GAME OF THRONES

Game of Thrones, “Mockingbird”: Way down in the hole

Όσα είδαμε στo έβδομο επεισόδιο της 4ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 7o επεισόδιο της 4ης σεζόν, ο Τύριον ψάχνει τον πρωταθλητή του, η Άρυα φροντίζει τις πληγές του Hound, ο Ντάριο ναχάρεις, ο Μπέιλις κάνει κάποιες κινήσεις, και η Μελισάνδρη συζητάει σημαντικά πράγματα ενώ χαλαρώνει με αφρόλουτρο. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Mockingbird”.

Κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς, λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Τρίτη αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να τα σχολιάζουμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

***

Πάρα πολύ ωραίο επεισόδιο, δεν ξέρω τι πιστεύετε εσείς. Πυκνό, με εξελίξεις παντού στο χάρτη, και ταυτόχρονα το σπάνιο είδος επεισοδίου που ενώ απλώς μετακινεί πιόνια στη σκακιέρα, το κάνει με τρόπο άκρως διασκεδαστικό- σχεδόν κάθε σημαντική εξέλιξη είχε μια μίνι σκηνή ανθολογίας να της κάνει παρέα.

Χωρίς περιττό μπλα μπλα, πάμε να δούμε τι συνέβη σε κάθε μία από τις ιστορίες,  γιατί έχουμε μπόλικο πράγμα αυτή τη βδομάδα.

Revenge

Προφανές #1: Ναι, εννοείται πως η Σέρσεϊ θα επέλεγε για πρωταθλητή της τον Mountain. Προφανώς. Δεν ξέρω γιατί σκεφτήκαμε ποτέ οτιδήποτε άλλο. Τον διακόπτει ενώ είναι εν μέσω μιας διαδικασίας εκκαθάρισης φυλακών λιώνοντας κρατούμενους. Δεν ζηλεύω όποιον θα έχει μετά να τα καθαρίσει όλα αυτά τα εντόσθια.

Σαν υποσημείωση να πω ότι το όνομα του ‘ηθοποιού’ που παίζει τον Mountain στην 4η σεζόν είναι το νέο μου jam. Ο κύριος λέγεται Hafþór Júlíus Björnsson, μια σκέτη ομορφιά που δε με ενδιαφέρει καν να μπω στη διαδικασία να τη διαβάσω στα ελληνικά. Ο φίλος κι αδερφός Hafþór Júlíus στη σελίδα του στη wikipedia δεν έχει άλλους ρόλους, παρά μόνο ένα κατεβατό από μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα όχι-κέρλινγκ, για να το θέσουμε έτσι. Συγχαρητήρια να του πούμε και καλή συνέχεια σε ό,τι άλλο δοκιμάσει στην καριέρα του.

Προφανές #2: Δεδομένου του Mountain, θα έπρεπε να περιμένουμε ποιος θα έδινε τη λύση για τον Τύριον, ο οποίος είχε αρχίσει να βυθίζεται στην απόγνωση βλέποντας τις δύο μεγαλύτερες ελπίδες του να χάνονται στο σκοτάδι της επιρροής των Λάνιστερ. Η σειρά έπαιξε λίγο μαζί μας, τηζάροντας τις δύο επιλογές που υποπτεύομαι πως ήταν οι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στις συζητήσεις των θεατών: Πρώτα ο Τύριον προσέγγισε τον Τζέιμι, ο οποίος όμως του εξήγησε πως ναι, με το αριστερό δε θα είναι και τόσο δεινός ξιφομάχος. Σωστό. Ωστόσο ο Τύριον μεταξύ αστείου και σοβαρού (δηλαδή πάντα σοβαρού) του λέει πως “φαντάσου να έχανες και να έβλεπε ο Τάιγουιν με μια κίνηση να έσβηναν δύο απόγονοί του”. Πέραν της πλάκας, αυτό θα ήταν όντως ένα γενναίο επιχείρημα υπέρ της άποψης πως ο Τάιγουιν κι η Σέρσεϊ θα άφηναν τον Τύριον ελεύθερο αν είχε ως πρωταθλητή τον Τζέιμι. Όμως ο Λάνιστερ με τα λιγότερα χέρια από τους άλλους δεν διατίθεται να το ρισκάρει, οπότε αρνείται.

Ακολουθεί ο Μπρον, του οποίου η άρνηση έχει να κάνει με έναν γάμο συμφέροντος που του κανόνισε η Σέρσεϊ, κι έτσι ο Τύριον μένει, αναπάντεχα (ή και όχι) χωρίς σοβαρό υποψήφιο.

Μέχρι που! #profanes Νά’τος ο φίλος Όμπερυν, που θυμίζει σε όλους αυτό που ήρθε εδώ να κάνει από την πρώτη στιγμή: Να εκδικηθεί. Ο Mountain ξεκλήρισε και ατίμασε την οικογένειά του, και ο Όμπερυν είναι εδώ, πρώτα για τον ίδιο τον εαυτό του και την ιερή του εκδίκηση, και κατ’επέκταση για τον Τύριον.

Του λέει και μια όμορφη ιστορία: Πως όταν τον είδε μετά τη γέννησή του, δεν ήταν το τέρας που φανταζόταν. Πιο ανοιχτόμυαλοι αυτοί από τα εξωτικά βασίλεια, το έχουμε διαπιστώσει αυτό. Τα καλύτερα παιδιά. Θα είναι πολύ μερακλίδικη η στιγμή όταν ξεκοιλιάζει τον Mountain κι εμείς απολαμβάνουμε τις μούρες των Λάνιστερ στην εξέδρα.

Μπανάκι Μανάκι

Η Μελισάνδρη χαλαρώνει στα σπα του Ντράγκονστοουν, κι όταν λέμε χαλαρώνει εννοούμε χαλαρώνει πολύ, με την άνεσή της, σα στο σπίτι της, και γενικά, εχμ, μη σας διακόψουμε ε. Τελοσπάντων, όταν κατάφερα να δώσω την πρέπουσα σημασία στη σκηνή συμπέρανα πως απλά έλεγε στην Σελίς πως η κόρη της πρέπει να έρθει μαζί τους, πως ο άρχοντας του φωτός έχει σχέδια για εκείνην κλπ. Εγώ, γνωστά αυτά, όσο αφορά στη Μελισάνδρη είμαι #team_stannis: “Ναι σε όλα”.

Όσο κι αν φοβάμαι τη δαγκωματιά

Σε αυτό το μαυσωλείο που λέγεται ζωή, ο Hound και η Άρυα συνεχίζουν το ταξίδι τους, σε ένα από τα πιο δυνατά φετινά entries αυτής της παράλληλης σειράς. Κυρίως λόγω της συμβολικά αντιστρόφως παράλληλης διαδρομής που παίρνουν οι δύο ήρωές μας στα φονικά μονοπάτια τους. Ο Hound σε αυτό το επεισόδιο σκοτώνει, αλλά είναι από έλεος, για να βγάλει έναν ετοιμοθάνατο από τη μιζέρια του. Η Άρυα σκοτώνει, από μίσος και εκδίκηση, καρφώνοντας στην καρδιά. Ύστερα καυτηριάζει φροντίζει την πληγή στο λαιμό του Hound ύστερα από το δάγκωμα που έφαγε.

Μέσα από όλη αυτή την πορεία γίνεται όλο και πιο σαφές πως ο Hound μαλακώνει απέναντι στην Άρυα (της εμπιστεύεται και μια ιστορία για το πώς ο αδερφός του προκάλεσε τη φοβία του για τη φωτιά και τις πληγές στο πρόσωπό του) όσο η Άρυα σκληραίνει απέναντι στον κόσμο. Δε θα ήθελα να είμαι στη λίστα της.

Friendzoned

Μια αγκαλιά αγάπης στον Lord Friendzone, τον τίμιο αδερφό Σερ Τζόρα, ο οποίος στωικά αντιμετωπίζει το αναπόφευκτο. Άβολο.

Η Ντενέρις σε αυτό το επεισόδιο λοιπόν Ναχάρει, καθώς επιστρέφει ένα απόγευμα στο διαμέρισμά της, βρίσκει εκεί τον Ντάριο να αλωνίζει, ακολουθεί σύντομη καβλάντα πριν τον διατάξει να γδυθεί. Υποθέτει κανείς πως από εκείνο το σημείο κι έπειτα δε θα συζήτησαν ακριβώς για στρατηγική.

Όμως σε κάθε περίπτωση, το πρωί η Ντενέρις έχει όντως πάρει μια στρατηγική απόφαση, να στείλει τον ΝτΑΑΑριο πίσω στο Γιουνκάι για να το επανακαταλάβει τιμωρώντας τους εκεί άρχοντες, όπως έκαναν στη Μιρίν. Κάπως χάνω το νόημα όλου αυτού του μπρος πίσω, δηλαδή αν είναι να ελευθερώνουν πόλεις και να τις ξαναχάνουν τότε όλο αυτό καταντά ελαφρώς ανούσιο. Αλλά αυτά τα λέω εγώ, τι ξέρω εγώ, εκείνη έχει τους δράκους, εμένα τι λόγος μου πέφτει.

Ο Τζόρα λοιπόν πηγαίνει να τη δει για να συζητήσουν στρατηγική (και στην περίπτωσή του αυτό δεν είναι ευφημισμός #sadface) και όπως πάει να μπει πετυχαίνει τον Ντ3Αριο να φεύγει με τα παπούτσια στο χέρι. (Μπορεί να τα φαντάστηκα τα παπούτσια στο χέρι.) Είπαμε, άβολο. Μπαίνει μέσα κι είναι όλο ευγένειες αλλά και συγκρατημένη εξαλλοσύνη, πώς τον εμπιστεύεσαι αυτόν και τέτοια.

Η Ντενέρις αρχικά είναι ανένδοτη, όμως καταφέρνει να δει λίγο την οπτική του άλλου όταν της λέει το απόλυτο επιχείρημα κατά της άσπρο-μαύρο εκδικητικής τακτικής της: Αν ο Νεντ Σταρκ εφάρμοζε την ίδια τακτική, τότε ο ίδιος ο Τζόρα δε θα ήταν σήμερα εδώ για να τη συμβουλεύει. Τότε η Ντενέρις συμφωνεί να στείλουν μαζί με τον Ντάαααριο και το παλικάρι από το προηγούμενο επεισόδιο που ήταν σε φάση “α ναι θα σου τον γνώριζα τον πατέρα μου ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΕΣ”, ώστε να τον συμβουλεύει για το ποιος αξίζει το παλούκι και ποιος όχι, ή κάτι τέτοιο.

Ο Τζόρα ξεκινάει με συνδυασμό κατσούφικου και έξαλλου ύφος να ενημερώσει τον Ναχάρις πως να Ναμηχάρις άλλο, πριν η Ντενέρις του τονίσει: “Όχι, όχι. Μην του πεις πως άλλαξα γνώμη. Πες του πως ΕΣΥ μου άλλαξες γνώμη.” #drama Κι έτσι ο Τζόρα αποχωρεί ευδιάθετος. #sadface

Κλπ.

Ο Τζον Σνόου προσπαθεί να πείσει τους δικούς του να μπλοκάρουν το πέρασμα του Μανς Ρέιντερ κι εκείνοι του λένε “μπα”, ενώ η Μπριέν κι ο Πόντρικ συνεχίζουν το ταξίδι τους, μαθαίνουν πως η Άρυα ζει και πάνε προς Βέιλ. Όχι ό,τι πιο συναρπαστικό.

Cliffhanger

Στο οποίο Βέιλ τα πράγματα πήραν μια κάποια τροπή θα έλεγε κανείς. Και χαστούκια είχαμε (η Σάνσα στον Ρόμπιν όταν της γκρέμισε το κάστρο, και by the way η Σάνσα ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΣΤΡΟ), και παράνομα φιλιά είχαμε (ο Μπέιλις άρπαξε τη Σάνσα και τη φίλησε, ο κωλοάβολος, λίγο αφού της εξομολογήθηκε πως η μόνη γυναίκα που αγάπησε ποτέ ήταν η μητέρα της, damn άνθρωπέ μου), και εκδικητική μανία είχαμε (η Λάισα απειλεί να ρίξει τη Σάνσα από την Τεράστια Τρύπα Θανάτου που βρίσκεται εκεί κάπου σε ένα δωμάτιο στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της) και προδοσία είχαμε (ο Μπέιλις λέει στη Λάισα να αφήσει τη Σάνσα και της υπόσχεται πως θα τη στείλει από εκεί που ήρθε, στο πιο προφανές ψέμα της σεζόν), και θάνατο με πτώση από την Τεράστια Τρύπα Θανάτου είχαμε (όταν ο Μπέιλις ξεφορτώνεται έτσι τη Λάισα που σαν πολλά μας τα είπε, κι εμείς δολοφονήσαμε για τον έρωτα, δεν κάναμε έτσι).

Επίσης, σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που στέκεται κάπως σκεπτικός απέναντι στο όλο concept του να υπάρχει μια Τεράστια Τρύπα Θανάτου στο σαλόνι, έτσι; Θέλω να πω, ο Ρόμπιν δεν είναι και το πιο κοφτερό μαχαίρι στο συρτάρι. Συμβαίνουν ατυχήματα.

Αλλά τώρα αυτά δε μας νοιάζουν γιατί κατά τα φαινόμενα ο Μπέιλις και η Σάνσα θα ζήσουν ευτυχισμένοι (#ΑΒΟΛΟ) δίπλα στην Τεράστια Τρύπα Θανάτου και με τον Ρόμπιν να κλωτσάει καστράκια ανάμεσα στα πόδια του, μέχρι να φτάσει εκεί η Μπριέν ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΑΞΕΙ ΟΛΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΒΟΛΟΣΥΝΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ.

***

Όλα καλά. Όλα καλά. Φανταστικό επεισόδιο, και τώρα είμαστε σε αναμονή της μονομαχίας του Όμπερυν με το Βουνό.

Ως τότε, κουβεντούλα.

(Ο γνωστός κανόνας: Αυτά τα κείμενα γράφονται ύστερα από την παρακολούθηση του κάθε επεισοδίου και δε λαμβάνουν υπόψη καθόλου ό,τι συμβαίνει στα βιβλία. Συνεπώς, οτιδήποτε υπάρχει παρακάτω στα βιβλία θεωρείται SPOILER και δεν θα δημοσιεύεται.)

Το “Game of Thrones” προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema λιγότερες από 48 ώρες μετά την πρεμιέρα των επεισοδίων στην Αμερική.