ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v37: Στο ‘Dark Tower’, υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι εκτός από τον δικό σου

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Μόνο τα καλύτερα: Τα βιβλία, τα sites, οι σειρές, τα βραβεία, οι φωτογραφίες, οι εκδηλώσεις, τα links, τα πάντα. Όλα όσα έχουν σχέση με τη λογοτεχνία, την ανάγνωση και τα βιβλία και πρέπει να τα μάθετε, βρίσκονται εδώ και σας περιμένουν στο διάλειμμα από την ανάγνωση του βιβλίου σας.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΙΣΑ!

Δε θα σας κρύψω πως συγκινήθηκα. Βλέποντας τον Stephen King να λέει “there are other worlds than these” και να παρουσιάζει την αφίσα του ‘Dark Tower’ που περιμένουμε στις 28 Ιουλίου, σχεδόν δάκρυσα και σίγουρα ανατρίχιασα.

Ας αναλύσουμε λίγο την αφίσα, γιατί όχι, τι καλύτερο έχετε να κάνετε; Ο Roland του Idris Elba και ο Jake, το 11χρονο αγόρι που βοηθά τον Roland και υποδύεται ο μικρός Tom Taylor βρίσκονται στη μια πλευρά της αφίσας και πλησιάζουν τον Πύργο, που φαίνεται στον κενό χώρο που περικλείεται από το περίγραμμα των κτιρίων του μοντέρνου κόσμου που υπάρχουν γύρω τους. Ο Walter/Man in Black του Matthew McConaughey βρίσκεται απέναντι τους, στο δρόμο τους.

Η σειρά βιβλίων του King ακολουθεί τον Roland που ταξιδεύει στο μετα-αποκαλυπτικό τοπίο της Μέσης Γης, ψάχνοντας για το πανίσχυρο οικοδόμημα που ονομάζεται Μαύρος Πύργος. Το κτίριο, που βρίσκεται στη μέση ενός λιβαδιού γεμάτου κόκκινα τριαντάφυλλα, είναι το κεντρικό σημείο του χωροχρονικού συνεχές. Βρίσκεται στην καρδιά όλων των κόσμων αλλά κινδυνεύει. Κάποιος θέλει να καταστρέψει τον Μαύρο Πύργο και ο Roland, ο τελευταίο πιστολέρο, θέλει να σταθεί εμπόδιο στην καταστροφή των πάντων.

Ωραία, πολύ excited, τώρα περιμένουμε το trailer (και θα τα ξαναπούμε συνολικά για το ‘The Dark Tower’ πριν η ταινία βγει στα σινεμά, σας προειδοποιώ).

ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η λογοτεχνία του φανταστικού φτάνει στη Θεσσαλονίκη, για ένα μαγικό Σαββατοκύριακο, μέσα από το φεστιβάλ Fantasmagoria που διοργανώνεται για πρώτη φορά.

Με σκοπό των ανθρώπων του να προβάλει τη λογοτεχνία του είδους, αλλά και να δώσει στο κοινό 2 μέρες γεμάτες με κάθε μορφή τέχνης που εμπνέεται από το fantasy, το φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες χορού, γλυπτικής, αφήγησης, ζωγραφικής, αλλά και πολλούς Έλληνες συγγραφείς που θα παρουσιάσουν το έργο τους στους αναγνώστες.

Αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις λοιπόν, αλλά και θεατρικά workshops, stand up comedy, συναυλίες,  επιτραπέζια παιχνίδια, εργαστήρια συγγραφής, μεταποίησης επίπλων και μουσικής επένδυσης ταινιών, body sketching, ενδιαφέρουσες ομιλίες, αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών, προβολές ταινιών μικρού μήκους. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι γεμάτο και πολύ δυνατό.

Η Fantasmagoria είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φίλους του φανταστικού να γνωρίσουν τη νέα γενιά δημιουργών που ασχολούνται με αυτή τη πλευρά της speculative λογοτεχνίας. Όπως έχουμε ξαναπεί εδώ στο PopCode, τα genre βιβλία θεωρούνταν για πολύ καιρό δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα, όμως φρέσκοι συγγραφείς, εκδοτικές προσπάθειες, sites και εκδηλώσεις όπως η Fantasmagoria δίνουν ένα μέλλον στο χώρο που δεν υπήρχε ποτέ πριν.

