24MEDIA
LIVE

Η glory night των Scorpions στο Καλλιμάρμαρο και ο λόγος που τους αγαπάμε ακόμα

Πήγαμε στην τελευταία συναυλία του θρυλικού συγκροτήματος στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι θα ξανάρθουν.

Δευτέρα 16 Ιουλίου και οι δρόμοι γύρω από το Καλλιμάρμαρο είναι κλειστοί από νωρίς. Η κίνηση στους υπόλοιπους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας είναι τεράστια και ευτυχώς έχω προνοήσει και έχω παρκάρει το αυτοκίνητο περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Σωτήρια κίνηση.

Αποφασίζω να ανηφορίσω με τα πόδια, προκειμένου να φτάσω κάποτε έξω από τις πύλες του επιβλητικού σταδίου. Εκεί ο χρόνος σταμάτησε. Ο κόσμος που περίμενε καρτερικά στις ουρές για να περάσει από τις δύο μοναδικές (!) εισόδους ήταν υπερβολικός και κάπου εκεί ένιωσα τις πρώτες σταγόνες κρύου ιδρώτα να λούζουν το μέτωπό μου.

24MEDIA

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Η ώρα ήταν 20:00 και χρειάστηκε να περιμένω περίπου 1μιση ώρα για να καταφέρω να περάσω από την κεντρική είσοδο. Δεν ξέρω τι κάνουμε λάθος στην Ελλάδα και δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τέτοια events. Μάλιστα, είχαμε καθυστερήσει τόσο πολύ να μπούμε που από ένα σημείο και μετά οι πύλες άνοιξαν χωρίς να γίνεται έλεγχος στα εισιτήρια, καθώς η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είχε ήδη εμφανιστεί πάνω στην κεντρική σκηνή του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Δίπλα μου υπήρχαν άτομα όλων των ηλικιών. Παιδιά, γονείς, παππούδες, ζευγάρια, ροκάδες, μαλλιάδες, κουλτουριάρηδες, αλτέρνατιβ, μέινστριμ, φανς των Scorpions και άλλοι που ήξεραν μόνο ένα τους τραγούδι. Ήταν όλοι εκεί. Για να ζήσουν την εμπειρία του ‘Once in a lifetime’ live στο στάδιο που χτίστηκε 556 χρόνια προ Χριστού.

24media

Ναι, ξέρω. Η αλήθεια είναι πως οι συναυλίες των Scorpions στη χώρα μας έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Ανά δύο χρόνια έρχονται και διατυμπανίζουν πως θα είναι το τελευταίο live τους και μετά όλο και κάτι γίνεται και έρχονται ξανά. Και ξανά. Είναι λες και το κάνουν επίτηδες.

Λες και ξέρουν πως θα μας συγκινήσουν ένα τσακ παραπάνω διαφημίζοντας πως αυτή η φορά θα είναι και η τελευταία. Φαίνεται, πάντως, πως τα καταφέρνουν μια χαρά, αν κρίνουμε από το γεγονός πως γεμίζουν ένα στάδιο με πάνω από 40.000 κόσμο, ενώ την ίδια εποχή όλα τα πιο ‘σύγχρονα’ συγκροτήματα φτάνουν με το ζόρι τους 10.000.

24MEDIA

Ας μην ξεφεύγουμε, όμως. Παρά την τεράστια ταλαιπωρία για να μπω στο γήπεδο, τη στιγμή που πάτησα στον εσωτερικό χώρο, τα έχασα. Είναι τέτοια η αύρα αυτού του σταδίου που σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Δεν είχα ξαναδεί τόσο πολύ κόσμο μαζεμένο στο Καλλιμάρμαρο. Μόνο από φωτογραφίες. Και είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Το κακό ήταν πως όλοι κάθονταν όπου έβρισκαν, χάθηκε ο έλεγχος και μέχρι να ξεκινήσει η συναυλία υπήρξαν και κάποιες μικρές μανούρες.

24MEDIA

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία άνοιξε τη συναυλία, έπαιξε για μισή ώρα κάποια από τα θρυλικά κομμάτια της ροκ μπάντας (αν και τα ακούγαμε απ’ έξω κι όχι από μέσα), ενώ περίπου στις 22.00 ανέβηκαν στη σκηνή οι γερόλυκοι των Scorpions. Ένα ‘Καλησπέρα Αθήνα’ του Κλάους Μάινε κι ένα γρατζούνισμα της ηλεκτρικής κιθάρας του Ρούντολφ Σένκερ ήταν αρκετά για να ξεχάσουμε όλα όσα είχαν προηγηθεί.

Τα χιλιάδες φλας των κινητών τηλεφώνων του κόσμου που βρισκόταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο φώτισαν το γήπεδο και δημιουργήθηκε μια μαγική εικόνα με θέα την Ακρόπολη και υπό τους ήχους του ‘Wind of Change’ και άλλων κομματιών των Scorpions. Μπορεί να μην είπαν το Holiday (ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια), αλλά στο encore τα έδωσαν όλα με το ‘Rock You Like a Hurricane’ και το ‘Still Loving You’.

Highlight της βραδιάς ήταν και το drum solo του Μίκι Ντι, του Ελληνοσουηδού ντράμερ των Scorpions, ο οποίος εντάχθηκε πρόσφατα στην μπάντα (2016), μετά από 23 χρόνια στους Motorhead. Τα έδωσε όλα επί σκηνής και αποθεώθηκε.

24MEDIA

Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα. Αν και έχουν πατήσει τα 70 χρόνια ζωής, δεν το βάζουν κάτω. Έχουν μέσα τους εκείνη την δίψα που είχαν την δεκαετία του 1970 όταν ξεκινούσαν τις μεγάλες τους επιτυχίες. Έκατσαν στο εντυπωσιακό stage για ένα γεμάτο δίωρο και τραγούδησαν κομμάτια από το χθες και το σήμερα. Ναι, το 2015 (50 χρόνια μετά την ίδρυση τους) έβγαλαν το τελευταίο (κυριολεκτικά) άλμπουμ τους.

24media

Τι κι αν πολλοί έκραξαν όσους βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (16/7) στο Καλλιμάρμαρο για να ακούσουν για τελευταία φορά τους Scorpions; Τι κι αν πολλοί από εμάς ξέρουμε πως κάπου κάποτε θα τους ξαναδούμε live; Τι κι αν πλέον αυτοί οι γερόλυκοι της ροκ θεωρούνται ξεπερασμένοι;

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από την ‘Once in a lifetime’ συναυλία τους ήταν πως στο Καλλιμάρμαρο για περίπου δύο ώρες, πάνω από 40.000 άτομα βρίσκονταν μαζί σε ένα χώρο, με ένα κοινό σκοπό. Τη μουσική. Κι αν είναι να γίνεται κάθε φορά αυτό, ας έρθουν και για άλλες 26 συναυλίες στην Ελλάδα.

24MEDIA

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τους Scorpions!
Mega, Scorpions, Πυξ Λαξ: Ψηφίσε τώρα τι είναι πιο πιθανό να σταματήσει να υπάρχει
Έκαναν τα χαρτιά τους οι Scorpions για σύνταξη από το ελληνικό δημόσιο