GAME OF THRONES

Game of Thrones: Μπορεί να ξέρουμε ποιοι προδίδουν τη Daenerys

Κάτι μπορεί να βρωμάει στο βασίλειο του Dragonstone.

Μπορεί το παιχνίδι να γύρισε για την #TeamDany στο 4ο φετινό επεισόδιο του ‘Game of Thrones’, ‘Spoils of War’, αλλά μέχρι να βγάλει τους Dothraki και τον Drogon στο παιχνίδι για να καταστρέψει τα σιτηρά και τον στρατό των Lannister, η Daenerys είχε χάσει μέσα σε τρία επεισόδια τρεις συμμάχους και έναν στόλο (και δεν ξέρει καν για τον εγκλωβισμό των Unsullied στο Casterly Rock, φίνα).

Όλα αυτά είχαν οδηγήσει πολλούς φαν της σειράς να πιστεύουν ότι η Cersei χρωστούσε το τρομερό σερί της σε κάποιον προδότη που βρίσκεται στο περιβάλλον της Daenerys και της προλαβαίνει τα στρατηγικά της πλάνα. Όπως είναι φυσικό, το πιο προφανές πρόσωπο για κάτι τέτοιο θα είναι πάντα αυτός που ξέρει τα περισσότερα και λέει τα λιγότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, o Varys.

Με τη Daenerys να τον προειδοποιεί ότι μια προδοσία του θα σήμαινε θάνατο, πολλοί φαν πήραν τη φράση σαν προοικονομία και αργότερα ως στοιχείο που ενοχοποιεί τον ευνούχο της καρδιάς μας. Η συζήτησή του, δε, με τη Melisandre θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει μια ιδέα για τον ίδιο του τον θάνατο, αν υποθέσουμε ότι αυτό ήταν που του είπε ο Lord of Light μέσα από τις φλόγες όταν ακρωτηριάστηκε μικρός.

Όλα αυτά, λοιπόν, θα μπορούσαν πράγματι να δείχνουν τον Varys ως επικρατέστερο προδότη της Daenerys. Με κίνδυνο να χαλάσω το καλό σερί των πετυχημένων προβλέψεών μου, θα δηλώσω πριν μιλήσουμε για τη νέα θεωρία που δημοσιεύθηκε στο Variety, ότι δεν πιστεύω πως ο Varys έχει προδώσει τη Dany και θα εξηγήσω γιατί.

Προσοχή. Ακολουθούν spoilers από τη σειρά βιβλίων ‘A Song of Ice and Fire’.

Ο Varys των βιβλίων (μείνε μαζί μου, σου υπόσχομαι δε θα στο παίξω πιουρίστας) δεν είναι #TeamDany, αλλά παραμένει #TeamTargaryen. Αν μπερδεύεσαι είναι γιατί η σειρά δεν έχει συστήσει – και δεν έχει χρόνο κιόλας πια για να το κάνει – τον μικρότερο ανιψιό της, Aegon, γιο του Rhaegar Targaryen και της Elia Martell που υποτίθεται δολοφονήθηκε από το Βουνό, αλλά τελικά αποκαλύπτεται ότι επέζησε για να διεκδικήσει κι αυτός τον Σιδερένιο Θρόνο. Το κατά πόσο ο Aegon είναι πραγματικός Targaryen ή όχι μένει να το δούμε οι αναγνώστες (αν είναι αυθεντικός θα μου κάνει εντύπωση), αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι ότι ο Varys έχει ταχθεί μαζί του γιατί πιστεύει ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τους πολύπαθους κατοίκους του Westeros.

“Έχει ζήσει με ψαράδες, έχει δουλέψει με τα χέρια του, έχει κολυμπήσει σε ποτάμια και μπαλώσει δίχτυα και έχει μάθει να πλένει τα δικά του ρούχα όταν χρειάζεται. Ξέρει να ψαρεύει και να μαγειρεύει και να δένει μια πληγή, ξέρει πώς είναι να πεινάς, να σε καταδιώκουν, να φοβάσαι. Ο Tommen έχει μάθει ότι η βασιλεία είναι το δικαίωμά του. Ο Aegon ξέρει ότι η βασιλεία είναι το καθήκον του, ότι ένας βασιλιάς πρέπει να βάζει τους ανθρώπους του πάνω απ’ όλα, να ζει και να κυβερνά για κείνους”.

(Το απόσπασμα έχει μεταφραστεί από το ‘A Dance with Dragons’).

Μπορεί για οικονομία χρόνου και χαρακτήρων η σειρά να έβαλε τον Varys με την Daenerys προσπερνώντας τον Aegon, αλλά δεν έχει αλλοιώσει την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα του. Από την πρώτη σεζόν δήλωνε ότι “θέλει το καλό του βασιλείου”, πλέον δηλώνει ότι “είναι με τον κόσμο”, και τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει τίποτα απολύτως που να μαρτυρά ότι στην πραγματικότητα αποσκοπεί σε δικά του συμφέροντα. Κρατώντας, λοιπόν, ως δεδομένο αυτό, ότι θέλει πραγματικά το καλό του Westeros με όποιον ηγέτη αυτό συνεπάγεται, μια συνεργασία του με τη Cersei θα σήμαινε ότι πιστεύει πως οι Lannister έχουν ξαφνικά γίνει καλύτερη επιλογή από τη Daenerys κι αυτό δυσκολεύομαι πολύ να το πιστέψω.

Εδώ, όμως, έρχεται η εκδοχή που δίνει η νέα θεωρία. Ότι δηλαδή δεν είναι ο Varys που προδίδει τη Daenerys, αλλά τα “little birds” του. Τα παιδιά – κάποια ορφανά, κάποια από κακοποιητικές οικογένειες – που χρησιμοποιούσε εντός και εκτός του King’s Landing για να συλλέγουν πληροφορίες και να μεταφέρουν μηνύματα.

Όπως είδαμε πέρσι, με την απουσία της Αράχνης από τη μητρόπολη, τα πουλάκια του βρέθηκαν να κάνουν θελήματα για τον Qyburn και τη Cersei με αντάλλαγμα γλυκά και προστασία, κλείνοντας μάλιστα την 6η σεζόν με τον φόνο του Maester Pycelle, του Lancel Lannister και όσων βρίσκονταν στο Sept of Baelor που έγινε στάχτες.

Εάν τα παιδιά συνεχίζουν να δουλεύουν για τον Qyburn, τότε ανοίγουν διάφορα σενάρια.

Τα πουλάκια μπορεί να εξακολουθούν να στήνουν αυτί σε διάφορα μέρη. Ναι, συμπεριλαμβανομένου και του Dragonstone. Εδώ τα είχαμε δει στο Essos.

Μπορεί, επίσης, να δουλεύουν ως διπλοί πράκτορες, μεταφέροντας πληροφορίες από τον Varys στην αντίπαλη πλευρά. Όταν ρωτήθηκε από τον Insider γι’ αυτά ο Conleth Hill, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Varys, είχε να πει τα εξής:

“[Ο Varys] δεν τα έχει αναφέρει μέχρι στιγμής, αλλά μπορεί σε επόμενο επεισόδιο να τα αναφέρει. […] Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό, εφόσον εξελιχθεί. Γιατί αν ο Qyburn έχει πάρει τον έλεγχο του δικτύου του, θα επηρεάσει αυτό τις πληροφορίες που παίρνει και τον τρόπο που τις παίρνει;”.

Εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει προδότης στην #TeamDany; Και αν ναι, σε ποιον ποντάρεις;

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται αποκλειστικά στη Nova κάθε Κυριακή ταυτόχρονα με την Αμερική και κάθε Δευτέρα στις 22.00 μ.μ. στο NovaCinema4HD.