ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v55: Το τηλεοπτικό ‘Good Omens’ του Neil Gaiman βρήκε πρωταγωνιστές

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπορεί να λείψαμε γιατί Δεκαπενταύγουστος, αλλά είμαστε και πάλι εδώ με νέες κυκλοφορίες, ειδήσεις για τηλεοπτικές σειρές, λογοτεχνικά βραβεία, βιβλία σε αεροδρόμια, κινούμενα εξώφυλλα και παράξενες ειδήσεις. Πάμε να τα δούμε όλα με τη σειρά.

GOOOOOD OMENS

Από τον περασμένο Γενάρη γνωρίζαμε πως το ‘Good Omens’ των Terry Pratchett και Neil Gaiman θα μεταφερθεί σε μια σειρά 6 επεισοδίων που θα δούμε μέσα στο 2018 από το Amazon. Ο Gaiman γράφει και τρέχει τη σειρά σαν showrunner και η λίγο-πριν-την-Αποκάλυψη ιστορία που αφηγείται το βιβλίο θα τοποθετηθεί, πολύ ταιριαστά, στο παρόν.

Τώρα όμως γνωρίζουμε και τους πρωταγωνιστές: Ο Michael Sheen θα υποδυθεί τον άγγελο Aziraphale, ενώ ο David Tennant τον δαίμονα Crowley. Το κάστινγκ φαίνεται πραγματικά ιδανικό, δηλαδή ειδικά το “Tennant για Crowley” θα μπορούσε να είναι κομμάτι ενός fancast για τη σειρά, απορώ πως δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα.

Η παραγωγή ανήκει στο BBC, μαζί με τη Narrativia, την εταιρία παραγωγής που έχει δημιουργήσει η κόρη του Pratchett, Rhianna.

Εμείς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πορεία των ανακοινώσεων για το ‘Good Omens’, αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ακριβής ημερομηνία ή το casting των υπόλοιπων χαρακτήρων του μυθιστορήματος (Anathema Device ftw!). Να θυμίσω πως το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Καλοί οιωνοί’, από τις Εκδόσεις SEΛINI.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί εντός να είχαμε Δεκαπενταύγουστο και ο κόσμος του βιβλίου να κάνει σύσσωμος τις διακοπές του, αλλά εκτός υπάρχει μια κάποια κίνηση, η οποία μας έφερε 5 ξεχωριστούς τίτλους για να έχουμε κάτι να μιλήσουμε σήμερα.

Home Fire’ της Kamila Shamsie, το υποψήφιο για Man Booker Prize 2017 βιβλίο είναι μια μοντέρνα εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, για την Isma Pasha, μια Βρετανίδα που φτάνει στην Αμερική για να κυνηγήσει το Ph.D. της, την όμορφη μικρότερη αδερφή της και τον αδερφό τους, τον οποίο στοιχειώνει η κληρονομιά του τζιχαντιστή πατέρα τους.

How to Behave in a Crowd’ της Camille Bordas, για τον Isidore και τα ανεπτυγμένα για την ηλικία τους αδέρφια του της οικογένειας Mazal, που πενθούν και περνούν το χρόνο τους αναλύοντας εις βάθος τις σειρές της βραδινής τηλεόρασης με βάση την Ποιητική του Αριστοτέλη.

Moonbath’ της Yanick Lahens, η saga μια οικογένειας που ζει σε ένα μικρό χωριό της Αϊτής, μέσα από ιστορίες παραδόσεων και προλήψεων, βουντού, έρωτα και βίας, οι ζωές γυναικών τεσσάρων γενεών που έρχονται αντιμέτωπες με μια οικογενειακή κατάρα, μέσα σε ένα τοπίο πολιτικής αναταραχής και οικονομικής κατάρρευσης.

Eat Only When You’re Hungry’ της Lindsay Hunter, το road-trip του μεσήλικα Greg Reinart που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, παλεύοντας με το φαγητό και το βάρος του και τη γεμάτη δυσαρέσκεια φωνή της μητέρας του που ακούει συνεχώς στο μυαλό του, αλλά και τον εθισμένο στα ναρκωτικά γιο του που έχει εξαφανιστεί εδώ και βδομάδες.

The Lamb Will Slaughter the Lion’ της Margaret Killjoy, μια νουβέλα όπου μια γυναίκα ψάχνει απαντήσεις για την αυτοκτονία της καλύτερης της φίλης και επισκέπτεται μια ουτοπική πόλη που μοιάζει με παράδεισο γεμάτο με αναρχικούς, μέχρι που ένα δαιμονικό, κατακόκκινο ελάφι εμφανίζεται και στρέφεται εναντίον των κατοίκων.

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Κι αφού είπαμε για Neil Gaiman, τι έκανε λέτε ο αθεόφοβος; Πήγε στα μικρά βιβλιοεφημεριδοπωλεία του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης και υπέγραψε όλα τα αντίτυπα του ‘American Gods’ που βρήκε, χωρίς να τον καταλάβει κανείς. Στα σχόλια του ποστ που έκανε στο Facebook μπορείτε να δείτε και μερικά από αυτά που αγόρασε ο κόσμος από εκεί.

Αγαπάμε Neil Gaiman.

ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΕ 30”

Δηλαδή όχι κανονικό χρόνο 30 δευτερόλεπτα, απλά ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων που ανέβασε στο Twitter το Πανεπιστήμιο Harvard και στο οποίο θα δούμε την αποκατάσταση ενός βιβλίου. Χωρίς παραπάνω λόγια, απολαύστε τα καλύτερα 30” που θα έχετε σήμερα.

AND NOW, THIS

Και μιας και αναφέραμε παραπάνω τον Michael Sheen, ας τον δούμε και ακούσουμε εδώ να μας διαβάζει ένα απόσπασμα από το ‘La Belle Sauvage’, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας ‘The Book of Dust’ του Philip Pullman, που θα διαδραματίζεται 10 χρόνια πριν τα γεγονότα της ‘His Dark Materials’ τριλογίας του συγγραφέα, με τα επόμενα 2 μέρη να πηδούν 10 χρόνια μετά.

Το βιβλίο αναμένεται στις 19 Οκτωβρίου στα αγγλικά, αλλά και στα ελληνικά την ίδια μέρα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

In the land that born and raised us both 

A post shared by @anna_pal on

Θάλασσες, νησιά, επιστροφή στο χωριό και διακοπές ήταν, λογικά, οι βασικές θεματικές τις προηγούμενες 2 εβδομάδες για την πλειοψηφία των φωτογραφιών της bookstagram κοινότητας. Ας δούμε τις 3 που βρήκαμε περισσότερο ενδιαφέρουσες.

HUGO AWARDS ΚΑΙ N.K. JEMISIN

Τα φετινά βραβεία Hugo, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της speculative λογοτεχνίας, ήταν από τα πιο ήσυχα των τελευταίων χρόνων. Η ακροδεξιά φραξιά που βασάνισε τα βραβεία τις προηγούμενες φορές παραιτήθηκε ηττημένη και οι ψηφοφόροι αφέθηκαν επιτέλους να ψηφίσουν απερίσπαστα τα καλύτερα έργα.

Θυμηθείτε τι είχαμε πει για τα Hugo μετά την περσινή απονομή, αλλά και τον Απρίλιο μετά τις φετινές υποψηφιότητες.

 

Το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος πήγε στο ‘The Obelisk Gate’ της N.K. Jemisin, το δεύτερο κομμάτι της τριλογίας της που ονομάζεται ‘The Broken Earth’, ενώ τα υπόλοιπα βραβεία μπορείτε να τα δείτε στο link. Είναι έτσι η 2η συνεχή χρονιά που το βιβλίο πηγαίνει στην Jemisin, η οποία κέρδισε και πέρυσι για το ‘The Fifth Season’, πρώτο βιβλίο της ίδιας σειράς. Μπαίνει έτσι, μαζί με τον Orson Scott Card (1986-1987) και τη Lois McMaster Bujold (1991-1992), σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ συγγραφέων που έχουν κερδίσει back-to-back βραβεία για μυθιστορήματα τους στα Hugo.

Ταυτόχρονα, η σειρά ‘The Broken Earth’, της οποίας το τρίτο μέρος βγήκε στα βιβλιοπωλεία στις 15 Αυγούστου και έχει τίτλο ‘The Stone Sky’, γίνεται μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της speculative λογοτεχνίας την τρέχουσα δεκαετία. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε πως ετοιμάζεται να βρεθεί και στην τηλεόραση, σε μια παραγωγή του καναλιού TNT. Φυσικά εμείς θα το περιμένουμε, αφού πρώτα διαβάσουμε τα βιβλία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ‘The Broken Earth’ της Jemisin, ξεκινήστε από το πρόσφατο κείμενο του Verge.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Chuck Tingle: Συγγραφέας ερωτικών ebooks ή σπουδαίο performance art;

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Δεν μπορώ να μη σας μιλήσω για μια φανταστική είδηση που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες και αφορά έναν, άγνωστο σε μας, συγγραφέα.

Ο Κινέζος Liu Yongbiao ανέφερε στην εισαγωγή ενός βιβλίου του το 2010 πως θα ήθελε κάποια στιγμή να γράψει μια αστυνομική, αγωνιώδη ιστορία για μια συγγραφέα που αποφεύγει τη σύλληψη παρά το ότι είχε διαπράξει μια σειρά φόνων. Είπε πως η ιδέα του ήρθε διαβάζοντας αστυνομική λογοτεχνία και βλέποντας αστυνομικές σειρές και ταινίες. Όμως μάλλον δεν ήταν αυτή η έμπνευση του.

