GAME OF THRONES

Game of Thrones, “The Ghost of Harrenhal”: One down

Όσα είδαμε στο πέμπτο επεισόδιο της 2ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο πέμπτο επεισόδιο, ο Τύριον πάλι κερδίζει, η κούρσα για τη διαδοχή συναντά μια πολύ σημαντική εξέλιξη (εντελώς OMG καταστάσεις) και η Ντάνι με τα δρακουλίνια ξαποσταίνουν και λαμβάνουν και μια ανήθικη πρόταση. (Η Ντάνι, όχι τα δρακουλίνια.). Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “The Ghost of Harrenhal”.

Μετά από δυο επεισόδια που είδαν μάλλον περιορισμένη δράση και σε λίγες περιοχές, εδώ η σεζόν πατάει γκάζι και αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα σε όλο το χάρτη. Επιβεβαιώνοντας έτσι την προσμονή μας για επανάληψη του περσινού μοντέλου, μετά τι μικρή απογοήτευση των πρώτων επεισοδίων του φετινού κύκλου. Καθώς δηλαδή η φετινή ιστορία αρχίζει να κορυφώνεται, σχεδόν παντού συμβαίνουν αξιοσημείωτα πράγματα.

Έστω κι αν μένει ακόμα να φανεί κατά πόσο τελικά όλα θα δέσουν μεταξύ τους ή εξακολουθούν να αποτελούν εισαγωγή για εξελίξεις επόμενων σεζόν.

Πάντως δε μπορούμε να μη σημειώσουμε και πάλι την κάπως άτσαλη δομή της όλης αυτής μεταφοράς, που φέρνει πολύ συχνά σαν αποτέλεσμα επεισόδια σαν ετούτο. Όπου δηλαδή αυτό που πιθανώς να μοιάζει ως η πιο σημαντική εξέλιξη, συμβαίνει στην έναρξη του επεισοδίου και τίποτα στη συνέχεια δεν το ξεπερνά. Εμείς θα τα κοιτάξουμε όπως πάντα, γεωγραφικά.

King’s Landing

Μετά τη Τζοφρειάδα της προηγούμενης βδομάδας επιτέλους παίρνουμε ένα μικρό διάλειμμα, με το συμπάθειο κιόλας Υψηλότατε.

Και παραδοσιακά, σε χαρισματικότητα ηγείται όλου του καστ για μια ακόμα φορά ο Πίτερ Ντίκλεϊτζ ως Τύριον, που αρχίζει ήδη να εκμεταλλεύεται τη συμφωνία του προηγούμενου επεισοδίου του. Χάρη στο νέο του πληροφοριοδότη οδηγείται σε ένα secret stash πολεμοφοδίων της Σέρσεϊ. Χιλιάδες βαρέλια μιας πολύ επικίνδυνης ουσίας, τα οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στον Στάνις όταν εκείνος βρεθεί έξω από τα τείχη του King’s Landing.

Ο Τύριον βλέπει τη χρησιμότητα σε αυτό το σχέδιο, αλλά με ένα μικρό twist: “All your wildfire are belong to me,” δηλώνει με την χαρακτηριστική του πειθώ κι άντε εξήγησέ του εσύ το αντίθετο αν έχεις όρεξη.

Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η αναπόφευκτη εξέλιξη. Ως τώρα έχουμε συνηθίσει απολύτως τον Τύριον σε ρόλο σχετικού καλού, γιατί βρίσκεται δίπλα σε απόλυτους villains. Όμως αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με κάποιον σαν τον Στάνις ή (θεός φυλάξοι) την Ντάνι. Και τότε θα φανεί τι πραγματικά αντιπροσωπεύει. Πάντως στα μάτια του κόσμου είναι ένας ακόμα Λάνιστερ, όχι λιγότερο υπόλογος για τις πράξεις του Τζόφρι από ό,τι ο ίδιο ο Παράφρων Βασιλιάς. Ενδιαφέρον.

Πέρα από τη θάλασσα

Στην Qarth η Ντάνι με τα δρακάκια βρήκαν κάτι σα νέο σπιτικό, και μαζί μια αίσθηση πως επιτέλους κάνουν κάτι ουσιαστικό στη φετινή σεζόν. Και όχι, δεν αναφερόμαστε στη σκηνή στο μπαλκονάκι με την Ντάνι να κοιτάζει το μικρούλη δράκο να φτύνει φλογίτσα ενώ η μία από τις δύο βοηθούς της κοιτάζει παντελώς στραβωμένη με μισό μάτι.

(Αλλά μιας και το αναφέραμε κι αυτό…. τι φάση; Και πάλι πολύ κακοπαιγμένη σκηνή -ο σκηνοθέτης Νταν Πετράρκα μάλλον δε θα σκηνοθετήσει δράμα δωματίου στην καριέρα του- αλλά κυρίως ήταν η δυναμική πολύ περίεργη. Λες κι η μία συντρόφισσα ζήλευε την άλλη επειδή η άλλη ταϊζει το μικρό δράκο κι η μία απλώς διπλώνει φορέματα. ΟΚ, τώρα που το έγραψα έτσι κάπως την καταλαβαίνω.)

Στο ζουμί όμως, έχουμε τον καλό κύριο που άφησε το καραβάνι να μπει στην πόλη την περασμένη βδομάδα (το imdb μας λέει πως το όνομά του είναι Ζάρο Ζόαν Ντάξος ή κάτι τέτοιο, εμείς ας τον λέμε Ζάρο ή Ζόαν ή Ζορό), ο οποίος αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο τέλειος τελικά: Της ζητάει να τον παντρευτεί με αντάλλαγμα τεράστια πλούτη που θα της δώσουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσει στρατό και δυνάμεις για να επιτεθεί στο King’s Landing.

Ο Μόρμοντ λίγο πιο μετά θα της πει πως είναι πολύ κακή ιδέα, αλλά η γνώμη του ακυρώνεται γιατί ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ. (Μας σοκάρει που χρειάστηκε να περάσουν τόσα πολλά επεισόδια για να το τονίσει κάποιος.)

Σφαγή θα γίνει στην Qarth, παιδιά. Αλλά πρώτα μια κοσμική δεξίωση.

Μούρλια σου πάει το στυλάκι

Στο Harrenhal

Μπορώ απλά να δηλώσω απόλυτα χαρούμενος με το πού πάει αυτή η ιστορία; Η Άρια αναθερμαίνει τη φιλία της με τον Jaqen, o oποίος από υποχρέωση της λέει πως της “χρωστάει” τρεις νεκρούς. (Αυτά είναι χάρες.) Η Άρια του δείχνει τον βασανιστή, και λίγες σκηνές μετά ο βασανιστής είναι νεκρός.

Α, ναι, κι επίσης ο Jaqen είναι ντυμένος σαν φρουρός. Ω ναι, αυτό θα είναι πολύ διασκεδαστικό.

“Έχεις άλλες δύο ευχές”

Westerlands

Δεν είχαμε τίποτα από εδώ παιδιά και δε σας κρύβω πως έχω αγωνία για το φλερτ του Ρομπ Σταρκ με την Ταλίσα.

Στα Iron Islands

Ο Θίον είναι εντελώς για φαπίτσες, αλλά αυτό το έχουμε ξαναπεί, δεν είναι κάτι καινούριο. Στο καινούριο επεισόδιο των περιπετειών του, το πλήρωμα του ενός (1) πλοίου που του αφήσαν οι Γκρέιτζοϊ τον παρατάει στο ακρογυάλι, κι εκείνος (πάντα ακομπλεξάριστα) για να εντυπωσιάσει και κανάν άνθρωπο, αποφασίζει να επιτεθεί χωρίς λόγο σε μια βόρεια βάση.

Δεν καταλάβαμε ακριβώς πού, για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά στο Winterfell σίγουρα δε θα αρέσει.

Στο Winterfell

Μιλώντας για το οποίο, αυτή τη φορά δεν είδαμε τον Μπραν να ξυπνάει (νομίζω), αλλά ακούσαμε την περιγραφή ενός γλυκύτατου ονείρου του: Το Winterfell, λέει, διαλύεται ολοσχερώς από μια μεγάλη πλημμύρα. ΟΚ, τουλάχιστον δε θα πάνε από δράκους.

(Άρα; Μπορεί να έχει να κάνει με τους Γκρέιτζοϊ;)

Πέρα από το τείχος

Ο Τζον Σνόου και η Night’s Watch περιπλανώνται λίγο ακόμα, συμβαίνουν μερικές ακόμα συζητήσεις για τους First Men και άλλες υπόνοιες για μεταφυσικά στοιχεία που υπήρχαν κάποτε, αλλά ας μας επιτρέψετε…

Stormlands

…να περάσουμε στα Stormlands όπου είχαμε τη μεγάλη εξέλιξη. (Πάλι. Η 2η σεζόν πραγματικά ανήκει στον Στάνις ως τώρα.)

Μ’αρέσει που κάναμε και ολόκληρες εικασίες την περασμένη βδομάδα για τη σκακιέρα που έχουν στήσει ο Ρένλι με τον Στάνις, και για το πώς έχουν μαζευτεί πολλοί υποψήφιοι βασιλιάδες, και πως δε γίνεται να πάνε όλοι αυτοί μαζί στο King’s Landing γιατί θα γίνει πανικός κλπ. Ε, λύθηκε το πρόβλημα.

Σε μια σκηνή που ούτως ή άλλως ήταν λίγο απίστευτη, και η παρουσία της τόσο νωρίς στο επεισόδιο την έκανε απιστευτότερη, ο Μαύρος Καπνός του “Lost” ήρθε από τα τέλος του προηγούμενου επεισοδίου και τα  σκέλια της Μελισάνδρης κατευθείαν στην τέντα του Ρένλι και της μαντάμ Σταρκ για να μπήξει ένα μαχαίρι στο στέρνο του Ρένλι και να μας αφήσει με μείον έναν Επίδοξο.

Αυτό οδηγεί σε μια σειρά από μικρές συνέπειες:

Οι φρουροί έξω από την σκηνή ακούνε το χαμό και νομίζουν πως η Μπριέν σκότωσε τον Ρένλι. Η Μπριέν αποδρά με τη βοήθεια της Κέιτλιν μουρμουρώντας κάτι για αφοσίωση και για εκδίκηση από τον Στάνις. (Για τον Mr. Eko τίποτα.)

Ο Μπέιλις και η Μάργκερι (που για χήρα δε μοιάζει να το πήρε και τρομερά βαριά το όλο ζήτημα) τα κάνουν πλακάκια και πάνε κι αυτοί να το σκάσουν. Γενικά ο Στάνις θα ήταν καλό να βρει και καναδυό συμμάχους να του βρίσκονται γιατί γενικά δε μοιάζει πολύ καλό το πράγμα.

Εξ ου κι ο σοφός Ντάβος τον πείθει να αφήσει τη μάγισσα στον πάγκο για την ώρα, γιατί λέει οι στρατιώτες έχουν αρχίσει να μουρμουρίζουν πράγματα γι’αυτόν και εκείνην. Πώς κάνουν έτσι κι αυτοί μωρέ, επειδή αυτή δηλαδή δεν παθαίνει τίποτα από τα δηλητήρια κι έχει έναν επίδοξο βασιλιά να ορκίζεται αφοσίωση στο θεό της κι επειδή του γέννησε ένα σκοτεινό φονικό πνεύμα; Υπερβολές.

Ο Στάνις και ο Ντάβος προχωρούν μαζί λοιπόν, δίχως πλέον την ενόχληση του Ρένλι, έτοιμοι να πολιορκήσουν το King’s Landing.

Είμαστε αισίως ακριβώς στη μέση της σεζόν, και βάσει όλων των παραπάνω, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως τώρα αρχίζει το καλό.