VIKINGS

Στο ‘Vikings’ ο αγώνας για το θρόνο θα βαφτεί με αίμα

Ποιος θα είναι ο νέος βασιλιάς που θα επικρατήσει;

Το «Vikings» πήρε μία από τις πιο τολμηρές αποφάσεις που έχει πάρει τηλεοπτικό δράμα στην πρόσφατη ιστορία του μέσου. Σκότωσε τον πρωταγωνιστή του και προχωρά ανενόχλητο για άλλες δύο (τουλάχιστον) σεζόν. Μαζί με με το «Game of Thrones» και το βρετανικό «The Last Kingdom», μπορεί να πει κανείς ότι οι σανδαλοφορούσες, πανοπλίζουσες, επικές ιστορικές σειρές των ημερών μας περνούν καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Η σειρά του Μάικλ Χερστ, παραγωγού των «Tudors» και «Borgias» και σεναριογράφου του «Elizabeth», είχε πάντοτε στα πλάνα τον θάνατο του κεντρικού της χαρακτήρα. Ο Ράγκναρ θα έφευγε από τη ζωή όπως περιγράφει ο σκανδιναβικός του θρύλος. Μέσα σε έναν λάκκο από δηλητηριώδη φίδια, έτοιμος για το επόμενο στάδιο του μύθου του. Αλλωστε, σκοπός του Χερστ που έχει γράψει όλα τα σενάρια της σειράς μέχρι στιγμής είναι να μείνει όσο πιο κοντά γίνεται σε όσα ιστορικά στοιχεία επιβιώνουν μέχρι σήμερα από την περίοδο και τα πρόσωπα όπου βασίζονται οι χαρακτήρες.

Οι γιοι που άφησε πίσω του ο Ράγκναρ -ή όσοι απέμειναν μετά το τελευταίο φινάλε τέλος πάντων- θα διεκδικήσουν το δικό τους πεπρωμένο, τη δική τους ισχύ που θα κοιτάξουν να εξαπλώσουν όσο γίνεται περισσότερο. Την ίδια στιγμή ο εκδικητικός βασιλιάς που τον ξεφορτώθηκε και η πρώην σύντροφός του, νυν βασίλισσα του Κάτεγκατ, Λάγκερθα, έχουν τα δικά τους πλάνα εξουσίας και αρκετούς εχθρούς που θα τους βάλουν εμπόδια. Παλιοί γνώριμοι όπως ο Φλόκι έχουν παραδώσει τη μοίρα τους στους θεούς, και φρέσκοι παίκτες όπως ο νεόφερτος χαρακτήρας του επισκόπου που υποδύεται ο Τζόναθαν Ρις Μέγιερς είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με πάθος την πίστη και τον τρόπο ζωής τους.

Ο Ρις Μέγιερς έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στο φινάλε της 4ης σεζόν, και αν κρίνουμε από το σπαθί που κρατά δίπλα στο κρεβάτι του και την ερωτική παρηγοριά που πρόσφερε στη χήρα ενός ανθρώπου που έθαψε λίγες ώρες νωρίτερα, θα ταιριάξει απόλυτα με το περιβάλλον. Ο ρόλος του, σύμφωνα με τον Χερστ, είναι τόσο τεράστιας σημασίας που θα αλλάξει το τοπίο. Γνωρίζουμε ήδη ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την κουλτούρα των Βίκινγκς όπως ο βασιλιάς Εκμπερτ.

Μεγαλύτερης ακόμα σημασίας θα είναι η παρουσία του Ιβαρ, ενός εκ των γιών του Ράγκναρ που αντιλαμβάνεται ότι μετά τον θάνατο του πατέρα του η δύναμη θα ανήκει σε όποιον την πάρει με αίμα. Η διαταραγμένη, σαδιστική του προσωπικότητα μάλλον δεν έχει τα χαρακτηριστικά αξιόπιστου ηγέτη, σίγουρα θα οδηγήσει όμως στις εντυπωσιακά βίαιες, πολιτικά περίπλοκες σκηνές μάχης που αγαπούν οι φαν των «Vikings».

5Η ΣΕΖΟΝ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, HISTORY CHANNEL

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: