ΘΕΑΤΡΟ

10 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις φέτος

(fyi: Ο φετινός αριθμός θεατρικών προτάσεων θα μπορούσε εύκολα να είναι τριψήφιος)

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κάνω την εικόνα μερικών χιλιάδων κουδουνιών να κάνουν διατάσεις και αφωνίες. Σαν άλλοι πρωταγωνιστές του μιούζικαλ Fame. Μερικά από αυτά, είναι μπρούτζινα και παλαιάς κοπής. Κάποια άλλα, ηλεκτρονικά και κάπως ψηλομύτικα. Όλα έχουν ζωή και άγχος αντίστοιχο με αυτό ηθοποιού δέκα λεπτά πριν από την πρεμιέρα του.

Όλα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη θεατρική σεζόν που έρχεται. Μία σεζόν που δεν ξέρω πώς στο καλό τα καταφέρνει αλλά κάθε χρόνο μας δημιουργεί ολοένα και περισσότερες προσδοκίες. Τόσο σε εμάς το κοινό όσο και στους θεατρικούς συντελεστές που ενδιαφέρονται να πάνε το όλο θέμα ένα βήμα πιο μπροστά. Καλά, για τα κουδούνια ούτε συζήτηση. Σκάνε από την ανυπομονησία τους.

Προσοχή, προσοχή: Αγαπημένα μου κουδούνια όπου και αν βρίσκεστε ήρθε η ώρα σας. Τέρμα πια οι αναμονές. Το ένα θέατρο μετά το άλλο ανακοινώνει το πρόγραμμά του και η αντίστροφη μέτρηση για το επίσημο άνοιγμα της θεατρικής σεζόν είναι πλέον γεγονός.

Για αυτό ας αφήσουμε τα κουδούνια στην προετοιμασία τους και ας δούμε ποια από αυτά πρέπει να ακούσουμε φέτος. Α! Πριν από τις παραστάσεις θέλω να γράψω ότι είναι από εκείνες τις χρονιές που συντελεστές, κείμενα, θεατρικοί χώροι έχουν συνδυαστεί τόσο καλά και δημιουργικά που είχα την τύχη να μην ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω.

Κουδούνια, χτυπάτε. Ξεκινάμε.

ΜΗΔΕΙΑ

 

Ξεκινάμε από την παράσταση που ξεχώρισε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και έχει μόνο ένα μήνα θεατρικής ζωής (ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου). Ο Δημήτρης Καραντζάς, γνωστός πια για τις μινιμαλιστικές θεατρικές του μίξεις, παίρνει το σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για τη Μήδεια του Ζαν Ανουίγ και το ‘Μήδειας Υλικό’ του Χάινερ Μύλλερ και τα αναμιγνύει με το αρχαίο ευριπίδειο δράμα επί σκηνής του Θεάτρου Πορεία.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί υπάρχει αυτή η τριάδα στους συντελεστές: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης και Μιχάλης Σαράντης.

Η Μήδεια θα παίζεται από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πορεία.

7 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος έχει την τιμητική του σήμερα μιας και τον πιστεύουμε σε δύο σκηνοθετικές δουλειές του. Η μία είναι τα ‘7 Χρόνια’, το κινηματογραφικό ισπανικό δράμα που είδαμε πέρσι στις αίθουσες.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί θέλουμε πάρα πολύ να δούμε το συνδυασμό του Ορφέα Αυγουστίδη (τον οποίο πρέπει αν δεν το έκανες πέρσι να δεις στην Τεράστια Έκρηξη στο Skrow Theater) με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη.

Τα ‘7 Χρόνια’ έχουν πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου στο θέατρο Αποθήκη.

ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΗ

 

Μετά την εκπληκτική περσινή χρονιά του Αργύρη Ξάφη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και τη sold out Λαμπεντούζα, ο ηθοποιός μαζί με τη Δέσποινα Κούρτη και την σκηνοθέτιδα Ιώ Βουλγαράκη (ομάδα ΠΥΡ) ανεβάζουν το Μόλλυ Σουήνη. Ο Ξάφης άλλωστε μας έχει συνηθίσει στα ανεβάσματα ιδιαίτερων έργων όπως αυτό του Μπράιαν Φρίελ που μιλά για την τυφλότητα και την απομόνωση.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί έπειτα (και) από τη ‘Μισαλλοδοξία’ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θέλουμε να ξαναδούμε συνεργασία της Ιώς Βουλγαράκη με τον Αργύρη Ξάφη.

Το ‘Μόλλυ Σουήνη’ έχει πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

HEISENBERG

Παραμένουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για να μιλήσουμε για την παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Μετά το ‘Motortown’, ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα έργο που έχει την μεγαλύτερη αναμονή θεατρικού κοινού για το 2017.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί Κόρα Καρβούνη και γιατί Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Το ‘Heisenberg’ έχει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ο ΦΑΡΟΣ

 

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μετά τον ‘Πουπουλένιο’ και το ‘Θεό της Σφαγής‘ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει και πάλι τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και να τον συνδυάσει με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Νίκο Ψαρρά και Προμηθέα Αλειφερόπουλο επί σκηνής. Το θρίλερ του ‘Φάρου’ ανεβαίνει στο θέατρο ‘Αθηνών’ με τις μέγιστες των προσδοκιών τόσο λόγω καστ όσο και λόγω σκηνοθέτη.

Γιατί είναι στη 10άδα: Στη δεύτερη του προσπάθεια να σκηνοθετήσει μία ομάδα αντρών της οποίας ηγείται ο ίδιος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καλείται να μας (και μου) αποδείξει ότι ο ‘Πουπουλένιος’ δεν έγινε ‘τυχαία’.

Ο Φάρος έχει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθηνών.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ

Όσοι δεν το πρόλαβαν πέρσι, το ‘Στέλλα Κοιμήσου’ του Γιάννη Οικονομίδη θα είναι και πάλι στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου. Και λογικά, θα είναι και κάνει πάλι απανωτά sold out.

Γιατί είναι στη 10άδα: (Γιατί πέρσι έσκασα που δεν πρόλαβα να το δω. Δεν θέλω να πάθεις το ίδιο) Και για να νιώσεις αυτό το ‘wtf’ που όσοι το είδαν είπαν, στα πρώτα δέκα λεπτά της παράστασης.

Το ‘Στέλλα Κοιμήσου’ έχει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου στο Εθνικό Θέατρο.

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

 

Ένας ακόμη Καραντζάς έρχεται στην παρέα μας. Πιο ανάλαφρος και λιγότερο ‘σκληρός’ αφήνει τον Παζολίνι που λεγαμε παραπάνω και πιάνει το τελευταίο έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά. Το μοναδικό καλό ή κακό του έργου ‘Με δύναμη από την Κηφισιά’ είναι ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανέβασμά του από τον Λευτέρη Βογιατζή σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί είναι ωραίο να βλέπεις ‘μικρούς’ να καταπιάνονται με επιτυχίες ‘μεγάλων’ και να τις κάνουν διαφορετικές και δικές τους. Άλλωστε, πέρσι τα ίδια ‘φοβούντουσαν’ κάποιοι για τον Καραθάνο, τους Όρνιθες και τον Κουν. Και το τι χαρά πήρα που διαψεύστηκαν δεν περιγράφεται. Θέλω το δύο στα δύο.

Το ‘Με δύναμη από την Κηφισιά’ έχει πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ

Ο Δημήτρης Τάρλοου αφήνει για λίγο το box office της ‘Μεγάλης Χίμαιρας’ (που συνεχίζει και φέτος στο Θέατρο Πορεία) και αναλαμβάνει να πάρει τους Γιάννο Περλέγκα, Γιάννη Κότσιφα, Θέμη Πάνου, Άννα Μάσχα, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση και Αντίνοο Αλμπάνη και να τους ανακατέψει με τον Ερρίκο Ίψεν.

Γιατί είναι στη 10άδα: Για το καστ των ηθοποιών και για την Άννα Μάσχα που της πάει τόσο πολύ ο Ίψεν.

Η ‘Αγριόπαπια’ έχει πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πορεία.

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ

 

Έχω την εντύπωση ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να προτείνω αυτήν την παράσταση όση προσμονή και αν έχω για τις υπόλοιπες. Δεν γράφω κάτι άλλο. Τα έχω πει όλα.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί είναι δοκιμασμένα καταπληκτικό.

Το ‘Πέτρες στις Τσέπες του’ έχει πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κιβωτός.

HOMMAGE

Μιλώντας για Λευτέρη Βογιατζή, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, ο θεατρικός κέρβερος επιστρέφει στο καλλιτεχνικό του σπίτι μέσα από ένα δρώμενο αφιερωμένο στο έργο του. Ο Σπύρος Αλιδάκης αναλαμβάνει αν το οργανώσει και οι   Αμαλία Μουτούση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Σκουλά, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Λουκία, Μιχαλοπούλου, Αργύρης Πανταζάρας, Γεράσιμος Μιχελής να το υποδυθούν.

Γιατί είναι στη 10άδα: Γιατί πέρα από το προφανές του αφιερώματος θέλουμε να δούμε και τον εστεμμένο με Χορν, Αργύρη Πανταζάρα, μετά το σερί επιτυχιών του σκηνοθετούμενος από την Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η παράσταση ‘Hommage’ θα κάνει πρεμιέρα μέσα Νοεμβρίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

(ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ)

 

Αν περιμένουμε κάτι από το 2018 αυτό είναι το ‘MayaBuff‘, το νελίριο του Μαγιακόφσκι σε σκηνοθεσία Γιάννη Μανταφούνη στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και, την επιστροφή του ‘Αδαής και ο Παράφρων’ του Γιάννου Περλέγκα που καρφίτσωσε στο πέτο της Ανθής Ευστρατιάδου την περσινή καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη.