ΒΙΒΛΙΟ

Ο νέος Iron Man θα είναι ένα μαύρο κορίτσι

Έπονται μεγάλες αλλαγές στα κόμικ του γνωστού υπερήρωα.

Κεραυνός εν αιθρία θα λέγαμε ότι ήταν τα τελευταία νέα από το μέτωπο της Marvel λίγα χρόνια πριν, αλλά η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τον Iron Man μας θυμίζει προηγούμενες που μας άρεσαν πολύ.

Ο δεύτερος γύρος Civil War που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στα κόμικ θα φέρει σύντομα μεγάλες αλλαγές στη ζωή του Tony Stark και θα τον βρει να χρειάζεται κάποιον να αναλάβει το πόστο του. Και το όνομα αυτής Riri Williams.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο τελευταίος writer του ‘Iron Man’, Brian Michael Bendis (‘Daredevil’, ‘Jessica Jones’, ‘New Avengers’, ‘Ultimate Spider-Man’), η Riri είναι μία 15χρονη διάνοια που έγινε πρόσφατα δεκτή στο MIT και τράβηξε την προσοχή του Stark όταν κατασκεύασε τη δική της στολή Iron Man. Χωρίς να μοιραστεί τους λόγους για τους οποίους ο Tony θα αποφασίσει να αποχωρήσει από τον γνωστό του υπερηρωικό ρόλο, ο Bendis μίλησε για το πραγματικό κόριτσι που ενέπνευσε τη νεαρή ηρωίδα.

Η ιστορία μίας πανέξυπνης, νεαρής γυναίκας της οποίας η ζωή καταστράφηκε από μία τραγωδία που θα μπορούσε εύκολα να της αφαιρέσει τη ζωή – ένα περιστατικό βίας στους δρόμους – αλλά τελικά πήγε στο κολέγιο, ήταν έμπνευση για μένα. Σκέφτηκα ότι αυτή ήταν η πιο μοντέρνα εκδοχή υπερήρωα ή υπερηρωίδας που είχα ακούσει ποτέ

Η Riri θα χρησιμοποιήσει διαφορετικό όνομα-κωδικό από αυτό του Tony για τις περιπέτειές της, αλλά θα έχει ουσιαστικά την ίδια αποστολή. Αφήστε που σύμφωνα με τον Bendis, θα πετάει και γρηγορότερα. Όσο για τα αρνητικά σχόλια;

“Κάποια από τα σχόλια online, δε νομίζω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πόσο ρατσιστικά ακούγονται. Δε λέω ότι αν κάνεις κριτική είσαι ρατσιστής, αλλά όταν κάποιος γράφει, ‘Γιατί χρειαζόμαστε τη Riri Williams όταν έχουμε ήδη τον Miles (βλ. Ultimate Spider-Man)?’, είναι πολύ παράξενο πράγμα να το λες. Είναι ξεχωριστοί χαρακτήρες με τον ίδιο τρόπο που είναι ο Captain America και ο Cyclops ξεχωριστοί. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δείξω αυτά που μπορώ να κάνω με τον χαρακτήρα και ίσως συνειδητοποιήσουν με τον καιρό ότι δεν είναι και ό,τι πιο προοδευτικό το σκεπτικό τους”.

Σίγουρος για την απόφασή του ακούγεται ο δημιουργός και γιατί να μην είναι όταν η Marvel έχει στηρίξει ξανά τέτοιου είδους αλλαγή, με την αντικατάσταση του Thor από την Jane Foster ως νέα κάτοχο του Σφυριού πριν δύο περίπου χρόνια.

Η Riri δεν είναι καν η πρώτη γυναίκα που θα φορέσει στολή Iron Man στα κόμικ – η Pepper Potts έχει προηγηθεί ως Rescue – αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι πρόκειται για αλλαγή διαρκείας. Με τον μαύρο Miles Morales δε, Ultimate Spider-Man ενός παράλληλου σύμπαντος, να έχει περάσει πια στο mainstream σύμπαν και την Kamala Khan με καταγωγή από το Πακιστάν να μετράει δύο χρόνια πια ως Ms. Marvel, η Marvel φαίνεται ότι έχει προσανατολιστεί στη μέθοδο των legacy χαρακτήρων που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες η DC, με νεότερους χαρακτήρες να παίρνουν τα ηνία από τους ορίτζιναλ ή να συνυπάρχουν μαζί τους.

Εμείς έχουμε ήδη ενθουσιαστεί για τη Riri, εσύ;