ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v62: Ο Jo Nesbo έρχεται στη Στέγη

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Νέοι τίτλοι, ένα βιβλίο που χρειάζεται φωτιά και κάποια άλλα βιβλία που γίνονται καύσιμο, η επίσκεψη στην Αθήνα ενός συγγραφέα με πολλούς φανς στη χώρα μας, το teaser μιας σειράς που αντλεί υλικό από ολόκληρο το έργο του Stephen King, η πρώτη λογοτεχνική μας αφορμή για να ασχοληθούμε με τα Χριστούγεννα. Το Βιβλιοφαγικό mashup είναι και πάλι εδώ.

Ο JO NESBO ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στην Ελλάδα έρχεται αύριο μια βόλτα στην Αθήνα, για να συνομιλήσει με τους φανς του και να υπογράψει τα βιβλία του.

Μέρος του κύκλου ‘Λέξεις & Σκέψεις’ (μέσα από το οποίο θα δούμε στη χώρα μας και τη Hanya Yanagihara το καλοκαίρι του 2018), ο Jo Nesbo θα μιλήσει για την καριέρα του πριν τη συγγραφή, τη δημιουργία του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε και τη διαδρομή του στην αστυνομική λογοτεχνία.

Θα δούμε τον συγγραφέα αύριο 17/10 στις 19:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης αλλά πάτε αρκετά νωρίτερα εσείς γιατί ένας πανικός θα γίνεται, εγώ σας προειδοποιώ. Ο Nesbo βρίσκεται εδώ με τη ευκαιρία της εξόδου στα σινεμά του ‘Χιονάνθρωπου’ με τον Michael Fassbender. Ελπίζω κάποιος να σκέφτηκε να οργανώσει μια πριβέ προβολή της ταινίας για μερικούς Nesbomaniacs, παρουσία του συγγραφέα ε;

Επίσης η στήλη θέλει να προτείνει, επειδή βλέπει τη λέξη ‘Nesbomaniacs’ παντού, να περάσει αυτό το κόνσεπτ και για τους φανς άλλων δημοφιλών συγγραφέων, να λέμε ας πούμε ‘Ferrantenthousiasts’, ‘Kingcrazies’, ‘Murakamifanatics’ κλπ. Στηρίζω με πάθος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

O Michael Fassbender δε θα σε σώσει από τον ‘Snowman’

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Τη νηνεμία πριν την καταιγίδα θυμίζει αυτή η εβδομάδα για την εγχώρια εκδοτική παραγωγή, οπότε θα μιλήσουμε για 2 νέα βιβλία και θα περιμένουμε τον καταιγισμό φρέσκων κυκλοφοριών που έρχεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες διηγηματογράφους έρχεται με την 4η συλλογή του στις Εκδόσεις Πόλις. ‘Οι κόρες του ηφαιστείου’ παραδίδουν κάτι διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία του Χρήστου Οικονόμου, αφού ξεφεύγουν από το ρεαλισμό και πατούν κάπου ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα απόκρυφα Ευαγγέλια, τα μεσαιωνικά συναξάρια, τις λαϊκές διηγήσεις θαυμάτων και με γυναίκες να πρωταγωνιστούν στα 12 διηγήματα της συλλογής, ο Οικονόμου μας δίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία, από εγχώρια πένα, για το 2017.

Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία’ του Νίκου Ξένιου είναι μια νουβέλα που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Κριτική, ένα παραμύθι που κινείται ανάμεσα στον 16ο αιώνα και το σήμερα. Η ιστορία μιας ομάδας μεταναστών που ξεκινούν από το Κουρδιστάν και φτάνουν στη Βουδαπέστη μπλέκεται με την ιστορία που αφηγείται ο γηραιότερος από αυτούς και αφορά την πριγκίπισσα Μερσούδα, που παντρεύεται τον βασιλιά Ματθία παρά τη θέληση της.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

8 νέοι τίτλοι, με μπροστάρη το καινούριο μυθιστόρημα του John Green, θα μας απασχολήσουν σήμερα εδώ στη στήλη. Πάμε να δούμε τι μας κέντρισε το ενδιαφέρον από τις Αμερικανικές κυκλοφορίες της περασμένης εβδομάδας.

Turtles All the Way Down’ του John Green, που κυκλοφόρησε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και επικεντρώνεται γύρω από τη 16χρονη Aza και τις αρνητικές σκέψεις της που όλο και επιδεινώνονται, καθώς μαζί με την καλύτερη της φίλη ξεκινούν μια αναζήτηση για να ανακαλύψουν που βρίσκεται ένας δισεκατομμυριούχος φυγάς.

Forest of a Thousand Lanterns’ της Julie C. Dao, όπου η Xifeng, μια όμορφη 18χρονη που έχει μεγαλώσει σε ένα απομονωμένο χωριό και ανιψιά μιας σκληρής μάγισσας, έχει τη δυνατότητα να γίνει Αυτοκράτειρα της Feng Lu, αλλά θα πρέπει να θυσιάσει το μέλλον της με το αγόρι που αγαπά και να αξιοποιήσει τη σκοτεινή μαγεία που ρέουν στις φλέβες της, σε αυτό το retelling της ιστορίας της Κακιάς Μάγισσας από τη Χιονάτη, μέσα από ένα παραμύθι που διαδραματίζεται στην Άπω Ανατολή.

As Lie Is to Grin’ του Simeon Marsalis,  ένα ντεμπούτο που ακολουθεί τον David, έναν πρωτοετή του Πανεπιστημίου του Vermont, που θρηνεί την απώλεια της κοπέλας του Melody και προσπαθεί να προσδιορίσει τον εαυτό του σε μια σχολή που είναι κυρίως λευκή, εξερευνώντας ερωτήματα όπως η οικογένεια, η φυλή και η πανεπιστημιακή κοινότητα.

North Station’ της Suah Bae μια συλλογή 7 διηγημάτων της Κορεάτισσας συγγραφέα, όπου μια συγγραφέας δυσκολεύεται να αποδεχτεί το θάνατο του μέντορα της, το ανέβασμα μια πειραματικής παράστασης που πάει στραβά, το χρόνο που παγώνει για 2 εραστές στην αποβάθρα όπου περιμένουν το τρένο που θα πάρει τον έναν από αυτούς μακριά, μια γυναίκα που ζει σε ξένη χώρα και ανακαλύπτει πως της έχουν βγάλει λάθος ταυτότητα.

A Working Woman’ της Elvira Navarro, με πρωταγωνίστρια την Elisa, μια φτωχά και σπάνια αμειβόμενη διορθώτρια κειμένων και συγγραφέα, καθώς ξεκινά μια παράξενη φιλία με τη νέα της συγκάτοικο, τριγυρνά στους δρόμους της Μαδρίτης που αλλάζουν και παλεύει να μετατρέψει τη ζωή σε τέχνη καθώς εισβάλει σιγά σιγά το άγχος.

The Invisible Life of Euridice Gusmao’ της Martha Batalha,  όπου η Euridice έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα πως είναι η τέλεια κόρη και το πρότυπο συζύγου και μητέρας, αφού η αδερφή της Guida κλέβεται με τον εραστή της, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί παρά να είναι δραστήρια, δημιουργική και ευρηματική κι έτσι ξεκινά μια σειρά κρυφών πρότζεκτ, από το να γράψει το δικό της βιβλίο μαγειρικής μέχρι να γίνει η πιο περιζήτητη μοδίστρα της πόλης, με όλα, μέχρι που μια μέρα επιστρέφει η αδερφή της Guida μαζί με τον μικρό της γιο και μια ιστορία γεμάτη δυσκολίες και εγκατάλειψη.

This Darkness Mine’ της Mindy McGinnis, όπου η Sasha Stone είναι το φαινομενικά στερεοτυπικό “καλό κορίτσι”, καλή μαθήτρια και κόρη, μέχρι που ανακαλύπτει πως πριν γεννηθεί είχε απορροφήσει στη μήτρα τη δίδυμη αδερφή της και ξεκινούν να συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορεί να εξηγήσει, με διάφορους ανθρώπους που εκείνη δεν αναγνωρίζει να φαίνεται πως την ξέρουν καλά.

