GAME OF THRONES

Game of Thrones, ‘No One’: Cleganes Bowl

Όσα είδαμε στο 8ο επεισόδιο της 6ης σεζόν “Game of Thrones”.

Στο 8o επεισόδιο της 6ης σεζόν, μια πολιορκία μαίνεται και άλλη μία ξεκινά, χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τους μεγάλους εχθρούς τους και σχέδια πάνε κατά διαόλου. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο ‘No One’.

Ξέχνα το Winter is Coming. Φέτος λέμε The dead are coming κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα – ταυτόχρονα με την Αμερική – στα κανάλια Novacinema. Με τη νέα δυνατότητα εγγραφής γράψε το επεισόδιο και απόλαυσε το με τον πρωινό σου καφέ όποτε εσύ θες. Ο έκτος κύκλος Game of Thrones είναι εδώ.

***

Ναι, αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Μια από τις πιο περίεργες συνειδητές αποφάσεις που έχει πάρει ποτέ η σειρά, ήταν να έρθει και να δέσει με έναν ωραίο φιόγκο μεταξύ τους, στο ίδιο επεισόδιο, τόσα πολλά storylines που καταλήγουν σε μεγάλα σημεία αποκλιμάκωσης. Η Άρυα απλώς ξεφεύγει από τη Waif και δεν σκοτώνει καν τον Τζάκεν; Τσεκ! Ο Τζέιμι παίρνει το κάστρο χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος; Τσεκ! Η Μπριέν επιστρέφει στο Βορρά χωρίς να έχει κερδίσει συμμάχους; Τσεκ! Το Cleganebowl ακυρώνεται; Τσεκ!

Κι όμως, την ίδια στιγμή, δε μπορούσα να σταματήσω να κοιτάζω. Τι να πω; Οι μεμονωμένες κουλ στιγμές (η καταδίωξη της Άρυα στα σοκάκια του Μπράαβος) και οι μεμονωμένες χαμηλών τόνων στιγμές χαρακτήτων (Τζέιμι και Μπριέν επανενώνονται! Όχι για πολύ!) δε με άφησαν ούτε καν να κοιτάξω το ρολόι μου, για ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια κι ένα από τα πιο αντι-κλιμακτικά επεισόδια που έχει κάνει ποτέ η σειρά. (“Τι επεισόδιο yolo ήταν αυτό;”, όπως μου είπε η Ιωσηφίνα στο ασανσέρ.) Είναι ίσως η γοητεία του να κοιτάς ποντίκια να τρέχουν γύρω από το ίδιο σημείο. Ή η χαρά του να βλέπεις τους Clegane να έχουν επιστρέψει για τα καλά και να σπέρνουν βία. Ή τον Jamie να κατακτά ένα κάστρο χωρίς να πέσει ούτε πιστολιά (γλέντι). Τελοσπάντων, εγώ πάντως πέρασα φανταστικά.

Πάμε να τα δούμε με τη σειρά και μαζί μερικές ιδέες για τη συνέχεια, απλά και μόνο επειδή μας αρέσει να βλέπουμε τις προσδοκίες μας να καταρρίπτονται εντυπωσιακά.

Και για όσους θέλουν να έχουν την πλήρη εικόνα του 6ου κύκλου κάθε Σάββατο παρακολουθούμε και τη νέα εκπομπή «After The Thrones» για περισσότερες πληροφορίες για το κάθε επεισόδιο της σειράς.

O ΣΚΥΛΟΣ

Η πιο διακριτικά σπουδαία στιγμή του επεισοδίου ήρθε όταν ο Hound, έξαλλος με την όλη κατάσταση, πιάνει στο κυνήγι τους ληστές που ξεκλήρισαν τους χίπηδες Άμις του Ian McShane στο προηγούμενο επεισόδιο. Όταν τους βρίσκει τους ξεσκίζει με τυπικές διαδικασίες, και με τρόπους κρυφά εφευρετικούς. Με πόσους τρόπους μπορείς να σκοτώσεις έναν άντρα κρατώντας απλά ένα τσεκούρι; Well, τουλάχιστον με 4.

Όμως μετά του έλειπαν κι άλλοι και έψαξε να τους βρει κι αυτούς και ω, για δες τι σου είναι ο μικρός αυτός κόσμος, τους πετυχαίνει στην κρεμάστα του Απέθαντου Beric, έτοιμους να πεθάνουν. Κι εκεί αρχίσει ο απολαυστικός παραλογισμός των διαπραγματεύσεων περί του ποιους θα σκοτώσει και πώς. “Δώστους μου” – “Σου δίνω έναν” – “Θέλω δύο” – “Πάρε δύο” – “Θα τους βασανίσω” – “Κλώτσα να τελειώνουμε” – “Μα έτσι απλώς θα πεθάνουν, όλοι μας πεθαίνουμε”.

Αυτό μου θύμησε τις προάλλες έναν φίλος που είχε ποστάρει στάτους στο facebook “φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι πάντες αργοπεθαίνουν” κι από κάτω ένας απάντησε “χαχα σαν τον δικό μας δηλαδή”. Τελοσπάντων, το σημαντικό είναι πως ο Hound λογικά θα είχε κάνει like αυτό το status. Και φιλοσοφημένος, και διψασμένος για εκδίκηση: Η παρέα με τον Ian McShane του έκανε καλό.

Τελοσπάντων ύστερα από τον διάλογο με τον Απέθαντο Beric (το οποίο βρίσκω φανταστικό, ότι απλά έτρεχε στα δάση και πέτυχε αυτόν τον τύπο από όλους τους πιθανούς κι απίθανους τύπους που θα μπορούσε να πετύχει) κλωτσάει το σκαμπό δύο ληστών και τους στέλνει να πάνε να φιλοσοφήσουν λίγο παραπάνω για τη ζωή και τον θάνατο με τον McShane και τον Ιούδα.

Πρόγνωση: Ο Hound θα συνεχίσει να περπατάει προς το King’s Landing σκοτώνοντας ό,τι βρει στο ενδιάμεσο, μουρμουρώντας ακατάληπτα για το αναπόφευκτο του θανάτου και τη ματαιότητα της ηθικής σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος και παράλογη βία. Είναι στιγμές που είναι τόσο δύσκολο να διαφωνήσεις.

Ο ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ

Στο King’s Landing συνέβη κάτι πάρα πολύ αστείο. Ο Σπουργιτότατος έστειλε αντιπροσωπεία στο παλάτι για να συλλάβει, ουσιαστικά, τη Σέρσεϊ κι εκείνη ήταν σε φάση “ναι δε νομίζω” και ξαμόλησε το Βουνό ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες ξεκόλλησε το κεφάλι ενός φονταμενταλιστή και άφησε τους άλλους να τρέχουν μακριά. Την περιμένουμε από την αρχή της σεζόν τη στιγμή που ο Mountain θα αφεθεί ελεύθερος να σκοτώσει μερικούς φανατικούς και κατά τα φαινόμενα αυτή η στιγμή δεν αργεί καθόλου.

Ο κλοιός γύρω από τη Σέρσεϊ όλο και στενεύει, όπως φάνηκε μια σκηνή αργότερα. Ο Τόμεν βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα στο πλευρό των φανατικών, εξορίζοντας τη μητέρα του στον εξώστη μαζί με τις άλλες γυναίκες (wtf) για να ανακοινώσει πως θα βάλει τέλος στο πρώτόγονο και βάρβαρο έθιμο του trial by combat. Επιλεκτικός πολιτισμός εν ολίγοις, ο Τόμεν θα ήταν έξοχος πολιτικός στον 21ο αιώνα.

Αυτό, σε πιο άμεσα ζητήματα, σημαίνει πως δε θα υπάρξει Cleganebowl όπως όλοι περίμεναν (αν και ποτέ δεν κατάλαβα πού βασιζόταν αυτή η σιγουριά), για την ώρα τουλάχιστον. Γιατί όταν ο Hound φτάσει στην πόλη δε νομίζω πως θα είναι πολύ χαρούμενος με τον ημί-νεκρο αδερφό του να παίζει το ρόλο του Τελευταίου Φρουρού Των Λάνιστερ. Παράλληλα η Σέρσεϊ μαθαίνει από έμπιστό της Creepy Μέρλιν ότι “η φήμη” αληθεύει. Δεν ξέρω ποια φήμη είναι αυτή αλλά ελπίζω να είναι από τις φήμες που μπορούν να σε τηλεμεταφέρουν σε μια άλλη πόλη γιατί η κατάσταση δε μοιάζει να σώζεται- η δίκη της Σέρσεϊ και του Λόρας καταφθάνει και οι σύμμαχοί της είναι πλέον ένας τύπος που δε θα πλησίαζα επειδή θα φοβόμουν ότι κρύβει πτώματα στη ντουλάπα του κι ένας τύπος που δε θα πλησίαζα επειδή είναι ένα από τα actual πτώματα που βγήκαν από τη ντουλάπα του προηγούμενου.

Πρόγνωση: Ο Τζέιμι επιστρέφει στο King’s Landing παρέα με τον Hound και τον Μπρον. Οριακά το σκάνε και πάνε για μπύρες, τρελό παρεάκι. Η Σέρσεϊ βάζει τον Mountain να σκοτώσει τον Τόμεν.

Ο ΣΚΟΥΛΗΚHΣ

Α, παραπάνω που λιστάραμε όλα τα storylines που έσκασαν εκκωφαντικά στον τοίχο, ξεχάσαμε αυτό. Ειλικρινά, και πάλι μπράβο στους σεναριογράφους. Μιλάμε οι άνθρωποι έστησαν γαϊτανάκι όπου οι πάντες τρέχουν γύρω-γύρω και κουτούλησαν στον στύλο την ίδια στιγμή. Σκεφτείτε λίγο αυτό το visual και θα καταλάβετε γιατί διασκέδασα τόσο με το επεισόδιο.

Στη Μερίν λοιπόν ο Τύριον έχει βάλει τη Μισαντέι και τον Grey Worm στο σαλόνι, πίνουν τα ποτάκια τους και εκεί που καλοπερνάνε και αρχίζουν και λένε μέχρι και ανέκδοτα (ειλικρινα, όλο, μα όλο αυτό ήταν απλά τέλειο, οι θεατές που απλά θέλουν η σειρά να ‘προχωράει παρακάτω’ δεν ξέρω πώς γίνεται να μην απολαμβάνουν οτιδήποτε συμβαίνει φέτος με Τύριον) και πάνω στο punchline κόβουν τον Grey Worm οι καμπάνες. Συμβολισμός, ναι; Ένα αστείο πήγε να πει ο άνθρωπος και καταστράφηκε το σύμπαν.

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν οι τριγύρω πόλεις δεν συμφώνησαν με το μνημόνιο και κατέβηκαν στην κεντρική πλατεία της Μερίνα με όλο τους το στόλο για να διώξουν αυτούς τους ενοχλητικούς ξένους που ήρθαν και θα τους πουν τι να κάνουν κιόλας.

 

Τεεεελοσπάντων, τι τα θες, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Ο Hound έκανε το λάθος να πιστέψει στην καλοσύνη, έστω και στιγμιαία. Ο Τύριον έκανε το λάθος… τι λάθος ακριβώς έκανε ο Τύριον; Μάλλον να δώσει διαταγές σε ανθρώπους που δεν έχουν συνήθισει να τις λαμβάνουν. Ακόμα κι αν έβγαζε, στο μυαλό του, νόημα να το κάνουν.

Το καλό στην υπόθεση είναι πως ακριβώς τη στιγμή που το team Tyrion είχα αρματωθεί μες στην Πυραμίδα και ετοιμαζόταν για μια επική πολιορκία, χτύπησε κάποιος το πορτάκι της κουζίνας και πήγαν να ανοίξουν και τι να δουν, ήταν η Ντενέρις που είχε γυρίσει από τον πίσω κήπο, μάλλον, και μπήκε μέσα σε φάση Troy τι-έγινε-ρε-παιδιά. Όπως λέει κι ένας άλλος φίλος μου στο facebook, “λολ ρε γκεήμ οφ θροουνς, λολ”.

Πρόγνωση: Ο Ντρόγκον καίει τα πάντα, η Έρρικα Ρούσου κερδίζει το fantasy, και η Ντενέρις υποδέχεται τη Γιάρα Γκρέιτζοϊ στον χαρωπό στρατό της καθώς η εισβολή στο Γουέστερος ξεκινάει, επιτέλους, ξεκινάει.

Ο ΨΑΡΡΗΣ

Ο ιχθύς δηλαδή. Που δε λέει να βγει από τη γυάλα του, το κάστρο του Σκρουτζ Μακ Ντακ και των προγόνων του, όσο κι αν έχει κόσμο να τον τραβάει εδώ κι εκεί. Πρώτα φτάνει η Μπριέν η οποία τον παίρνει με το καλό και του λέει κοίτα να δεις έχω εδώ ένα γράμμα από τη Σάνσα, άσε τώρα αυτά τα εδώ τα χτισμένα τούβλα στην ησυχία τους κι έλα να πάρουμε το Βορρά. Καλό επιχείρημα, ναι; Όχι για τον Blackfish ο οποίος είναι σε φάση “εδώ είναι το πατρικό μου και δε το κουνάω”.

Ο Τζέιμι βλέπει πως δεν κάνουμε δουλειά έτσι και αναλαμβάνει αυτός. Αρχίζει έναν φανταστικά θυμωμένο μονόλογο στον Έντμουρ, εξηγώντας του πως όλα αυτά γίνονται επειδή θέλει να γυρίσει πίσω στη Σέρσεϊ και δεν έχει άλλο χρόνο να συνεχίσει να αράζει εκεί με όλους αυτούς τους χαμένους. Επιλέγω να πιστεύω πως ένα κομμάτι του κινήτρου του ήταν και η Μπριέν: Αν επέλεγε να εισβάλει στο κάστρο, θα την έβρισκε αντίπαλο, όπως του δήλωσε αυτή ρητά στο τέλος της σύντομης επανένωσής τους.

(Η οποία ήταν από τις αγαπημένες μου σκηνές της σεζόν. Οι δυο τους βρέθηκαν ξανά, μοιραία, μετά από τόσο καιρό. Εκείνη είναι ταγμένη στους εχθρούς του Τζέιμι, εκείνος είναι ταγμένος στη Σέρσεϊ. Δεν υπάρχει, και μάλλον ούτε θα υπάρξει ποτέ, κανενός είδους αναγνώριση του ότι Υπάρχει Κάτι Ανάμεσά Τους, όμως εμείς υπήρξαμε μάρτυρες και ξέρουμε την αλήθεια. Είναι το αγαπημένο μου ζευγάρι που δε συνέβη ποτέ. Και μου αρέσει που η επανένωσή τους ήταν απλά αυτή η σύντομη, πικρή διαπίστωση, με μόνο βλέμματα και δηλώσεις υπακοής.)

Ο Τζέιμι λοιπόν στέλνει τον Έντμουρ στο κάστρο δίνοντάς του αρκετό κίνητρο για να το παραδώσει πίσω στα χέρια των Φρέι. Το να βλέπουμε αυτή την εξέλιξη να συμβαίνει ήταν σαν καραμπόλα σε slow motion. Ήξερες ακριβώς τι θα συμβεί, ήξερες ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι το γνώριζαν επίσης, αλλά κανείς δεν είχε τρόπο να το σταματήσει. Και κάπως έτσι έφτασε στο τέλος της η πιο επιτυχημένη κατάληψη κάστρου δίχως να χυθεί σταγόνα αίματος στην ιστορία του Γουέστερος και των τριγύρω νήσων. Μπράβο στον Τζέιμι.

Αυτή η παράκαμψη είναι υποθέτω από τα κλασικά “δεν έγινε τίποτα / ε και τι είδαμε τώρα” storylines αλλά τη λάτρεψα από την αρχή ως το τέλος: Η κωμωδία του Μπρον, το ρομάντζο με τη Μπριέν, η απρόσμενη κατάληξη, η αποτυχία των έμπιστων, το ίδιο το οριακά ντισνεϊκό σκηνικό (το κάστρο ήταν σαν σχεδιασμένο από τον Μάρκο Ρότα σε εκείνες τις ιστορίες με τον Άντολντ τον Ανήμερο), και τελικά η εφευρετική μανία του Τζέιμι που δίνει απρόσμενη λήξη.

Πρόγνωση: Η Μπριέν γυρνά στη Σάνσα και δεν είναι πολύ ευχαριστημένη-αλλά-τι-να-κάνουμε-τώρα με τη συμμαχία με το Βέιλ, κι ο Τζέιμι επιστρέφει στη Σέρσεϊ με αυτή ακριβώς την “να τελειώνουμε λίγο με όλες αυτές τις ΑΗΔΙΕΣ” ορμή του που σίγουρα θα τον βοηθήσει να ανατρέψει έναν ακόμα βασιλιά. Χμ.

O ΛΥΚΟΣ

Άκου τι γλυκό θόρυβο κάνουν οι θεωρίες ενώ καταρρέουν. Άκου, άκου! Αν ακούσεις πολύ προσεκτικά ο ήχος που κάνουν μοιάζει με τον ήχο που κάνει η Άρυα ενώ κουτρουβαλάει πάνω στα καλάθια με τα πορτοκάλια.

Το επεισόδιο ξεκινά με την Άρυα να κουβεντιάζει με τη Λαίδη Κρέιν (την Μέρυλ Στριπ του Γουέστερος) για τη ζωή, όπως θα έλεγε κι ο Ian McShane. Η Κρέιν της σώζει τη ζωή αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σώσει και τη δική της, καθώς οι Faceless είναι κάτι σα το Χάρο στο ‘Final Destination’, άπαξ κι έρθει η σειρά σου δεν έχει μα και μου, αργά ή γρήγορα θα σε βρει. Η Waif την βρίσκει πάνω στο σκαμπώ όπου είχε ανέβει για να πιάσει το κουτί με τα κουλουράκια και, ενδιαφέρον τώρα λίγο αυτό που συνέβη, δεν κατάλαβα ακριβώς, αλλά μάλλον πέρασε το σκαμπώ από μέσα της. Όμορφες στιγμές βίας.

Η Κρέιν, που πολύ θα μου λείψει, τα έλεγε νωρίτερα με την Άρυα, τη ρώταγε πού θέλει να πάει τώρα κι εκείνη προσέφερε μια πολύ φυσιολογική και ανθρώπινη απάντηση: Αλλού. “Τι υπάρχει πέρα από το Γουέστερος και το Έσος;” αναρωτιούνται οι δυο τους και έξαφνα δε μπορώ να σταματήσω να κοιτάω το χάρτη του κόσμου της σειράς και να μη σκέφτομαι πόσο ασφυκτικά μικρός μοιάζει. Δε με ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου ποιος ή ποια θα κάτσει στον Iron Throne (στηρίζω βέβαια το να τον αποσυνθέσουν τελείως) αλλά πλέον εύχομαι η σειρά να τελειώσει με ένα πλάνο της Άρυας να σαλπάρει ανατολικά του Qarth(*).

(*μόνο περηφάνια για το research που μόλις έκανα κοιτώντας προσεκτικά έναν χάρτη του κόσμου)

Ως τότε έχουμε αμεσότερα προβλήματα να λύσουμε βέβαια όπως ας πούμε το γεγονός ότι η Waif είναι μάλλον ο νέος Terminator, στέκεται εκεί στο βάθος και κοιτάει όσο η Άρυα τρέχει αιμόφυρτη και πανικόβλητη να ξεφύγει. Η σκηνή καταδίωξης που έστησε ο σκηνοθέτης Mark Mylod είναι γρήγορη, απολαυστική, φυσικά εντελώς ακραία (γι’αυτό και μου άρεσε) και κυρίως είχε το αγαπημένο μου πράγμα σε κάθε σκηνή καταδίωξης, δηλαδή το γνωστό “ας βάλουμε έναν χαρακτήρα που τρέχει να πηδήξει από μια πλαγιά επειδή θα μοιάζει κουλ και μετά να κουτρουβαλάει στα σκαλιά για περίπου ένα τρίλεπτο μέχρι να λιώσει κάθε ένα από τα πορτοκάλια της λαϊκής”. Στηρίζω ένθερμα.

Η Άρυα ξεφεύγει από την T-Waif εκεί μες στο χαμό της λαϊκής Καλλιδρομίου και τρέχει σε ένα σκοτεινό μπουντρούμι αφήνοντας επιδέξια ίχνη του αίματός της πίσω. Κάτι σαν αντίστροφη Κοκκινοσκουφίτσα που είναι ταυτόχρονα κι ο λύκος. Η T-Wait μπαίνει μέσα όλο με ύφος, σε φάση “αφού πάλι θα τις φας τι με κουράζεις” αλλά η Άρυα με το βελονάκι της κόβει το κερί στα δύο, ένας ομολογουμένως κουλ τρόπος για να κλείσεις τα φώτα κι ακολουθεί μια μάχη στα σκοτεινά.

Πιστεύω αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα αυτού του απολαυστικά αψυχολόγητου Κοιτάχτε Μας Πόσο Γλεντάμε επεισοδίου, στο οποίο είχαμε διασκεδαστικές εκρήξεις βία από τους αδερφούς Clegane και τα περιστασιακά τσεκούρια τους, όμως την ίδια στιγμή είχαμε πολιορκίες δίχως αίμα (και τον θάνατο του Blackfish εκτός οθόνης) και μια μάχη που περιμένουμε 2 σεζόν τώρα να συμβαίνει στο σκοτάδι. ΚΑΙ εκτός οθόνης. Ή αλλιώς, λολ ρε γκέημ οφ θρόουνς αλλά και ΜΠΡΑΒΟ ρε γκέημ οφ θρόουνς.

Η Άρυα βρίσκει τον Τζάκεν πίσω στο Douchebag Central. Δεν πιστεύουμε στιγμή ότι έχει πεθάνει και σύντομα επιβεβαιωνόμαστε. Στην κρεμάστρα με τα πρόσωπα είναι κι εκείνο της T-Waif (στην από πάνω σειρά ήταν το πρόσωπο του Σβαρτσενέγκερ αν κοιτάξετε προσεκτικά) και για να μην μείνουμε με την αμφιβολία, η Άρυα του δηλώνει πιέζοντας το βελονάκι της στο στήθος του: “Είμαι η Άρυα και πάω σπίτι”. ΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΝΑΙ.

Πρόγνωση: Θα σαλπάρει προς Ανατολή, είπαμε. Όχι τώρα. Τώρα θα πάει να βοηθήσει με τα mad assassin skillz της κάποιον που τα χρειάζεται.

***

Κατά τα άλλα το επόμενο επεισόδιο λέγεται ‘Battle of the Bastards’ οπότε όλα αυτά τα προγνωστικά πάνε για την μεθεπόμενη βδομάδα. Την άλλη Δευτέρα θα έχει μόνο μακελειό. Ελπίζουμε. Και θέλουμε. Και, ρε φίλε, δικαιούμαστε.

Πρόγνωση: ΧΑΜΟΣ

Κάθε εβδομάδα, ο έκτος κύκλος Game of Thrones έρχεται στην οθόνη σου αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema. Κάθε νέο επεισόδιο προβάλλεται ταυτόχρονα με την Αμερική στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα κανάλια Novacinema. Με τη νέα δυνατότητα εγγραφής γράψε το επεισόδιο και απόλαυσε το με τον πρωινό σου καφέ όποτε εσύ θες.