<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Οι μπάντες της St. Patrick's Day

Οι Ιρλανδικές μπάντες που οπωσδήποτε πρέπει να ξέρεις πριν σηκώσεις το ποτήρι με τη Guinness.

Η μέρα του Αγίου Πατρικίου είναι για την Ιρλανδία ότι είναι του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη για την Αθήνα, του Αγίου Δημητρίου για τη Θεσσαλονίκη, η κοίμηση και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου για όλους εμάς τους Έλληνες. Παρελάσεις, φεστιβάλ, Εκκλησία, γιορτή!

Με μια διαφορά όμως. Ότι εκεί ξέρουν να το γιορτάζουν. Με νότες αλλά και με αλκοόλ, παρέα με τις Guinness και τα Jameson, τα καμάρια της Ιρλανδίας. Παμπ, Guinness και κιθάρες που αναστενάζουν.

Dropkick Murphys

Η απόλυτη μπάντα του St Patrick's Day. Φρενήρες κελτικό πανκ από αυτό που με το ένα χέρι έχεις τη Guinness και από το άλλο την κοκκινομάλλα με τις φακίδες αγκαζέ και νομίζεις ότι ο κόσμος γυρνάει.

 

The Pogues

Όχι ακριβώς στις μπάντες που βρίσκονται στη δισκοθήκη μου αλλά στις παμπ της Ιρλανδίας οι Pogues είναι ο IRA, η Βασίλισσα και ο πρωθυπουργός μαζί. Όταν παίζει Pogues, δηλαδή κάθε μέρα, οι πάντες στέκονται προσοχή.

 

Van Morrison

Επίσης μεγάλη δόξα στις παμπ της Ιρλανδίας αλλά η σημασία του στη ιστορία της δισκογραφίας είναι τεράστια έχοντας επηρεάσει σχεδόν όλα τα ροκ συγκροτήματα από το 70 και μετά, διάφορα στιλ της τζαζ, φολκ και νέοφολκ μπάντες και γενικότερα ψαγμένους τραγουδοποιούς που τους τρώει να μάθουν πως μπορείς να πειράζεις ένα τραγούδι για να κολλάει στο live.

 

Rory Gallagher

Ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο κατά Jimi Hendrix, ο άνθρωπος που πούλησε εκατομμύρια άλμπουμ χωρίς να κυκλοφορήσει ένα single, ο άνθρωπος που θα ήταν στη σημαία της Ιρλανδίας δίπλα στο τριφύλλι αν ήχος του ήταν λιγότερο ηλεκτρικός.

 

My Bloody Valentine

Αν αυτή η λίστα γραφόταν δύο τρεις εβδομάδες πιο πριν, οι My Bloody Valentine δε θα ήταν μέσα. Γιατί πολύ απλά αυτό που έκαναν στην εποχή τους πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, διαλύθηκαν και μετά από 15 χρόνια μια νέα γενιά συγκροτημάτων τους ανέδειξε σε σημαντικό ρεύμα της εποχής. Όπερ και κυκλοφόρησαν έναν δίσκο πριν κάνα μήνα, έγραψαν ιστορία.

 

Cranberries

Κατά τη γνώμη η πιο τραγική πορεία ροκ μπάντας στην ιστορία για λόγους που δεν ανήκουν στην κατηγορία ατύχημα, ναρκωτικά ή ασυμφωνία χαρακτήρων. Οι Cranberries είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις συγκροτημάτων που έγιναν mega χωρίς να έχουν αυτή τη στόφα σε προσωπικό επίπεδο. Η φήμη, τα υπερβολικά μεγάλα tour και το χρήμα είχαν την επίπτωση τους στον ψυχισμό της Dolores o Riordan που σιγά σιγά έχανε τη δημιουργικότητα της. Μετά από τους δύο απίστευτους πρώτους δίσκους, ήρθαν τρεις συνεχόμενες πατάτες, τρεις δίσκοι όχι μόνο κακοί αλλά εντελώς εκτός τόπου και χρόνου (ναι έγιναν επιτυχία κάποια τραγούδια) και ακολούθως η διάλυση.

 

U2

Φαντάζομαι ότι οποιαδήποτε λίστα και να κάνεις, οι U2 με κάποιο τρόπο θα χωρέσουν. Π.χ. top ten ακτιβισμού, top ten μεγαλύτερων περιοδειών, top ten rock συγκροτημάτων γενικά. Ειδικά το τελευταίο. Οι U2 αν κάτι έχουν αποδείξει είναι μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί στην κινούμενη άμμο που λέγεται τέχνη και καταπίνει τάσεις για την πλάκα της. Ενίοτε να δίνουν αυτοί το στίγμα όπως έκαναν τη δεκαετία του 90. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο άνετα μπαίνουν στην πρώτη θέση αυτής της λίστας.

 

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