All the Crooked Saints’ της Maggie Stiefvater, ένα βιβλίο μαγικού ρεαλισμού από τη γνωστή συγγραφέα των ‘The Shiver Trilogy’ και ‘The Raven Cycle’, που επικεντρώνεται γύρω από την οικογένεια Soria, που έχουν την ικανότητα να κάνουν θαύματα αλλά δεν μπορούν να παρέμβουν μετά το γεγονός, με 3 ξαδέρφια να θέλουν να αλλάξουν το μέλλον της, τη Beatriz, το κορίτσι χωρίς αισθήματα που θέλει να είναι ελεύθερη να εξετάσει τις σκέψεις της, τον Daniel, τον Άγιο του Bicho Raro που εκτελεί θαύματα για όλους εκτός από τον εαυτό του και τον Joaquin που περνά τις νύχτες του έχοντας στήσει έναν πειρατικό ραδιοσταθμό κάτω από το όνομα Diablo Diablo.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ

Το ‘Fahrenheit 451’ του Ray Bradbury είναι ένα από τα βιβλία που έχουν εμπνεύσει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες εκδόσεις ανάμεσα από τα έργα της λογοτεχνίας, αλλά αυτό που βλέπετε στο παραπάνω video πάει τις ειδικές εκδόσεις του μυθιστορήματος ένα βήμα παραπέρα.

Αυτή είναι η θερμοευαίσθητη έκδοση που ετοιμάζεται από τους Γάλλους σχεδιαστές Super Terrain για να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Οι μαύρες του σελίδες αποκαλύπτουν τις λέξεις τους με την εφαρμογή θερμότητας πάνω τους. Δεν ξέρω αν θα έρχεται σε πακετάκι μαζί με αναπτήρα, αλλά μια σπουδαία ιδέα παρόλα αυτά. Και σε αρκετά λιγότερους βαθμούς από 451.

AND NOW, THIS

Ας κάνουμε ένα διάλειμμα για να ακούσουμε τον LeVar Burton να διαβάζει στον Neil deGrasse Tyson (και σε μας) το ‘Goodnight Moon’.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Πάμε και τη βόλτα μας στο instagramικό κόσμο της λογοτεχνίας, μέσα από τις 3 αγαπημένες μας φωτογραφίες για την περασμένη εβδομάδα. Εσείς φωτογραφίζετε τα βιβλία σας;

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ KING

Για το ‘Castle Rock’, τη σειρά του Hulu που περιμένουμε μέσα στο 2018 και βασίζεται σε πολλά από τα έργα και τους χαρακτήρες του Stephen King, ξαναμιλήσαμε στο παρελθόν. Τώρα πια όμως έχουμε και το πρώτο teaser.

Όλο αυτό μοιάζει αρκετά συγκεχυμένο και τρομερά δυσοίωνο. Δε μας αποκαλύπτουν τίποτα ακόμα, όμως υπάρχουν αρκετές αναφορές στα βιβλία του King από τα οποία φαίνεται πως θα αντλήσει κομμάτια της ιστορίας της η σειρά.

Παρατήρησα τη φυλακή του ‘Rita Hayworth and the Shawshank Redemption’, μπόλικες εικόνες που θυμίζουν το ‘It’, ένας σκύλος που θα μπορούσε να είναι κομμάτι του ‘Cujo’, μια γρήγορη σκηνή του ‘N.’, ο Alan Pangborn των ‘Needful Things’ και ‘The Dark Half’, με το teaser να μη μας αφήνει να καταλάβουμε πως μπορεί όλα αυτά να συνδέονται ή να λειτουργούν σαν μια κοινή ιστορία. Εμείς βέβαια εκεί θα είμαστε όταν με το καλό η σειρά ξεκινήσει να παίζεται. Την περιμένουμε, μαζί με τα υπόλοιπα 50 διαφορετικά τηλεοπτικά και κινηματογραφικά πρότζεκτς που σχετίζονται με τον συγγραφέα.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ADVENT CALENDAR

24 ιστορίες, μια για κάθε μέρα από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, περιέχει το Short Story Advent Calendar.

Μπορεί να σας φαίνεται λιγάκι νωρίς για να μιλάμε για τα Χριστούγεννα, αλλά τα advent calendars χρειάζονται προγραμματισμό αρκετά πιο πριν, ειδικά αν θέλετε κάτι ιδιαίτερο που θα χρειαστεί παραγγελία. Αυτοί λοιπόν οι τύποι από τον Καναδά, οι Hingston & Olsen, έφτιαξαν για 3η χρονιά ένα γιορτινό ημερολόγιο που περιέχει 24 διηγήματα από 24 διαφορετικούς συγγραφείς. Μας λένε κάποια από τα ονόματα (πχ Ken Liu, Carmen Maria Machado) αλλά τα περισσότερα μένουν κρυφά για να αποκαλυφθούν από τους αναγνώστες την ημέρα που θα ανοίξουν το μικρό βιβλιαράκι με την ιστορία.

Θα το αγόραζα αν έστελναν και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς είμαστε άτυχοι, η χώρα μας δε βρίσκεται στη λίστα. Ωραία ιδέα όμως, ποιος θέλει να την κλέψουμε και να φτιάξουμε κι εμείς ένα τέτοιο;

ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑ

Το ‘The Inksect’ είναι ένα μικρού μήκους animation του σκηνοθέτη Pablo Calvillo. Σε ένα δυστοπικό μέλλον τα βιβλία καίγονται για να αποτελέσουν μια από τις τελευταίες πηγές ενέργειας του πλανήτη. Στη Νέα Υόρκη όμως υπάρχει ένας πυρήνας πρώην επιστημόνων, καλλιτεχνών και συγγραφέων που ρισκάρουν τη ζωή τους για να τα βρουν και να σώσουν από την καταστροφή. Ένας από αυτούς, ο Pikes, θα βρει κάτι σημαντικότερο ακόμη και από τα βιβλία.

Το animation του short είναι παράξενο και λιγάκι ψυχεδελικό και η ιστορία του διαφορετική, αντλώντας την έμπνευση του φυσικά από το ‘1984’.

RANDOM LINKS

Η Ολλανδική έκδοση του πρώτου βιβλίου της νέας τριλογίας του Philip Pullman εμφανίστηκε κατά λάθος 2 εβδομάδες νωρίτερα στα ράφια, η πολιτική είναι παρούσα στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτηςένα προφίλ της Nnedi Okoraforκαι των ειδών της speculative λογοτεχνίας που βοηθά να επαναπροσδιοριστούν  και οι N.K. Jemisin και Ann Leckie μιλούν για το τι κάνει ένα κλασικό έργο speculative λογοτεχνίας, οι υποψήφιοι για το φετινό Astrid Lindgren Memorial Award, τι συνέβη στο Νόμπελ Λογοτεχνίαςεκδίδεται το βιβλίο-μινιατούρα που λέγεται πως ενέπνευσε τον ‘Ορλάντο’ της Virginia Woolf και οι πιο σκληρές προσβολές της συγγραφέα, η σχεδιάστρια που έφτιαξε το πρώτο εξώφυλλο ενός νέου εκδοτικού μιλά για την εμπειρία της, ο John Banville γράφει για τον Henry James, μια συνέντευξη με την ομάδα μεταφραστών που μεταφράζει τον Stephen King, 10 από τους πιο μισητούς χαρακτήρες των βιβλίων, 12 νέα εξώφυλλα για τα 125 χρόνια του Sherlock Holmesο κρυμμένος τρόμος μέσα στα μυθιστορήματα αγάπης της Jane Austen, αξιολόγηση όλων των μεταφορών βιβλίων του Philip K. Dick στο σινεμά, ένα πολύ παράξενο προφίλ της ποιήτριας του Instagram Rupi Kaur, για τα ζώα που επιτίθενται στα εξώφυλλα του R.L. Stine, 10 από τις πιο όμορφες σύγχρονες βιβλιοθήκες του κόσμου, πως η λογοτεχνία συλλαμβάνει την ουσία του σκακιού, για το 2 εκατομμυρίων λέξεων ημερολόγιο του Henry Thoreau137 συγγραφείς και οι λέξεις για τις οποίες είναι πιο γνωστοί, μια λίστα 5 τίτλων για όσους θέλουν να μείνουν μόνοι με τη μοναξιά τους15 podcasts για όσους αγαπούν τα βιβλία, ίσως ο King επιστρέψει στον ‘Dark Tower’ του, για τις ελάχιστα γνωστές φιλίες των εμβληματικών γυναικών συγγραφέων, 12 σπουδαία βιβλία για το ανθρώπινο μυαλό, ένας γεωλόγος μιλά για τα ποτάμια της Μέσης Γης, 31 φανταστικά λογοτεχνικά κοστούμια για το Halloween, οι μεγάλοι συγγραφείς που ξέχασε η ιστορία.​

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup