24 ΜΕDIA
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v84: Από σήμερα η Αθήνα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία γιορτάζουν, η Αθήνα είναι πλέον από σήμερα και για τον επόμενο χρόνο Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η Google μας επιτρέπει να συνομιλήσουμε με τα βιβλία, στη Φινλανδία σταματούν τα σχολικά μαθήματα για να προωθήσουν την ανάγνωση και στην Κούβα διαβάζουν μέσα στα εργοστάσια πούρων. Όλα όσα περιμένατε και όλα όσα δεν περιμένατε να ακούσετε για τα βιβλία, βρίσκονται πάντα στο Βιβλιοφαγικό mashup.

ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018

Ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν επίσημα σήμερα, με την τελετή έναρξης στο Μουσείο της Ακρόπολης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει 135 ξεχωριστές δράσεις στο πρώτο 3μηνο του.

Η Αθήνα θα γιορτάσει το βιβλίο μέχρι και τον Απρίλιο του 2019, έχει tagline το “Βιβλία παντού” και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι αναγνώστες θα βρουν μια πληθώρα διαλέξεων, προβολών, περιπατητικών διαδρομών, εργαστηρίων, φεστιβάλ, εκθέσεων και κάθε είδους events με επίκεντρο το βιβλίο και με τη συμμετοχή βιβλιοθηκών, βιβλιοπωλείων, εκδοτικών, μουσείων, ιδρυμάτων και κάθε είδους πολιτιστικών φορέων.

Για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, πέρα από την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, σημειώνω 2 εκδηλώσεις που κέντρισαν το δικό μου ενδιαφέρον και για τις οποίες θα σας μιλήσω, μια επίσκεψη ξένου συγγραφέα και μια έκθεση σχετική με το βιβλίο, αλλά εσείς ξεφυλλίστε το πρόγραμμα για να δείτε και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα που ετοιμάζει η Αθήνα για τους βιβλιόφιλους.

Την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Απριλίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan. Οι Εκδόσεις Πατάκη και το British Council φέρνουν τον σημαντικό συγγραφέα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα συνομιλήσει με τον Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος “επινοεί τον εαυτό του” κατά τη διαδικασία της συγγραφής, ενώ την επόμενη μέρα θα βρεθεί στο Public στο Σύνταγμα για να συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες και να υπογράψει τα βιβλία του.

Την Πέμπτη ανοίγει στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης η έκθεση ‘Ισλαμική Καλλιγραφία: η τέχνη της Ιρανικής γραφής’, μια ενότητα που παρουσιάζει την ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και χειρόγραφα της

Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αλλά και εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά στη χώρα μας.

ΜΙΛΑ ΛΙΓΑΚΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Το Talk to Books είναι η νέα μηχανή αναζήτησης της Google που σας επιτρέπει να μιλήσετε σε περισσότερα από 100,000 βιβλία και να πάρετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας, όποια κι αν είναι αυτά.

Το νέο, πειραματικό εργαλείο βρίσκει προτάσεις των βιβλίων που απαντούν στο ερώτημα ή έχουν σχέση με την πρόταση που πληκτρολογεί ο χρήστης, χωρίς όμως να εξαρτώνται από τις λέξεις κλειδιά σε αυτή. Αν για παράδειγμα πληκτρολογήσετε “Why is the grass green?”, το Talk to Books δε θα σας δώσει αποτελέσματα που να περιέχουν τις λέξεις “grass” και “green”, αλλά προτάσεις που να απαντούν στην ερώτησή σας.

Δοκιμάστε το, είναι φανταστικό αν και έχει τους περιορισμούς του. Ορίστε εδώ παρακάτω και μερικές από τις ερωτήσεις που του έκανα εγώ, έτσι για να μπείτε στο κλίμα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με 9 φρέσκα βιβλία θα ασχοληθούμε σήμερα, που καλύπτουν μια γκάμα από παγκόσμια bestsellers μέχρι κλασικά λογοτεχνικά έργα κι από speculative μυθιστορήματα μέχρι αγωνιώδη θρίλερ.

Αρχή με το ‘Γάλα και μέλι’ (‘milk and honey’, 2014) της Rupi Kaur που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Λιβάνη, η πρώτη από τις 2 ποιητικές συλλογές αυτής της νεαρής (ήταν 21 χρονών όταν εκδόθηκε αυτό το βιβλίο) λογοτεχνικής σούπερσταρ που βαφτίστηκε από πολλούς ως “instapoet” και έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις ανάμεσα σε κριτικούς και αναγνώστες.

Είναι τα έργα της ποίηση; Είναι αυτοβοήθεια; Έχουν λογοτεχνική αξία; Σηματοδοτούν το τέλος της λογοτεχνίας; Είναι η Kaur ένα τρανό παράδειγμα του πόσου σνομπισμού κρύβεται ακόμη γύρω από τα βιβλία και γενικότερα την τέχνη; Είναι ο κόσμος έτοιμος για κάτι τόσο ποπ; Έχει οτιδήποτε από αυτά σημασία, όσο οι αναγνώστες της εμπνέονται από τα όσα γράφει; Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε, αφού διαβάσετε το ‘Γάλα και μέλι’ βέβαια.

Την έκπληξη κάνανε (για μένα τουλάχιστον) οι Εκδόσεις Πατάκη, μεταφράζοντας ένα βιβλίο που βρίσκεται καιρό στη wishlist μου και δεν περίμενα πως θα βλέπαμε εύκολα και στα ελληνικά. Η ‘Νόρμα’ (‘Norma’, 2015) της Sofi Oksanen είναι ένα κορίτσι με υπερφυσικά μαλλιά, ευαίσθητα στην παραμικρή αλλαγή της διάθεσης της και στη διάθεση των γύρω της, που μένει μόνη της αφού η μητέρα της πηδά μπροστά σε ένα διερχόμενο τρένο. Τα μαλλιά της όμως την προειδοποιούν στην κηδεία της μητέρας της, όταν ένας περίεργος άντρας της λέει πως ίσως η μητέρα της να μην έχει αυτοκτονήσει τελικά.

Από τις Εκδόσεις Ωκεανός έχουμε το ιστορικό μυθιστόρημα ‘Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς’ (‘The Tattooist of Auschwitz’, 2018) της Heather Morris, ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία του Λάλε Σοκολόφ, ενός Εβραίου από τη Σλοβακία που, παρά τη θέλησή του, χαράζει τους κωδικούς στα χέρια των φυλακισμένων του Άουσβιτς. Ο Λάλε ερωτεύεται τη Γκίτα και προσπαθεί να τη σώσει, ανταλλάσσοντας κοσμήματα και λεφτά από δολοφονημένους Εβραίους με φαγητό, ώστε άλλοι να ζήσουν.

Όχι 1, ούτε 2, αλλά με 3 βιβλία των Εκδόσεων Κλειδάριθμος θα ασχοληθούμε σήμερα. Πρώτο το μυστήριο του ‘Το ζευγάρι της διπλανής πόρτας’ (‘The Couple Next Door’, 2016) της Shari Lapena, εκεί που η Αν και ο Μάρκο αφήνουν το 6 μηνών μωρό τους στο σπίτι και πηγαίνουν για δείπνο στο διπλανό σπίτι, αφού η γειτόνισσα τους ζητά να μην το πάρουν μαζί. Όταν αυτό δε βρίσκεται πια στην κούνια του, η υποψίες πέφτουν πάνω στο ζευγάρι. Η πραγματικότητα όμως για το τι έχει συμβεί είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Ιστορικό μυθιστόρημα και το ‘Αυτοί που έμειναν πίσω’ (‘Wake’, 2014) της Anna Hope. Στο βιβλίο τρεις γυναίκες, η Έιντα, η Χέτι και η Έβελιν, αντιμετωπίζουν τους μετασεισμούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον αντίκτυπό του στους άντρες που υπάρχουν στις ζωές τους, γιο, αδερφό κι αγαπημένο και τον τραγικό τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι μοίρες τους.

Στη νουβέλα ‘Κόμης Vlad’ (‘Vlad’, 2010) ο Carlos Fuentes φαντάζεται τον Δράκουλα του Bram Stoker από την αρχή, παίρνοντάς τον από την Τρανσυλβανία και μεταφέροντάς τον στην πόλη του Μεξικό, εκεί που ο Κόμης ταξιδεύει υπό την επίβλεψη του δικηγόρου Yves Navarro, που έχει πρόσφατα χάσει τον γιο του και ζει μαζί με τη γυναίκα και τη μικρή του κόρη, μαζί με τους οποίους θα μείνει και ο Vlad.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την επανέκδοση 3 από τα πιο δημοφιλή έργα του Raymond Carver με νέα εξώφυλλα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι συλλογές διηγημάτων ‘Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ;’ (‘Will You Please Be Quiet, Please?’, 1976), ‘Καθεδρικός’ (‘Cathedral’, 1983) και ‘Αρχάριοι’ (‘Beginners’, 2009) συγκεντρώνουν ένα μεγάλο όγκο από το έργο του Carver.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πολλοί ενδιαφέροντες τίτλοι κάνουν το ντεμπούτο τους τον Απρίλιο στην Αμερική και εμείς αυτή την εβδομάδα θα δούμε 5 από αυτούς, με τα speculative αναγνώσματα να αποτελούν την πλειοψηφία.

Blackfish City’ του Sam J. Miller, όπου η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην κατασκευή μιας πόλης που επιπλέει στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά εκεί δημιουργείται μια νέου είδους Άγρια Δύση γεμάτη έγκλημα, φτώχεια, διαφθορά και αρρώστια που γεμίζει την κοινότητα, με την ελπίδα να φτάνει όταν ένας ξένος ιππεύει στην πόλη, όχι σε ένα άλογο αλλά σε μια φάλαινα δολοφόνο.

Fox’ της Dubravka Ugrešić, ένα μυθιστόρημα για τη δύναμη των ιστοριών και της λογοτεχνικής επινοητικότητας με πρωταγωνίστρια την αλεπού των Ανατολικών παραδόσεων που ενώνει τον Nabokov, τη Ρωσική λογοτεχνία και τον κατακερματισμό της Ανατολικής Ευρώπης μέσα από την εμπειρία των γυναικών.

From Unseen Fire’ της Cass Morris, ένα ιστορικό μυθιστόρημα φανταστικού που διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική εκδοχή της αρχαίας Ρώμης, εκεί που μια ταλαντούχα νεαρή μάγισσα προσπαθεί να προστατέψει τους ανθρώπους της από μια κοινωνία γεμάτη επικίνδυνα μυστικά και μοχθηρή μαγεία.

Love and Death in the Sunshine State’ του Cutter Wood, που εξερευνά την ιστορία της Sabine Musil-Buehler, της ιδιοκτήτριας ενός μοτέλ που δολοφονήθηκε πριν μια δεκαετία στον Κόλπο της Φλόριντα και περνά πέρα από τα γεγονότα της υπόθεσης για να εξερευνήσει τα μεγαλύτερα ερωτήματα της οικειότητας, της καταστροφής και της μετάνοιας.

The City of Lost Fortunes’ του Bryan Camp, εκεί που ο Jude Dubuisson, ένας μάγος του δρόμου με πραγματικές δυνάμεις στη Νέα Ορλεάνη, αποφασίζει να σταματήσει τα μαγικά μετά την καταστροφή του Τυφώνα Κατρίνα αλλά επιστρέφει πίσω στο μαγικό στοιχείο της πόλης όταν δολοφονείται ο θεός της Τύχης, στον οποίο ο Jude χρωστά ένα μεγάλο χρέος.

ΗΜΕΡΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Μην ξεχνάτε: Αυτό το Σάββατο τα μικρά βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας γιορτάζουν. Χώροι που αγαπούν το βιβλίο διοργανώνουν πρωτότυπες εκδηλώσεις και καλούν τους βιβλιόφιλους της πόλης και της γειτονιάς όπου βρίσκονται να συμμετέχουν στο πάρτι τους. Αυτό το Σάββατο κάνουμε #miavoltastamikra και γνωρίζουμε από την αρχή τα μικρά βιβλιοπωλεία.

Ορίστε το πρόγραμμα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων, που κρύβει live μουσικές, πικ νικ, παιχνίδια, εργαστήρια, μαραθώνιους ανάγνωσης και δεκάδες ακόμα εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, από τη Δράμα μέχρι το Ηράκλειο και από το Αγρίνιο μέχρι τη Μυτιλήνη.

AND NOW, THIS

Τα εξώφυλλα του Gerry Grace για τα 5 πρώτα βιβλία της σειράς ‘Dune’ του Frank Herbert σχηματίζουν ένα πανόραμα του πλανήτη Arrakis. Δείτε την εικόνα σε μεγάλο μέγεθος και, γιατί όχι, διαβάστε τα σπουδαία βιβλία αν δεν τα έχετε πιάσει ακόμα.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Το ταξίδι από το χειμώνα προς το καλοκαίρι συμβολίζουν οι 3 σημερινές επιλογές από τις πάμπολλες φωτογραφίες του #instavivlio από την περασμένη εβδομάδα. Γιατί είναι δύσκολο να αντισταθείς στο να πεις τη δική σου ιστορία βλέποντας τα βιβλία που διαβάζουν/συναντούν/επιλέγουν οι Έλληνες bookstagrammers.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Μια εβδομάδα κάθε χρόνο η Φινλανδία σταματά τα κανονικά μαθήματα στα σχολεία της και αφιερώνει αυτές τις ημέρες για να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται “phenomenon-based teaching”. Μια δασκάλα λοιπόν στο Έσποο αποφάσισε να αφιερώσει φέτος αυτή την εβδομάδα στην ανάγνωση.

Παρότι συνήθως η εβδομάδα αφιερώνεται σε ένα γλωσσικό κόνσεπτ, με στόχο οι μαθητές να μάθουν να χειρίζονται καλύτερα τη γλώσσα, η Sissi Yli-Hukkala θέλησε να προωθήσει την ιδέα της ανάγνωσης ως κάτι που αξίζει τον ελεύθερο χρόνο των μικρών της μαθητών. Και παρότι αρχικά η ιδέα της αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό ακόμα και από συναδέλφους της, τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και βρήκαν τη δραστηριότητα διασκεδαστική, απελευθερωμένη πια από το “πρέπει” της κανονικής σχολικής διαδικασίας.

Το πείραμα της Yli-Hukkala είχε ως αποτέλεσμα τους μαθητές της να συζητούν παθιασμένα για τα βιβλία που έχουν διαβάσει στην τάξη, να συνεχίζουν την ανάγνωση στο σπίτι, πράγμα που δε συνέβαινε ποτέ μέχρι τότε και να τους κάνει να δουν τα βιβλία όχι ως μια βαρετή διαδικασία αλλά ως ένα κοινωνικό, διασκεδαστικό αγαθό. Η προσπάθειά της συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της πόλης της και η τοπική βιβλιοθήκη διοργάνωσε workshops με διαφορετικά θέματα σχετικά με την ανάγνωση στην τάξη.

Λέτε να το δοκιμάζαμε κι εδώ αυτό;

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΟΥΡΩΝ

Στο παραπάνω βίντεο του πολύ αγαπημένου Great Big Story μαθαίνουμε για τους αφηγητές των εργοστασίων πούρων της Κούβας.

Η χώρα είναι περίφημη για τα πούρα της και υπάρχει μια ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους που δεν είναι ευρέως γνωστή και τα συνδέει με τη λογοτεχνία. Πίσω στο 1865 αφηγητές ή, όπως ήταν γνωστοί, “lectores” (δηλαδή “αναγνώστες”) στέκονταν σε μια πλατφόρμα διαβάζοντας κάθε μέρα στους εργάτες που έφτιαχναν τα πούρα. Από άρθρα περιοδικών μέχρι τις ειδήσεις της ημέρας και φυσικά αναγνώσεις διάσημων έργων της κλασικής λογοτεχνίας βρίσκονται στο ρεπερτόριό τους, δίνοντας κίνητρο και κάνοντας παρέα στους ανθρώπους που εργαζόταν σκληρά κάνοντας την Κούβα τον νο1 παρασκευαστή πούρων του κόσμου.

Σήμερα η παράδοση συνεχίζει και προσφέρει έμπνευση και ψυχαγωγία σε μια ακόμα γενιά εργατών, ενώνοντας τη χειρωνακτική εργασία με την ανάγνωση και το παρόν με το παρελθόν.

RANDOM LINKS

18 ταινίες που δεν είχες ιδέα ότι βασίστηκαν σε κόμικ, οι νικητές των φετινών βραβείων Pulitzer και πως ένα webcomic για 2 αδέρφια από τη Συρία κέρδισε το ένα από αυτά, τα καλύτερα βιβλία είναι αυτά που δε θυμάσαι, κάθε βιβλίο που βρίσκεται στο νο1 των bestsellers των New York Times από την αρχή του ’18 έχει σχέση με τον Donald Trump, οι 100 πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία των Αμερικανικών κόμικς, 12 βιβλία που εγγυημένα θα σας κάνουν να κλάψετε, η ανατομία των βραβευμένων βιβλίων, 17 σύγχρονα κλασικά βιβλία που μιλούν για τον εθισμό, για τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε τις μεταφράσεις, τα 100 βιβλία που αγαπούν περισσότερο οι Αμερικανοί αναγνώστες, ένας αυτόματος πωλητής σπάνιων βιβλίων στο Τορόντο, 8 βιβλία κλεισμένα σε 8 ιστορίες μυστηρίου, 10 πρωτοποριακά βιβλία για το περιβάλλον, σχεδιαστές βιβλίων συζητούν για τα εξώφυλλα που απέρριψαν, 15 διάσημοι συγγραφείς που πρόσβαλαν κλασικά έργα της λογοτεχνίας, εγκωμιάζοντας τα βιβλία που είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστούν, γιατί τα δεντρόσπιτα είναι τόσο δημοφιλή στα παιδικά βιβλία, 12 βιβλία για τη Συρία, για τις αφηγήσεις της ανατολικής Ασίας, για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ και τον τρόπο που ενσωματώνει τα βιβλία στο κτίριό της, για τα βιβλία που δένονταν στις ζώνες των ανθρώπων του μεσαίωνα, ένα αφιέρωμα στα βιβλία με γάτες, 10 πράγματα που μόνο οι βιβλιόφιλοι θα καταλάβουν, οδηγός για αρχάριους στον Ιαπωνικό τρόμο, κι αν ο Σέρλοκ Χόλμς έκανε λάθος για τα πάντα, 10 βιβλία για ζωγράφους, μερικά εξώφυλλα βιβλίων με ακέφαλους ανθρώπους.