ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Paul Giamatti, βάλε όλους τους πλουτοκράτες φυλακή

Ως αδίστακτος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Billions, ο 48χρονος γιος καθηγητή του Yale, είναι για άλλη μια φορά απολαυστικός. Ναι, 'τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα' φάση.

Για το Billions, εκεί που o -βραβευμένος με Όσκαρ- νυφιτσομούρης σταρ κάνει τα πάντα προκειμένου να βάλει τον ιδιοφυή πλουτοκράτη Damien Lewis στη φυλακή, τα έχουμε ήδη πει αναλυτικά εδώ.

 

Και, χωρίς να μπούμε σε αναίτιες σποιλεριές, ας πούμε απλά ότι ο τρόπος που έχει για να χαλαρώνει από όλη την ευθύνη και τη πίεση που νοιώθει σε καθημερινή βάση, είναι κομματάκι…πρωτότυπος.

 

Και τώρα που βάλαμε και το ‘αναγκαστικό’ κλιπάκι από το Sideways, τη μόνη του ταινία που σίγουρα έχουν δει οι πάντες, ας προχωρήσουμε στην ουσία. Ναι, έχεις δίκαιο. Σου είπα ψέματα. Δεν έχει κερδίσει Όσκαρ (σ.σ. Ήταν υποψήφιος για το Cinderella Man, ενώ έχει ‘παντελονιάσει’ και δυο Χρυσές Σφαίρες για τα Barney’s Version και John Adams). Και το νυφιτσομούρης το έβαλα δίπλα επίτηδες για να επικεντρωθείς σε αυτό. Αλλά είδες που (υποθέτω ότι) δεν το πήρες χαμπάρι;

Γιατί o Paul, μέλος της αδελφότητας Skull and Bones όταν φοιτούσε στο Yale (άτσα και ‘συμμορίτης’. Το περίμενες; Δεν το περίμενες), στην ίδια μάλιστα ‘παλιοσειρά’ με τον Edward Norton, είναι τόσο καλός που το θεωρείς αυτονόητο ότι, όλα αυτά τα χρόνια, θα είχε κερδίσει το πολυπόθητο χάδι του θείου (Όσκαρ).

 

Αν και το παραπάνω κλιπάκι προφανώς και δεν είναι ενδεικτικό (το έβαλα γιατί να αποδείξω ότι θα ήταν τέλειος ως Στρουμφάκι Γκρινιάρης). Εννοείται ότι μιλάμε για Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου. Σκέψου μόνο σε πόσες καλές ταινίες έχει υπάρξει δευτερο-τριτο βιολί (The Truman Show, Saving Private Ryan, Man on the Moon, 12 years a slave -σκλαβέμπορος ήταν, θυμίζω, και στο Planet of the Apes-, Straight Outta Compton).

 

Και συνέχισε να θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές του, όπως το American Splendor και το Sideways που τον απογείωσαν και όχι πως ενίοτε εξαργύρωσε τη φήμη που απέκτησε (Εσένα κοιτάζω Big Momma’s House και Lady in the Water).

 

Το παρατήρησες ότι, από ευγένεια, δεν αναφέρω καν τους wtf action movies ρόλους του (Shoot ‘Em Up, The Amazing Spider-Man 2, San Andreas-OK, εδώ ήταν απλά ο ‘επιστήμονας’). Δεν είναι πολλοί αλλά, για κάποιο λόγο, είναι ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό (εμάς και του αμερικάνικου Εsquire που τον συμπεριέλαβε στη σχετική λίστα) όταν σκεφτόμαστε καλούς ηθοποιούς που δεν ξέρουν να κρατάνε σωστά ένα όπλο.

 

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα παραπάνω, καλά, κακά και μέτρια, η εξυπνάδα που αποπνέει το βλέμμα του. Και, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, μια in your face ή υποβόσκουσα, ανάλογα με τον ρόλο, μοχθηρία. Αυτό που τον καθιστά τον τέλειο κακό, παρά το γεγονός ότι είναι πλαδαρός και μικρόσωμος. Δες τον στο Love & Mercy, ως τον σιχαμένο guru που ελέγχει τη ζωή του Beach Boy Brian Wilson, και μετά συζητάμε ξανά το πόσο απειλητικός μπορεί όντως να γίνει.

 

Προσωπικά δεν με χαλάει που τα τελευταία χρόνια βασικά παίζει τον ίδιο ρόλο. Αυτό του σιχαμένου. Το κάνει καλά. Και ποτέ με τον ίδιο τρόπο. Σκέψου ότι, και στο Billions, έτσι για να κλείσει γλυκά ο κύκλος, εμμονικός και μανιπουλαδόρος είναι και πάλι. Αλλά θέλω πολύ να τον δω, κάποια στιγμή, να ανεβαίνει σε αυτή τη σκηνή και κάποιος να του δίνει ένα χρυσό αγαλματίδιο. Γιατί, παρόλο που θα το παίξει σεμνός και ταπεινός, είμαι σίγουρος ότι το μάτι του θα γυαλίσει.

Όπως θα γυαλίσει όταν επιτέλους (SPOILER) καταφέρει, στα επόμενα επεισόδια/ σεζόν να στριμώξει τον πλουτοκράτη που τον ξεφτιλίζει σε κάθε ευκαιρία και να τον δει να παρακαλάει, γονατιστός μπροστά του, για έλεος. Για αυτό σου λέω, Paul, πάρε εκδίκηση για όλους μας.

Το Billions έρχεται αποκλειστικά στα κανάλια του OTE TV κάθε Δευτέρα στις 23.00. Μη χάσεις στιγμή, μη χάσεις επεισόδιο.