ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v6: Νέος Nick Hornby και πρωινό στο Hogwarts

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Μια ακόμη εβδομάδα, ένα ακόμη βιβλιοφαγικό mashup, όπου θα μιλήσουμε για νέες κυκλοφορίες στην Ελλάδα αλλά και εκτός, με κρυφό σκοπό να γεμίσουμε τις wishlists σας με καινούρια βιβλία.

Θα δούμε εξώφυλλα εμπνευσμένα από τη μόδα, θα κλάψουμε μαζί που δε θα πάρουμε το πρωινό μας στο Hogwarts, θα έχουμε και αρκετά λινκς, όπως πάντα.

Θα περάσουμε ωραία γενικά, θα δείτε.

Ξεκινάμε.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Nick Hornby, συγγραφέα των ‘High Fidelity‘ (το οποίο αν δεν έχετε διαβάσει ήδη, ε, δοκιμάστε το) και ‘About a Boy‘, ήρθε και στην Ελλάδα. Το ‘Αστείο Κορίτσι‘ (‘Funny Girl‘, 2014) παρακολουθεί τη Σόφι, μια αφελή κοπελίτσα από το μικρό Μπλάκπουλ που μετατρέπεται σε στάρλετ της τηλεόρασης, στο Λονδίνο του ’60. Ο Hornby ξέρει να στήνει απολαυστικούς χαρακτήρες και το βιβλίο είναι γεμάτο με τέτοιους, αφού τα παρασκήνια της τηλεοπτικής εκπομπής που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι ιδανικό setting. Oι φανς του συγγραφέα δεν έμειναν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι βέβαια με το ‘Αστείο Κορίτσι’, αλλά αυτό δε θα με πτοήσει καθόλου από το να διαβάσω το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Μοναδική άλλη άξια λόγου κυκλοφορία αυτής της εβδομάδας, ‘Το Χέρι του Θεού‘ (‘Hand of God‘, 2015) του Philip Kerr, δεύτερο μέρος της αστυνομικής τριλογίας του βοηθού προπονητή της London City, Σκοτ Μάνσον. Θα θυμάστε ίσως πως μιλήσαμε για το πρώτο, ‘Ξαφνικός Θάνατος‘ που βγήκε από τις Εκδόσεις Κέδρος μέσα στον Ιούνιο. Αυτή τη φορά η δράση μεταφέρεται στην Ελλάδα, αφού η London City αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό για το Champions League και, την ώρα του αγώνα, το αστέρι της ομάδας καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο. Παιδιά δεν τα βγάζω από το μυαλό μου όλα αυτά, ο Kerr φταίει.

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η περασμένη Τρίτη 5 Ιουλίου ήταν μια μέρα με αρκετές κυκλοφορίες για την Αμερική, οπότε πάμε με ρυθμό πολυβόλου να δούμε τα πιο ενδιαφέροντα πραγματάκια που ξεπήδησαν από εκεί. ‘How to Set a Fire and Why‘ του Jesse Ball, για τη Lucia, μια πανέξυπνη έφηβη, που στο νέο της σχολείο μαθαίνει για ένα κλαμπ εμπρηστών. ‘Underground Airlines‘ του Ben H. Winters, για έναν κόσμο που όλα είναι ίδια εκτός από ένα πράγμα: Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Αμερική δεν έχει συμβεί ποτέ. ‘Lions‘ της Bonnie Nadzam, για μια μικρή πόλη-φάντασμα, τις ζωές των ελάχιστων κατοίκων της και στο τι συμβαίνει όταν φτάνει ένας μυστηριώδης ξένος. ‘Here Comes the Sun‘ της Nicole Y. Dennis-Benn, για τις 3 γυναίκες μιας οικογένειας στην Τζαμάικα που προσπαθούν να σώσουν η μία την άλλη, θυσιάζοντας τα πάντα.

Που πάτε, δεν τελειώσαμε ακόμα, έχουμε κι άλλα. ‘Problems‘ της Jade Sharma, για τη Maya, που προσπαθεί να ανακαλύψει μέσα από τα ναρκωτικά, το σεξ και τις διαλυμένες σχέσεις το πως θέλει να μοιάζει η ζωή της. ‘Vaseline Buddha‘ του Jung Young Moon, για την πράξη της συγγραφής, ένα παράξενο βιβλίο και από τα καλύτερα έργα Κορεατικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων. ‘The Incantations of Daniel Johnston‘ των Scott McClanahan και Ricardo Cavolo, για τη ζωή του τραγουδιστή και καλλιτέχνη Daniel Johnston, ένα πανέμορφο graphic novel. ‘Night of the Animals‘ του Bill Broun, για τον Cuthbert, που στο Λονδίνο του 2052 βγαίνει για να ελευθερώσει όλα τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου την ώρα που μια ομάδα αυτοκτονίας ξεκινά να τα σκοτώσει τα ζώα ολόκληρου του κόσμου.

ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ HOGWARTS

Δεν ξέρω αν είχατε μέχρι τώρα την τύχη να δείτε το Warner Bros. Studio Tour London, τα στούντιο που γυρίστηκε ο Harry Potter δηλαδή και όπου βρίσκονται όλα όσα έχουν σχέση με τις ταινίες, πάντως είναι εξαιρετική εμπειρία. Φέτος όμως, τις 2 τελευταίες Κυριακές του Αυγούστου, περίπου 600 τυχεροί θα κάνουν κάτι διαφορετικό εκεί. Θα πάρουν το πρωινό τους δίπλα στο Hogwarts, τη μινιατούρα Hogwarts δηλαδή που φτιάχτηκε για την 8λογία και αποτελεί μέρος του tour.

Το κόνσεπτ έχει κάπως έτσι: Αγοράζεις εισιτήριο, πας 8:30 το πρωί, σε τρατάρουν πρωινό με θέα το Hogwarts (υπάρχει και μενού), σε μεταφέρουν στην αίθουσα της τραπεζαρίας (εκεί από όπου ξεκινά κανονικά το tour), η οποία είναι ειδικά στολισμένη για πρωινό ακριβώς όπως και στις ταινίες, μαζί με προσωπικό ντυμένο με στολές του Hogwarts, σας βγάζουν φωτογραφίες στο τραπέζι του πρωινού και τέλος, ξεκινάτε τη βόλτα σας στα ατελείωτα settings που υπάρχουν στο χώρο πριν πλακώσει ο πολύς κόσμος για το πρώτο κανονικό tour της ημέρας.

Τα άσχημα νέα; Τα εισιτήρια βγήκαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης και έγιναν ανάρπαστα και για τις 2 Κυριακές. Τα καλά νέα; Λένε πως σύντομα θα βγουν εισιτήρια για το 2017, οπότε υπάρχει ακόμα ελπίδα.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ

‘One Hundred Years of Solitude’ του Gabriel Garcia Marquez

‘Life of Pi’ του Yann Martel

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Lisa Swerling έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις μινιατούρες και τα έργα της που μας ενδιαφέρουν εμάς εδώ είναι τα Bookboxes. Σκηνές από βιβλία, από την ‘Pippi Longstocking’ μέχρι και το ‘To Kill a Mockingbird’, ζωντανεύουν στα διοράματα της Swerling και δε θα μπορούσα να μη σας δείξω κάποια. Για περισσότερα, κάντε μια βόλτα από τη συνέντευξη που της πήραν στον εκδοτικό Chronicle Books.

AND NOW, THIS

Και τώρα, ας χαλαρώσουμε λιγάκι ακούγοντας τον ήχο μια δημόσιας βιβλιοθήκης, because internet.

Η ΜΟΔΑ ΣΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ

5 σχεδιαστές και brands του κόσμου της μόδας σχεδίασαν τα νέα εξώφυλλα βιβλίων της, υπεραγαπημένης στη Βρετανία, Beatrix Potter. Η Penguin Random House αποφάσισε να επανεκδώσει τα βιβλία σε μια επετειακή σειρά για τα 150 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως και έδωσε τη δυνατότητα στους δημιουργούς να μεταφέρουν τα ξεχωριστά τους ταλέντα στα εξώφυλλα του καθενός από τα 5 παιδικά έργα.

Η Orla Kiely ανέλαβε το ‘The Tale of Mrs. Tiggy-Winkle‘, οι Preen το ‘The Tale of Squirrel Nutkin‘, ο Rodnik Band το ‘The Tale of Tom Kitten‘, οι Cats Brothers το δημοφιλέστατο ‘The Tale of Peter Rabbit‘ και ο Henry Holland το ‘The Tale of Jemima Puddle-Duck‘. Όλα ξεχωριστά και δημιουργικά, από την Penguin που πάντα παίζει με τα εξώφυλλα της, αν και το τελευταίο το βλέπω και θέλω να βγάλω τα μάτια μου. Αλλά εντάξει, τι ξέρω εγώ από μόδα ε;

RANDOM LINKS

Τα καλύτερα βιβλία και τα καλύτερα κόμικς του 2016 μέχρι στιγμής, ο George Saunders πήγε σε συγκέντρωση του Donald Trump και έγραψε για αυτό, φωτογραφίες από τα παρασκήνια του Annihilation, η πορεία της Ισλανδίας στο Euro έφερε αυξημένο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία της, 9 σκανδαλώδη εξώφυλλα βιβλίων, όλα τα βιβλία ακολουθούν κάποια από τις 6 συναισθηματικές διαδρομές, η μεγάλη διάσωση της βιβλιοθήκης του Τιμπουκτού, κρυφά διαμερίσματα στις βιβλιοθήκες της Νέας Υόρκης, ποια βιβλία θεωρεί ο υπόλοιπος κόσμος πως είναι ο ορισμός της Αμερικανικής λογοτεχνίας, όλα τα κεράσματα και τα γλυκά του Harry Potter μαζεμένα, ένα longread για τον φανταστικό Roald Dahl, ανακαλύφθηκε η δημοσιογραφική ταυτότητα του Antoine de Saint-Exupéry, οι 11 φυλές των ελλήνων αναγνωστών, ναι υπάρχει ένα “παιδικό” εικονογραφημένο βιβλίο για τον Trump, 7 δυνατές φιλίες διάσημων συγγραφέων, βιβλιοθήκη φτιαγμένη από 2,000 ανακυκλωμένες συσκευασίες παγωτού, τα άσχημα και πανέξυπνα εξώφυλλα της Elena Ferrante, σφραγίδες ελληνικών βιβλιοπωλείων του 19ου αιώνα, 14 βιβλία που εκδόθηκαν μετά το θάνατο των συγγραφέων τους, 10 νέες βιβλιοθήκες σε χωριά και επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

*Κεντρική φωτό via

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS