ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο δημιουργός του ‘090-Greek Cult TV’ θα ήθελε να ζει στο ‘Ρετιρέ’

Μιλήσαμε με τον μεγαλύτερο φαν της ελληνικής τηλεόρασης του ‘90 εκεί έξω.

Για όσους είμαστε εκεί κοντά ή πάνω από τα 30, η δεκαετία του ‘90 αρχίζει να αποκτάει σιγά-σιγά μυθικές διαστάσεις και κοιτώντας πίσω, όλα μας φαίνονται μαγικά και υπέροχα. Μας λείπει η μουσική της εποχής, οι ταινίες που έβγαιναν τότε, οι ποδοσφαιριστές με τις χαίτες, τα μέρη που διασκεδάζαμε, τα video games. Μα πιο πολύ απ’ όλα, μας λείπει -εκείνη- η ελληνική τηλεόραση.

Για όλα τα υπόλοιπα, δεν μπορώ να πω αν η νοσταλγία είναι δικαιολογημένη ή αν απλά προκύπτει απ’ την ανάγκη μας για εξιδανίκευση όσων ζούσαμε μικρότεροι (κι επειδή γερνάμε, ΟΚ, απλά είπα να το θέσω πιο επιστημονικά). Για την ελληνική τηλεόραση όμως, μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά: εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ-πολύ καλύτερη.

Οι σειρές ήταν πιο αστείες, οι εκπομπές πιο πρωτότυπες, οι δουλειές πιο επαγγελματικές. Μα κυρίως (και εξαιτίας όλων των παραπάνω), αγαπούσαμε να βλέπουμε τηλεόραση, ήταν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο και τις δουλειές, συζητούσαμε για τα επεισόδια της χθεσινής βραδιάς, μιλούσαμε με ατάκες από σειρές, ακυρώναμε ραντεβού επειδή θέλαμε να δούμε ένα τηλεπαιχνίδι ή (ναι δεν θα ντραπώ να το παραδεχτώ) τι θα γίνει στον Παπακαλιάτη.

Τα χρόνια πέρασαν, για διάφορους λόγους η πορεία της ιδιωτικής τηλεόρασης ξεκίνησε διαρκώς να φθίνει, κι εμείς μείναμε να αναπολούμε τους Απαράδεκτους, τους Δύο Ξένους, την Αναστασία, το Ρετιρέ και δεκάδες ακόμη σειρές που κάθε σεζόν που ξεκινάει, μας λείπουν όλο και περισσότερο.

Τουλάχιστον, όλοι οι ‘άρρωστοι’ με την ελληνική τηλεόραση του ‘90, έχουμε βρει τον τελευταίο καιρό μια ιδανική συντροφιά, βγαλμένη από τις χρυσές σελίδες του μέσου. Μια αυτοσχέδια χρονομηχανή που μας γυρίζει στα νιάτα μας. Η σελίδα του Facebook ‘090-Greek Cult TV’ απευθύνεται σε όλους όσους νοσταλγούν την Σωσώ, την Δήμητρα, την Ασπασία, τον Σπύρο, τον Αλέκο και όλους τους παλιούς μας ήρωες, σε όσους χρησιμοποιούν ακόμα τις ατάκες τους και σε όσους γελάνε ακόμα με τις κλασικές σκηνές τους. Σχεδόν σε όλους μας δηλαδή.

Μέσα στο ‘090-Greek Cult TV’, ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στην πιο ωραία εποχή της τηλεόρασης και κάθε ποστάρισμα μοιάζει σαν μια μικρή δόση φαρμάκου για όλους εμάς τους ‘αρρώστους’ με τις παλιές καλές σειρές.

Έπρεπε να αναζητήσω τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτό το έπος, όχι μόνο για να τον ευχαριστήσω για το έργο που προσφέρει, αλλά κυρίως, επειδή είναι ένας από εμάς. Και όταν τον βρήκα, δεν απογοητεύτηκα, αφού ακόμα και στις συνεννοήσεις μας για τα διαδικαστικά της συνέντευξης, απαντούσε με ατάκες από σειρές. Ναι, τόσο θεός.

Μετά από αρκετό ‘Ντόλτσε Βίτα’ με μερικές δόσεις Απαράδεκτων, περάσαμε στο ψητό: κατεβάσαμε από τις ντουλάπες τα παλιά μας ρούχα, ξανακολλήσαμε τις αφίσες με τους παιδικούς μας ήρωες και ταξιδέψαμε στην αγαπημένη μας -τηλεοπτική- δεκαετία.

ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Αρχικά να συστηθούμε. Ο μεγαλύτερος ίσως λάτρης της ελληνικής τηλεόρασης του ‘90, ονομάζεται Χρήστος και εργάζεται σαν δάσκαλος. Και ναι, κάθε φορά που είναι να διδάξει την Μπουργκίνα Φάσο σκέφτεται την ‘συνάδελφο’ Κορίνα Μητροπούλου. Αλίμονο. Όσο για την ηλικία του; Ας αποκαλύψουμε απλά ότι πρόλαβε τους Απαράδεκτους σε πρώτη μετάδοση κι ας το αφήσουμε εκεί. Τώρα που γνωριστήκαμε, ας βάλουμε κάτω τα νούμερα και τις λεπτομέρειες. Για περάστε, για περάστε!

Πόσες ώρες έχεις διαθέσει συνολικά για χάρη των ελληνικών σειρών;

Πραγματικά άπειρες. Το βίντεο ήταν πάντα stand by για να γράψει τρέιλερ, βίντεο κλιπ, σειρές, Ρούλα και τόσα ακόμα. Κολλημένος. Αφού να φανταστείς η μητέρα μου σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να με κάνει να ξεκολλήσω, ανέβαινε κρυφά στην ταράτσα και κατέβαζε την κεραία. Η ζωή πριν την ψηφιακή τηλεόραση”. 

Ποια είναι η σειρά που έχεις παρακολουθήσει τις περισσότερες φορές;

Τι να πω…Με πλάνεψε η ‘Ντόλτσε Βίτα’, αυτή που λεν ζωή γλυκιά”.

Βλέπεις και ξένες σειρές ή είσαι μόνο λάτρης των ελληνικών;

Βέβαια και βλέπω. Οι παραγωγές πλέον αγγίζουν το μπάτζετ κινηματογραφικών ταινιών. Ωστόσο, δεν έχω δει ποτέ ‘Game Of Thrones’. Είμαι σοβαρά γιατρέ μου”;

Παρακολουθείς τις σύγχρονες ελληνικές σειρές, ή μόνο αυτές των ’90s; Αν ναι, ποιες έχεις ξεχωρίσει και θεωρείς ότι θα πήγαιναν καλά και στη χρυσή εποχή της ελληνικής τηλεόρασης;

Έχω κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά συνεχώς απογοητεύομαι. Ανέμπνευστα κείμενα, σαχλά αστεία, κακές ερμηνείες. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Ρήγας-Αποστόλου, με τέτοιο παρελθόν, μας έδωσαν τις ‘Τρίχες’ κι ο Λευτέρης Παπαπέτρου την ανεκδιήγητη ‘Γλυκιά μου Συμπεθέρα’. Για να μην είμαι αφοριστικός, φωτεινή εξαίρεση της προηγούμενης σεζόν υπήρξε το  Ή λέξη που δε λες‘”.

ΤΟ ‘090-Greek Cult TV’

Μετά από τόσες ώρες τηλεθέασης, ακόμη περισσότερες κασέτες και μια απελπισμένη μητέρα, η δημιουργία μιας σελίδας-ύμνο στην εποχή, ήταν πρακτικά μονόδρομος. Basketball, why not?

Πώς αποφάσισες να φτιάξεις τη σελίδα και πώς βρίσκεις το υλικό;

Ήθελα να μοιραστώ την αγάπη μου για την τηλεόραση της δεκαετίας του ‘90 και κυρίως το υλικό που έχω μαζέψει από εκείνη την εποχή. Ό,τι φέρει το logo ‘090’ είναι από το προσωπικό μου αρχείο, γραμμένο με ένα  θρυλικό βίντεο του ’87 (260 χιλιάδες δραχμές το είχε αγοράσει τότε ο μπαμπάς). Φυσικά δε λείπουν οι φώτο-ατάκες από λατρεμένες σειρές τις οποίες φροντίζω να δένω με το σήμερα”.

Σου στέλνουν συχνά μηνύματα άλλοι φανατικοί των ελληνικών σειρών των ’90s;

Συνεχώς και τους ευχαριστώ πολύ”.

Γιατί μας έχει πιάσει όλους νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια;

Εμείς πες, αυτά ξέρουμε,αυτά εμπιστευόμαστε. Αυτό που πραγματικά μου κάνει εντύπωση, είναι η αγάπη των νέων παιδιών γι’ αυτές τις σειρές. Παιδιά που ήταν αγέννητα όταν πρωτοπαίχτηκαν για παράδειγμα οι ‘Τρεις Χάριτες’. Αυτό αποδεικνύει και τη διαχρονικότητα των συγκεκριμένων σειρών

Γιατί ο κόσμος δεν βλέπει πια ελληνικές σειρές όσο τότε;

Γιατί όπως θα έλεγε και η Φλώρα Μπαρμπαρίτσα -σχεδόν- ό,τι προβάλλεται σήμερα είναι κακοπαιγμένο. Τι να σου πει το ‘Μπρούσκο’, όταν τη Σάντρα Δράκου στη ‘Λάμψη’ τη βίαζαν μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον”;

Θυμάσαι απ’ έξω ατάκες; Τις χρησιμοποιείς και στον καθημερινό σου λόγο;

Σας παρακαλώ, δε θα ‘θελα”.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Όσο κι αν έχει λιώσει όλες τις ελληνικές σειρές, ήταν σίγουρο ότι ο Χρήστος θα έχει τα δικά του αγαπημένα. Τη σειρά που λατρεύει να βλέπει λίγο παραπάνω, τον χαρακτήρα που θα ήθελε για φίλο και την ατάκα που λέει πιο συχνά κι από καλημέρα. Αν και, αν είσαι πραγματικός φαν της σελίδας του, μερικές απαντήσεις θα μπορούσες να τις μαντέψεις, αφού άλλοι λένε ό,τι κι άλλοι λένε διότι.

Αγαπημένη σειρά της εποχής και αγαπημένος χαρακτήρας της:Θα έλεγα οι Απαράδεκτοι. Για όλους εμάς, που κωμωδία στα τέλη των ’80s, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, σήμαιναν κυρίως οι σειρές του Γιώργου Κωνσταντίνου στην ΕΡΤ, οι Απαράδεκτοι ήταν πραγματική αποκάλυψη. Ατάκες, χιούμορ, χαρακτήρες. Δεν είναι τυχαίο που βλέπεται και αγαπιέται από τα νέα παιδιά και σήμερα. Οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες ήταν το δίδυμο Γιάννης -Δήμητρα”.

Σειρά στην οποία θα ήθελες να πρωταγωνιστείς:Θα ήθελα να πρωταγωνιστώ στο ‘Ρετιρέ’. Βασικά, θα ήθελα να ζω στο ‘Ρετιρέ’. Να χάνονται λεφτά στο γραφείο και να με ανακρίνει η Χαρούλα Πεπονάκη. Να έχω πονόδοντο και να μου δίνει ο καθένας το δικό του  γιατροσόφι. Το ξέρω, είμαι άνω ποταμών.  ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ ΕΙΜΑΙ (τουρου ρουρου ρου ρουρουυυ)”.

O χαρακτήρας με τον οποίο ταυτίζεσαι περισσότερο:Θα πω αυτό. Πηγαίνω κάθε πρωί με κέφι και όρεξη στη δουλειά, ξέρω ότι ο Παγκορινθιακός έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι ομάδα και στα δύσκολα δεν το βάζω κάτω και ξέρεις τι λέω; ‘I will survive!’”.

Σειρά την οποία θα ήθελες να έχεις γράψει: Δεν ανήκει στα ‘90s αλλά είναι πλέον κλασική. Μιλάω για το ‘Παρά Πέντε’. Θεωρώ τον Γιώργο Καπουτζίδη έναν ευφυέστατο άνθρωπο και το κεφάλαιο ‘Παρά Πέντε’ έχει περάσει στην τηλεοπτική ιστορία”.

Xαρακτήρας σειράς των ’90s  που θα ήθελες για κολλητό/ή σου:

Χωρίς σκέψη, το ζεύγος Τίμου και Νάνας Σταμάτη από τους ‘Μεν και Δεν’. Το θέαμα θα ήταν εντελώς ‘κουλίδου’ όπως θα λεγε κι η Νανούκα

Top 10 ελληνικών σειρών των ’90s:

10. Ανατομία ενός εγκλήματος

 9. Απών

 8. Το δις εξαμαρτείν

 7. Είσαι το ταίρι μου (αν και είναι του 2000)

 6. Μεν και Δεν

 5. Δυο Ξένοι

 4. Απαράδεκτοι

3. Εγκλήματα

2. Λόγω Τιμής

1. Ντόλτσε Βίτα

Top 5 από αγαπημένες ατάκες:Μόνο 5; Ε ποτέ! Τι να σας πω, στο θέμα ατάκες, άλλοι λένε ότι κι άλλοι λένε διότι. Δε νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω. Έκαστος ΟΥΦΟ ετάχθη. Εγώ ένα ξέρω. Κανείς δε μπορεί να σου ανέβει στην πλάτη, αν εσύ δε σκύψεις”.

Αγαπημένη σκηνή:Δύσκολο, είναι παρά πολλές. Και επειδή ακριβώς είναι τόσες πολλές, δε μπορούμε να ξεκολλήσουμε από τα ‘90s. Αν έπρεπε ωστόσο να πω οπωσδήποτε μια, θα ήταν  από το ‘Ντόλτσε Βίτα’ και συγκεκριμένα το ταξίδι Χριστίνας-Αντώνη-Σάσας στην Κέρκυρα. Ως κωμική σκηνή αυτή, γιατί έχω και δραματική: Κουντουράτου-Μαρκοράς στο Λυκαβηττό. Αυτό. Δεν περιγράφω άλλο”.

Η σειρά που θα έστελνες στο διάστημα για να τη δούνε οι εξωγήινοι:Το ‘Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή’, μήπως και καταφέρουν να του δώσουν αυτοί ένα τέλος”.

Ποια εκπομπή/τηλεπαιχνίδι θα επανέφερες άμεσα:Το ‘Ρουκ Ζουκ’. Τι εννοείς επέστρεψε; Ρουκ Ζουκ χωρίς Μαίρη Μηλιαρέση απλά δε γίνεται”.

Η σειρά που θα έκανε καριέρα στο εξωτερικό: Πιστεύω τα ‘Εγκλήματα’. Καθαρόαιμη μαύρη κωμωδία, με σουρεάλ χαρακτήρες”.

H σειρά που δεν άντεχες με τίποτα: “‘Λαβ Σόρρυ’, ‘Χάι Ροκ’, ‘Τζιν και Τσέρι’ (ποιο;) και γενικά  τα ‘πονήματα’ της Ελένης Μαβίλη. ‘Ο Σάκης να μπλέξει με μία γιατρίνα, που χε τις γκόμενες δέκα το μήναααα’.”