ΒΙΒΛΙΟ

Στις 28 Απριλίου τα μικρά βιβλιοπωλεία αντεπιτίθενται

Πώς η νέα γενιά αναγνωστών βρίσκει εν μέσω κρίσης την ευκαιρία να κάνει το διάβασμα μια κοινωνική, ομαδική εμπειρία.

Η οικονομική κρίση επηρέασε δραματικά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και έπληξε από άκρη σε άκρη τον κόσμο του βιβλίου. Μέσα στα προηγούμενα χρόνια η εκδοτική παραγωγή μειώθηκε αισθητά και αρκετοί εκδοτικοί βρέθηκαν εκτός αγοράς ή κινδύνεψαν σοβαρά να τερματίσουν την πορεία τους. Οι Έλληνες αναγνώστες όμως ένιωσαν περισσότερο στην καθημερινότητά τους τη μεγάλη μείωση στον αριθμό των μικρών βιβλιοπωλείων.

Βλέποντας την οικονομική τους δυνατότητα να μειώνεται, το πελατολόγιό τους να συρρικνώνεται, την ενιαία τιμή βιβλίου να μην τους προστατεύει πια και τους μεγάλους εκδοτικούς να τους γυρνούν την πλάτη επιδιώκοντας την παρουσία τους σε μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων όπως τα Public, πολλά μικρά βιβλιοπωλεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αδειάσανε τις βιβλιοθήκες τους και κλείσανε τις πόρτες τους.

Την τελευταία 2ετία όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Η νέα γενιά αναγνωστών βλέπει την ανάγνωση ως μια κοινωνική απασχόληση. Μοιράζεται τα βιβλία που διαβάζει στα social, αναζητά βιβλιοφιλικές κοινότητες και εκδηλώσεις με επίκεντρο τη λογοτεχνία, στηρίζει το διαφορετικό, το δημιουργικό και το πρωτότυπο, απελευθερώνει τη συζήτηση για την ανάγνωση από την ακαδημαϊκότητα που έχουμε συνηθίσει για χρόνια στη χώρα μας. Η ανάγκη για χώρους με προσωπικότητα, που θα ενημερώνουν τους αναγνώστες αντιμετωπίζοντας τον κάθε ένα από αυτούς ξεχωριστά, θα αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα και δε θα σταματούν να μοιράζουν απλόχερα πολιτισμό, είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.

Το φαινόμενο της επανεμφάνισης όλο και περισσότερων μικρών βιβλιοπωλείων ξεκίνησε εκτός Ελλάδας. Η κυριαρχία του Amazon στον δυτικό κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά σε κάθε άκρη του χάρτη τα μικρά βιβλιοπωλεία πληθαίνουν με ταχύτατο ρυθμό την τρέχουσα δεκαετία. Ο κόσμος επιστρέφει στους ζεστούς χώρους τους, που αρκετές φορές επιλέγουν να υπηρετήσουν συγκεκριμένα είδη βιβλίων και λογοτεχνίας, δημιουργεί αναγνωστικές κοινότητες γύρω από αυτά και τα στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί.

Τα μέσα που ασχολούνται με το βιβλίο επικεντρώνονται στα μικρά βιβλιοπωλεία όλο και περισσότερο. Ο Guardian συνομιλεί κάθε εβδομάδα και με διαφορετικό μικρό βιβλιοπωλείο της Βρετανίας στη στήλη Browse a bookshop, το Literary Hub κουβεντιάζει κάθε μήνα με χώρους της Αμερικής στην Interview with a Bookstore και το ίδιο κάνει το Read It Forward με το δικό του μηναίο Interview with a Bookseller.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία σήμερα πουθενά στον κόσμο δεν είναι απλά εμπορικά καταστήματα. Για αυτά, το βιβλίο δεν είναι μόνο ένα προϊόν, αλλά ένα πολιτιστικό αγαθό. Όμορφοι χώροι, με φρέσκια λογική και νέα κουλτούρα ξεπηδούν σε κάθε γωνιά και της δικής μας χώρας, από τις γειτονιές της Αθήνας μέχρι απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας. Πολυάριθμες εκδηλώσεις γεμίζουν το πρόγραμμά τους όλους τους μήνες του χρόνου και οι ιδιοκτήτες τους, οι περισσότεροι φανατικοί βιβλιόφιλοι με πραγματική αγάπη για την ανάγνωση, είναι περισσότερο ανοιχτοί σε νέες ιδέες από ό,τι στο παρελθόν.

Στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει ταυτόχρονα και οργανωμένες προσπάθειες για την ανάδειξη των μικρών βιβλιοπωλείων. Αρκετές χώρες διοργανώνουν τις δικές τους ημέρες αφιερωμένες στα μικρά βιβλιοπωλεία, με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή βιβλιοπωλών και αναγνωστών κάθε χρόνο. Η Αμερική γιορτάζει με την Independent Bookstore Day, η Βρετανία με την εβδομαδιαία Independent Bookshop Week, ο Καναδάς έχει μπροστάρηδες τους συγγραφείς στην Canadian Independent Bookstore Day, η Ολλανδία την Bookstore Day, στην Αυστραλία έχουν την Love Your Bookshop Day και στη Νέα Ζηλανδία τη δική τους NZ Bookshop Day. Ημέρες γεμάτες βιβλία και μαγικές εκδηλώσεις για κάθε αναγνώστη.

Αυτή ακριβώς την ιδέα σκεφτήκαμε να φέρουμε και στην Ελλάδα, σε μια εποχή που σκεφτόμαστε ως ιδανική. Η στροφή του κοινού προς τα μικρά βιβλιοπωλεία, οι πολλοί βιβλιοπώλες που πάνω από όλα αγαπούν τη δουλειά τους και κοπιάζουν για αυτή καθημερινά, η ανάγκη των αναγνωστών για εκδηλώσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στα βιβλία και στους συγγραφείς και δημιουργούς τους, αλλά και η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου από τον Απρίλιο του ‘18 μέχρι τον Απρίλιο του ‘19, μας έδειξε πως το 2018 είναι μια καλή στιγμή μια τέτοια πρωτοβουλία.

Μέσα από τη συνεργασία της βιβλιοφιλικής σελίδας somuchreading και της κοινότητας μικρών βιβλιοπωλείων LITTLE BOOKSTORES, προέκυψε η δική μας Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Ένα μεγάλο κάλεσμα στα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας να ξεχάσουν για μια μέρα τις τυποποιημένες παρουσιάσεις βιβλίων, να διοργανώσουν πρωτότυπες εκδηλώσεις και να ετοιμάσουν μια ανοιξιάτικη γιορτή για το Σάββατο 28 Απριλίου, καλώντας όλους τους αναγνώστες για #miavoltastamikra.

Σκοπός της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι να ενώσει, για ένα ανοιξιάτικο Σάββατο τουλάχιστον, τον κόσμο της ανάγνωσης γύρω από αυτούς τους μικρούς πυρήνες βιβλιοφιλίας. Να αναδείξει τους χώρους τους, όχι απλά μέσα από την αγορά του βιβλίου, αλλά και μέσα από δημιουργικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά σε αντίστοιχο πλήθος στη χώρα μας. Για εμάς, στόχος είναι κάθε αναγνώστης να “υιοθετήσει” ένα μικρό βιβλιοπωλείο και κάθε μικρό βιβλιοπωλείο να συναντήσει στην Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων τους νέους και παλιούς φίλους του, όλους τους βιβλιόφιλους της γειτονιάς ή της πόλης του.

50 βιβλιοπωλεία που εκπροσωπούν κάθε περιοχή της χώρας, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Ξάνθη, τα Χανιά και τη Μυτιλήνη, το Αγρίνιο και την Κόρινθο, τις Σέρρες και το Αίγιο, που βρίσκονται σε λειτουργία μόλις μερικούς μήνες ή υπηρετούν το βιβλίο εδώ και δεκαετίες, που σερβίρουν και καφέ ή έχουν μόνο παιδικά βιβλία, που διοργανώνουν για πρώτη φορά εκδηλώσεις στο χώρο τους ή έχουν τακτικό πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, ετοιμάζουν ένα πάρτι για τους αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Αν θέλετε να ζήσετε ένα πικ νικ μέσα στο βιβλιοπωλείο, να ακούσετε live μελωδίες από το soundtrack ταινιών που έγιναν βιβλία, να σχεδιάσετε σελιδοδείκτες με έμπνευση τα μικρά βιβλιοπωλεία, να παίξετε ένα κυνήγι θησαυρού βασισμένο στις ιστορίες των βιβλίων, να βοηθήσετε στη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, να συμμετάσχετε σε ένα εργαστήρι πάνινης τσάντας για τα βιβλία σας, να παίξετε ένα παιχνίδι βασισμένο σε αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων λογοτεχνών, αλλά και να παρακολουθήσετε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των μικρών βιβλιοπωλείων και μια ζωντανή σύνδεση με μικρά βιβλιοπωλεία του κόσμου μέσω Skype, να παρακολουθήσετε κάποια ή κάποιες από τις δεκάδες συνολικά εκδηλώσεις των βιβλιοπωλείων που συμμετέχουν, αν θέλετε να τα υποστηρίξετε, να γνωρίσετε από την αρχή τους χώρους τους, να μπείτε στην παρέα τους, να κάνετε #miavoltastamikra, στις 28 Απριλίου τα μικρά βιβλιοπωλεία αντεπιτίθενται και σας περιμένουν όλους για να γιορτάσουμε μαζί το βιβλίο.

Δείτε το πρόγραμμα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων ή κατεβάστε το pdf στον υπολογιστή σας.

Ακολουθήστε την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων στο Facebook και στο Instagram.

Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.