GAME OF THRONES

Game of Thrones, ‘The Gift’: Αιχμηρά Αντικείμενα

Όσα είδαμε στο 7ο επεισόδιο της 5ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 7o επεισόδιο της 5ης σεζόν, η Σάνσα προσπαθεί να βρει κάποια διέξοδο, ο Τζον ξεκινά το μεγάλο ταξίδι, ο Τζόρα κι ο Τύριον πωλούνται σαν σκλάβοι και η Σέρσεϊ τα λέει με τον Μεγάλο Σπουργίτη. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “The Gift”.

Κάθε Δευτέρα βράδυ μέσα από τα κανάλια Novacinema προβάλλονται τα καινούρια επεισόδια της σειράς σε prime time, καθώς και στις 4 τα χαράματα ταυτόχρονα με την πρεμιέρα στην Αμερική και το ΗΒΟ. Και κάθε Δευτέρα αργά το βράδυ, θα είμαστε εδώ για να συζητάμε, περιμένοντας τα δικά σας σχόλια.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΠΟΪΛΕΡΣ. Όποιος κάνει σπόιλερ να ξέρει πως τον κρίνουν ακόμα κι οι Λάνιστερς.

***

Ήταν μια οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα εβδομάδα στο Γουέστερος και στα πέριξ του, και λέγοντας πέριξ εννοώ τον κάθε χώρο στο ίντερνετ που συζητάνε άνθρωποι τη σειρά, και λέγοντας χώρο στο ίντερνετ που συζητάνε άνθρωποι τη σειρά εννοώ βασικά όλο το ίντερνετ. Υπήρξαν τσακωμοί, υπήρξαν αποχωρήσεις, υπήρξαν σκεπτόμενες καταθέσεις απόψεων, υπήρξαν εν βρασμώ αφορισμοί, υπήρξε θυμός, γενικώς υπήρξε… ενδιαφέρον, ας το πούμε έτσι. To μόνο σίγουρο είναι πως τα πράγματα δε μοιάζουν να ηρεμούν αυτή τη βδομάδα! (Στο Γουέστερος, τουλάχιστον.)

Αν το επεισόδιο αυτής της βδομάδας πετυχαίνει πάντως κάτι είναι, δίχως καθόλου να αλλάξει ρότα (το Γουέστερος παραμένει ένα φρικτό μέρος, οι γυναίκες του Γουέστερος παραμένουν δυστυχείς), να δείξει πώς μπορείς ακόμα και το πιο σκοτεινό storyline να το κάνεις πιο υποφερτό για τον θεατή. Παρακολουθώντας το “The Gift” ένιωθα σα να κρατάω σκορ δυστυχίας και θριάμβου- στο τέλος το σκορ ανάμεσα στην καταπίεση και το ‘επιτέλους!’ συναίσθημα ήταν, σύμφωνα με τη δική μου μέτρηση, 2-2. Και το κλείσιμο ήρθε με μια νότα ενθουσιασμού- οχι απαραίτητα επειδή φυλακίστηκε η Σέρσεϊ, όσο επειδή νιώθουμε ως θεατής πως το επεισόδιο κλείνει με μια αίσθηση εξέλιξης. Πως όλο αυτό, κάπου πάει.

Κοινώς, είναι καλό η σειρά να επιστρέφει στο κοινό κομμάτι της εμπιστοσύνης. Φέτος η διαδρομή ως εδώ ήταν περίεργη, μα τα πράγματα μετά από αυτό το επεισόδιο μοιάζουν πολύ… δε θα πω καλύτερα (είμαστε ακόμα στο Γουέστερος!) αλλά σίγουρα πιο ελπιδοφόρα, πάντα μες στο πλαίσιο της σκοτεινής αυτής αφήγησης.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την δράση που, ύστερα από αρκετά επεισόδια, έχω την αίσθηση πως ήταν πάρα πολύ απλωμένη, αρχίζοντας μάλιστα να φέρνει κοντά διάφορα διάσπαρτα νήματα.

Come my lady

Το επεισόδιο ανοίγει όπως έκλεισε το προηγούμενο: Με μια ματιά στη Σάνσα και στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ακολουθώντας το σχέδιο του Μπέιλις. Ο Θίον την επισκέπτεται κι εκείνη, με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης στο κορμί της, μοιάζει αποφασισμένη. Του ζητάει να ανάψει το κερί στον πύργο, το σινιάλο που της είχε υποδείξει η γηραιά κυρία στο χωριό, το σινιάλο που θα έλεγε στους ακόμα πιστούς συμμάχους των Σταρκ πως η Σάνσα κινδυνεύει, πως χρειάζεται τη βοήθειά τους.

Τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς έτσι βέβαια- ο Θίον, ακόμα πλήρως υποταγμένος στον Ράμσεϊ, τα μαρτυράει όλα αντί να βοηθήσει τη Σάνσα. Ο Ράμσεϊ με τη σειρά του βρίσκει την θρασύτατη “ο Βορράς θυμάται” κυριούλα και της ξεσκίζει τη σάρκα λες κι είναι η τρελαμένη Dark Willow. Αυτό για να μάθεις να ψάχνεις βοήθεια εδώ κι εκεί, σα να λέει στη Σάνσα, πριν γυρίσει με αρρωστημένο, σα-να-μη-συμβαίνει-τίποτα χαμόγελο και της πει “Come, my lady” (Come/ Come My Lady) ώστε να συνεχίσουν τη μέρα τους.

Αν είναι κάτι σαφές εδώ είναι πως η Σάνσα είναι ολομόναχη. Ο Μπέιλις βρίσκεται στην πρωτεύουσα ύστερα από το κάλεσμα της Σέρσεϊ και εκεί ασκεί τις γνωστές του ασκήσεις ισορροπίας, λίγο εδώ, λίγο εκεί, αρκεί να την έχει βγάλει καθαρή την επόμενη μέρα. Στο Βορρά ο Στάνις έχει κολλήσει στο χιόνι. Και εκεί, στο Γουίντερφελ, οι χωρικοί σύμμαχοι έλαβαν ένα ισχυρό μήνυμα  προκειμένου να μη βοηθήσουν τη Σάνσα, ενώ η τελευταία ελπίδα, ο Θίον, είναι ακόμα ο Ρηκ, το πιστό σκυλάκι του Ράμσεϊ.

Η Σάνσα είναι ολομόναχη.

Η Σάνσα, επίσης, τσίμπησε ένα πολύ αιχμηρό αντικείμενο στη διάρκεια της βόλτας.

Μπορούμε όλοι να ελπίζουμε πως ξέρουμε πού πηγαίνει αυτό.

(Στο μεταξύ η Μπριέν με τον Πόντρικ έχουν αράξει έξω από το κάστρο και περιμένουν να φτάσει το επεισόδιο που θα γίνει της κόλασης. Υπομονή.)

Πόλη χιόνι

Α, ναι, μιας που τον αναφέραμε. Θυμάστε τον Στάνις που 1-2 επεισόδια νωρίτερα ήταν όλοι σε φάση “ουυυυ ο Στάνις που έρχεται και θα τα κάψει όλα”; Ε, ήταν σα τη Μπάγερν στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, πολύ κακό για το τίποτα, βρήκε τη Μπαρτσελόνα μπροστά της στα ημιτελικά και ξαφνικά από ‘γιατί την παίζουμε αυτή τη διοργάνωση φέτος;’ πήγαμε στο ‘ΑΜΑΝ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ’.

Η Μπάρτσα αυτού του σεναρίου είναι το χιόνι ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, ο χειμώνας. Ο χειμώνας που έρχεται; Θυμόμαστε όλοι; Ναι, αυτός. Που εδώ και 5 σεζόν όλοι τρέμμουν τον χειμώνα αλλά για κάποιο λόγο κανείς δεν τον συνυπολόγιζε όταν έχριζε τον Στάνις Μονάχου φαβορί.

Τώρα, ο Στάνις βλέπει το στρατό του να αρχίζει να λυγίζει, μισθοφόρους να αποχωρούν, και τη Μελισσάνδρη να συνεχίζει να έχει το γνωστό της ‘άκου εμένανε που ξέρω’ ύφος. “Θα κερδίσω, έτσι δεν είναι;” τη ρωτάει, για να πάρει την απάντηση “ναι καλέ, σου έχω πει μούφα εγώ; Απλά θα πρέπει να θυσιάσεις την κόρη σου, αυτό είναι όλο 🙂 ”. Δεν ξέρω στην αναλογία ποια είναι η Σιρίν, είναι ο Πεπ; Δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να θυσιάσει η Μπάγερν για να ανέβει ξανά στον Iron Throne, πάντως ο Στάνις αυτή την ξαφνική υποσημείωση που του πέταξε στα μούτρα η μάγισσα δε την εκτίμησε ιδιαίτερα.

Να ένα δίλημμα. Να θυσιάσει την Σιρίν στον θεό της τρελής μάγισσας ή να γίνει για μια ακόμα φορά Ο Άνθρωπος Που Θα Γινόταν Βασιλιάς (Αλλά Πάλι Το Έβαλε Στα Πόδια; Δίλημμα προφανώς στον κόσμο του “Game of Thrones” που το 95% των ανθρώπων είναι ψυχασθενείς. Αλλά και πάλι. Δίλημμα. Τελείωνε Στάνις, ο χειμώνας ήρθε.

Who? Him?

Πίσω στο Τείχος ο Μάστερ Ίμον πεθαίνει και φωνάζει συνεχώς “Egg! Egg!” το οποίο μου φέρνει στο μυαλό διαρκώς το “Arrested Development” και κάθομαι και χαχανίζω ενώ αργοπεθαίνει ο κακομοίρης. Δεν ξέρω αν ο/η Egg σε αυτό το σενάριο είναι ο Σαμ ή η Γκίλι, και υποθέτω το ότι υπάρχει και μόνο το δίλημμα, κάνει απολύτως αναμενόμενο το γεγονός πως τα δυό τους επιτέλους δίνουν το κάτι παραπάνω σε αυτό το επεισόδιο.

Νωρίτερα ο Σαμ έχει αποχαιρετήσει τον Τζον δίνοντάς του το αιχμηρότατο κομμάτι τζάμι με το οποίο σκότωσε έναν Walker. Ο Τζον φεύγει μαζί με τον κολλητό μας τον Κρίστοφερ Χίβγιου / Force Majeure προς τα μέρη των Wildlings προς μεγάλη απογοήτευση του πιτσιρικά που τον κοιτάει έντονα και προς μεγάλη εξαλοσσύνη της νέμεσής του, που τον αποχαιρετά θυμίζοντάς του πόσο μεγάλο λάθος κάνει.

Με το που φεύγει ο Τζον και πεθαίνει ο Ίμον, η Douchebag Patrol της Φρουράς αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να το ρίξουνε στο bullying ανενόχλητοι, οπότε λοιδωρούν τον Σαμ και τον ξυλοφορτώνουν, και στριμώχνουν σε μια γωνιά τη Γκίλι έτοιμοι να τη βιάσουν επειδή “Game of Thrones”. Αλλά την πιο δύσκολη στιγμή εμφανίζεται ο Ghost και τους γρυλίζει αρκετά έντονα ώστε να ξεκουμπιστούν. Ο Σαμ κι η Γκίλι κάνουν σεξ μισή σκηνή αργότερα, αλλά παρά αυτό το διάλειμμα ευτυχίας είναι προφανές πως δεν πρέπει καθόλου να νιώθουν καλά. Όπως κι η Σάνσα στο Γουίντερφελ, έτσι κι οι δυο τους αυτοί τη στιγμή μοιάζουν μόνοι ενάντια στο σύμπαν.

Το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου

Θέλω spin-off του Ντορν, πρέπει να το πω. Οι σκηνές στο φωτεινό Ντορν είναι οι ωραιότερες κάθε επεισοδίου, ένα διάλειμμα από τη μουντίλα της υπόλοιπης σειράς. Κρίμα που είναι τα πάντα εκεί τόσο περιορισμένα. Στο προηγούμενο επεισόδιο ας πούμε, αντί να εξερευνήσουμε λίγο παραπάνω αυτό τον νέο, άγνωστο, διαφορετικό κόσμο, βιαστήκαμε να περάσουμε στο ψητό και ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη οι πάντες ήταν σε μια αυλίτσα και πάλευαν για μισό λεπτό. Δεν είναι ιδανική ανάπτυξη κόσμου αυτή, παλικάρια.

Ακόμα κι έτσι, αυτές οι παστέλ κίτρινες πινελιές στο σκοτάδι της σειράς είναι αληθινή ανάσα. Μετά τη σύλληψη όλων στο προηγούμενο επεισόδιο, ο Μπρον βρίσκεται σε αντικρυστό κελί από τις Sand Snakes. Ολοκληρώνει το τραγούδι που έλεγε την προηγούμενη φορά, πριν μια από τις τρεις αδερφές, η Ιταλίδα τελοσπάντων, της οποίας το όνομα δε συγκράτησα, πιάνει την καβλάντα εκεί, από κελί σε κελί. Λίγο φλερτ από εδώ λίγο πέσιμο από εκεί, την κερδίζει την αμέριστη προσοχή του Μπρον, λίγο πριν του αποκαλύψει πως (όπως πολλοί αετομάτηδες θεατές είχαν παρατηρήσει την προηγούμενη βδομάδα) το σκίσιμο στο μπράτσο του από το ξίφος της ήρθε παρέα με ολίγο δηλητήριο.

Αυτό δεν οδηγεί σε περαιτέρω δράματα ωστόσο: Το αντίδοτο κρέμεται από το λαιμό της και του το προσφέρει κατευθείαν, αφού πρώτα τον βάλει να της πει πως είναι η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Ξέρετε τι; Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος τι συμβαίνει αλλά περνάω φανταστικά.

Στο μεταξύ στο απάνω διάζωμα ο Τζέιμι οδηγείται στη Μυρσέλα, η οποία είναι βασικά έξαλλη με την όλη κατάσταση. Είναι ερωτευμένη του λέει, και πρώτα την παρατήσανε εκεί πέρα και τώρα που περνάει καλά θέλουν να την πάρουν πίσω, του λέει. ΟΚ, το ψιλοβλέπω το δίκιο της. Από την άλλη ο Τζέιμι είναι σε ψιλο-περίλυπη κατάσταση. Έχει πάει εκεί δέσμιος, μονόχειρας, στα κρυφά, απεγνωσμένος, για να τη σώσει. Και αυτό που λαμβάνει πίσω είναι εξαλλοσύνη. Τουλάχιστον ο Μπρον (ψιλο)διασκεδάζει.

Ο πιο πιστός στρατιώτης

Άσχημα τα πράγματα στο King’s Landing. Για όλους, όχι μόνο για ο Λόρας και τη Μάρτζερι και τον Τόμεν (ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΛΟΛ). Η θεά Ολένα που έχει έρθει εδώ αλλά ως τώρα δεν έχει καταφέρει να βγάλει άκρη, ύστερα από την Σέρσεϊ επισκέπτεται τον άλλο τυφλωμένο φανατικό του χωριού, τον Σπουργιτότατο, ο οποίος της παραδίδει ένα εξαίσιο ‘έρχονται κρεμάλες’ κήρυγμα προτού αποχωρήσει. Η Ολένα δεν την πιέζει άλλο την κατάσταση, ίσως επειδή μπορεί να διακρίνει πως η κρεμάλες, άμεσα τουλάχιστον, δεν αφορούν την ίδια και το δικό της βασίλειο.

Αντ’αυτού πάει και βρίσκει τον Μπέιλις σε ένα από τους κατεστραμμένους του οίκους. Ο Μπέιλις φυσικά είναι πιο ελαστικός- πάντα ήταν. Αφού του θυμίζει πως οι δυο τους ξέκαναν τον Τζόφρι και πως δεν τον συμφέρει να πάψουν να είναι σύμμαχοι, εκείνος της αποκαλύπτει πως υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό να της αποκαλύψει. ΤΑΝ ΤΑΑΑΑΝ.

Όσο περιμένουμε όμως τους δυο τους να βγάλουν άκρη, η δράση μεταφέρεται ξανά στη Φωλιά Του Σπουργιτιού (έτσι θα τη λέω), όπου η Μάρτζερι κρατείται σε άθλια κατάσταση. Η Σέρσεϊ την επισκέπτεται απλώς για να πουλήσει ύφος, κάτι που κάνει 3 επεισόδια τώρα και, πραγματικά, σε κάποια φάση όλο αυτό γυρνάει εναντίον σου, εντάξει; Βγαίνοντας από το κελί της Μάρτζερι η Σέρσεϊ συναντά τον επικίνδυνο φανατικό που η ίδια όπλισε, ο οποίος της παραδίδει κι εκείνης ένα κήρυγμα, περί λιτού βίου και πως, βασικά, ποιοιείστε όλοι εσείς με τα πλούτη σας και τις εξαλλοσύνες σας που θα μας κουνιέστε εμάς. Ο Τζόναθαν Πράις περνάει τέλεια με αυτό το ρόλο.

Η Σέρσεϊ που αρχίζει να μυρίζεται πως έχει στραβώσει η φάση, κάνει να φύγει, αλλά εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται από τα παρασκήνια ο creepy ξάδερφος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οποίου ο Σπουργιτότατος αποφασίζει πως κι η Σέρσεϊ είναι αμαρτωλή μπροστά στα μάτια του θεού, και τη συλλαμβάνει κι εκείνη. Είναι αναμφίβολα μια στιγμή δικαίωσης για όσους περίμεναν επιτέλους να τιμωρηθεί η Σέρσεϊ, αλλά από την άλλη δε γίνεται να μη τη βλέπεις και λίγο ως τραγική ηρωίδα σε όλο αυτό, μια γυναίκα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την οικογένειά της σώα, έστω και με αυτό τον ακραίο τρόπο.

Όπλισε έναν εχθρό πολύ επικίνδυνο και πραγματικά περιμένω να δω ποιος θα μαζέψει αυτό το σμήνος σπουργιτιών τώρα.

Επίσης αναρωτιέμαι αν ο Τόμεν έφαγε τελικά το φαγητό του.

Σκλάβος σου για πάντα

Ο Τζόρα κι ο Τύριον φτάνουν στον τελικό προορισμό τους πολύ πιο γρήγορα από όσο φοβόμουν. Συνήθως όταν σε πετυχαίνουν αδίστακτοι πειρατές αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει μια αλυσίδα από ατυχίες, αποδράσεις συλλήψεις κλπ. Εδώ ευτυχώς ο εν λόγω πειρατής ήταν ο Μίστερ Έκο που από τις μέρες του στο “Lost” άχρηστος ήταν (συγγνώμη φανς του Έκο, το ξέρω ότι είστε εκεί έξω, σας αγαπώ), οπότε το δίδυμο φτάνει τσάκα-τσάκα στη Μερίν.

Εκεί, οι μονομάχοι βγαίνουν να παλέψουν στους λάκους μάχης που μόλις έχουν ανοίξει πάλι, και κατά διαολική σύμπτωση η Καλίσι έχει μόλις περάσει να επισκεφθεί ετούτον εδώ. Αυτό το κάνει στα πλαίσια της περιοδείας συμφιλίωσης με το λαό που λίιιιγο εξαγρίωσε 2-3 επεισόδια πριν. Έτσι, παντρεύτηκε έναν ντόπιο άρχοντα (άσχετα που ο Ντάαααριο δεν είναι απόλυτα σύμφωνος με αυτό το σχέδιο και, ειλικρινά, θα προτιμούσε η Καλίσι απλά να τους έσφαζε όλους για να τελειώνουμε με αυτό το αστείο) και τώρα γυρνοβολάει σε αυτά τα γήπεδα Γ’ Εθνικής για να δει τις ντόπιες ομάδες να κλωτσάνε το τόπι μες στη λάσπη.

Με το που το παίρνει πρέφα ο Τζόρα βγαίνει κατευθείαν στην αρένα, σφάζει με συνοπτικές διαδικασίες όποιον βρει μπροστά του, και αποκαλύπτει το πρόσωπό του. Η Καλίσι που είχε κάπως ενθουσιαστεί μαζί του, μόλις δει πως είναι αυτός στραβώνει κατευθείαν και διατάζει να τον πάρουν από μπροστά της. Δείξει λίγο έλεος στον άνθρωπο 🙁

Τελοσπάντων, τη φάση σώζει ο Τύριον, που πετάγεται κι εκείνος από το μπουντρούμι για να αυτο-παρουσιαστεί ως δώρο του Τζόρα προς εκείνη. “Είμαι ο Τύριον Λάνιστερ”, της λέει. Κύματα ενθουσιασμού στις υποθετικές εξέδρες των ανά των κόσμο θεατών. Επιτέλους. Νιώθω σα να βλέπω ΝΒΑ και μόλις να τελείωσε η κανονική διάρκεια της σεζόν και να μπήκαμε επιτέλους στα πλέι-οφ.

Αχ, ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι σαν τα φετινά.

*To Game of Thrones προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema, με την prime time προβολή του επεισοδίου κάθε Δευτέρα στις 22.00. Με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ δε χρειάζεται καν να ξενυχτίσεις. Γράψε το επεισόδιο και απόλαυσε το με τον πρωινό σου καφέ.