένα τραγούδι-κληρονομιά.

Αυτή η Νύχτα μένει – Σταμάτης Κραουνάκης

Μια αξεπέραστη ερμηνεία από τη Δήμητρα Παπίου για ένα αξεπέραστο κομμάτι του Σταμάτη Κραουνάκη σε μια αξεπέραστη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Φτηνά Τσιγάρα – Παναγιωτης Καλαντζόπουλος

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, σύζυγος της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, έγραψε τη μουσική για την ίσως πιο ποιητική και ωραία ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Εκείνο το Καλοκαίρι – Γιάννης Σπανός

Λάκης Κομνηνός και Έλενα Ναθαναήλ σε ένα ατελείωτο αδιέξοδο με το πιο δραματικό τέλος και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά soundtrack για ερωτευμένους σε εκτέλεση Γιάννη Φέρτη και Αφροδίτη Μάνου να το συνοδεύει. Χαρτομάντιλο;

Ρεμπέτικο – Σταύρος Ξαρχάκος

Η ταινία του Κώστα Φέρρη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου είναι του 1983 αλλά νιώθεις λες και βρίσκεσαι μαζί με τη Μαρίκα Νίνου από το 1922 που γεννήθηκε μέχρι το 1955 που πέθανε. Ο Σταύρος Ξαρχάκος συνέθεσε το ‘Καίγομαι, καίγομαι’ και το ‘Δίχτυ’ για το ‘Ρεμπέτικο’ τα οποία οποιοσδήποτε που δεν το ήξερε θα πίστευε ότι είναι παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια.

Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα – Μίμης Πλέσσας

Για το ‘Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα’ του Νίκου Φώσκολου άφησε ένα αθάνατο τραγούδι το ‘Καινούριο μου φεγγάρι’ μέρος ενός αθάνατο soundtrack.

Ευδοκία – Μάνος Λοϊζος 

Το ‘Ζεμπέκικο της Ευδοκίας’  του Λοϊζου είναι ίσως μαζί με το συρτάκι του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, παγκόσμια οι πιο αναγνωρίσιμες ελληνικές μελωδίες.

Μανταλένα – Μάνος Χατζιδάκις

Είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα συγκεκριμένο soundtrack του Χατζιδάκι. Ακόμα και εκείνα που ο ίδιος αφόρισε, όπως ‘Τα παιδιά του Πειραιά’, είναι πραγματικά υπέροχα. Η μουσική της ‘Μανταλένας’ και ειδικά το ‘Θάλασσα Πλατιά’ θα είναι από τις πιο αγαπημένες και μελαγχολικές μελωδίες της ζωής μας, γραμμένη για την καλύτερη ίσως ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Στέλλα –  Μάνος Χατζιδάκις

Η ‘Στέλλα’ του Κακογιάννη είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές και φεμινιστικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η  αγέρωχη Μελίνα Μερκούρη να τραγουδάει βουρκωμένη το ατμοσφαιρικό ‘Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι’ είναι η απόλυτη δραματική κορύφωση της ταινίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

15 από τις πιο πετυχημένες διασκευές τραγουδιών