Το 1995 σε έναν ξενώνα της Huzhou έγιναν 4 φόνοι. 2 άγνωστοι μπήκαν στο κατάλυμα για να το ληστέψουν και, όταν ένας επισκέπτης τους κατάλαβε, αναγκάστηκαν να σκοτώσουν τον ίδιο και το ζευγάρι των ιδιοκτητών μαζί με τον εγγονό τους, για να καλύψουν τα ίχνη τους. Η αστυνομική έρευνα δεν οδήγησε πουθενά, αλλά 22 χρόνια αργότερα γίνεται η σύλληψη του Liu Yongbiao για το έγκλημα, μετά από νέα έρευνα μέσω στοιχείων DNA.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του, ο Liu τους είπε “Σας περίμενα εδώ όλο αυτό τον καιρό”. Και δε λέει ψέματα. Πως ονομάζεται το βιβλίο του 2010 για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω; ‘The Guilty Secret’. Πως θα ονόμαζε την αστυνομική ιστορία που είπε πως θα ήθελε να γράψει; ‘The Beautiful Writer Who Killed’. ΜΠΟΥΜ

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Δεν ξέρω αν σας αρέσει να βλέπετε εξώφυλλα βιβλίων να κινούνται, εμένα πολύ. Θυμάμαι πριν 3-4 χρόνια που έβρισκες αρκετά εξώφυλλα σε gif να κουνάνε μαλλιά ή να στάζουν σταγόνες σε λίμνες ή να πέφτουν κεραυνοί, πολύ ωραία περνούσαμε τότε. Γιατί σταμάτησε αυτό άραγε;

Τέλος πάντων, στο θέμα μας. Εδώ ο Henning M. Lederer φτιάχνει ένα βίντεο με 36 animated παλιά εξώφυλλα βιβλίων, λιγάκι υπνωτιστικά αλλά πολύ ωραία. Κι αν δε σας φτάσουν τα 36, ορίστε κι άλλα 55 που είχε φτιάξει πριν 2 χρόνια.

RANDOM LINKS

Στη ρωσική μετάφραση του ‘Shades of Magic’ της VE Schwab λογοκρίθηκε ένα lgbtq κομμάτι της πλοκής, βιβλιοθήκη για αναγνώστες από όλον τον κόσμοστην Αθήνα, η Αμερική και η Κίνα εκδίδουν σχεδόν τα μισά βιβλία του κόσμουτα παραμύθια γεμάτα gore είναι πολύ χρήσιμα για τα μικρά παιδιά, ένα κείμενο για τη βοήθεια που μπορούν να δώσουν τα παιδικά βιβλία στο να εξηγήσουν ένα θάνατο στα παιδιά, 1922: η χρονιά που άλλαξε για πάντα την αγγλόφωνη λογοτεχνία, η St. Vincent θα σκηνοθετήσει ταινία ‘The Picture of Dorian Gray’ με γυναίκα πρωταγωνίστριατα αόρατα ποιήματα που βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε μια από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, η παράξενη και θλιβερή ιστορία του Joe Orton, του εραστή του και 72 κλεμμένων βιβλίων της βιβλιοθήκης, 100 πολύ αστεία βιβλίαη Margaret Atwood θυμάται τον Ray Bradbury και τη λογοτεχνική του κληρονομιά, για την άνοδο της Σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, το μυστήριο του χαμένου μυθιστορήματος της Sylvia Plath, ένα κείμενο αφιερωμένο στην πρόζα του László Krasznahorkai, η πρώτη Βρετανίδα που μπορούσε να ζήσει με τα έσοδα της από τη συγγραφή ήταν ταυτόχρονα και κατάσκοπος, γιατί είναι σημαντικό να αφήσουμε τους συγγραφείς να ολοκληρώσουν ελεύθερα τις σειρές βιβλίων τους, πόσο καλά ξέρετε τις λογοτεχνικές φιλίεςοι βρισιές στα βιβλία έχουν αυξηθεί πολύ από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι σήμερα, 50 βιβλία που δίνουν διαφορετικές προοπτικές στην πόλη, το αγγλόφωνο βιβλίο με τις περισσότερες ανατυπώσεις είναι ένα εγχειρίδιο ψαρέματος, για τη σκληρή αστυνομική λογοτεχνία της Γλασκώβης, το trailer της μεταφοράς του ‘Wonder’ της R. J. Palacio στον κινηματογράφο, πως τα ‘Animorphs’ βοήθησαν πολλά trans άτομα να βρουν κομμάτια του εαυτού τους στα βιβλία, οι 10 πιο τρομακτικοί κακοί του Stephen King που είναι άνθρωποι, 3 nonfiction βιβλία για το φανταστικό, προτάσεις βιβλίων με βάση την αγαπημένη σας κλασική παιδική σειρά, η Hanya Yanagihara μας δείχνει το σπίτι της και τα 12,000 βιβλία της, ετοιμάζεται η κινηματογραφική μεταφορά του ‘Neuromancer’ του William Gibson και του ‘The Goldfinch’ της Donna Tartt, γιατί θα θέλαμε να είχε προλάβει η Octavia Butler να ολοκληρώσει το ‘Earthseed’ της.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup