<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Οι Disconnected δεν θα γίνουν ποτέ Backstreet Boys

Το ελληνικό συγκρότημα μίλησε στο Oneman για τον πρώτο του δίσκο, τις περιοδείες και την ελληνική σκηνή.

Κάτι πολύ καλό συμβαίνει στην ελληνική ροκ (με την πάαααρα πολύ ευρεία έννοια) σκηνή τα τελευταία χρόνια. Νέα συγκροτήματα ξεπηδούν συνεχώς, βγάζουν δίσκους, γεμίζουν συναυλιακούς χώρους, γίνονται γνωστά στο εξωτερικό και κάνουν διεθνείς περιοδείες.

Συγκροτήματα κανονικά, μπάντες που χαίρεσαι να ακούς κι όχι παρέες που γρατζουνάνε μια κιθάρα και τους δίνεις μια ευκαιρία επειδή είσαι τρίτος ξάδερφος του μπασίστα. Μια τέτοια μπάντα είναι κι οι Disconnected, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ήδη το πρώτο τους, ομώνυμο EP, το οποίο, ποιοτικά, δεν έχει να ζηλέψει πολλά από προσπάθειες συγκροτημάτων του εξωτερικού.

Ο Στέφανος Κατής (φωνητικά), ο αδερφός του ο Χάρης (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), ο Μάκης/ “Unkle Jerry” (τύμπανα), ο Γιώργος “Mathafaka” Γαζής (μπάσο) κι ο Θοδωρής Κωστούλας (κιθάρα), είναι οι Disconnected και σήμερα το βράδυ μπορείς να τους ακούσεις ζωντανά στο Six d.o.g.s.

 

Αφού άκουσα τα 5 εξαιρετικά κομμάτια του παρθενικού τους δίσκου, συνάντησα τον Στέφανο, τον Χάρη, τον Μάκη και τον Γιώργο για μια πρώτη γνωριμία. Έτσι για να ξέρω ποιους θα βλέπω σήμερα ζωντανά βρε αδερφέ.

Από μπάντα διασκευών, “κανονικό” συγκρότημα(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Δεν θα το παίξω ψαγμένος. Μέχρι πρόσφατα δεν ήξερα τους Disconnected, δεν είχε τύχει να τους ακούσω. Μόλις άκουσα το πρώτο κομμάτι (πρώτο που πάτησα το play ήταν το “Utopia in a Box”), αμέσως μου κέντρισαν την προσοχή και θέλησα να μάθω περισσότερα γι’ αυτούς. Πλέον, τους είχα (σχεδόν) όλους μπροστά μου. Ευκαιρία να μάθω τα πάντα, όπως το πιο βασικό, το πόσο καιρό υπάρχουν σαν συγκρότημα.

Σαν μπάντα υπάρχουμε 5 χρόνια, έχουν αλλάξει βέβαια κάποια μέλη, με το σχήμα αυτό είμαστε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε άλλο σκεπτικό, φτιάξαμε μια ακουστική μπάντα με δυο φίλους και παίζαμε διασκευές, δεν ξέραμε ούτε πώς θα πάει, ούτε αν θα συνεχιστεί. Κλείσαμε ένα live, πήγε καλά, κλείσαμε και δεύτερο, μετά προέκυψαν και κάποιες εβδομαδιαίες εμφανίσεις κι άρχίσαμε να το βλέπουμε πιο σοβαρά” εξηγεί ο Στέφανος, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του βρίσκονται στο συγκρότημα απ΄ την πρώτη ημέρα. 

Κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών μας σε ένα μαγαζί στην Πανόρμου μπήκε στην παρέα μας κι ο Μάκης, προσθέτοντας τα κρουστά και τότε αποφασίσαμε ότι θέλουμε να στήσουμε την μπάντα με την κανονική της μορφή και να παίζουμε και ηλεκτρικά, εκτός των ακουστικών διασκευών μας, αλλά και να γράψουμε και τα δικά μας κομμάτια. Στην πορεία αλλάξαμε λίγο κατεύθυνση, προστέθηκε κι ο Γιώργος κι είπαμε να αφήσουμε σιγά-σιγά τις διασκευές κι όταν μαζέψαμε αρκετά δικά μας τραγούδια, κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας EP”, συνεχίζει ο Στέφανος περιγράφοντας την ιστορία των Disconnected μέχρι σήμερα. Όσο για το που μπορείς να βρεις αυτόν τον δίσκο;

Δεν είναι σε κάποια εταιρεία, τον βγάλαμε μόνοι μας, είναι ένα EP 5 κομματιών και όπως το ψάξαμε δεν συνέφερε να πάμε σε εταιρεία. Θα το ανεβάσουμε και στο ίντερνετ, για να μπορεί να το ακούσει ο κόσμος σε καλύτερη ποιότητα. Το σημαντικό για μας πάντως είναι τα live, μέσα απ΄αυτά έρχεται η αναγνώριση κι η βελτίωση, έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι αγοράζουν ακόμα CD. Πρέπει να σε στηρίξει ο κόσμος, το χρειαζόμαστε αυτό, κάτι που παλιά δεν υπήρχε. Έχει αλλάξει ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα και πρέπει να βρούμε εναλλακτικές”, εξηγεί ο έτερος Κατής της μπάντας, ο Χάρης.

Η καθημερινότητα μιας μπάντας

 

Μια μπάντα 5 ατόμων, με δυο αδέρφια ανάμεσα σε αυτά (όσοι έχουν αδερφό καταλαβαίνουν τι εννοώ), πώς δουλεύει, με ποιον τρόπο προχωράει συνθετικά; Υπάρχει κάποιος που έχει αναλάβει τη σύνθεση και τους στίχους των κομματιών, ή στους Disconnected επικρατεί ο κομμουνισμός;

Η κεντρική ιδέα του κάθε τραγουδιού ανήκει σε όποιον τη φέρει, σε όποιον τη σκεφτεί. Μετά τη δουλεύουμε όλοι μαζί στο στούντιο και βλέπουμε πως προχωράει” περιγράφει ο Μάκης. “Ανάλογα με το πώς μιλάει στον καθένα, πώς το ακούει, προχωράμε. Ουσιαστικά μας πάει μόνο του, όσο το παίζουμε στο στούντιο”, συνεχίζει ο Χάρης. Τα μέλη των Disconnected, ζουν απ’ αυτό;

Θα θέλαμε πολύ να ζήσουμε απ΄τη μουσική, δεν ξέρουμε όμως αν μπορούμε. Ειδικά από μια μόνο μπάντα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα καταφέρεις. Όπως είναι διαμορφωμένη η μουσική βιομηχανία είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις επιτυχία αν δεν είσαι εμπορικός” μου λέει ο Χάρης.

 

Δηλαδή παίζουν σε περισσότερες από μια μπάντες τα παιδιά; “Οι υπόλοιποι όχι, εγώ όμως παίζω σε αρκετά συγκροτήματα, διαφόρων ειδών μάλιστα. Μόνο αυτό κάνω, παίζω μουσική, οπότε αναγκαστικά πρέπει να είμαι παντού” απαντά ο Γιώργος και μου δίνει πάσα για να ρωτήσω τι είδος θεωρούνται “επίσημα” οι Disconnected.

