ΒΙΒΛΙΟ

6 βιβλία που μας ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Από τη Σουηδία στη Γαλλία κι από την Αγγλία στη Βαρκελώνη, έχουμε τις τοποθεσίες των λογοτεχνικών ταξιδιών για αυτό το καλοκαίρι.

Καλοκαιράκι. Δηλαδή η εποχή που όλοι μας έχουμε συνδυάσει με τα ταξίδια. Γιατί ναι, τα ταξίδια είναι ό,τι καλύτερο και πραγματικά πιστεύω πως κανείς μας δεν πρέπει να μένει χωρίς ένα αεροπορικό εισιτήριο με το όνομα του πάνω, για το προσεχές μέλλον. Άλλωστε, τα καλύτερα ταξίδια κλείνονται την επόμενη της επιστροφής από άλλο προορισμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό ανάμεσα στις διακοπές και στην αναμονή των επόμενων διακοπών. Το έχω μελετήσει το θέμα σας λέω, ακούστε με.

Όμως ξέρετε ποια άλλα ταξίδια είναι φανταστικά; Αυτά που μας πάνε τα βιβλία, μέσα από τους τόπους που διαδραματίζονται και όπου κινούνται οι πρωταγωνιστές τους. Μέρη κοντινά και μακρινά, στο τώρα, στο πριν και στο μετά, οι τοποθεσίες που βλέπουμε μέσα από τα μάτια των συγγραφέων μας προσφέρουν περισσότερα από μερικά αξιοθέατα. Μας δίνουν μια slice of life που δύσκολα θα ζήσουμε στην πραγματικότητα, ένα ταξίδι στις σελίδες που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς καν να κουνηθούμε από τον καναπέ μας ή, επειδή τρέχουν τώρα οι ζέστες του Ιουλίου, από την ξαπλώστρα της παραλίας μας.

Διαλέξαμε για εσάς 6 βιβλία από τις φρέσκες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Μεταίχμιο, που θα ικανοποιήσουν διαφορετικά αναγνωστικά γούστα και θα σας γυρίσουν στην Ευρώπη και στον κόσμο. Καλό ταξίδι.

​Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΤΑΡΙΧΕΥΤΗ​

Συγγραφέας: ​Η Kate Mosse, συγγραφέας γνωστή κυρίως για τα περιπετειώδη, εμπνευσμένα από ιστορικά στοιχεία, μυθιστορήματα της.

Μίλα μου για αυτό:​ Η​​ Κόνι ήταν 12 χρονών όταν είχε ένα φρικτό ατύχημα: έπεσε από τις σκάλες και χτύπησε δυνατά το κεφάλι της στα μαρμάρινα πλακάκια. Δε θυμάται το ατύχημα ή οτιδήποτε από τη ζωή της πριν από αυτό, της είπα απλά πως βρέθηκε κοντά στο θάνατο.

Τώρα, στα 22 της και ανύπαντρη, ζει με τον πατέρα της, έναν πάλαι ποτέ φημισμένο Ταριχτευτή, σε μια ερειπωμένη έπαυλη.​ Εκείνος μοιάζει ψυχικά κατεστραμμένος από κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν και έχει βρει καταφύγιο στο ποτό. Είμαστε στο 1912 και στο Σάσσεξ της Αγγλίας ανακαλύπτεται το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Αυτό το γεγονός θέτει ξανά σε κίνηση γεγονότα θαμμένα εδώ και καιρό, μιας και αυτό που είδε η Κόνι στα 12 της, πράγμα που οδήγησε στο ατύχημα της, αντηχεί μέσα στο χρόνο και ολοκληρώνεται 10 χρόνια αργότερα.

Μυστικά από μια άλλη εποχή θα φέρουν μερικούς παράξενους άντρες στο σπίτι των Γκίφορντ και θα συγκλονίσουν το μικρό χωριό όπου ζει η Κόνι. Η gothic ματιά της Mosse θα καθηλώσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω: ‘Η Κόρη του Ταριχευτή‘ (‘The Taxidermist’s Daughter‘, 2014) είναι ​το τελευταίο μυθιστόρημα της Mosse και η πλοκή του διαδραματίζεται στα μέρη που μεγάλωσε η ίδια η συγγραφέας. Το βιβλίο έχει και trailer, ρίξτε του μια ματιά.

ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΝΑΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Συγγραφέας: Ο Βασίλης Αλεξάκης, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες συγγραφείς.

Μίλα μου για αυτό: Ένα βιβλίο-εξομολόγηση. Στο απολύτως αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα ο Αλεξάκης συναντά το φάντασμα της μητέρας του και το βιβλίο είναι η δική τους “συνομιλία”. Μια συζήτηση που περνάει από όλα τα στάδια της ζωής του (και της δικής της).

Οι αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, οι σπουδές του στη Λιλ, η καριέρα του σαν σκιτσογράφου στη Μοnde, το πέρασμα του από τα στούντιο της ΥΕΝΕΔ, τα καλοκαίρια του στην Τήνο, η πορεία του σαν συγγραφέα, η ζωή του στη Γαλλία, ο έρωτας του, ο γάμος του, τα παιδιά του, όλα όσα συνέβησαν στον ίδιο και στον κόσμο γενικότερα από τη μέρα του θανάτου της.

Μέσα από όλα αυτά ο συγγραφέας μιλά για τη σύγχρονη Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που θα στρέψει στην Αθήνα τα βλέμματα όλου του κόσμου. Γίνεται δεικτικός με την ελληνική κοινωνία εκείνης της, όχι τόσο μακρινής αλλά σίγουρα διαφορετικής για όλους μας, εποχής και το κάνει παίζοντας με τις λέξεις και σχεδιάζοντας τον πραγματικό του εαυτό στο χαρτί.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω: Το ‘Θα Σε Ξεχνάω Κάθε Μέρα‘ (2005) αποτελεί την πρώτη από τις 2 επανεκδόσεις βιβλίων του Βασίλη Αλεξάκη που βγήκαν πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία. Ο συγγραφέας διαμένει μόνιμα στη Γαλλία και το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το μεγάλο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Prix Goncourt, τη χρονιά της έκδοσης του.

​ΑΙΘΟΥΣΑ VIP​

Συγγραφέας: Ο Σουηδός Jens Lapidus, νομικός στο επάγγελμα παρακαλώ.

Μίλα μου για αυτό: Η Έμελι είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα δικηγόρος, που έχει μόλις αποφοιτήσει και δουλεύει σε μια μεγάλη φίρμα. Η δουλειά της απαιτεί από αυτήν το 100%. Ο Τέντι έχει πρόσφατα αποφυλακιστεί μετά από 8 χρόνια στη φυλακή, βρίσκεται χωρίς δουλειά και μένει με την αδερφή του. Έχει 6 μέρες να αποπληρώσει το δάνειο που έχει πάρει από έναν παλιό του συνεργάτη.

Οι 2 τους, αυτό το παράξενο ζευγάρι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν τον νεαρό επιχειρηματία Φίλιπ Σάλε, που έχει απαχθεί. Μια μπερδεμένη ιστορία που 2 μη επαγγελματίες ερευνητές θα προσπαθήσουν να ξεμπερδέψουν, όσο προσπαθούν να αποδεχτούν και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο.

Στη Σουηδία όπου οι ζωές των πλουσίων έρχονται σε κόντρα αλλά και συνδέονται άμεσα με τις ζωές των φτωχών, όπου η οικονομική ελίτ βρίσκεται δίπλα δίπλα με τους εγκληματίες, η κόντρα και το χάος που δημιουργούν οι 2 αντίπαλοι κόσμοι πλάθουν ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές και μυστικά που αποκαλύπτονται, ένα αστυνομικό βιβλίο που σε περικλείει με τη σκοτεινή του ατμόσφαιρα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω: Η ‘Αίθουσα VIP‘ (‘VIP-rummet‘, 2014) είναι το πρώτο βιβλίο του Jens Lapidus με πρωταγωνιστές τους Τέντι και Έμελι. Ο συγγραφέας αποτελεί ένα από τα σημαντικά χαρτιά της Σουηδίας στο είδος του αστυνομικού βιβλίου και το στυλ γραφής του συγκρίνεται με αυτό του James Ellroy.

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ

Συγγραφέας: Ο Stuart Neville, που έχει υπάρξει hand double ενός διάσημου Ιρλανδού κωμικού, λέει (και εννοείται πως πρώτος μου έρχεται ο Dylan Moran στο μυαλό).

Μίλα μου για αυτό: Η Γκάλια ταξιδεύει στην Ιρλανδία με την υπόσχεση πως θα δουλέψει για μια καλή οικογένεια Ρώσων, διδάσκοντας Αγγλικά στα παιδιά τους. Αντίθετα, ρίχνεται στα δίχτυα του κόσμου της μοντέρνας σκλαβιάς, πωλείται σε έναν οίκο ανοχής του Μπέλφαστ και κρατείται ενάντια στη θέληση της.

Δραπευτεύει πληρώνοντας ένα φρικτό τίμημα, τη σφαγή ενός από τους ανθρώπους που την αιχμαλώτισαν, και αναζητά καταφύγιο σε έναν άντρα που της προσφέρει βοήθεια. Καθώς οι λαθρέμποροι από τους οποίους ξέφυγε χτενίζουν την πόλη για να τη βρουν, ψάχνοντας εκδίκηση για τον σκοτωμένο τους σύντροφο, η Γκάλια αντιμετωπίζει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: ο σωτήρας της δεν είναι αυτό που φαίνεται. Δεν είναι το πρώτο κορίτσι-θύμα trafficking που περνάει το κατόφλι του σπιτιού του και θα πρέπει να παλέψει για να αποφύγει τη μοίρα των προηγουμένων.

Ο επιθεωρητής Τζακ Λένον έχει σχέδια για ήρεμα Χριστούγεννα με την κόρη του, αλλά μια σειρά πτωμάτων που αφήνει ο πόλεμος μεταξύ αντίπαλων συμμοριών δεν τον αφήνει να μείνει για πολύ εκτός δράσης. Σύντομα αντιλαμβάνεται πως στο επίκεντρο της βιας βρίσκεται μια κοπέλα και ο δρόμος για τη σωτηρία της βρίσκεται ανάμεσα σε 2 δολοφόνους.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω: Οι ‘Κλεμμένες Ψυχές‘ (‘Stolen Souls‘, 2011) είναι το 3ο βιβλίο του Neville με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Τζακ Λένον, που όμως αποτελεί, όπως και τα προηγούμενα, αυτοτελείς ιστορίες. Κυκλοφορούν και τα δυο προηγούμενα, ‘Τα Φαντάσματα του Μπέλφαστ‘ (‘The Ghosts of Belfast‘, 2009), που μας συστήνει τον χαρακτήρα για πρώτη φορά και είναι το γνωστότερο βιβλίο του συγγραφέα και ‘Συνωμοσία της Φωτιάς‘ (‘Collusion‘, 2012), που τοποθετεί τον Τζακ Λένον στον πρωταγωνιστικό πια ρόλο.

​Ο ΣΑΚΟΣ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ​

Συγγραφέας: Ο γνωστός δημοσιογράφος Tony Parsons, μια αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Βρετανία και νικητής του British Book of the Year για το 2001 με το ιδιαίτερα πετυχημένο του ‘Man and Boy‘.

Μίλα μου για αυτό: Στα κεντρικά της Υπηρεσίας Ανθρωποκτονιών του Λονδίνου στην Αγγλία, συναντούμε τον επιθεωρητή Μαξ Γουλφ. Ο Μαξ ζει χωρισμένος, με τη μικρή του κόρη και προσπαθεί να συνδυάσει τη ζωή ενός πατέρα που μεγαλώνει μόνος το παιδί του, με τις υψηλές απαιτήσεις της νέας του δουλειάς.

Πρώτη του υπόθεση, να εξιχνιάσει τις δολοφονίες αντρών που, αρκετά χρόνια πριν, φοιτούσαν σε μια ιδιωτική σχολή για πλουσίους, το Πότερς Φιλντ, και αποτελούσαν μέλη της ίδιας παρέας. Ο δολοφόνος τους ξεδιαλέγει έναν-έναν και τους σκοτώνει με πανομοιότυπο τρόπο. Τα πτώματα αυξάνονται και τα ερωτηματικά για τον Μαξ είναι πολλά. Τι συνδέει πια αυτούς τους άντρες; Γιατί ένας serial-killer βρίσκεται στο κατόπι τους; Όταν ο Μαξ Γουλφ θα βρεθεί στην καρδιά της δράσης και όταν η δική του ζωή θα βρεθεί σε κίνδυνο, το ένστικτο του θα είναι το μόνο που θα βρεθεί ανάμεσα στον ίδιο και στην πλήρη καταστροφή.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του βιβλίου, οι γεμάτες δράση και σασπένς σελίδες του και ο έντονος, φανταστικός χαρακτήρας του πρωταγωνιστή είναι τα υλικά που φτιάχνουν μια συνταγή που δε θα επιτρέψει στον αναγνώστη να αφήσει το μυθιστόρημα από τα χέρια, πριν φτάσει στο τέλος του.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω: ‘Ο Σάκος του Φόνου‘ (‘The Murder Bag‘, 2014) είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα, που συνήθως καταπιάνεται με τα προβλήματα του σύγχρονου άντρα, αλλά και το πρώτο της, μέχρι τώρα, τριλογίας με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μαξ Γουλφ.

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Συγγραφέας: Arne Dahl, ο βασιλιάς της Σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια (με βασίλισσα την Camilla Läckberg, να πούμε).

Μίλα μου για αυτό: Το αγωνιώδες μυθιστόρημα του Dahl ξεκινά και ολοκληρώνεται μέσα στη μακριά, ζεστή, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μιας εβδομάδας στην καρδιά του καλοκαιριού, με σχεδόν μαγική αίσθηση.

Όλα ξεκινούν από ένα πάρτι στην Ομάδα Άλφα της Σουηδικής Αστυνομίας, εκεί που τα πράγματα αλλάζουν. Παλιοί αποχωρούν ή βρίσκονται πια σε ένα πόστα και νέοι ρίχνονται στα βαθιά του κύκλου βίας της χώρας. Στους δρόμους, μια Πολωνή νοσοκόμα που βρίσκεται στη Σουηδία για να εργαστεί προσωρινά, δολοφονείται με ένα τσεκούρι. Ένας παραγωγός της τηλεόρασης πυροβολείται μετά την πρεμιέρα μιας νέας σειράς. Ένας προγραμματισμένος φόνος τιμής παίρνει μια απροσδόκητη τροπή. Και στο τέλος όλα γίνονται πολύ προσωπικά, κυρίως για τον ντετέκτιβ Χόρχε Τσάβεζ.

Σύντομα οι ύποπτοι δράστες των παραπάνω εγκλημάτων θα συλληφθούν, αλλά τι ακριβώς έχει συμβεί; Έχουν διαπράξει όντως τις αποτρόπαιες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται; Συνδέονται ή όχι οι υποθέσεις μεταξύ τους; Ο Dahl καταφέρνει για ακόμη μια φορά να παραδώσει ένα nail-biter για τους φανς του είδους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω: Το ‘Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας‘ (‘A Midsummer Night’s Dream’, 2003) είναι κομμάτι της ‘Intercrime’ σειράς του Arne Dahl που αφηγείται τις υποθέσεις της Ομάδας Άλφα, μιας ειδικής μονάδας που ερευνά βίαια εγκλήματα διεθνής φύσεως στη Σουηδία. Τα μυθιστορήματα δεν ακολουθούν κάποια χρονολογική σειρά και μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά. Κυκλοφορούν ακόμη τα: ‘Misterioso‘ (1998), ‘Μίσος και Αίμα‘ (‘Bad Blood‘, 1998), ‘Τυχαίο Θύμα‘ (‘To the Top of the Mountain‘, 2000) και ‘Πρελούδιο Θανάτου‘ (‘Many Waters‘, 2002), ενώ σε λίγους μήνες θα ξαναβρεθούν στα βιβλιοπωλεία ‘Τα Μπλουζ της Ευρώπης‘ (‘Europa Βlues‘, 2001).