ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v59: Ποια είναι τα αόρατα βιβλία της ποπ κουλτούρας

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Δευτέρα και η βιβλιοφιλική στήλη του PopCode είναι πάλι εδώ, με καινούρια βιβλία από Ελλάδα και εξωτερικό, πάρτι για τα 70 χρόνια του Stephen King και τα 80 χρόνια του Bilbo Baggins, τον Idris Elba να μας διαβάζει μια παιδική ιστορία, μια νέα ανταλλακτική βιβλιοθήκη στα Τρίκαλα, μια λίστα με βιβλία που δεν υπάρχουν, βιβλία 1000 ετών που κρύβονται στην έρημο, μια ακόμη επίσκεψη συγγραφέα σε talk show και φυσικά, #instavivlio και πολλά βιβλιοσχετικά links από ολόκληρο το ίντερνετ.

ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΟΡΑΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Είναι χαρακτηριστικό πολλών έργων τέχνης να αναφέρουν άλλα έργα τέχνης. Τραγούδια, πίνακες, ταινίες και φυσικά άλλα λογοτεχνικά έργα μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο του κόσμου επειδή για αυτά διάβασαν σε κάποιο μυθιστόρημα ή είδαν σε κάποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά.

Μερικές φορές όμως, τα βιβλία που αναφέρονται μέσα σε άλλα έργα τέχνης δεν υπάρχουν. Προϊόντα της φαντασίας των δημιουργών, τα αόρατα αυτά βιβλία εξυπηρετούν πολλές φορές την πλοκή του έργου και δυστυχώς δεν έχουν καμία ελπίδα να πιάσουμε και τα ίδια μια μέρα στα χέρια μας (με ελάχιστες εξαιρέσεις, πχ βλέπω εσένα ‘The Bro Code’).

Υπάρχει όμως εκεί έξω ένα blog που πριν αρκετά χρόνια, τότε δηλαδή που ήταν η Εποχή των Blogs, μάζεψε πολλά από τα αόρατα βιβλία της ποπ κουλτούρας σε μια μεγάλη λίστα.

Εγώ πάντως χαίρομαι πολύ που μέσα από τη λίστα θυμήθηκα το ‘From Peanut to President’ του ‘30 Rock’.

ΤΑ 70 ΤΟΥ KING ΚΑΙ ΤΑ 80 ΤΟΥ HOBBIT

Την ίδια μέρα, την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ένας μεγάλος συγγραφέας και ένα μεγάλο βιβλίο γιόρτασαν σημαντικές επετείους.

Ο Stephen King έκλεισε τα 70 του χρόνια εν μέσω του πανικού για το κινηματογραφικό ‘It’ και ενός ανανεωμένου ενδιαφέροντος για το συνολικό έργο του στην ποπ κουλτούρα. Σημαντικά γενέθλια για τον συγγραφέα, με ολόκληρο τον λογοτεχνικό κόσμο να τον τιμά. Πολλές ταινίες και σειρές εμπνευσμένες από το έργο του προβλήθηκαν αυτό το καλοκαίρι ή ετοιμάζονται σύντομα, ενώ για το νέο βιβλίο που έγραψε μαζί με τον γιο του Owen, το ‘Sleeping Beauties’, θα μιλήσουμε στη στήλη της επόμενης Δευτέρας.

Μερικά πράγματα που γράφτηκαν μέσα στην εβδομάδα για τα 70 χρόνια του King:

Στο Bangor Daily News εύχονται χρόνια πολλά στον πιο διάσημο κάτοικο της περιοχής.

Στο Ringer ξεχωρίζουν τα πιο τρομακτικά πράγματα για τα οποία έχει γράψει.

Στο Literary Hub 12 συγγραφείς μιλούν για την επιρροή του King.

Στον Guardian εξερευνούν το Maine του συγγραφέα.

Στο Quarz λένε πως τα βιβλία του βγάζουν περισσότερο νόημα όταν καταλάβεις πως είναι Young Adult.

Ταυτόχρονα με τον King το ‘Hobbit’ του J. R. R. Tolkien συμπλήρωσε 80 χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης του κυκλοφορίας. Το πολύ σημαντικό βιβλίο της παιδικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας του φανταστικού εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1937 και ήταν το πρώτο βήμα του Tolkien προς τον μαγικό κόσμο της Μέσης Γης και το έπος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που ακολούθησε.

Μερικά πράγματα που γράφτηκαν μέσα στην εβδομάδα για τα 80 χρόνια του ‘Hobbit’:

Στο Tor υπήρχε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο βιβλίο, από το οποίο ξεχωρίζω το αρχικό κείμενο για την επέτειο, το κείμενο που μιλά για τον χαρούμενο κόσμο του μυθιστορήματος και αυτό για την εικονογράφηση του.

Στον Guardian λένε πως το βιβλίο είναι κάτι περισσότερο από παιδικό prequel του Άρχοντα.

Στο Vox ψάχνουν την ιστορία της λέξης ‘χόμπιτ’.

Στο Literary Hub διαβάζουν την κριτική του C.S. Lewis από το 1937.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Παίρνουμε σιγά σιγά φόρα με τις φρέσκες κυκλοφορίες των εκδοτικών και αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για ένα κλασικό βιβλίο που επηρέασε τον Charles Bukowski, την ιστορία ενός ποιητή στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν και ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές.

Διπλό χτύπημα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο την προηγούμενη εβδομάδα. Το ‘Ρώτα τη σκόνη’ (‘Ask the Dust’, 1939) του John Fante αφορά τον συγγραφέα Arturo Bandini, έναν νεαρό που ζει στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ‘30 και ερωτεύεται μια Μεξικάνα σερβιτόρα, την Camilla Lopez. Προσπαθεί να επιβιώσει, μέχρι που τελικά το πρώτο του μυθιστόρημα εκδίδεται, αλλά τη χαρά της επιτυχίας σβήνει ο νευρικός κλονισμός και η εξαφάνιση της Camilla κι ο Arturo απορρίπτει για πάντα τη ζωή του συγγραφέα που πάλεψε τόσο σκληρά να κατακτήσει.

Το βιογραφικό ‘Ελπίδα στα χρόνια της απελπισίας’ (‘Hope Against Hope’, 1970) της Nadezhda Mandelstam αφηγείται την ιστορία του συζύγου της, Osip Mandelstam, που κυνηγήθηκε από τον Στάλιν στη δεκαετία του ‘30, μέχρι το θάνατο του στη Μεγάλη Εκκαθάριση του 1937/38. Ματιά στη Σοβιετική Ένωση του τότε και μια από τις σημαντικότερες μαρτυρίες για την αξία της λογοτεχνίας, μια ερωτική ιστορία για την καθημερινή πάλη του να κρατηθούν ζωντανές η αγάπη και η τέχνη κάτω από τις πιο σκληρές περιστάσεις. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό για πρώτη φορά το 2011, αλλά η στήλη δεν υπήρχε τότε, οπότε η επανέκδοση του είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό.

Οι Εκδόσεις Διόπτρα συνεχίζουν να μας δίνουν δυνατά μυθιστορήματα μυστηρίου, με το ‘Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος’  (‘The Kind Worth Killing’, 2015) του Peter Swanson να είναι το τελευταίο από αυτά. Ο Ted συναντά τυχαία τη Lily σε μια πτήση και μετά από πολύ ποτό ξεκινούν να παίζουν ένα παιχνίδι αλήθειας, αποκαλύπτοντας προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους. Ο Ted μιλά για τη γυναίκα του Miranda, που πιστεύει πως τον απατά, και αστειεύεται πως θέλει να τη σκοτώσει, με τη Lily να λέει ήρεμα πως θα ήθελε να βοηθήσει. Όμως η Lily κρύβει ένα εγκληματικό παρελθόν και σύντομα η συνεργασία τους θα καταλήξει ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού, με έναν ντετέκτιβ στο κατόπι και των 2 τους.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μετά τον καταιγισμό της προηγούμενης εβδομάδας τα 2 βιβλία για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα φαίνονται λίγα, αλλά μοιάζουν πολύ αξιόλογα, για διαφορετικούς λόγους, και τα 2.

The Ninth Hour’ της Alice McDermott, όπου η αυτοκτονία ενός νεαρού Ιρλανδού μετανάστη στο Καθολικό Brooklyn των αρχών του 20ου αιώνα, που αφήνει πίσω του γυναίκα και παιδί, αντηχεί μέσα από πολλούς ανθρώπους και σε πολλές δεκαετίες, ξεκινώντας από τη Sally, το αγέννητο μωρό που βρίσκεται στο κέντρο της ιστορίας και τις μοναχές που βοηθούν τη χήρα και την κόρη του αυτόχειρα.

The Origin of Others’ της Toni Morrison, με τη σπουδαία Νομπελίστρια να μιλά μέσα από αυτή τη συλλογή κειμένων της για θέματα που απασχόλησαν το σύνολο του συγγραφικού της έργου μέχρι σήμερα, τις φυλετικές διακρίσεις, το φόβο, τα σύνορα, τη μαζική μετακίνηση των ανθρώπων, την επιθυμία του να ανήκεις κάπου, τραβώντας μέσα από τις προσωπικές τις αναμνήσεις, αλλά και την ιστορία, την πολιτική και τη λογοτεχνία.

Ο IDRIS ELBA ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Project Literacy είναι ένας οργανισμός που σκοπό έχει να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μάθουν γραφή και ανάγνωση. Η Wanda Steward ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Η Wanda δυσκολευόταν να διαβάσεις ιστορίες στα παιδιά της όταν ήταν μικρά. Έφτιαξε, με όπλο τη φαντασία της, μια ιστορία για να ταιριάζει στις εικόνες του κλασικού παιδικού βιβλίου ‘Chicken Little’, που την ονόμασε ‘Pong-Pong the Brave’.

Τώρα η Wanda έμαθε να διαβάζει και να γράφει και έβαλε στο χαρτί την ιστορία της. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το ebook του βιβλίου της και να στηρίξετε έτσι το Project Library, αλλά και να δείτε τον Idris Elba να αφηγείται τον ‘Pong-Pong the Brave’ στο παρακάτω βίντεο.

ΒΙΒΛΙΟΔΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες αυξάνονται και στη χώρα μας και ετούτη, το Βιβλιόδεντρο του Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα είναι αρκετά cute ώστε να σας τη δείξω κιόλας. Είναι άλλωστε (νομίζω) το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που αναλαμβάνει να φτιάξει τη δική του Little Free Library, μαζί με τη στήριξη των ντόπιων bookcrossers που τροφοδότησαν τη βιβλιοθήκη με τα πρώτα της βιβλία.

Στη φωτογραφία θα δείτε πως στο ράφι βρίσκονται τα ‘What to Expect When You’re Expecting’, ‘What to Expect the First Year’ και ‘Breast Health the Natural Way’, πράγμα που βρίσκω φανταστικό σε συνδυασμό με τα παιδάκια στο φόντο. Βιβλιόδεντρο με άποψη, όχι αστεία.

AND NOWS, THIS

Για όσους φίλους της στήλης δε γνωρίζουν τι βλέπουν εδώ, να πούμε πως αυτοί είναι οι David Tennant και Michael Sheen στους ρόλους του δαίμονα Crowley και του αγγέλου Aziraphale, στην τηλεοπτική μεταφορά του ‘Good Omens’ των Neil Gaiman και Terry Pratchett. Τίποτα, δε λέω κουβέντα παραπάνω, απλά δείτε τη φωτογραφία και πείτε μου πως δεν είναι ονειρικό casting αυτοί οι 2 για τη σειρά.

Όχι, πραγματικά, σας προκαλώ να μου πείτε πως δεν είναι ονειρικό casting αλλά μετά τραβήχτε τα πιστόλια σας γιατί με μια τέτοια δήλωση σας προκαλώ σε μονομαχία κάπου στο Oxfordshire.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Φθινόπωρο για τα καλά, ο κόσμος έχει αρχίσει να κατεβάζει το κουτί με τα φακελάκια τσαγιού από το ράφι όλο και συχνότερα και να ψάχνει εσωτερικούς χώρους για τις βιβλιοφωτογραφίες του, από τις οποίες τις πιο αγαπημένες μου της εβδομάδας θα σας δείξω παρακάτω.

Catching a few quiet moments to read my book ☕️ #book #reading #bookstagram #instavivlio #bookworm #books #coffeetime #nature #september #autumn #typography

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christina Galani (@forestdreams) στις

ΒΙΒΛΙΑ ΧΙΛΙΩΝ ΕΤΩΝ

Το Chinguetti είναι ένα μικρό χωριό της Μαυριτανίας με μεγάλη ιστορία. Εκεί βρίσκεται το περίφημο τζαμί του 13ου αιώνα που θεωρείται ένα από τα σύμβολα της χώρας και ολόκληρη περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σε ένα από τα κτίσματα του χωριού, που κινδυνεύει από την ερημοποίηση, βρίσκεται μια βιβλιοθήκη όπου φυλάσσονται βιβλία που χρονολογούνται από 100 μέχρι και 1000 χρόνια πριν. Στο βίντεο θα δείτε τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης να χειρίζεται και να μιλά για μερικά από αυτά τα αρχαία Αραβικά χειρόγραφα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ TALK SHOWS

To ‘Late Night with Seth Meyers’ είναι πια το talk show της Αμερικανικής τηλεόρασης στο οποίο συχνάζουν συχνότερα συγγραφείς. Μάλιστα η εκπομπή φαίνεται να μένει μακριά από τα πιο προφανή ονόματα και να επιλέγει νέους και diverse δημιουργούς που έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να πουν. Αυτό συνέβη και την περασμένη εβδομάδα με την Celeste Ng, για το φρέσκο ‘Little Fires Everywhere’ της οποίας μιλήσαμε την προηγούμενη Δευτέρα.

Η συγγραφέας μιλά για το πως στο καινούριο της βιβλίο ασχολείται με την πόλη στην οποία μεγάλωσε και τους ανθρώπους της και για το πως βίωνε εκεί σαν παιδί το Halloween, αλλά και για το πως αντιμετωπίσανε οι γονείς της την απόφαση της να γίνει συγγραφέας.

RANDOM LINKS

Στην τουαλέτα ενός μπαρ στο Νότινγκχαμ μπορείτε να ακούσετε το audiobook του Χάρι Πότερ, μια συγγραφέας περιγράφει το πως το βιβλίο της έγινε ταινία μετά από 14 χρόνια προσπαθειών, ας μάθουμε μερικά πράγματα για το βιβλίο στο οποίο στηρίζει η μυθολογία του Dune, 12 σπουδαία βιβλία που κρύβουν μέσα τους ολόκληρες αναγνωστικές λίστες, μήπως τα blurbs διάσημων εκβιάζουν τους αναγνώστες, μια παρουσίαση του βιβλιοπωλείου Lexikopoleio στο Παγκράτι, 10 σκληροτράχηλα αστυνομικά μυθιστορήματα που θα σας ταξιδέψουν στα 70s του ‘The Deuce’, 17 βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε αν αγαπάτε τα παραμύθια, μερικά βιβλία για να κατανοήσουμε μέσα από τη λογοτεχνία τις πρώτες ημέρες της επιδημίας του AIDS, ρίχνοντας μια ματιά στην Αφρική μέσα από την επιστημονική φαντασία, μια βόλτα σε 8 από τα τελευταία gay βιβλιοπωλεία του κόσμου, μια ανοιχτή επιστολή στη Σουηδική Ακαδημία για να βραβευτεί με Νόμπελ ο Philip Roth, 75 εξώφυλλα για το ‘Beloved’ της Toni Morrison από όλο τον κόσμο, γιατί διαβάζουμε: τα βιβλία σαν ένα μέσο για πολλούς σκοπούς, 5 πράγματα που δε θα ήθελα να ακούσω στο βιβλιοπωλείο μου (αν είχα), 10 βιβλία για όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, στίχοι διάσημων καλλιτεχνών που περιέχουν αναφορές στη λογοτεχνία, οι καλύτερες εκδόσεις του ‘Fahrenheit 451’, 26 sci-fi και fantasy διαμάντια που αξίζουν της προσοχής σας, 8 ανθολογίες για όσους θέλουν τον τρόμο τους σε σφηνάκια, πόση τελικά ιστορία χρειάζεται ένα ιστορικό μυθιστόρημα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup