<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Οι διασκευές που μας αρέσουν περισσότερο απ' την αυθεντική εκτέλεση

Με όλο το σεβασμό στους μουσικούς που συνέθεσαν τις παρακάτω μελωδίες, το ΟΝΕΜΑΝ διαλέγει τις διασκευές τους που (sad, but true) αγαπήθηκαν περισσότερο από τα πλήθη.

Ακόμη θυμάμαι πώς ένιωσα όταν, σίγουρος ότι το 'Jolene' είναι γραμμένο από τα χεράκια του Jack White, έχανα ένα στοίχημα και το κυριότερο την αξιοπρέπειά μου, πίσω στα γιορτινά 2004. Από τη μία, οι διασκευές είναι ένας τέλειος τρόπος να εκτεθείς στα της μουσικής, από την άλλη, έχουν αναστήσει τραγούδια και τραγούδια.

Όπως και κάθε τι στη μουσική, οι διασκευές μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες με βάση αυτό που 'προκαλούν' στην αυθεντική εκτέλεση. Εδώ, θα ασχοληθούμε με τις διασκευές που έχουν βελτιώσει από αρκετά έως ριζικά το αυθεντικό τραγούδι.

Πάρε για παράδειγμα το 'Hurt', το οποίο δανείστηκε ο Johnny Cash απ' τον φίλο του Trent Reznor και το διέσωσε από την -σε άλλες στιγμές συμπαθή- ναϊνιντσνεηλική εκδοχή του.

Το 'Hurt' είναι μία από τις δεκαπέντε διασκευές που ξεχωρίζουμε στο βαθμό που ήδη τις θεωρούμε πρωτότυπα έργα. Συγγνώμη για όλο αυτό, Trent.

Το 'Jolene' των White Stripes

Το είπε πρώτη: Η Dolly Parton

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Μια ηλεκτρική κιθάρα ρε παιδιά

Δεν γίνεται αυτός ο βαθύς πόνος της Parton που παρακαλάει την Jolene να μην της 'φάει' τον άντρα διοχετεύεται και ξαναμοιράζεται σπουδαία με μια ηλεκτρική κιθάρα. Πόσο μάλλον όταν τη χειρίζεται ένας Jack White.

Το 'Tainted Love' των Soft Cell

Το είπε πρώτη: Η Gloria Jones

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η ηλεκτρονικίλα

Να είμαστε σωστοί και δίκαιοι. Η αυθεντική εκτέλεση της Jones είναι ε-ξαι-ρε-τι-κή. Το παράδοξο εδώ είναι ότι οι περισσότεροι ακούσαμε για πρώτη φορά το 'Tainted Love' από τους Soft Cell του ημίτρελου Marc Almond, αγνοώντας ότι πρόκειται για διασκευή. Μέσα μας, ήταν Soft Cell απ' την αρχή.

Το 'Nothing Compares 2 U' της Sinead O'Connor

Το είπαν πρώτοι: Οι The Family

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η φωνή της O' Connor

Το 1990, πέντε χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση από το boy band του Prince(!), η Sinead O' Connor το ανέλαβε και το τερμάτισε. Κουβέντα παραπάνω.

Το 'My Way' του Sid Vicious

Το είπε πρώτος: Ο Frank Sinatra

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η αλητεία

Ποιος μπορούσε να μας εγγυηθεί την απόλυτη αλητεία χωρίς να ιδρώσει καθόλου; Ο Sid. Απόλυτο σέβας στον Frank Sinatra, δεν το συζητάμε, αλλά ο Sid Vicious έπιασε το βαθύτερο νόημα και το έκανε καλύτερα με 'τον δικό του τρόπο'.

Το 'Twist and Shout' των Beatles

Το είπαν πρώτοι: Οι Isley Brother

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Οι Beatles

"Άαααα, άααααααα, άαααααααααααα", το τραγούδι ήταν και θα είναι για πάντα Beatles στην καρδιά και στο μυαλό.

Το 'All Along the Watchtower' του Jimi Hendrix

Το είπε πρώτος: Ο Bob Dylan

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Ρωτήστε τον ίδιο τον Bob

"O Hendrix βρήκε πράγματα στο τραγούδι που δεν θα μπορούσε να βρει κανείς. Πιθανότατα το έκανε καλύτερο με τον τρόπο που το μεταχειρίστηκε. Είναι περίεργο, αλλά κάθε φορά που το τραγουδάω, νιώθω ότι τον τιμώ με κάποιον τρόπο". Λόγια του Bob Dylan, όχι δικά μας.

Το 'Heartbeats' του Jose Gonzalez

Το είπαν πρώτοι: Οι The Knife

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η κατάθλιψη

Σήμα κατατεθέν του ήχου των Σουηδών The Knife, το σημαντικότατο 'Heartbeats' έπεσε στα χέρια του Jose, εκείνος το έγδυσε από τις φανφάρες και, με μια ακουστική κιθάρα, έφερε τον βαθύ στίχο σε πρώτο πλάνο.

Το 'Lake of Fire' των Nirvana

Το είπαν πρώτοι: Meat Puppets

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η σοβαρότητα;

Θα λέγαμε ότι οι Meat Puppets πήραν το τραγούδι λίγο αψήφιστα.

Το 'Hurt' του Johnny Cash

Το είπαν πρώτοι: Οι Nine Inch Nails

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Ο σεβασμός

Πρώτον, τα είπαμε και στην εισαγωγή και δεύτερον, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, ο Reznor φάνηκε να διαχειρίζεται ένα τέτοιο αριστούργημα νωχελικά. Κλασικός ήχος ΝΙΝ, καμία ζωή, κανένα ιδιαίτερο φως πάνω από το δικό του 'Hurt'.

Το 'Hallelujah' του Jeff Buckley

Το είπε πρώτος: Ο Leonard Cohen

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Ένα κοπάδι με αγγέλους που μπαίνει στα αυτιά μας με κάθε ακρόαση

Ο ύμνος του Leonard Cohen έχει διασκευαστεί, εχμ, από περισσότερους από 200 καλλιτέχνες. Ο Jeff Buckley το σεβάστηκε όσο άπειρα έπρεπε να το σεβαστεί, δεν το μεταμόρφωσε, απλά το ενίσχυσε με μια αγγελικότητα που δύσκολα σου επιτρέπει να μη βουρκώσεις. Κάθε φορά.

Το 'Black Magic Woman' των Santana

Το είπαν πρώτοι: Οι Fleetwood Mac

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Ένας κιθαρίστας σαν τον Carlos Santana

Καμία διάθεση να υποτιμήσουμε τον Peter Green των Mac, αλλά η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο τραγουδιών είναι ο λάτιν αέρας που αφήνει ο Santana να αιωρείται στη δική του εκτέλεση, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του αυθεντικού.

Το 'I Love Rock N' Roll' της Joan Jett

Το είπαν πρώτοι: Οι The Arrows

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η ροκιά γενικά και η ροκιά της Joan Jett

Κανένα μαγαζί σε κανένα σημείο του πλανήτη δεν θα σηκωνόταν στο πόδι με την ελαφρώς αργή και βαριά, αυθεντική εκτέλεση των The Arrows. Αντιθέτως, με την Joan Jett και τις πιο αυστηρές κιθάρες, ο κόσμος τινάζεται στον αέρα. Αυτόματα.

Το 'California Sun' των Ramones

Το είπε πρώτος: Ο Joe Jones

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Η ανθεμικότητα

Μεγάλος Joe Jones από τα 1961, αλλά μόνο με την εκδοχή των Ramones για το 'California Sun' δύνασαι να χοροπηδάς πάνω κάτω σαν το κατσίκι με τους κολλητούς σου.

Το 'I Fought The Law' των Clash

Το είπαν πρώτοι: Οι Bobby Fuller Four

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Το γρέζι του Joe Strummer

Και τα επελαύνοντα ντραμς του Nicky Headon στο ξεκίνημα.

Το 'Live and Let Die' των Guns N' Roses

Το είπαν πρώτοι: Οι Wings του Paul McCartney

Τι έλειπε στο αυθεντικό: Οι υπόλοιποι Beatles μήπως;

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε ο Paul όταν του ζητήθηκε να ντύσει μουσικά την ομώνυμη τζεημσμποντική ταινία του 1973. Παρ' όλ' αυτά, θα πάμε με τη 'βρωμιά' που του χάρισαν οι Guns N' Roses. Να παίρνεις φόρα και να τρέχεις.

ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΟΥ ΟΣΦΠ ΣΤΟ NBA GREECE

Hollis Thompson: "Για γέλια ο Trump, ευτυχώς που είμαι στην Ελλάδα"

Χωρίς φλυαρίες και "φίλτρα", ο Hollis Thompson ξεχώρισε τον κορυφαίο ανά θέση NBAer, "αποκάλυψε" τον κορυφαίο όλων των εποχών και κατακεραύνωσε τον Donald Trump στο NBA Greece.

ΜΟΥΣΙΚΗ