ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Absentia: Η υπερδύναμη της Cara Theobold είναι η υπομονή

Από τις σάλες του 'Downton Abbey' στη μουντή παλέτα της Βουλγαρίας. Η Cara Theobold και ο Patrick McAuley μας μίλησαν για τη σειρά 'Absentia' που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Και εκεί που έχεις καταφέρει να φτιάξεις μια οικογένεια και να γίνεις μητέρα ενός παιδιού που δεν βγήκε απ’ τα δικά σου σπλάχνα αλλά λίγο σε νοιάζει, η Stana Katic επιστρέφει από τους νεκρούς για να αναστατώσει όσα έχτισες με κόπο.

Στο θρίλερ ‘Absentia’, η πράκτορας του FBI Emily Byrne ήταν νεκρή μέχρι που τη διέσωσαν συνάδελφοί της από βασανιστήρια και σίγουρο θάνατο. Τώρα, έξι χρόνια αφού εξαφανίστηκαν τα ίχνη της στη διάρκεια καταδίωξης ενός σίριαλ κίλερ, γυρίζει πίσω για να βρει τον άντρα της και το παιδί της με μια καινούρια οικογένεια. Μελλοντικές παράπλευρες απώλειες;

Όσο το ‘Absentia’ συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου κερδίζοντας όλο και περισσότερους φαν – και κατά πάσα πιθανότητα τη σιγουριά μιας 2ης σεζόν – εμείς μιλήσαμε με την Cara Theobold (‘Downton Abbey’) και τον Patrick McAuley (‘The Conjuring 2’) για τους ρόλους τους και την ιδιαίτερη περίσταση μιας ανάστασης.

***

Πήρατε τα σενάρια για όλα τα επεισόδια εξαρχής; Όλο το στόρι;

Cara Theobold: Πήραμε ολόκληρη την ιστορία πριν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα, ήταν τέλειο. Προσεγγίσαμε το πρότζεκτ σαν να ήταν ταινία γιατί είχαμε και τα 10 επεισόδια. Ολόκληρη η προσέγγιση γενικά σε σχέση με την παραγωγή, τον σκηνοθέτη και το καστ ήταν δώρο […] Τις περισσότερες φορές όταν είσαι σε μια σειρά, άντε να πάρεις 2 επεισόδια, δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Αυτή η ιστορία ήταν πολύ περίπλοκη κι έτσι ήταν πολύ καλό που την ξέραμε όλη.

Η σειρά είναι οικογενειακό δράμα; Θρίλερ; Περιπέτεια; Πώς θα τη χαρακτηρίζατε;

CT: Είναι δύσκολο να καθορίσεις τη σειρά γιατί από την μία θα την ονόμαζες θρίλερ, αλλά από την άλλη έχει πολύ δράμα και περιπέτεια. Το χιούμορ είναι το μόνο που δεν έχει. Είναι σκοτεινό, έχει πολύ σασπένς. Περνά καιρός χωρίς να γνωρίζεις ποιος λέει την αλήθεια. Όσο προχωρά η σειρά βλέπεις την οπτική διαφορετικών χαρακτήρων, στο ένα επεισόδιο λες ότι βρήκες ποιον να πιστέψεις και στο επόμενο λες όχι, τον άλλον πιστεύω τώρα. Τα twists είναι πολύ έξυπνα.

Τι σας εξέπληξε περισσότερο στη διάρκεια των γυρισμάτων;

CT: Εξεπλάγην με την ποσότητα της δράσης και την ένταση στις οικογενειακές σκηνές. Μερικές από τις οικογενειακές σκηνές είναι σαν να κάνεις ταινία Χίτσκοκ.

Μιλώντας για δράση, υπήρχαν δύσκολα stunts που έπρεπε να κάνετε;

CT: Είχαμε κάποια πολύ δύσκολα stunts στη μεγάλη κορύφωση. Οι χαρακτήρες είναι πράκτορες του FBI οπότε προφανώς και θα ζουν μεγαλύτερη δράση από εμάς.

Υπήρξε κάποια στιγμή που διαβάσατε το σενάριο και διστάσατε με κάποιο stunt;

CT: Ναι, εμένα μου συνέβη. Το διάβασα και σκέφτηκα, πώς στο καλό θα το γυρίσουμε αυτό; Πώς μπορεί να είναι ασφαλές για οποιονδήποτε άνθρωπο; Πόσω μάλλον για ένα παιδί; Αλλά έχουμε μια εκπληκτική ομάδα και απλοποιήθηκαν όλα. Και το τμήμα των σκηνικών φτιάχνει τόσο άψογα τα σετ που όταν φτάνεις εκεί καταλαβαίνεις πώς θα γίνουν όλα. Όταν διάβασα τη σκηνή η εκδοχή της στο κεφάλι μου έλεγε ‘ουάου’, αλλά μετά πας εκεί και γίνονται όλα πιο αληθινά και σκέφτεσαι ‘α ναι, μα φυσικά’.

Τα κάνατε μόνοι σας τα stunts;

CT: Ναι, είμαι εγώ σε όλες τις σκηνές.

Patrick McAuley: Υπήρξε μονάχα ένα πράγμα που δεν μπόρεσα να κάνω, είναι κάτι για το οποίο χρειάζονται όλοι stuntman. Δεν είναι ασφαλές αν δεν έχεις εκπαιδευθεί.

Πώς είναι να περνάς από ένα δράμα σαν το ‘Downton Abbey’ σε μια σειρά τέτοιου τύπου;

CT: Πολύ διαφορετικό. Η βασική αλλαγή είναι ότι σε μια σειρά εποχής ο χαρακτήρας περιορίζεται πάντα από την τάξη του, τους κανόνες της κοινωνίας και του φύλου του. Στο ‘Downton Abbey’ υπήρχε όριο σ’ αυτά που μπορούσε να κάνει ο χαρακτήρας μου γιατί ανήκε στην εργατική τάξη, ήταν γυναίκα και ήταν υπηρέτρια. Αντίθετα στο ‘Absentia’ παίζεις κάποιον στη σύγχρονη εποχή όπου όλοι αυτοί οι περιορισμοί έχουν φύγει. Παρ’ όλα αυτά, είτε μιλάμε για σειρά εποχής ή μοντέρνα σειρά, η ανθρώπινη φύση και οι σχέσεις είναι πάντα η καρδιά οπότε οι διαφορές στην πραγματικότητα είναι λίγες.

Πώς προετοιμαστήκατε για τον ρόλο;

CT: Όταν ξεκινήσαμε τον Γενάρη είχαμε μία έντονη εβδομάδα προβών με τον Oded, τον σκηνοθέτη μας, και τους παραγωγούς. Θέλαμε να φτάσουμε στα βάθη της ιστορίας και των χαρακτήρων γιατί είναι όλες πολύπλοκες, ειδικά οι οικογενειακές δυναμικές όταν γυρίζει ο χαρακτήρας της Emily. Οπότε είχαμε πολλά να κάνουμε και μας έκανε καλό γιατί όταν αρχίσαμε τα γυρίσματα ξέραμε τι να κάνουμε. Ήμασταν έτοιμοι. Σίγουρα, όπως με όλους τους ρόλους, μένουν πολλά να εξερευνήσεις. Ειδικά όταν υποδύεσαι μια μητέρα.

Τι έμαθες για τη μητρότητα μέσω του ρόλου;

CT: Νομίζω πολλά. Έπρεπε να επενδύσω πολλά στο μητρικό ένστικτο γιατί ακόμα κι αν η Alice δεν είναι η αληθινή μητέρα του Flynn, είναι η μητριά του και τον μεγάλωσε απ’ όταν ήταν μωρό, οπότε έχουν τέτοιου τύπου δεσμό. Δεν έχω δικά μου παιδιά αλλά έχω μικρότερο αδερφό κι έτσι μπορώ σ’ έναν βαθμό να καταλάβω την ανάγκη να προστατεύσω ένα παιδί που αγαπάω. Και ο Patrick είναι φοβερός κιόλας, μου έκανε τη δουλειά πολύ εύκολη.

Όταν οι σεναριογράφοι γράφουν ένα σενάριο, μπορούν εύκολα να σκεφτούν πώς σκέφτονται οι ενήλικες, αλλά τους είναι πιο δύσκολο να γράψουν την οπτική ενός παιδιού. Εσύ, Patrick, ζήτησες αλλαγές για τον ρόλο σου; Για να γίνει πιο ρεαλιστικός;

PM: Αλλάξαμε κάποια πράγματα γιατί στην αρχή, στο πρώτο σενάριο, δεν είχε αυτοπεποίθηση. Του δώσαμε αυτοπεποίθηση και αυτό βελτίωσε τον χαρακτήρα και του έδωσε ένταση στη διάρκεια όλης της σεζόν.

CT: Εκείνες ήταν πολύ έντονες πρόβες. Συζητήσαμε πολύ για τον χαρακτήρα του Flynn και για το πώς – για όλους τους χαρακτήρες κιόλας – γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον το πράγμα όταν δεν είναι κανείς τους θύμα. Όλοι είναι δυνατοί και δίνουν τις μάχες τους.

Είπατε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο χιούμορ στη σειρά. Σας είναι πιο δύσκολο έτσι; Να υπάρχει ένταση που δεν εκτονώνεται;

CT: Υπάρχει εκτόνωση και ανακούφιση στις στιγμές που βλέπεις τους χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν. Η Alice βρίσκεται σε έναν χαρούμενο γάμο με τον Nick, τον χαρακτήρα του Patrick Heusinger, στην αρχή. Βλέπεις πόσο χαρούμενη είναι η ζωή τους σε πρώτη φάση. Αυτό είναι που το κάνει τόσο δύσκολο για τους χαρακτήρες μας, ότι είναι μια αγαπημένη οικογένεια και περνούν καλά μαζί. Υπάρχει πολλή αγάπη. Και ξαφνικά συμβαίνει κάτι που κανείς δεν θα περίμενε. Δεν είναι καν ότι μια πρώην μπαίνει ξανά στην εικόνα – είναι κάποια που πένθησες και πίστευες για νεκρή. Οπότε χαίρεσαι που ζει κι ας σείεται ο κόσμος σου. Ειδικά για τον χαρακτήρα μου, τα συναισθήματά της είναι πολύπλοκα γιατί έχει πολύ καλή καρδιά.

Έχει φοβερή κατανόηση. Είναι προστατευτική και νοιάζεται. Ξέρει ότι αυτή η γυναίκα που γύρισε πίσω έχει υποφέρει και είναι μητέρα αυτού του μικρού παιδιού και ήταν παντρεμένη με τον άντρα της. Δεν έχει κάνει κάτι κακό. Οπότε έχει πληγωθεί αλλά προσπαθεί να φτιάξει την κατάσταση για όλους. Έχει μεγαλύτερη υπομονή από τον μέσο άνθρωπο. Αν είχε κάποια υπερδύναμη θα ήταν υπομονή και κατανόηση. Υπήρξαν σκηνές που είχα άτομα από το συνεργείο να μου λένε ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν όσα κάνει στη θέση της. Πώς αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο; Οπότε αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, να εξερευνάς κάτι τέτοιο σαν ηθοποιός.

Οπότε δεν υπάρχει εχθρική ατμόσφαιρα μεταξύ του χαρακτήρα της και της Emily;

CT: Είναι τρελό αυτό που τους συμβαίνει και πολύ οδυνηρό και για τις δύο, αλλά δεν υπάρχει εχθρότητα. Η Alice καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια που μπορεί για να λειτουργήσει όλο αυτό. Είναι δύσκολο όταν αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η οικογένειά της δεν μπορεί ποτέ ξανά να είναι η ίδια. Είναι μια σταδιακή, δύσκολη συνειδητοποίηση.

Η χημεία σου με τη Stana [Katic];

CT: Είναι υπέροχη. Όλοι στο καστ είναι καταπληκτική και η Stana είναι φανταστική στον ρόλο της. Είναι διαφορετική από τις δουλειές που την έχετε δει να κάνει στο παρελθόν. Το διασκεδάσαμε πολύ και στις σκηνές που είχαμε μαζί και με τον Patrick περνούσαμε πάντα ωραία. Είναι φοβερό αυτό που περνά ο χαρακτήρας της, δύσκολα μπορείς να το συλλάβεις αν κάτσεις να το σκεφτείς. Αλλά είναι φοβερή. Νομίζω οι φαν της θα ευχαριστηθούν αυτή τη νέα πλευρά της Stana.

Με τόσες σειρές αυτήν τη στιγμή στην τηλεόραση, γιατί να διαλέξει να δει κανείς το ‘Absentia’; Τι ξεχωρίζει το σόου;

CT: Τα twists, το σενάριο και οι ιστορίες των χαρακτήρων θα κρατήσουν τον κόσμο. Θα θέλουν να δουν τι θα γίνει μετά και πώς θα επιλυθεί η κατάσταση. Το ένιωσα για πρώτη φορά αυτό διαβάζοντας ένα σενάριο. Διαβάζω τόσα πολλά και συνήθως κάνω διάλειμμα γιατί βαριέμαι λιγάκι, πάω φτιάχνω τσάι και γυρίζω. Με αυτό ήθελα πραγματικά να μάθω τι θα συμβεί. Όταν το έχεις αυτό σαν ηθοποιός, αποκτάς αυτοπεποίθηση για τη σειρά σου.

* Το ‘Absentia’ είναι διαθέσιμo σε Nova On Demand και Nova GO μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ θα προβληθεί ξανά στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova με το νέο έτος.