Η Fantasmagoria διοργανώνεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα στο site του φεστιβάλ. Αξίζει επίσης να πούμε πως όλα τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Θεσσαλονίκης «Καταφύγιο Γυναίκας».

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Χωρίς να υπάρχει μια μεγάλη κυκλοφορία που στέκεται πάνω από τις υπόλοιπες, οι προηγούμενες ημέρες σημείωσαν μια ικανοποιητική κίνηση στα ράφια των βιβλιοπωλείων με τα νέα βιβλία. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτης μας έρχονται 2 νέα έργα, το ‘Έπρεπε να είχες φύγει’ (‘You Should Have Left’, 2016) του Daniel Kehlmann και το ‘Το χρυσάφι και η κατάρα της ερήμου’ (‘Gold Dust’, 1990) του Ibrahim al-Koni.

Η νουβέλα του Kehlmann μιλά για τις 7 μέρες που ένας συγγραφέας, του οποίου το ημερολόγιο διαβάζουμε, η γυναίκα του και η 4 χρονών κόρη του περνούν σε ένα σπίτι στα βουνά της Γερμανίας. Εκεί, στην προσπάθεια του να γράψει το sequel της ταινίας που ξεκίνησε την καριέρα του, το σπίτι θα επηρεάσει με έναν παράξενο τρόπο τον ίδιο και την πραγματικότητα του. Λίγο από ψυχολογικό θρίλερ και λίγο από ιστορία φαντασμάτων, σε ένα πολύ γρήγορο ανάγνωσμα από τον συγγραφέα του ‘Η μέτρηση του κόσμου’ και του ‘F’.

Ένας από τους πιο πολυγραφότατους Άραβες συγγραφείς, ο Ibrahim al-Koni μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και η ιστορία του ακολουθεί ένα νεαρό Τουαρέγκ, τον Ουχαγιάντ, στην πορεία του μέσα στην έρημο με παρέα την καμήλα του. Το βιβλίο εξερευνά τη σχέση ανθρώπου και ζώου, μέσα από το κενό των απέραντων εκτάσεων άμμου που ταξιδεύει ο Ουχαγιάντ.

Νέο βιβλίο έχει η Stephenie Meyer, συγγραφέας του ‘Twilight’, και μας έρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Για το ‘Η χημικός’ (‘The Chemist’, 2016) είχαμε μιλήσει τον Νοέμβριο, όταν το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αμερική. Η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος είναι μια πρώην υπάλληλος μιας σκιώδους υπηρεσίας της Αμερικανικής κυβέρνησης που κρύβεται, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα πλοκάμια της. Για να καθαρίσει το όνομα της και να σώσει τη ζωή της, κυνηγημένη από τα πρώην αφεντικά της, θα δεχτεί την πρόταση για μια τελευταία δουλειά που θα την ελευθερώσει για πάντα.

Ενδιαφέροντα και τα ‘Φονικό δάσος’ της Sara Blaedel από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, το επόμενο μυθιστόρημα της ντετέκτιβ Λουίσε Ρικ μετά τα πολύ πετυχημένα ‘Ξεχασμένα κορίτσια’ της, το ‘Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω’ του Δημήτρη Μπουραντά από τις Εκδόσεις Πατάκη, βιβλίο που μας φέρνει 9 χρόνια μετά το ‘Όλα σου τα’ μαθα, μα ξέχασα μια λέξη’, ένα από τα bestsellers του 2008 και νικητής του Βραβείου Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ*, αλλά και το παιδικό εικονογραφημένο ‘Ένα παιδί από βιβλία’ (‘A Child of Books’, 2016) του Oliver Jeffers από τις Εκδόσεις Ίκαρος, ένα βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα για τη δύναμη της αφήγησης που νομίζω πρέπει να δείτε και οι ενήλικες.

*Το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ έτρεξε από το 2005 μέχρι το 2011. Σε αυτό ψήφιζαν τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και οι αναγνώστες συνολικά (με sms, θυμάστε τότε που στέλναμε sms;!), με τις ψήφους να μετρούν 50-50 στο τελικό αποτέλεσμα. Παρότι άλλαζε ελαφρώς κάθε χρονιά τον τρόπο διεξαγωγής του (σε κάποια φάση μπορούσες να ψηφίσεις στέλνοντας email στο site του ΣΚΑΪ 100,3 ή και ΜΕ ΦΑΞ), ήταν το βραβείο που ψήφιζε το ίδιο το κοινό. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά λογοτεχνικά βραβεία. RIP

ΨΗΦΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ

Κι από το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ που λέγαμε παραπάνω, πάμε στα Public Book Awards. Τα Public έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το δικό τους λογοτεχνικό βραβείο, με την ψηφοφορία να γίνεται μέσα από το site και με βιβλία να βραβεύονται σε 9 διαφορετικές κατηγορίες.

Υπάρχουν αρκετά θεματάκια με τη διαδικασία. Με την ψηφοφορία να είναι απολύτως ανοιχτή σε όλα τα βιβλία, κάθε συγγραφέας και εκδοτικός τρέχει τη δική του προσωπική καμπάνια για το βιβλίο που έχει γράψει/εκδώσει και αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή ξεχωρίζει. Τα βιβλία στην κατηγορία του Ελληνικού Μυθιστορήματος είναι ας πούμε 324.

Επίσης κανείς δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει η κατηγορία “Ήρωας-Ηρωίδα έμπνευση” και γιατί υπάρχει ή τι δουλειά έχει εκεί η κατηγορία ‘Ευ ζην’ στην οποία συνυπάρχουν βιβλία μαγειρικής, ημερολόγια, κατασκευές και το ‘ΠΑΟΚ αφού’ του Χρήστου Ζαμπούνη.

Παρόλα αυτά, και τα υπόλοιπα ελληνικά λογοτεχνικά βραβεία είναι εξίσου ή περισσότερο προβληματικά (τα έχουμε ξαναπεί), οι ίδιοι οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους βιβλία, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν όλα τα τμήματα της λογοτεχνίας που βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία (ελληνικό μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, μεταφρασμένη, nonfiction, παιδική, εφηβική λογοτεχνία) και ελπιδοφόρα ακούγεται η 10η κατηγορία που προστίθεται φέτος και αφορά τα Ανεξάρτητα Βιβλιοπωλεία. Σε αυτή την τελευταία θα μπορέσετε να ψηφίσετε από την 1η Απριλίου, αλλά οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι ανοιχτές ήδη.

Θα ξαναμιλήσουμε για τα Public Book Awards όταν θα ανακοινωθούν οι shortlists τους, μετά τις 21 Απριλίου που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας.

AND NOW, THIS

Ε ναι ρε παιδιά, μην είστε εντελώς βουρλάκια. Ας μάθουμε πια να διαβάζουμε σωστά.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Η συνήθεια που έγινε λατρεία*, τα 3 στιγμιότυπα από το hashtag #instavivlio που παραδοσιακά** σας φέρνουμε κάθε εβδομάδα***, είναι και πάλι εδώ. Ας δούμε τι φωτογράφισαν οι έλληνες αναγνώστες.

*Ξεκίνησε μόλις την περασμένη Δευτέρα.

**Για 2η φορά.

***Εδώ και 2 εβδομάδες.

Back to THE King     #stephenking #geraldsgame

A post shared by Maria Antoniou (@maantoniou8) on

ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Εντάξει, εμείς ίσως να μην πεθάνουμε, αλλά στο ‘Death Note’ που ετοιμάζει το Netflix θα πεθάνει πολύς κόσμος.

Αν δε γνωρίζετε την ιστορία, πάει κάπως έτσι: Ο Light βρίσκει ένα υπερφυσικό σημειωματάριο που του δίνει τη δύναμη να σκοτώσει όποιον θέλει γράφοντας απλά το όνομα του στις σελίδες του. Αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το Death Note για να σκοτώσει εγκληματίες και να αλλάξει τον κόσμο αλλά ένας ιδιοφυής ντετέκτιβ προσπαθεί να τον σταματήσει.

Ένα από τα manga που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα και εκτός Ιαπωνίας, το ‘Death Note’ έχει γίνει anime, ταινίες, τηλεοπτική σειρά, video game και μιούζικαλ στην Ιαπωνία, οπότε τώρα ήρθε η σειρά της Αμερικής να πάρει τη σκυτάλη. Ο Adam Wingard των ‘You’re Next’ και ‘The Guest’ σκηνοθετεί την, προφανώς whitewashed, εκδοχή του manga, σε μια ταινία που θα streamάρει στις 25 Αυγούστου. Nat Wolff, Margaret Qualley, Keith Stanfield και η φωνή του Willem Dafoe θα πρωταγωνιστήσουν και παραπάνω βλέπετε το πρώτο teaser που μας έδωσε το Netflix.

ΠΑΓΩΤΑΚΙ ΝΑ ΚΕΡΑΣΩ;

Κανονικά θα έπρεπε να το καταχωνιάσω αυτό κάπου στα links παρακάτω, απλά σκέφτηκα πως είναι Δευτέρα και όσο να πεις ένα παγωτάκι βοηθάει τις Δευτέρες. Τούτο εδώ είναι ένα παγωτό βουτυρόμπυρα, ξέρετε οι Χαριποτεράδες τι σημαίνει αυτό. Αιτούμαι να ρθει και στην Ελλάδα άμεσα ή τέλος πάντων να φτιάξει κάποιος παγωτό βουτυρόμπυρα, δεν πρέπει να πάει χαμένη αυτή η ιδέα.

RANDOM LINKS

Έχουμε trailer για το ‘The Handmaid’s Tale’ και γιατί το βιβλίο της Margaret Atwood θα είναι το δυστοπικό χιτ της χρονιάς, τα βιβλία μπορούν να σε πάνε σε μέρη που ο Donald Trump δε θέλει να πας, βόλτα στο βιβλιοπωλείο Atlantis Books της Οίας, αν η μυθοπλασία αλλάξει τον κόσμο θα φταίνε τα “young adult” βιβλία, οι shortlists για τα βραβεία παιδικών βιβλίων που διοργανώνει ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, πως ο τελευταίος βιβλιοθηκάριος της Μοσούλης προετοιμάζεται για τη στιγμή που η πόλη θα ελευθερωθεί από τον Isis, 9 μυθιστορήματα με εναλλακτικές πραγματικότητες, μερικά βιβλία που πρέπει να γίνουν ταινίες, ένα κείμενο για την Jane Austen και τους alt-right φανς της, Megan Mullally και Nick Offerman πήραν τα δικαιώματα του φρεσκότατου ‘Lincoln In The Bardo’ του George Saunders, θα έπρεπε άραγε η επιστημονική φαντασία να μας τρομάζει, η σύντομη λογοτεχνική ιστορία της αντισύλληψης, για την εικονογραφημένη βιογραφία του εφευρέτη της γραφής braille, η ιστορία των λογοτύπων από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς του κόσμου, από ποιες λέξεις ξεχωρίζει το γένος των συγγραφέων στην κλασική λογοτεχνία, τελικά πόσο πεθαμένο είναι το μυθιστόρημα, ετοιμάζεται μια τηλεοπτική σειρά ανθολογίας εμπνευσμένων από διηγήματα του Philip K. Dick, πόσα βιβλία θα διαβάσετε ακόμη μέχρι να πεθάνετε, μερικά πολύ άκυρα στατιστικά για τα βιβλία του ‘The Wheel of Time’, ο László Krasznahorkai στα χνάρια του Herman Melville στο Μανχάταν, 10 διαφορετικά παραμύθια για ενήλικες, μια έκθεση με σπάνια ελληνικά βιβλία τυπογραφίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS