ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v53: Έρχονται δύο νέα βιβλία για τον Χάρι Πότερ

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Παρότι μπήκαμε πια στη νεκρή περίοδο για τους εκδοτικούς, έχουμε αρκετά πράγματα να πούμε σήμερα εδώ: Για ταινίες και σειρές που έρχονται, για λογοτεχνικές επετείους και φρέσκα χαρτονομίσματα, για βιβλία στον αέρα και για βιβλία που μιλούν για μαγεία, εκτός φυσικά από τις σταθερές αξίες που είναι τα links και οι φωτογραφίες του #instavivlio.

ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ

Φτάνουν τον Οκτώβριο 2 νέα βιβλία Harry Potter!

Ξέρω, ξέρω. Θα αρχίσετε τώρα να γκρινιάζετε γιατί πάλι ασχολούμαστε με τη Rowling, γιατί το έχει παρακάνει και δεν αφήνει σε ησυχία τους μάγους της, γιατί eleoc kapu με τον Harry Potter. Ακούστε με όμως λιγάκι, αυτά τα βιβλία δεν είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, είναι απλά μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στους μύθους πίσω από την επική ιστορία.

Η Βιβλιοθήκη της Βρετανίας, που βρίσκεται στο Λονδίνο, ετοιμάζει από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου μια έκθεση αφιερωμένη στο μαγικό κόσμο της Rowling. Η έκθεση θα έχει τίτλο ‘Harry Potter: A Ηistory of Μagic’ και θα αποκαλύψει σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και μαγικά αντικείμενα από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, που θα αποτυπώσουν τις παραδόσεις της λαογραφίας και της μαγείας που βρίσκονται στο κέντρο των ιστοριών του Harry Potter. Από αυτή την έκθεση θα προκύψουν 2 βιβλία.

Το πρώτο έχει τίτλο ‘Harry Potter: A History of Magic – The Book of the Exhibition’ και θα επικεντρωθεί στα μαθήματα που διδάσκονται στο Hogwarts, τη Βοτανολογία, την Αστρονομία, τη Φροντίδα Μαγικών Πλασμάτων και άλλα, όπως αυτά θα παρουσιαστούν στην έκθεση της Βιβλιοθήκης της Βρετανίας.

Το δεύτερο έχει τίτλο ‘Harry Potter – A Journey Through a History of Magic’ και θα καλύπτει πράγματα όπως οι μονόκεροι, η αλχημεία και η αρχαία μαγεία, μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης.

Μια καλή ευκαιρία να μάθουμε μερικά πράγματα για την ιστορία της μαγείας και να δούμε ένα σχετικό κομμάτι από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βρετανίας, που δε θα είχαμε αλλιώς την ευκαιρία.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Λήξη λοιπόν μιας χρονιάς στην οποία είδαμε πολλές καλές μεταφράσεις βιβλίων από ολόκληρο τον κόσμο, με πολυαναμενόμενες, σημαντικές κυκλοφορίες να γεμίζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά και μικρά διαμαντάκια να ξεπετάγονται από μεγάλους αλλά και μικρότερους εκδοτικούς.

Το μοναδικό βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα είναι τα ‘Όμορφα ερείπια’ (‘Beautiful Ruins’, 2012) του Jess Walter από τις Εκδόσεις Πατάκη, ένα πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα που ταξιδεύει στην Ιταλία του 1962, στο Fringe Festival του Εδιμβούργου πριν μερικά χρόνια κι από εκεί στο Χόλιγουντ του σήμερα, διασχίζοντας 50 χρόνια και τις ζωές πολλών διαφορετικών ηρώων.

Κάπου στα Ιταλικά παράλια ένας νεαρός ξενοδόχος βλέπει στα ανοιχτά μια βάρκα στην οποία βρίσκεται μια Αμερικανίδα στάρλετ, που όπως θα μάθει σύντομα ο ίδιος, πεθαίνει. Χρόνια αργότερα, ένας γηραιός Ιταλός άντρας εμφανίζεται σε ένα κινηματογραφικό στούντιο, ψάχνοντας τη μυστηριώδη γυναίκα που συνάντησε στο ξενοδοχείο του πριν από αρκετές δεκαετίες. Ένα τρυφερό βιβλίο γεμάτο ανατροπές.

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ‘READY PLAYER ONE’;

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε την πρώτη εικόνα της κινηματογραφικής μεταφοράς του ‘Ready Player One’ από τον Steven Spielberg, τώρα ήρθε η ώρα για κάτι πολύ καλύτερο: Το πρώτο trailer της ταινίας.

Το trailer δείχνει εξαιρετικό και με πάρα πολλές αναφορές στην ποπ κουλτούρα (έπιασα τον Freddy Kruger, τον Iron Giant, τη DeLorean του ‘Back To The Future’, χαμός γίνεται), αλλά φανερώνει και μερικές διαφορές της ταινίας από το βιβλίο του Ernest Cline. Η σκηνή στο τέλος με τον αγώνα δεν υπάρχει στις σελίδες του βιβλίου. Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, Simon Pegg και T. J. Miller πρωταγωνιστούν στην ταινία, που βγαίνει όπως έχουμε πει τον Μάρτιο του ‘18.

Ο Wade ζει σε μια γιγαντιαία στοίβα με τροχόσπιτα αλλά βρίσκεται συχνότερα στο Oasis, έναν αχανή virtual reality κόσμο. Όταν ο δημιουργός του Oasis πεθαίνει, ξεκινά ένα παγκόσμιο κυνήγι θησαυρού που ο νικητής του θα κερδίσει την εταιρία του και χιλιάδες άνθρωποι, μαζί με τον Wade, αφιερώνουν τη ζωή τους στο παιχνίδι, που βασίζεται στη γνώση της ποπ κουλτούρας.

Το Βιβλιοφαγικό mashup στηρίζει και αυτό το adaptation, προλαβαίνετε άνετα να διαβάσετε (ή να ξαναδιαβάσετε) μέχρι τον Μάρτιο το βιβλίο.

200 ΧΡΟΝΙΑ JANE AUSTEN

Την περασμένη Τρίτη συμπληρώθηκαν τα 200 χρόνια από το θάνατο της Jane Austen και ο κόσμος γιόρτασε την μεγάλη συγγραφέα σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα links για την Austen:

Από το Vox:

– Μερικά λόγια για τα δυνατά στοιχεία του καθενός από τα 6 μυθιστορήματα της

– Για τις ιδέες της Austen και τα 2 βιβλία που κυκλοφόρησαν για τα 200α χρόνια της

Από τον Guardian:

– Για το Winchester, την πόλη όπου πέθανε η συγγραφέας

– Κάποια charts για το έργο της Austen

Από το Book Riot:

– 13 εναλλακτικές μεταφορές των βιβλίων της Austen

– Μερικοί τουριστικοί προορισμοί σχετικοί με τη συγγραφέα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποκάλυψε το νέο £10 χαρτονόμισμα που φέρει τη μορφή της και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας τον Κάρολο Δαρβίνο που βρίσκεται στα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν τώρα.

Παρόλα αυτά το χαρτονόμισμα που βλέπετε εδώ δέχτηκε ισχυρή κριτική αυτές τις μέρες, μιας και η μορφή της Austen φαίνεται να έχει περάσει από επεξεργασία, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου της να έχουν αμβλυνθεί και ωραιοποιηθεί, μακριά από το σκίτσο του 1870 που έφτιαξε η αδερφή της Cassandra και χρησιμοποιήθηκε σαν βάση για το δεκάλιρο.

Και το quote της συγγραφέα που έχει συμπεριληφθεί στο χαρτονόμισμα φαίνεται να είναι προβληματικό, μιας και το “I declare after all there is no enjoyment like reading!” είναι μια πρόταση της Caroline Bingley, χαρακτήρα του ‘Pride and Prejudice’, που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα βιβλία και απλά προσποιείται πως είναι μια αχόρταγη αναγνώστρια για να κερδίσει την προσοχή του Mr. Darcy.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΝΕΑ

Είχαμε μπόλικες ειδήσεις μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα που αφορούν τηλεοπτικές μεταφορές λογοτεχνικών έργων και ας ρίξουμε μια ματιά στις σημαντικότερες από αυτές.

Μέσα από τη συμφωνία της Amazon με την εταιρία παραγωγής Agatha Christie Productions, μάθαμε πως υπάρχουν σχέδια για όχι 1, ούτε 2, ούτε 3, αλλά 7 διαφορετικά πρότζεκτς που αφορούν μεταφορές βιβλίων της θείας Άγκαθα και η Amazon πήρε τα δικαιώματα και των 7. Γνωρίζουμε πως το πρώτο από αυτά είναι το ‘Ordeal by Innocence’, μια μίνι σειρά 3 επεισοδίων από το βιβλίο του 1958, στο οποίο θα πρωταγωνιστήσουν οι Bill Nighy, Catherine Keener και Matthew Goode. Η σειρά ξεκινά γυρίσματα αυτόν τον καιρό, οπότε δε θα αργήσουμε να τη δούμε στο BBC.

Εγώ απλά το πετάω εκεί έξω: Agatha Christie Cinematic Universe.

Να και το πρώτο trailer από το ‘Alias Grace’ του Καναδικού CBC που έρχεται τον Σεπτέμβριο. Ένα από τα γνωστότερα βιβλία της Margaret Atwood έρχεται στην τηλεόραση σε 6 επεισόδια, με το σενάριο της Sarah Polley. Sarah Gadon, Zachary Levi, Anna Paquin και Edward Holcroft πρωταγωνιστούν, σημειώστε το στο φθινοπωρινό καλεντάρι σας, εμείς θα το δούμε μέσω του Netflix που έχει τα διεθνή δικαιώματα του.

Η είδηση “ο Dan Harmon φέρνει στην τηλεόραση το ‘The Sirens of Titan’ του Kurt Vonnegut” είναι κρυφά η πιο φανταστική είδηση της εβδομάδας. Ο δημιουργός των ‘Rick and Morty’ και ‘Community’ έχει δηλώσει παλιότερα πως τα έργα του Vonnegut είναι από τις μεγαλύτερες επιρροές του στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την επιστημονική φαντασία και η απολαυστική τρέλα του ‘The Sirens of Titan’ νομίζω πως ταιριάζει πολύ στο ύφος του Harmon.

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για όλο αυτό, αφού μιλάμε για αγαπημένο δημιουργό που θα ασχοληθεί με αγαπημένο βιβλίο αγαπημένου συγγραφέα, οπότε περιμένω να ακούσω περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Το μυθιστόρημα έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 1991 με τον τίτλο ‘Οι Σειρήνες του Τιτάνα’, αλλά βρίσκεται εξαντλημένο εδώ και πολλά χρόνια.

AND NOW, THIS

Αυτό είναι ένα μόνο από τα φανταστικά εικονογραφημένα βιβλία που ταξίδεψαν σαν κομμάτι της Let’s Talk Picture Books Exchange, μιας ανταλλαγής εικονογραφημένων βιβλίων που διοργανώνεται μέσω Instagram. Η ανταλλαγή γίνεται 4 φορές το χρόνο από το @LTPBExchange και η επόμενη δήλωση συμμετοχών ξεκινά στις 16 Αυγούστου. Μετά το τέλος της προθεσμίας οι συμμετέχοντες θα κληρωθούν σε ζευγάρια και θα ανταλλάξουν διευθύνσεις, ώστε να στείλουν ο καθένας από 1 εικονογραφημένο βιβλίο στον άλλο.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Στιγμιότυπα μιας ακόμα αναγνωστικής εβδομάδας, όπως αυτά καταγράφηκαν στο Instagram. Θάλασσες, ταξίδια, urban βιβλία. Αν θέλετε να δείτε τη φωτογραφία σας εδώ, μην ξεχνάτε το hashtag #instavivlio.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Οι Flybraries, όπως ονομάζεται το νέο πρότζεκτ της Easyjet, θα φέρουν 7,000 παιδικά βιβλία σε 147 πτήσεις της εταιρίας, μια εναέρια βιβλιοθήκη που, σε συνεργασία με τη συγγραφέα Jaqueline Wilson και τον εκδοτικό Puffin Classics, έχει σκοπό να φέρει την ανάγνωση ανάμεσα στις επιλογές των μικρών που ταξιδεύουν. Τα παιδιά θα μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο και απλά να το αφήσουν στο τσεπάκι της θέσης τους πριν αποβιβαστούν από την πτήση τους.

