GAME OF THRONES

Game of Thrones, “A Man without Honor”: Ο πληγωμένος μου εγωισμός

Όσα είδαμε στο έβδομο επεισόδιο της 2ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο έβδομο επεισόδιο του “Game of Thrones” έχουμε άντρες με πληγωμένους εγωισμούς και παρακολουθούμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ανταπεξέρχονται στις αντιξοότητες. (Αλλά γενικά; Όχι ακριβώς μαθήματα ζωής.) Έχουμε Ντάνι σε αναζήτηση δράκων. Και έχουμε και το πιο αδύναμο και-καλά-σοκαριστικό cliffhanger της σειράς. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “A Man without Honor”.

Υπό αυτή την έννοια το επεισόδιο έμοιαζε να έχει περισσότερη θεματική συνοχή από όσο έχουν συνήθως τα επεισόδια της σειράς – καθώς συνήθως απλώς ενώνουν πλοκές ή διαδρομές χαρακτήρων από το Α στο Β. Εδώ είχαμε τον Τζέιμι Λάνιστερ που έπιανε προσβλητική κουβεντούλα με κίνδυνο της ζωής του (αλλά χρησιμοποιώντας τις αβεβαιότητες των άλλων υπέρ του), είχαμε τον Τζον Σνόου να πέφτει στην κλασική γκομενοπαγίδα (εντάξει, όχι με την κυριολεκτική έννοια, δε νομίζω πως έχει οδηγηθεί ποτέ κανείς σε κυριολεκτική ενέδρα, αλλά κατάλαβες τι εννοώ), και είχαμε και τον Θίον… ας τον πούμε απλά ντροπή του είδους κι ας πάμε παρακάτω.

Καθώς η σεζόν φτάνει πια προς την κορύφωσή της, παίρνουμε όμως ταυτόχρονα ένα επεισόδιο που σε μεγάλο βαθμό αναλώνεται σε κλισέ ή σε προβλεψιμότητες. Κι αν ένα επεισόδιο είναι πάντα σε ένα 30% η αίσθηση που σου αφήνει με το cliffhanger του, τότε… Θίον, θα πρέπει να είσαι πιο πειστικός.

Επίσης για άλλη μια βδομάδα είχαμε απουσίες από το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φετινού κύκλου, δηλαδή τον Στάνις και τον κομπανία του (ειδικά εκείνο το μέλος με τα κόκκινα μαλλιά), ο οποίος όμως από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, συνεχίζει ακάθεκτος την επέλασή του προς το King’s Landing.

Πάμε να τα δούμε όλα γεωγραφικά.

King’s Landing

Αναπάντεχα ωραίες οι σκηνές μας εδώ αυτή τη βδομάδα, με την έννοια πως χωρίς να γίνεται κάτι συναρπαστικό, είχαμε πολλές δυνατές στιγμές ανάμεσα στους χαρακτήρες – και απουσία Τζόφρι μάλιστα. Η Σάνσα έχει για πρώτη φορά περίοδο, κάτι που σημαίνει πως σύντομα θα μπορεί να φέρει στον κόσμο τα παιδιά του Τζόφρι (*sadface*), κάτι που ως δια μαγείας είχε αναφέρει λίγες στιγμές πιο πριν ο Hound.

Η σκηνή των δυο τους στον διάδρομο είχε πολύ ενδιαφέρον, κυρίως ως προς τη χημεία της. Η Σάνσα τον ευχαρίστησε που την έσωσε από σίγουρο βιασμό, αλλά εκείνος κρατώντας αμυντική στάση, της υπενθύμιση την μελλοντικά δυσχερή της θέση θέτοντας όμως ταυτόχρονα τον εαυτό του στο πλευρό της. Φοβού αυτούς που δεν δέχονται το “ευχαριστώ”, γιατί κάτι κρύβουν.

Αργότερα στο επεισόδιο, ήταν σειρά του Τύριον να μοιραστεί μια δυνατή σκηνή με τη Σέρσεϊ, η οποία έχοντας κουβεντιάσει με τη Σάνσα για το θέμα των βασιλικών απογόνων, εξομολογείται στον αδερφό της πως ίσως όλα αυτά να είναι κάποιου είδους τιμωρία για την αιμομιξία της. Μην το βλέπεις έτσι Σέρσεϊ μου. Ο Τζόφρι δεν είναι θεία τιμωρία για το ότι εσύ κι ο αδερφός σου κάνατε σεξ. Είναι θεία τιμωρία για το ότι εσύ κι ο αδερφός σου είστε DOUCHEBAGS.

Στο Harrenhal

O Τάιγουιν και η Άρυα κάνουν λίγο bonding, συναρπαστικά πράγματα.

Westerlands

Όση ώρα ο Ρομπ Σταρκ καβλαντίζει με την Ταλίσα, πίσω στα κελιά γίνεται του Λάνιστερ το κακό συναπάτημα. Ο Τζέιμι αφού σκοτώνει τον συγκρατούμενό του, ύστερα στραγγαλίζει και τον φύλακα, δραπετεύει και είναι μόνο το επόμενο πρωί που τον ξαναμαζεύουν. Όμως ο Τζέιμι, αυθεντικός πατέρας του γιου του εξάλλου, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θεωρεί έξυπνη τακτική να εξοργίσει την Κέιτλιν Σταρκ, που βασικά είναι ο μόνος λόγος που δεν είναι νεκρός ακόμα. Δεν ξέρουμε ακόμα που θα του βγει, αλλά εντάξει, υποθέτουμε πως κάτι θα έχει κατά νου.

Όλα αυτά, πάνω ακριβώς στη στιγμή που ο Ρομπ πληροφορείται πως η Σέρσεϊ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις του. Να ετοιμαζόμαστε για μαζικό ντου;

Στο Winterfell

Θίον, Θίον, Θίον. Δε θα ήξερα τι να πρωτοπώ σε αυτό το παλικάρι αν το γνώριζα. Του ρίχνεις φαπίτσες για να συνέλθει ή τον παίρνεις αδερφική αγκαλιά και του λες πως όλα θα πάνε καλά; Σοβαρά, μιλάμε κάθε βδομάδα για τα ψυχολογικά βάρη (“κόμπλεξ”, αν πρέπει να γίνουμε κακοί) που κουβαλάει, αλλά πραγματικά, πού θα φτάσει αυτό το πράγμα;

Το “Avengers” δεν το είδε, στην τελική; Εκεί βλέπουμε τι συμβαίνει αν το βασικό σου κίνητρο σε κάθε απόφαση είναι “ουαα, ο αληθινός μου μπαμπάς με παράτησε, ο θετός δε με αγάπησε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ”. Κι ενώ μέχρι πριν μια βδομάδα θα τη βλέπαμε κάπως τραβηγμένη την όποια σύγκριση του Θίον με τον Λόκι, τώρα η dark side έχει αρχίσει να τον καταπίνει για τα καλά.

Είχε που τα είχε τα θεματάκια του, άρχισαν να του τη λένε και για την Όσα που τον αποπλάνησε (με αποτέλεσμα οι Μπραν, Ρίκον, Χόντορ και φυσικά η Όσα, να το σκάσουν), ε, δε θέλει και πολύ ο άλλος για να σπάσει. Έτσι σαπίζει στο ξύλο τον Λόρεν που τον αμφισβητεί, “ανακρίνει” έναν χωρικό από του οποίου το κτήμα πέρασε ο Μπρον, και τέλος μπροστά στη γεμάτη(*) πλατεία αποκαλύπτει τα καρβουνιασμένα σώματα δύο παιδιών. Τα οποία προφανώς δεν είναι ο Μπρον κι ο Ρίκον, αλλά δεν ξέρω ειλικρινά αν αυτό είναι καλύτερο ή χειρότερο για την σωτηρία της ψυχής του Θίον.

(*ΗΒΟ, λίγο καλύτερη δουλειά πληζ. Εντάξει να μην υπάρχει μπάτζετ για να βλέπουμε τους δράκους κάθε τρεις και λίγο ή να μην έχουμε δει ούτε μισή μάχη, αλλά ΟΚ, η “γεμάτη πλατεία” εδώ έμοιαζε σαν να είχε 13 άτομα.)

Ίσως κάπου εδώ είναι μια καλή στιγμή να αρχίσει να επανεξετάζει την αρχική του απόφαση να πάει με τους Γκρέιτζοϊ. Απόφαση που πήρε, ας θυμηθούμε λίγο όλοι μαζί, για ποιο λόγο; Ας μη γινόμαστε χαλασμένοι δίσκοι κι ας μείνουμε απλά στο “daddy issues”.

Πέρα από το τείχος

Η Ύγκριτ, για να το θέσουμε αξιοπρεπώς, τον δούλεψε στεγνά τον Τζον. Τελικά, είτε την πάτησε είτε όχι, ένα και το αυτό ήταν το αποτέλεσμα, καθώς πιάστηκε αιχμάλωτος. Είμαι περίεργος να δω πού το πάνε αυτό το στόρι.

Qarth

Ομοίως κι αυτό.

Αν και τα πράγματα έγιναν ήδη πολύ ενδιαφέροντα. Όπως πολλοί περιμέναμε, τους δράκους τελικά είχε βουτήξει ο Καραφλός, που σε συνεργασία με τον ΧΧΧ (Ζάρο κλπ), καταφέρνουν να ξεπαστρέψουν τους 13 και να χρησιμοποιήσουν την έλευση της Καλίσι προς όφελός τους. Το τέλος του επεισοδίου βρίσκει τον ΧΧΧ να αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Qarth και την Ντάνι να δραπετεύει με τον πιστό της Μορμοντ (και έναν Lenny Kravitz lookalike, για κάποιο λόγο), άγνωστο για πού ή με τι σχέδιο δράσης

Μεγάλη περιέργεια: Μπορεί τόσο καιρό να παρακολουθούσαμε μια μπλόφα, και η αληθινή απειλή για τους βασιλιάδες να προέρχεται από την Qarth; Όχι τίποτα άλλο, αλλά γίναμε και μάρτυρες μπόλικης μαγείας, η οποία ως τώρα έχει κυρίως υπονοηθεί στη σειρά. Ιδίως ο τρόπος που ο Πρι “πολλαπλασίασε” τον εαυτό του, όσο νά’ναι σε βάζει σε σκέψεις.

Με την ιστορία της Καλίσι να παίρνει αυτή την αναπάντεχη τροπή, είμαστε περίεργοι τελικά να δούμε αν μπορεί να υπάρχει ένα έξτρα, απρόβλεπτο στοιχείο στο endgame αυτής της σεζόν.