ΘΕΑΤΡΟ

Big Talk Live: Κολλάει ο Λάνθιμος με το παγωτό χωνάκι;

Ο Λάμπρος Φισφής γιορτάζει τα 10 χρόνια Bob Theatre Festival και γράφει στο Popcode τι θα πει καλή συζήτηση. Μαζί του.

‘Δέκα χρόνια φρέσκο αίμα’. Σλλλλλλλλρπ

Τις τελευταίες ημέρες, στο ραδιόφωνο παίζει μία ατάκα που μας θυμίζει τον ενθουσιώδη κανίβαλο που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Αυτόν τον τύπο που τρελαίνεται να ανακαλύπτει φρέσκα πράγματα και να τα καταβροχθίζει δίχως αύριο.

Το Bob Theatre, το αυτοποκαλούμενο και ως το μεγαλύτερο νεανικό θεατρικό πάρτι που έγινε ποτέ κλείνει φέτος δέκα χρόνια και τα γιορτάζει παρέα με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Λίγη ιστορία για το(ν) Bob

Σε αυτή την αυτοδιαχειριζόμενη πλατφόρμα θα παρουσιαστούν στις αίθουσες Ε και Η της Πειραιώς 260 οι νεανικές παραστάσεις που ξεχώρισαν κατά τη φετινή σεζόν αλλά και ο διαγωνισμός Scratch Night, όπου περισσότερες από 20 ομάδες παρουσιάζουν 15 λεπτά από τις, υπό διαμόρφωση, παραστάσεις τους. Γράφοντας και παίζοντας επί τόπου εκ του μηδενός, οι ερμηνευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια δοκιμαστική εκδοχή των έργων τους εν εξελίξει, περιμένοντας το κοινό να έρθει και να τις ψηφίσει στην πορεία τους για το μεγάλο βραβείο. Μια νεανική θεατρική γιορτή με συναυλίες, πάρτυ, διαγωνισμούς και, φυσικά, τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της χρονιάς!

Αρκετά όμως με τα διαδικαστικά. Να πούμε ότι το ‘Μπιλ και Λου’ βρίσκεται εντός του προγράμματος παραστάσεων και σε περίπτωση που δεν το είχες δει τις προηγούμενες χρονιές έχεις μία τελευταία ευκαιρία να το ‘καταχειροκροτήσεις’. Το ίδιο ισχύει και για το Big Talk Live, με τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Δημήτρη Μακαλιά, Ζήση Ρούμπο, Γιάννη Σαρακατσάνη, και Λάμπρο Φισφή. Για αυτό όμως ας μιλήσει καλύτερα ο τελευταίος.

Λάμπρος Φισφής στο μικρόφωνο.

Μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις. Αλλά όχι όλες οι συζητήσεις. Μου αρέσουν αυτές οι συζητήσεις που ξεκινάνε όταν έχεις συζητήσει όλα τα σοβαρά θέματα.

Εκεί που θες να επιμηκύνεις την βραδιά με την παρέα λίγο ακόμα. Εκεί που έχεις ακόμα μισό μπουκάλι κρασί που πρέπει να τελειώσει. Εκεί που έχεις φάει 2 πίτσες και ξεκινάς να τρως τις κρούστες που άφησε κάποιος. Εκεί που ο εγκέφαλος δεν έχει κάτι να πει και αρχίζει και λέει ότι νάνε. Μπορώ να κάνω fast forward σε ό,τι έχει προηγηθεί και να πάω κατευθείαν σε αυτό το σημείο. Και αυτό γιατί δεν με ενδιαφέρει πλέον τι πιστεύει κάποιος για την κρίση. Με ενδιαφέρει ποιό καρτούν είχε ερωτευτεί ως παιδί. Δεν θέλω να ακούσω 10 λεπτά ιστορία για το όταν κάποιος πήγε διακοπές με την κοπέλα του στη Μήλο.

Θέλω να ακούσω 10 μονολόγους με επιχειρήματα για το πόσο καλύτερο είναι το παγωτό χωνάκι από το κυπελάκι. Δεν θέλω να συζητήσω για την ταινία του Λάνθιμου και τα βαθιά μηνύματά της. Θέλω να συζητήσω για το πόσο σκληρός ήταν τελικά ο Μπρους Γουίλις στο ‘Πολύ σκληρός για να πεθάνει 3’. Αυτά είναι τα θέματα που σου δείχνουν τον πραγματικό εαυτό των ανθρώπων. Με τέτοιες συζητήσεις γνωρίζεις πραγματικά τον άλλον. Οι απόψεις πάνω σε τέτοια θέματα  είναι που θα σε κάνουν να αποφασίσεις αν τους θες για φίλους ή όχι. Αυτές οι συζητήσεις είναι που γεννάνε debate που μπορεί να κρατήσουν για ώρες.  Μπορεί να ακούγομαι ρηχός αλλά σας παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο για να σας πείσω. Κλείστε για λίγο τα μάτια σας και οραματιστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα σαλόνι με την παρέα σας. Και τώρα διαλέξτε με ειλικρίνεια τις ατάκες που θα θέλατε να ακούγονται τριγύρω σας.

1. ‘Έχω ξεκινήσει γιόγκα 3 μήνες τώρα και με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο‘.

2. ‘Δώσε μου 3 λόγους που ο Χαριτοδιπλωμένος πρέπει να κάνει comeback‘.

3. ‘Είδα μια ομιλία στο TED προχτές και έμαθα τόσα πολλά‘.

4. ‘Αν λέω αν έρθουν εξωγήινοι στην Ελλάδα εγώ θα έστελνα την Πάνια να τους μιλήσει και θα σου πω γιατί‘.

5. ‘Παιδιά θέλετε να παίξουμε η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο;

6. ‘Παιδιά θέλετε να κατατάξουμε όλους τους X-Men με βάση το ποιόν θα ήθελες για συγκάτοικο;’

Αν απαντήσατε τα 1 και 3 δεν ξέρω καν γιατί διαβάζετε τόση ώρα αυτό το κείμενο. Πηγαίντε να δείτε μια από τις πολλές καταπληκτικές παραστάσεις του Bob Theatre Festival και να φύγετε σοφότεροι και καλύτεροι σαν άνθρωποι. Αν απαντήσατε τα 2,4,6 ελάτε στο Big Talk Live και περάστε μια βραδιά συζητώντας μαζί μας. Μια βραδιά που θα συζητηθούν τα πάντα με μοναδική προϋπόθεση το θέμα να μην είναι σοβαρό. Τέλος αν απαντήσατε συγκεκριμένα το νούμερο 5 και είστε αυτοί που πάντα προτείνουν στους φίλους τους το παιχνίδι ‘Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο’ να σας πω ότι σύντομα δεν θα έχετε φίλους. Οπότε ελάτε και εσείς στο Big Talk Live για να κάνουμε παρέα.

* Tο Big Talk Live παίζεται αυτό το Σάββατο βράδυ στην Πειραιώς 260 και ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή 28 Μαΐου. Μην το χάσεις.