ΒΙΒΛΙΟ

5 πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας την άγνωστη ιστορία του ‘Game of Thrones’

Και πάνω στην ώρα για τα Χριστούγεννα, μπορείς να κερδίσεις κι εσύ ένα αντίτυπο του βιβλίου.

Ο χειμώνας έρχεται!

Ή τουλάχιστον έτσι υποτίθεται, τι να πούμε κι εμείς, σάμπως ξέρουμε τι γίνεται; Τελοσπάντων δεν έχει σημασία, γιατί όταν λέμε χειμώνας κατά βάση εννοούμε τα Χριστούγεννα, και τι είναι τα Χριστούγεννα αν όχι μια στιγμή ηρεμίας στο σπίτι σου κάτω από τα σκεπάσματα ή/και στον καναπέ, να αράζεις πίνοντας κάτι ζεστό και διαβάζοντας ένα δυνατό βιβλίο.

Αυτό το βιβλίο φέτος μπορεί για σένα (ή για κάποιον δικό σου, αν θες να το κάνεις re-gift) να είναι “Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου”, δηλαδή η άγνωστη ιστορία του Γουέστερος και του “Game of Thrones”, που έρχεται από τις εκδόσεις Anubis και με την υπογραφή του ίδιου του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, για να φωτίσει και τις πιο σκοτεινές και άγνωστες γωνίες του κόσμου της αγαπημένης σειράς.

Η αφήγηση ξεκινά από τους Πρώτους Ανθρώπους και φτάνει σε μια αναλυτική διαδρομή ανάμεσα στα 7 βασίλεια του Γουέστερος, σε ένα βιβλίο γεμάτο χορταστικούς χάρτες, λίστες, εντυπωσιακές εικονογραφήσεις και γενεαλογικά δέντρα. Μα το κυριότερο όλων, είναι το κείμενο. Η ιστορία δηλαδή, που συμπληρώνει κάθε πιθανό κενό που μας έχει αφήσει η σειρά και τα βιβλία του Μάρτιν, βάζοντας όλο το πλούσιο παρελθόν του κόσμου του “Game of Thrones” σε σειρά.

Εδώ μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή για την κλήρωση που θα βγάλει 5 νικητές, οι οποίοι θα μοιραστούν από ένα αντίτυπο του “Κόσμου της Φωτιάς και του Πάγου”, συν έναν μπόνους τυχερό που θα τσιμπήσει το κόμικ “Περιπλανώμενος Ιππότης”, ένα προοίμιο του “Game of Thrones” δια χειρός Τζορτζ Μάρτιν.

 

Να 5 πράγματα που μάθαμε ξεφυλλίζοντας τον χορταστικό τόμο της άγνωστης ιστορίας του Γουέστερος:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

Από το κεφάλαιο “Η Εποχή της Αυγής”:

Για τους γίγαντες της Εποχής της Αυγής μπορούν να ειπωθούν λιγότερα κι από τα λίγα, καθώς κανείς δε συγκέντρωσε τα παραμύθια τους, τους μύθους τους, τις ιστορίες τους. […] Οι γίγαντες δεν είχαν βασιλείς, ούτε άρχοντες, δεν έφτιαχναν σπίτια παρά μόνο μέσα σε σπηλιές ή κάτω από ψηλά δέντρα, και δεν ήξεραν να δουλεύουν ούτε το μέταλλο ούτε τη γη.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΣΕΙΣΜΟ 4 ΡΙΧΤΕΡ

Από το κεφάλαιο “Ο Όλεθρος της Βαλύρια”:

Το μόνο πράγμα που μπροεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως επρόκειτο για έναν κατακλυσμό που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος. Η αρχαία, ισχυρή Πολιτεία – πατρίδα δράκων και μάγωναπράμιλλων ικανοτήτων – συντρίφθηκε και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μώρες. Έχει γραφτεί πως κάθε λόφος σε απόσταση πεντακοσίων μιλίων άνοιξε στα δύο, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με στάχτη, καπνό και φωτιά, φλόγες τόσο θυμωμένες και καυτές, που καταβρόχθισαν ακόμα και τους δράκους στον ουρανό. Μεγάλα ρήγματα άνοιξαν στη γη, καταπίνοντας παλάτια, ναούς και ολόκληρες πόλεις. Λίμνες εξαφανίστηκαν ή μετατράπηκαν σε οξύ, βουνά εξερράγησαν, πύρινες πηγές έφτυναν καυτή λάβα χίλια πόδια ψηλά και κόκκινα σύννεφα έβρεχαν δρακόγυαλο και μαύρο αίμα δαιμόνων.

Ο ΑΙΓΚΟΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΟΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗ Α ΛΑ ΜΠΑΡΤΣΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΚΟΥΣ

Από το κεφάλαιο “Η Ιστορία της Κατάκτησης”:

Καθώς το τελευταίο φως του ήλιου χανόταν, οι άντρες του Μαύρου Χάρρεν κοίταξαν το σκοτάδι που πύκνωνε και έσφιξαν τις λόγχες και τις βαλλίστρες τους. Όταν δεν εμφανίστηκε κανένας δράκους, κάποιοι ίσως σκέφτηκαν πως οι απειλές του Αίγκον ήταν κούφιες. Όμως ο Αίγκον Ταργκάρυεν οδήγησε τον Μπαλήριον ψηλά, ανάμεσα από τα σύννεφα, τόσο πολύ ώστε ο δράκος δε φαινόταν μεγαλύτερος από μια μύγα στο φεγγάρι. Μόνο τότε εφόρμησε στα τείχη του κάστρου. Με φτερά μαύρα σαν την πίσσα, ο Μπαλήριον βούτηξε μέσα στη νύχτα, κι όταν οι μεγάλοι πύργοι του Χάρενχαλ εμφανίστηκαν από κάτω του, ο δράκος βρυχήθηκε οργισμένος και τα έλουσε με μαύρη φωτιά, που τινάχτηκε ανάμεσα από πορφυρές δίνες.

ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΚΟΝ Β’ ΕΙΧΑΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΕΣΣΑΡΙΟΝ, ΣΡΥΚΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΦΛΟΓΗ

Από το υπόμνημα ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ στο κεφάλαιο “Αίγκον Β’”:

Τεσσάριον (Πρίγκιπας Νταίρον): Η Γαλάζια Βασίλισσα, η νεαρότερη από τους δράκους που ανήκαν στους υποστηρικτές του Αίγκον, σκοτώθηκε στη Δεύτερη Μάχη του Ταμπλτον.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ 7 ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΘΡΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ

Από το κεφάλαιο “Το Τείχος και Πέρα από Αυτό”:

Ο θρύλος λέει πως οι γίγαντες βοήθησαν στην ανέγερση του Τείχους, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη τους δύναμη για να βάλουν τους ογκόλιθους του πάγου στη θέση τους. Ίσως να υπάρχει κάποια αλήθεια στο θρύλο αυτόν, αν και οι ιστορίες παρουσιάζουν τους γίγαντες πολύ μεγαλύτερους και δυνατότερους από όσο πραγματικά ήταν. Οι ίδιοι θρύλοι λένε επίσης ότι τα παιδιά του δάσους -τα οποία δεν έχτιζαν τείχη ούτε από πέτρα ούτε και από πάγο- συμμετείχαν στην κατασκευή με τη μαγεία τους. Αλλά οι θρύλοι αυτοί, όπως συμβαίνει πάντοτε, είναι αμφιβόλου αξίας.

*Το βιβλίο “Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου” πάντως σίγουρα δεν είναι καθόλου αμφιβόλου αξίας. Είναι γεμάτο με περιγραφές, αναλύσεις, και κρυφές λεπτομέρειες, ιδανικό συμπλήρωμα του κόσμου του “Game of Thrones”. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis και μπορείς να κερδίσεις ένα από τα πέντε αντίτυπα συμμετέχοντας στον παραπάνω διαγωνισμό.