Απ’ την αρχή της μπάντας, όλοι είχαμε διαφορετικές επιρροές και διαφορετικά στιλ στο μυαλό μας, εκεί ίσως να κολλάει και το Disconnected, χωρίς να σημαίνει ότι όταν βγάλαμε αυτό το όνομα είχαμε ακριβώς αυτό στο μυαλό μας. Ακόμα ψαχνόμαστε πάντως, γι’ αυτό και περιγράφουμε τη μουσική μας σαν alternative, επειδή περιλαμβάνει πολλά είδη μέσα. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας όταν πάμε στο στούντιο. Αν μας βγει λίγο πιο σκληρό, καλώς, αν μας βγει λίγο πιο ποπ, πάλι κανένα πρόβλημα” παραδέχεται ο Στέφανος για να συμπληρώσει ο αδερφός του: “Η μουσική μας είναι ροκ, έχει όμως πολλές διαφορετικές επιρροές. Εγώ ακούω post rock, indie, τα παιδιά ‘βαράνε’ περισσότερο. Τα βρίσκουμε κάπου στη μέση, αναγκαστικά”. “Το μόνο που δένει αυτό το ασύνδετο πράγμα είναι η φωνή. Η φωνή θα ορίσει κάπως το είδος”, καταλήγει ο Γιώργος.

Αναζητώντας το σουξέ (ή και όχι)

 

Δεν αμφιβάλλω ότι οι Disconnected περνάνε γαμώ όταν ηχογραφούν, ακόμη πιο γαμώ όταν παίζουν live και κοιτάνε κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Δεν έχουν όμως στο μυαλό τους να κάνουν *αυτή* τη μεγάλη επιτυχία που θα τους κάνει γνωστούς σε ένα πιο ευρύ κοινό, το εμπορικό που ανέφερε πριν κι ο Χάρης;

Είναι δύσκολο να κάνεις τεράστια επιτυχία, επειδή δεν τραγουδάμε στην μητρική γλώσσα του κόσμου. Όχι ότι δεν ξέρουν αγγλικά, είναι όμως πιο δύσκολο να ταυτιστείς, πρέπει να το ψάξεις, απαιτεί μια διαδικασία. Μας έχουν προτείνει να γράψουμε κομμάτια στα ελληνικά αλλά δεν μας κολλάει, σε αυτό το είδος δεν κολλάει ο ελληνικός στίχος, μας μοιάζει παράταιρο. Όχι ότι υποτιμούμε καλλιτέχνες που γράφουν ροκ κομμάτια στα ελληνικά, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά, εμάς όμως μας φαίνεται παράξενο. Σίγουρα το να γίνει ένα τραγούδι σου viral βοηθάει για να γίνεις γνωστός, όμως αν δεν έχεις τα τραγούδια για να υποστηρίξεις αυτή την επιτυχία θα ξεφουσκώσεις γρήγορα. Προτιμάμε να κάνουμε λίγα βήματα και σταθερά, να κερδίζουμε τον κόσμο πραγματικά.” σχολιάζει με ειλικρίνεια ο Χάρης για να προσθέσει ο Στέφανος:

“Έτσι κι αλλιώς οι μπάντες που μας επηρεάσει και ακούμε, ακόμα κι οι ελληνικές, έχουν αγγλικό στίχο. Είναι κι ευθύνη να έχεις μια μεγάλη επιτυχία γιατί ανεβάζεις απότομα τον πήχη. Επίσης δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τις μπάντες που ξέρεις ένα τραγούδι τους επειδή το ακούς συνέχεια στο ραδιόφωνο και δεν θυμάσαι καν το όνομα του συγκροτήματος”. Ποιες είναι δηλαδή αυτές οι ελληνικές μπάντες που ακούνε;

 

Ακούμε Planet of Zeus, 1000 Mods, Potergeist, Black Hat Bones, Yellow Devil Sauce. Πήγαμε όλοι μαζί στην συναυλία των Planet κι είχε 2.500 κόσμο κι αναρωτιόμασταν πότε έγινε αυτό” απαντάει ο Γιώργος και δίνει πάσα στον Στέφανο: “Σου λένε όλοι ότι αυτό που κάνεις έχει ταβάνι στην Ελλάδα και μετά βλέπεις κάτι τέτοιο και παίρνεις δύναμη ότι το ταβάνι όλο και μεγαλώνει. Βγαίνεις έξω απ’ τη συναυλία κι έχει φρακάρει η Πειραιώς επειδή 2.500 άτομα πήγαν στη συναυλία μιας ελληνικής μπάντας. Λες ότι αφού το κάνει αυτός, γίνεται”. Ο κόσμος δηλαδή στηρίζει πια τις ελληνικές μπάντες;

Σίγουρα βλέπεις ότι ο κόσμος δίνει ευκαιρίες και σε άλλα είδη μουσικής. Δεν είναι κακό να ακούς μόνο ελληνικά ή μόνο ξένα, αλλά γενικά άκου μουσική, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου μιλήσει”, σχολιάζει με μια δόση ρομαντισμού ο Χάρης πριν δώσει τη δική του απάντηση ο Μάκης: “Και το σημαντικό είναι ότι πλέον ο κόσμος στηρίζει τις μπάντες που αγαπάει. Και πιο παλιά υπήρχαν πολύ ωραίες μπάντες, όμως στις συναυλίες τους έβλεπες 30-40 άτομα. Η ελληνική σκηνή είναι στην ακμή της”.

Με τις υπόλοιπες μπάντες της ελληνικής σκηνής, ποια είναι η σχέση σας; “Οι μπάντες του χώρου και φίλοι να μην είμαστε, γνωριζόμαστε πάνω κάτω κι έχουμε καλές σχέσεις. Θα φωνάξει ο ένας τον άλλο στο live του να παίξει. Όλοι περνάμε τα ίδια και υπάρχει κατανόηση. Δεν υπάρχει λόγος για έχθρα” περιγράφει ο Στέφανος.

“Είναι και τόσο μικρό το κοινό που δεν έχει νόημα να πλακωθείς για το ποιος είναι ο καλύτερος, είναι αστείο”, μου λέει γελώντας ο Μάκης.

 

Η περιοδεία κι η δισκογραφία στην Ελλάδα

 

Πολλές από τις μπάντες που ανέφερε πριν ο Γιώργος, έχουν κάνει πετυχημένες περιοδείες στο εξωτερικό. Είναι αυτός ένας στόχος των Disconnected;

Δεν υπάρχει μπάντα που να μην θέλει να ταξιδέψει και να παίξει στο εξωτερικό, ειδικά όταν τραγουδάς στα αγγλικά, είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσεις με το κοινό. Είναι όμως κι ένα challenge γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι και θα σε κρίνει πιο αυστηρά. Είναι λοιπόν ένας στόχος μια περιοδεία έξω, όμως είναι πιο μακρινός. Πρώτος στόχος είναι να κάνουμε περισσότερα live στην Ελλάδα και να έχουμε περισσότερο υλικό, να βγάλουμε το πρώτο ολοκληρωμένο μας άλμπουμ”, ομολογεί ο Στέφανος. Αλήθεια, μιας κι επέστρεψε εκεί η κουβέντα, γιατί το EP το κυκλοφόρησαν μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια κάποιας δισκογραφικής;

Είχαμε καταλάβει ότι θα το κάνουμε όλο μόνοι μας απ΄τη στιγμή που το γράφαμε. Όχι ότι αν ήμασταν σε μια δισκογραφική θα άλλαζε κάτι, πάλι μόνος σου τα πληρώνεις όλα, εκτός κι αν είσαι μια μπάντα με τρομερή γκέλα. Δεν ρισκάρουν πλέον, πιο πολύ το promotion της εταιρείας χρησιμοποιείς και τη διανομή”, εξηγεί ο Χάρης. Το κριτήριο για την επιλογή αυτών των συγκεκριμένων 5 κομματιών στο πρώτο τους EP, ποιο ήταν; “Προσπαθήσαμε να έχει μια συνοχή το EP, να περιλαμβάνει κομμάτια με κάποια ομοιομορφία και να δώσει ένα δείγμα της δουλειάς μας”, απαντά ο Χάρης και ο Στέφανος συμπληρώνει: “Είναι αυτά που όταν αποφασίσαμε να βγάλουμε το EP ήταν τα πιο έτοιμα κομμάτια”.

Άλλες κινήσεις που έχουν κατά νου για την προώθηση της μπάντας; “Έχουμε βάλει το προφίλ μας στην πλατφόρμα του Jumping Fish, μακάρι κάποια στιγμή να επιλεγούμε, είναι κάτι που θα το θέλαμε πολύ, μια ευκαιρία για προβολή” ενημερώνει ο Στέφανος. Άντε, ψηφίστε τους. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψιν;

Όταν βγάζεις υλικό θέλεις να δεις την ανταπόκριση του κόσμου για να καταλάβεις και πόσο νόημα έχει να συνεχίσεις” παραδέχεται ο Χάρης. Τώρα που έχουν πλέον δικό τους υλικό, οι διασκευές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν; “Πλέον παίζουμε 2-3 προσεκτικά επιλεγμένες διασκευές, τις οποίες αγαπάμε πολύ και τις έχουμε πειράξει, τις έχουμε προσαρμόσει στα μέτρα μας και κατά τ’ άλλα παίζουμε τα δικά μας κομμάτια κατά 80%, τα κομμάτια του EP κι άλλα ακυκλοφόρητα τραγούδια. Το Reckoner των Radiohead το έχουμε ανεβάσει στο YouTube μάλιστα και πάει πολύ καλύτερα απ’ τα δικά μας κομμάτια” ομολογεί χαμογελαστός ο Στέφανος.

 

Με τη συναυλία τους στο Six d.o.g.s να απέχει πια λίγες ώρες, τους ζήτησα να θυμηθούν το καλύτερο live στο οποίο έχουν βρεθεί ως θεατές. Ο Στέφανος πήρε και πάλι το λόγο:

Εγώ θα έλεγα τους Boxer Rebellion, από την Αγγλία, οι οποίοι παίζουν ίδια μουσική με εμάς κι είχαν έρθει για συναυλία στο Six Dogs. Όταν είχαν ανέβει στη σκηνή είπαν ότι περίμεναν 10 άτομα μόνο. Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι υπάρχουν μπάντες που είναι στην ίδια φάση με εμάς, που έχουν part time δουλειές και δεν ξέρουν πόσος κόσμος θα πάει να τους δει κι όμως ταξιδεύουν και το κυνηγάνε. Γι’ αυτό επιλέγω αυτό το live”. Ο Γιώργος είχε κάτι να συμπληρώσει: “Εγώ είχα πάθει σοκ με το πόσο επαγγελματίες ήταν οι SKA-P, παρ’ ότι παίζουν μουσική πάρτι”.

Κλείνοντας, ζήτησα απ’ τα παιδιά να μου αποκαλύψουν τους στόχους τους για τα επόμενα δυο χρόνια. “Θα θέλαμε να έχουμε βγάλει σίγουρα ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, να έχουμε κάνει όσο περισσότερα live γίνεται, σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται και να το βασικότερο, να έχουμε ακόμα την ίδια όρεξη και να περνάμε το ίδιο καλά μεταξύ μας. Αυτό είναι σημαντικότερο από οποιοδήποτε τουρ στο εξωτερικό”, κλείνει τη συνέντευξη ο Στέφανος. Ή έτσι νόμιζε, αφού για το τέλος κράτησα μια ερώτηση μπαλαντέρ: Θα άλλαζαν το στιλ τους για μια εγγυημένη επιτυχία; “Αν μας έλεγαν είστε ωραία παιδιά, θέλω να σας κάνω Backstreet Boys και να παίζετε ποπ, δεν θα το κάναμε. Αν το κάναμε με τη μουσική που μας αρέσει, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Εμπορικό δεν σημαίνει αναγκαστικά να ρίξεις την ποιότητα”. Τίμιοι.

Οι Disconnected εμφανίζονται σήμερα το βράδυ στο Six d.o.g.s.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