Ωραία κίνηση αλλά κάποια πραγματάκια που θέλω να πω για αυτό είναι: Βρίσκω τέλειο το όνομα, αναρωτιέμαι πόση ώρα να κράτησε το brainstorming για να βρούνε πως να το πούνε. Είναι fly και libraries μαζί, δεν ξέρω αν το καταλάβατε, σπουδαία φάση. *χειροκροτάει*

Μου αρέσει επίσης πολύ η φάση με το καροτσάκι, δηλαδή το φαντάζομαι να περνάει ανάμεσα στο καροτσάκι με τους καφέδες και στο καροτσάκι με τα αρώματα και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Ειδικά αν έχει μεγαλύτερη ποικιλία τίτλων από αυτό της φωτογραφίας.

Α και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνουμε αυτό και με βιβλία για μεγάλους. Δώστε νουβέλες και μικρά μυθιστορήματα και σε μένα, γιατί δηλαδή προνομιακή μεταχείριση στα παιδιά; Αν ενδιαφέρεται η Easyjet (ή όποια αεροπορική εταιρία θέλει, δεν αποκλείουμε κανέναν εμείς) να συνεργαστεί με το Βιβλιοφαγικό mashup, ευχαρίστως να κάνω τις προτάσεις μου για βιβλία που θα ταίριαζαν, σε μέγεθος, σε μια πτήση. Στείλτε ένα μηνυματάκι στο contact του site, θα μου το μεταφέρουν τα παιδιά εδώ.

RANDOM LINKS

Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King: Τα ’10s (μέρος πρώτο και μέρος δεύτερο), οι φετινοί νικητές των Eisner Awards, η ιστορία των ανθεκτικών χαρτονένιων βιβλίων για μωρά, 10 διαφορετικοί τρόποι για να ταξινομήσετε τα βιβλία στις βιβλιοθήκες σας, 100 βιβλία που έχουν μπει στα υποψήφια προς βράβευση 7 genre βραβείων14 concepts εξωφύλλων εμπνευσμένα από το ‘The Catcher In The Rye’ του J. D. Salinger, βιβλία για να καταλάβουμε τη Νότια Αφρική και νέες επιλογές μυθιστορημάτων από τη χώρα, η γέννηση του ‘Catch-22’ του Joseph Heller, ο κλέφτης σπάνιων βιβλίων που λεηλατούσε τις βιβλιοθήκες των Αμερικανικών πανεπιστημίων τη δεκαετία του ’80, 10 βιβλία με road trips που δεν είναι το ‘On the Road’, οι 10 καλύτερες εναρκτήριες σκηνές της λογοτεχνίας, οι 13 χειρότερες σκηνές σεξ της σύγχρονης λογοτεχνίας, 6 προτάσεις βιβλίων φολκ τρόμουοι ασυνήθιστοι και μυστηριώδεις σελιδοδείκτες που μπορεί να βρει κανείς στα μεταχειρισμένα βιβλία στην Ιαπωνία, το ‘Paradise Lost’ μεταφράστηκε περισσότερες φορές τα τελευταία 30 χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα 300, 10 λογοτεχνικά έργα που για διαφορετικούς λόγους το καθένα αποτελούν δύσκολα και τρελά επιτεύγματα, το trailer της κινηματογραφικής μεταφοράς του ‘Χιονάνθρωπου’ του Jo Nesbo, 6 φωτογράφοι διαβάζουν ποιήματα για την Αμερική και εμπνέονται για να δημιουργήσουν, 10 βιβλία για φόνους που γίνονται στην παραλία, 25 εξαιρετικά λάθος προτάσεις βιβλίων, οι 11 καλύτερες πισίνες της λογοτεχνίαςη Emma Watson μιλά με τη Margaret Atwood για το ‘The Handmaid’s Tale’, 10 βιβλία με βρώμικους μπάτσους.

* Η στήλη φεύγει για μίνι διακοπές και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 7/8.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS