ΒΙΒΛΙΟ

Tα βιβλία που θα σου αλλάξουν τη γνώμη για τη νεανική λογοτεχνία

12 τίτλοι για όλα τα γούστα- και όλες τις ηλικίες.

‘Harry Potter’, ‘The Hunger Games’, ‘The Fault in Our Stars’, ‘Twilight’, το επικείμενο ‘​​Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children’​ του Tim Burton​. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ταινίες; Προέρχονται από βιβλία νεανικής λογοτεχνίας, αλλά ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται για αυτές άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Το ίδιο συμβαίνει πια και με τα ίδια τα YA (Young Adult) βιβλία. Τα μυθιστορήματα του John Green, οι περιπέτειες της Suzanne Collins, βιβλία-σταθμοί στην ιστορία της λογοτεχνίας όπως το ‘To Kill a Mockingbird’, οι μαγικοί κόσμοι του Neil Gaiman, το μνημείο της ποπ κουλτούρας για μια ολόκληρη γενιά που μας χάρισε η J.K. Rowling, διαβάζονται στην πλειοψηφία τους από ενήλικες. Αυτό που κάποτε ήταν ταμπού, το να διαβάζει ένας ενήλικας βιβλία γραμμένα με εφήβους, είναι πλέον απόλυτα κοινό και καθημερινό.

Απορρίπτοντας τα κλισέ των ετικετών που ορίζουν ηλικίες και αναγνωσιμότητα, βιβλία όπως τα παραπάνω προσφέρουν διαφορετική θεματολογία κάθε φορά (από επιστημονική φαντασία μέχρι αισθηματικά κι από περιπέτειες μέχρι ιστορικά μυθιστορήματα), ποιότητα που τα κάνει να διαβάζονται πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, και ολοκληρωμένους χαρακτήρες που ζωντανεύουν στο χαρτί με συναισθήματα και προβλήματα που οι ενήλικες θυμούνται, νοσταλγούν και με τα οποία ταυτίζονται. Και, μεταξύ μας, προσφέρουν ψυχαγωγία και απόδραση από την καθημερινότητα όπως μόνο τα βιβλία ξέρουν να δίνουν.

Εμείς αποφασίσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μερικά βιβλία νεανικής λογοτεχνίας από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, για να ξεκινήσετε (ή να συνεχίσετε) το ταξίδι σας στη χώρα των νεανικών βιβλίων, γιατί η ηλικία μας είναι απλά ένας αριθμός.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΪΒΙ

Συγγραφέας: ​Η Amy Engel, πρώην δικηγόρος που έκανε το ντεμπούτο της με αυτό το βιβλίο.

Τι παίζει: Τούτο δω έχει πολύ ενδιαφέρον premise: Ελάχιστοι έχουν γλιτώσει στην Αμερική από έναν πυρηνικό πόλεμο που έκανε συντρίμμια ολόκληρη τη χώρα και 2 οικογένειες μάχονται τώρα για την εξουσία του πληθυσμού που απέμεινε. Όμως οι Λάτιμερ νικούν και οι Γουέστφαλ χάνουν και για χρόνια η ειρήνη παραμένει σταθερή με τα κορίτσια των Γουέστφαλ να παντρεύονται τα αγόρια των νικητών.

50 χρόνια αργότερα, σε ένα post-apocalyptic σκηνικό, έρχεται η σειρά της Άιβι να παντρευτεί τον Μπίσοπ και να συνεχίσει την παράδοση, όμως εκείνη έχει 1 και μόνο αποστολή: Να εξολοθρεύσει τον μέλλοντα σύζυγο της, δίνοντας και πάλι στην οικογένεια της την εξουσία του κόσμου.

Όμως ο Μπίσοπ, ο μοναχογιός του προέδρου Λάτιμερ, δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζει η Άιβι και τα πράγματα μπλέκονται. Θα καταφέρει η Άιβι να τον σκοτώσει; Μια δυνατή ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με την ηθική της, την ελευθερία επιλογής, αναρωτιέται και επανεκτιμά μέσα σε έναν κόσμο που παίζει με πολύ διαφορετικούς κανόνες από τον δικό μας. Ή όχι και τόσο.

Κάτι παραπάνω:To Βιβλίο της Άιβι‘ (‘The Book of Ivy‘, 2014) είναι το πιο φρέσκο από τα βιβλία που θα σας δείξουμε σήμερα, μιας και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μόλις τον περασμένο Μάιο. Αποτελεί το πρώτο κομμάτι μιας διλογίας που συμπληρώνει ‘Η Επανάσταση της Άιβι‘ (‘The Revolution of Ivy‘, 2015). Και τα 2 βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων την ίδια ημέρα. Αν θέλετε κάτι πολύ καινούριο, αυτό είναι το βιβλίο που σας χρειάζεται.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Συγγραφέας: ​Η μεγαλωμένη στη Τζαμάικα Nicola Yoon, που κάνει το ντεμπούτο της με αυτό το βιβλίο.

Τι παίζει: Η Μάντλιν είναι ένα άρρωστο κορίτσι. Πάσχει από SCID, μια σπάνια αρρώστια που προκαλεί έντονη ευαισθησία σε σοβαρές λοιμώξεις. Μιας και τα πάντα στον κόσμο μπορούν πιθανά να τη σκοτώσουν, η Μάντλιν έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωής της στο προστατευόμενο περιβάλλον του σπιτιού της, με την προσοχή και τη φροντίδα της μαμάς της. Μια μέρα μπαίνει στη μονότονη ζωή της ο Όλι, ένας νεαρός γείτονας, που θα ερωτευθεί με την πρώτη ματιά και θα αλλάξει τη ζωή της με αναπάντεχο τρόπο.

Το βιβλίο έχει πρωτότυπο format, σαν ένα ημερολόγιο γεμάτο με σκίτσα, σχεδιαγράμματα, σκέψεις. Η υπόθεση του, αυτό το girl-meets-boy στο πλαίσιο μιας αρρώστιας, θα θυμήσει σε όσους τα έχουν διαβάσει τα ‘The Fault in Our Stars‘ και ‘Me and Earl and the Dying Girl‘, αλλά εδώ τα πράγματα συμβαίνουν λιγάκι αλλιώς (κι εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω χωρίς να σας σποϊλεριάσω το βιβλίο).

Δώσε στοιχεία: Το ‘Όλα για Σένα‘ (‘Everything, Everything‘, 2015) είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα για τους φανς του John Green, αλλά και για όσους ψάχνουν ένα συναισθηματικό, γλυκό βιβλίο που οι σελίδες του θα τρέχουν γρήγορα.

ΗΜΟΥΝ ΕΔΩ

Συγγραφέας: ​Η Gayle Forman, που έχει χαρακτηριστεί σαν ο “θηλυκός John Green” και δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας.

Τι παίζει: Η Μεγκ και η Κόντι μοιράζονται τα πάντα. Γιατί λοιπόν η Μεγκ αυτοκτονεί δηλητηριάζοντας τον εαυτό της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου; Η Κόντι δεν είχε καταλάβει τίποτα και σύντομα, όταν θα επισκεφτεί το κολέγιο όπου σπούδαζε η Μεγκ, θα καταλάβει πως υπήρχαν πολλά που της έκρυβε η κολλητή της φίλη.

Για τους παλιούς της συγκατοίκους, ανθρώπους που η Κόντι δε θα συναντούσε ποτέ στη μικρή, απομονωμένη πόλη της Ουάσινγκτον που ζει. Για τον Μπεν Μακάλιστερ, το γεμάτο σαρκασμό αγόρι με την κιθάρα, που έσπασε την καρδιά της Μεγκ. Και για ένα κρυπτογραφημένο αρχείο που η Κόντι δεν μπορεί να ανοίξει. Μέχρι να τα καταφέρει και να ανακαλύψει πως οτιδήποτε νόμιζε για το θάνατο της καλύτερης της φίλης ήταν ψέμα.

Ωμά συναισθήματα, ανθρώπινοι χαρακτήρες, ένα γλυκόπικρο μυστήριο. Μια όμορφη, συγκινητική, καθηλωτική ιστορία για το πως να προχωράς όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια ολέθρια απώλεια, πως να φτάνεις στην αποδοχή. Ένα δύσκολο θέμα για κάθε συγγραφέα, που όμως η Forman, γνωστή για τη ωραία της γραφή σε όλα της τα έργα, χειρίζεται εξαιρετικά.

Δώσε στοιχεία: Το ‘Ήμουν Εδώ‘ (‘I Was Here‘, 2015) είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα της Forman, ένα ρεαλιστικό πορτρέτο της αυτοκτονίας. Δική της και η διλογία ‘Μια Μέρα Μόνο‘ (‘Just One Day‘, 2013) και ‘Ένας Χρόνος Μόνο‘ (‘Just One Year‘, 2013).

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Συγγραφέας: ​Η ελληνίδα της λίστας μας, Γλυκερία Γκρέκου.

Τι παίζει: Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 2012. 2 διαφορετικοί άνθρωποι, μια ηλικιωμένη δασκάλα που φοβάται τη γειτονιά της εξαιτίας των προσφύγων που βρίσκονται πια παντού, κι ένα 13χρονο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν που βιώνει τη μοναξιά εκείνων που έχουν διωχτεί από την πατρίδα τους. Μια ιδιαίτερη σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσα τους, μακριά από το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Το σύντομο αλλά δυνατό βιβλίο μιλά για την Ελλάδα του σήμερα, για τους πρόσφυγες του τότε και του τώρα, δένει μια όμορφη ιστορία με πρωταγωνιστές 2 γυναίκες για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τους ανθρώπους που φτάνουν εδώ έχοντας εγκαταλείψει τα πάντα πίσω τους, αλλά κι όσους φανατίζονται και χάνουν την ανθρωπιά τους.

Δώσε στοιχεία:Η Μοναξιά των Συνόρων‘ κυκλοφόρησε το 2013, αλλά είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Κι αν θέλετε ακόμη κάτι που να βρίσκεται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχει ‘Η Εξαφάνιση‘ των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου, ένα μυστηριώδες θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Έδεσσα της δεκαετίας του ’90.

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Συγγραφέας​:Mark Haddon,​ Βρετανός συγγραφέας που έγινε παγκοσμίως γνωστός για αυτό ακριβώς το έργο του.

Τι παίζει: ​Αφηγητής του βιβλίου είναι ο Κρίστοφερ Μπουν, ένας νέος με αυτισμό και ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη ζωή του. Ο Κρίστοφερ μισεί το κίτρινο χρώμα, αποφεύγει να μιλά με ξένους, δεν μπορεί να διαχειριστεί τις πολλές ταυτόχρονες πληροφορίες και, την ίδια στιγμή, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του ποιος σκότωσε το σκύλο της γειτόνισσας.

Το έργο του Haddon είναι ένα βιβλίο-ματιά στο μυαλό ​και στον κόσμο ​ενός αυτιστικού ατόμου που προσπαθεί να κατανοήσει και να επεξεργαστεί τον κόσμο γύρω του. Είναι όμως κι ένα πρωτότυπο μυστήριο, ​είναι ​ευκολοδιάβαστο και ταυτόχρονα περίπλοκο, αστείο και ταυτόχρονα τραγικό.​ Ο τρόπος που είναι γραμμένο είναι διαφορετικός από όσα περιμένει κανείς από ένα βιβλίο​ με πρωτοπρόσωπη αφήγηση και δύσκολα ο αναγνώστης θα βαρεθεί.

​Δώσε στοιχεία:​ ​Το ‘Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα‘ (​’The Curious Incident of the Dog in the Night-Time‘, 2003​) είναι ένα από εκείνα τα βιβλία νεανικής λογοτεχνίας π​ου έχουν ξεφύγει εδώ και χρόνια από την ταμπέλα της ηλικιακής κατηγοριοποίησης.​ Έχει διαβαστεί από πολλούς, ανεξάρτητα του είδους της λογοτεχνίας που αγαπούν και, αν δεν είστε ήδη ένας από αυτούς, ξέρετε τι να κάνετε.

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ​

​Συγγραφέας​:Lauren Oliver.

Τι παίζει: Βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική Αμερική, όπου ο έρωτας έχει ανακηρυχθεί θανατηφόρα ασθένεια και η κυβέρνηση υποχρεώνει τους πάντες, μόλις φτάσουν στα 18 τους χρόνια, να υποβληθούν σε μια χειρουργική επέμβαση που θα τους προστατέψει από τη νόσο.

Η Λένα ζει με τους θείους και τα ξαδέρφια της στο Πόρτλαντ, όπου ανυπομονεί να φτάσουν οι μέρες της επέμβασης και να θεραπευτεί για πάντα, ζώντας μια ήσυχη, προβλέψιμη ζωή. Είδε την ίδια της τη μητέρα να καταστρέφεται από τον έρωτα και δε θα αφήσει να της συμβεί το ίδιο.

95 μέρες πριν την επέμβαση όμως, ένα τυχαίο γεγονός θα αλλάξει την πορεία της ζωής της για πάντα, σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο που έχει πλάσει η Oliver και που μοιάζει πέρα για πέρα αληθινός.

Δώσε στοιχεία:​ ​​​​​Το ‘Παραλήρημα‘ (‘Delirium‘, 2011) είναι ​​μέρος της τριλογίας της Oliver που συνεχίζει με το ‘Χαμός‘ (‘Pandemonium‘, 2012) και ολοκληρώνεται με το ‘Ρέκβιεμ‘​​ (‘Requiem‘, 2013).​​ Επίσης υπάρχει και το ντεμπούτο της, το ‘Πριν Φύγω‘ (‘Before I Fall‘, 2010), ένα μεταφυσικό μυθιστόρημα στο μεταίχμιο μεταξύ του ‘Groundhog Day’ και του ‘Mean Girls’.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

​Συγγραφέας​: Ο Βρετανός ​Philip Pullman είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε αυτό το υπέροχο βιβλίο.

Τι παίζει: Η Lyra, ένα 12χρονο κορίτσι, είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Χωρίς γονείς και χωρίς φίλους, η Lyra μεγαλώνει σε μια σχολή της Οξφόρδης, απομακρυσμένη από τους κηδεμόνες της. Περνάει τις μέρες της απολαμβάνοντας τη νεότητα της και ενοχλώντας αυτούς που αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της. Αυτό είναι το βιβλίο που θα μας αποκαλύψει το ταξίδι της αυτογνωσίας της: την εξερεύνηση των ορίων του χαρακτήρα της και των δυνατοτήτων της. Η περιπέτεια της τη βρίσκει να γίνεται φίλη με μια πολική αρκούδα και να χρησιμοποιεί μια μαγική πυξίδα που κανείς δεν έχει ανακαλύψει το εύρος της δύναμης της.

Δώσε στοιχεία:​​ Έχουμε ξαναγράψει για ‘Το Αστέρι του Βορρά‘ (‘Northern Lights‘, 1995) όταν παρουσιάσαμε 5 σειρές φαντασίας με τις οποίες αξίζει να ασχοληθείτε.​ Η ‘Τριλογία του Κόσμου’ προχωρά με το ‘Ο Άρχοντας των Δύο Κόσμων‘ (‘The Subtle Knife‘, 1996) και ‘Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο‘ (‘The Amber Spyglass‘, 2000). Εάν έχετε δει την ταινία, μην τη λαμβάνετε καθόλου υπόψιν σας, είναι μια κάκιστη μεταφορά ενός βιβλίου που ανήκει στα επικότερα του είδους.

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Συγγραφέας​: Markus Zusak, Αυστραλός συγγραφέας που εξέδωσε το βιβλίο, ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ, στην ηλικία των 30 ετών.

Τι παίζει: Μετά την εξαφάνιση των δικών της, η Λίζελ θα μείνει με τους θετούς γονείς της στο Μόναχο. Μόνο της εφόδιο από τη μέχρι τώρα ζωή της, το εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη. Βρισκόμαστε στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Λίζελ γνωρίζει ανθρώπους, όπως τον νέο της φίλο Ρούντι, ζει μαζί με τον κυνηγημένο Μάξ, που η θετή της οικογένεια κρύβει για καιρό στο υπόγειο του σπιτιού τους, και κλέβει βιβλία από όπου μπορεί. Μια λεπτομέρεια: η Λίζελ δεν ξέρει να διαβάζει.

Αφηγητής της ιστορίας δεν είναι η Λίζελ αλλά ο Θάνατος, κι αυτό είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που κάνουν το βιβλίο ενδιαφέρον. Συγκινητικό και άγριο, στην καρδιά της Ναζιστικής Γερμανίας που σιγά σιγά καταρρέει, το μυθιστόρημα του Ζούσακ είναι και ένας ύμνος στα βιβλία και στην ιδιαίτερη γοητεία τους.

Δώσε στοιχεία:​​Η Κλέφτρα των Βιβλίων‘ (‘The Book Thief‘, 2005) ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών νεανικών μυθιστορημάτων, εκεί που ανήκει και το επόμενο βιβλίο της λίστας μας. Αφού το διαβάσετε, ρίξτε και μια ματιά στην κινηματογραφική του μεταφορά, όπου πρωταγωνιστούν οι Geoffrey Rush, Emily Watson και τη μικρή Sophie Nélisse.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Συγγραφέας​: Ο John Boyne, γνωστός κυρίως για το ‘The Boy in the Striped Pyjamas‘. Αυτό εδώ είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του.

Τι παίζει: Ο αθώος Πιερό μένει ορφανός και βρίσκεται μακριά από το Παρίσι, να μεγαλώνει μαζί με τη θεία του Μπίατριξ, υπηρέτρια σε ένα πολυτελές σπίτι των Άλπεων, λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε σπίτι, είναι η κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ. Εκεί ο Πιερό βλέπει την εξέλιξη του πολέμου από την πλευρά της Ναζιστικής ελίτ και σύντομα ο μικρός πρωταγωνιστής βρίσκει τον εαυτό του να μαγεύεται από την προπαγάνδα του Χίτλερ και να μεταμορφώνεται σε έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα για το τέλος της αθωότητας, τη φιλία, τον εκφοβισμό, το θάνατο, την πορεία ζωής καθενός από εμάς.

Δώσε στοιχεία: Φετινή έκδοση στα ελληνικά και ‘Το Αγόρι στην Κορυφή του Βουνού‘ (‘The Boy at the Top of the Mountain‘, 2015), οπότε αν δεν το έχετε πάρει πρέφα ήδη και θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό που να εξελίσσεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εδώ είστε.

ΑΠΟΚΛΙΣΗ

Συγγραφέας​: Ένα από τα πλέον δυνατά ονόματα της νεανικής λογοτεχνίας, η Veronica Roth.

Τι παίζει: Η κοινωνία στο δυστοπικό Σικάγο, μια μοντέρνα πόλη-κράτος, που συναντάμε στο βιβλίο είναι χωρισμένη σε 5 φατρίες, που τα άτομα της αναπτύσσουν μια αρετή: την Ειλικρίνεια, την Αυταπάρνηση, τη Γενναιότητα, την Ομόνοια και την Πολυμάθεια. Κάθε μια από τις φατρίες αναλαμβάνει και διαφορετική δουλειά. Μια φορά το χρόνο, όλοι όσοι γίνονται 16 χρονών αποφασίζουν σε ποια φατρία θα ανήκουν για ολόκληρη τη ζωή τους. Κανείς δεν ξέρει τι βρίσκεται έξω από την πόλη, όμως όλοι ξέρουν πως είναι θανάσιμο.

Η πρωταγωνίστρια Μπίατρις βρίσκεται σε δίλημμα. Θα ακολουθήσει την υπόλοιπη οικογένεια της ή θα ακολουθήσει αυτό που η ίδια πιστεύει για τον εαυτό της. Σε έναν κόσμο που δεν είναι όσο τέλειος και αρμονικός φαίνεται, η Τρις θα πρέπει να ξεχωρίσει τους συμμάχους και τους εχθρούς της, να ισορροπήσει την εκπαίδευση της και τη νέα της σχέση και, πάνω απ’ όλα, να κρατήσει κρυφό το μυστικό της, ένα μυστικό που θα κάνει τη ζωή της επικίνδυνη πέρα από κάθε φαντασία.

Δώσε στοιχεία: Η ‘Απόκλιση‘ (‘Divergent‘, 2011) είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας που μεταφέρθηκε πρόσφατα και στον κινηματογράφο. Συνέχεια είχαν τα ‘Ανταρσία‘ (‘Insurgent‘, 2012) και ‘Αφοσίωση‘ (‘Allegiant‘, 2013), ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί και το ‘Τέσσερα‘ (‘Four‘, 2014) που περιλαμβάνει διηγήματα του κόσμου της σειράς.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Συγγραφέας​: Ο αξεπέραστος Michael Ende, ένας από τους δημοφιλέστερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Τι παίζει: ​Ένα περίεργο βιβλίο τραβά τον μικρό Μπάστιαν σε μια πανέμορφη αλλά καταδικασμένη χώρα. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να σώσει αυτό το μαγεμένο μέρος, δίνοντας στην Παιδική Αυτοκράτειρα ένα νέο όνομα.

Όμως το ταξίδι για τον πύργο της περνά μέσα από μέρη γεμάτα δράκους, γίγαντες, τέρατα και μαγεία, κι έτσι ο Μπάστιαν ξεκινά για μια περιπέτεια από την οποία μπορεί να μη γυρίσει ποτέ. Προχωρώντας όλο και πιο βαθιά μέσα στην Ονειροφαντασία, θα πρέπει να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει απερίγραπτους εχθρούς και τα μυστήρια της ίδιας του της καρδιάς.

Δώσε στοιχεία: Αν δεν έχετε ακόμα ταξιδέψει με τον Μίχαελ Έντε μέσα στην ατέλειωτη φαντασία του, μην καθυστερείτε άλλο. Εκτός από την ‘Ιστορία Χωρίς Τέλος‘ (‘The Neverending Story‘, 1979) μπορείτε να δοκιμάσετε και τη ‘Μόμο‘ (‘Momo‘, 1973) που θα σας μαγέψει το ίδιο.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Συγγραφέας​: Δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και λίγη J.K. Rowling σε αυτή τη λίστα, άλλωστε το είδος των YA βιβλίων της χρωστά πολλά. Ή μήπως εδώ πρέπει να βάλω το όνομα του Newt Scamander;

Τι παίζει: ​Κάθε μάγος του κόσμου του Χάρι Πότερ έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο. Η ιστορία της Μαγικοζωολογίας αλλά και οι πλήρεις περιγραφές των 85 διαφορετικών ειδών Μαγικών Ζώων που υπάρχουν στον κόσμο, βρίσκονται μέσα του.

Ο Newt Scamander μάζεψε προσωπικά, μέσα από τα ταξίδια και τις περιπέτειες του τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή την έκδοση, η οποία είναι από δεύτερο χέρι και περιέχει τα χειρόγραφα σχόλια του Harry, του Ron και της Hermione, που διδάχτηκαν το βιβλίο στο Hogwarts, ενώ ξεκινά με τον πρόλογο του Διευθυντή Albus Dumbledore.

Δώσε στοιχεία: Αυτό εδώ είναι περισσότερο ένα εγχειρίδιο και λιγότερο ένα κανονικό βιβλίο που διηγείται μια συγκεκριμένη ιστορία, αλλά παρόλα αυτά αξίζει να το διαβάσετε. Το ‘Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται‘ (‘Fantastic Beasts and Where to Find Them‘, 2000) είναι το πρώτο από τα 3 βιβλιαράκια της Βιβλιοθήκης του Hogwarts που έχει γράψει η Rowling. Τα υπόλοιπα είναι ‘Το Κουίντιτς Ανά τους Αιώνες‘ (‘Quidditch Through the Ages‘, 2001) και ‘Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου‘ (‘The Tales of Beedle the Bard‘, 2008). Φυσικά, είναι κι αυτό που ενέπνευσε τη νέα τριλογία ταινιών που περιμένουμε τον Νοέμβριο, οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα.