<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Νομίζεις είναι απλό να σε λένε Pablo Emilio Escobar Gaviria;

Αποχαιρετώντας το 2015, στεκόμαστε σε εκείνη την τηλεοπτική φιγούρα που ξεχώρισε λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Ένα ολόκληρο βράδυ, ένα μπουκάλι bourbon και τρία πακέτα τσιγάρα δεν αρκούν για να διηγηθείς την ιστορία του Pablo Emilio Escobar Gaviria. Μία ιστορία που λίγο ως πολύ θα διηγηθούμε σύντομα στο Oneman. Σήμερα, τιμάμε την προσπάθεια του Wagner Moura να υποδυθεί έναν από τους ευφυέστερους εγκληματίες που γνώρισε ποτέ ο δυτικός κόσμος. Έναν άνθρωπο που έφτασε κοντά στο να οδηγήσει ακόμα και πολιτικά την Κολομβία αλλά έμελλε να μείνει με μια αυτοκρατορία ναρκωτικών που επηρέαζε οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα του, τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρη τη λατινική Αμερική.

Μετά το πρώτο επεισόδιο του Narcos, πήγα να συμφωνήσω με τον Δημητρόπουλο όταν κουνούσε βαριεστημένα το κεφάλι σχετικά με τη σειρά. Αλλά παρακολουθώντας και τα υπόλοιπα και συμφωνώντας εν τέλει με τους Αμπατζήδες αυτού του κόσμου, έφτασα όχι μόνο να χειροκροτώ όρθιος το Narcos, όχι μόνο να περιμένω καρτερικά την επόμενη σεζόν αλλά και να “συμπαθήσω” τηλεοπτικά έναν χαρακτήρα ο οποίος έφερε τόσο πόνο και τόση δυστυχία σε όποια περιοχή της Κολομβίας κι αν άγγιζε.

Αφού πω ότι θεωρώ τόσο καλό τον Moura σε αυτό το ρόλο που δύσκολα θα τον πετάξει κάποτε από το πετσί του, θα περάσω στο προκείμενο αυτής της στήλης. Στην προσπάθεια να μπούμε για λίγο στα παπούτσια του Escobar, όπως αυτός φυσικά παρουσιάζεται στο Narcos, κατά τα πρότυπα του Serious Men.

Στη ζωή του Pablo Emilio Escobar Gaviria...

Έχεις την καλύτερη ατάκα στο σύμπαν για να απειλείς κόσμο. Και φροντίζεις να την λες με τρόπο που να σου ανήκει. Plata o plomo.

 

Δεν έχεις πρόβλημα να λερώσεις τα χέρια σου για να ξεπαστρέψεις τους εχθρούς σου. Ενίοτε να λερώσεις και το πρόσωπό σου.

 

Χαμογελάς στα μούτρα του νόμου. Γιατί ξέρεις ότι δεν μπορούν να σε αγγίξουν.

 

Φροντίζεις να έχεις την εξουσία με το μέρος σου. Με το αζημίωτο φυσικά. Ο Εσκομπάρ έχτισε ούτως ή άλλως ένα τεράστιο δίκτυο πληρωμένων χαφιέδων για να διακινεί τα ναρκωτικά του και να προστατεύεται από την έννομη τάξη.

 

Έχεις περισσότερα λεφτά από εκείνα που μπορείς να διαχειριστείς, να κρύψεις, να ξοδέψεις.

 

Έχεις μάτια παντού. Για να χτίσεις μια αυτοκρατορία πρέπει όλοι να νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν την παραμικρή κίνηση χωρίς να παρακολουθούνται. Ο Εσκομπάρ δίδαξε γραφειοκρατία.

 

Έχεις έναν περίεργο τρόπο να δικαιολογείς τα χρήματα που έχεις στην κατοχή σου. Είσαι βασικά ένας Ρομπέν των Φτωχών με τη διαφορά ότι κρατάς τα περισσότερα για την πάρτη σου.

 

Είσαι πιο ψύχραιμος και λογικός από τους υπόλοιπους του συναφιού σου. Γι' αυτό χτίζεις αυτό που χτίζεις.

 

Τα πράγματα είναι απλά. Έρχονται παραπάνω χρήματα, τα ξεπλένεις.

 

Είσαι προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων. Βασικά δίνεις άλλοθι στον εαυτό σου για τις πράξεις σου. Και για το δικό σου ψυχικό καλό και απλά σαν δικαιολογία.

 

Βάζεις και γραβάτα αν χρειαστεί. Για να γίνεις αποδεκτός από την πολιτική τάξη της χώρας. Για να φτάσεις κάποτε να έχεις την εξουσία στα χέρια σου.

 

Αντιπαθείς τους Αμερικάνους. Κάτι νομίζω αρκετά κοινό για την Κολομβία εκείνων των δεκαετιών και γιατί όχι αργότερα. Απλά ο καθένας έβρισκε τους δικούς του τρόπους να δείξει την δυσαρέσκειά του.

 

Ξεκινάς έναν πόλεμο για να φέρεις ειρήνη. Επεκτατική πολιτική ΗΠΑ πολύ πριν την εφαρμόσουν. Τόσο μπροστά ο Pablo.

 

Κάνεις ακόμα και τα ψέμματα να μοιάζουν τόσο μα τόσο αθώα.

 

Αγαπάς τη γυναίκα σου περισσότερο από κάθε άλλον άνθρωπο στον κόσμο. Άλλον είπα, όχι τον εαυτό σου.

 

Μάλιστα, υπερασπίζεσαι τη γυναίκα σου απέναντι σε κάθε θηλυκό που προσπαθεί να σε κερδίσει. Κι ας υπερασπίζεσαι τη γυναίκα σου την ίδια ακριβώς στιγμή που κάνεις έρωτα σε μια άλλη γυναίκα.

 

Ξέρεις πότε είναι ώρα να δουλέψεις και πότε ώρα να σαχλαμαρίσεις.

 

Τσακώνεσαι ποιος θα δολοφονήσει πρώτος. Μιλάμε για τραγελαφικά πράγματα.

 

Δεν απειλείσαι ποτέ κι από κανέναν.

 

Ξέρεις από γυναίκες

 

Ξέρεις ποιος είσαι, τι κάνεις και φροντίζεις ώστε και οι υπόλοιποι να πάρουν το μήνυμα το συντομότερο δυνατόν.

 

Αργούμε πολύ μέχρι την επόμενη σεζόν;

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