GAME OF THRONES

Αν ο Χριστός είχε γεννηθεί στο Westeros

Τοποθετούμε τον Ιησού στο πολυδαίδαλο τοπίο του Game of Thrones και αναρωτιόμαστε αν θα τα έβγαζε πέρα με τους Lannisters, τους Frey και τον Hound.

Το ημερολόγιο δείχνει 01/01/00 μ.Χ. Σε ένα μικρό χωρίο, τη Βηθλεέμ, γεννιέται ένα μωρό το οποίο έμελλε να αλλάξει τον κόσμο και να αποτελέσει τον μεγαλύτερο ροκ σταρ της σύγχρονης ιστορίας. Το θρησκευτικό πρόσωπο του Ιησού και το τι σημαίνει για τους απανταχού Χριστιανούς δεν θα το αγγίξω για ευνόητους λόγους. Αλλά το πρόσωπο του Χριστού έχει πάρει τόσες πτυχές και μορφές στην ποπ κουλτούρα που δεν γίνεται να μην αγγίξουμε και εμείς αυτή τη meta πτυχή του. Εκείνη με την οποία έχουν πειραματιστεί τόσοι και τόσοι δίνοντας κάποιες φορές αριστουργήματα όπως το έπος του Τζεφιρέλι ή το Life of Brian και άλλες φορές χαζομάρες όπως αυτό το μπλουζάκι (μη γελάς, δεν κάνει).

Οπότε αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τη Βηθλεέμ κάπου στο χάρτη του Westeros και τον Χριστό στο όλο concept του Game of Thrones. Για να δούμε πώς θα τα έβγαζε πέρα σε έναν κόσμο μακράν πιο δύσκολο από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε πράγματι ο Ιησούς.

Το μόνο ερωτηματικό μπαίνει στο κατά πόσο είναι πιο δύσκολος ο κόσμος στο GoT από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε και έζησε ο Ιησούς. Αλλά είναι βέβαιο ότι η ύπαρξη και μόνο ενός τύπου που εμφανίζεται ως Μεσσίας, θα έκανε όλους τους Οίκους βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά του King’s Landing να θορυβηθούν. Και βασικά να στείλουν τον Hound να τον καθαρίσει.

Αν λοιπόν ο Χριστός είχε γεννηθεί στο Westeros.

Θα ήταν επικηρυγμένος και δεν θα του χαριζόταν κανείς

Ο Ιησούς σε όλα τα χρόνια της ενεργού δράσης του, είχε μπει στο μάτι τόσο των Ρωμαίων όσο και των Ιουδαίων αλλά θεωρητικά κανείς δεν τον άγγιζε γιατί ξερωγώ δεν ήταν και τόσο απάνθρωποι εκείνη την εποχή. Στο Game of Thrones όμως, ποιος θα στεκόταν εμπόδιο στο να τον ξεπαστρέψουν. Ίσα – ίσα που η μεγαλύτερη γάτα της σειράς, ο Tywin Lannister, θα είχε φροντίσει να τον καθαρίσουν πριν γίνει απειλητικός για την εξουσία της οικογένειάς του.

Θα φιλούσε τον Petyr Baelish στο μάγουλο

Εκτός αν πιστεύεις ότι θα ήταν κάποιος άλλος αυτός ο οποίος θα τον πρόδιδε για 30 αργύρια. Ο Baelish, ακριβώς όπως έκανε και με τον Eddard Stark αλλά και με όσους στους οποίους δήλωνε πιστός, θα πρόδιδε και τον Ιησού τη χρυσή εκείνη στιγμή στην οποία θα έβλεπε ότι πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο. Η αλήθεια είναι ότι ο Baelish είναι μακράν πιο δαιμόνιος από τον τυχοδιώκτη Ιούδα αλλά το φιλάκι του θα το έπαιρνε.

Ο Davos Seaworth θα τον πρόδιδε 3 φορές

Δύσκολη απόφαση για το ποιος θα ήταν ο Απόστολος Πέτρος αλλά ποιος ταιριάζει καλύτερα από τον πιστό Davos ο οποίος παραστράτησε μόνο όταν έφτασε σε σημείο που δεν είχε άλλη επιλογή, όπως και ο Πέτρος;

O Varys θα έπλενε τα χεράκια του στη λεκάνη

Δεν έχω καλύτερο για Πόντιο Πιλάτο. Τον φαντάζομαι να στέκει στην έδρα και να ρίχνει σχεδόν αδιάφορα το φταίξιμο στο λαό του King’s Landing, στους παλιούς και νέους Θεούς, σε εξωτερικούς παράγοντες, σε οιονδήποτε αρκεί να μην πάρει εκείνος την ευθύνη. So Varys.

Θα επικροτούσε τον Joffrey που γύρισε και το άλλο μάγουλο

Κατά Ματθαίο, στην περίφημη Επί του Όρους Ομιλία του, ο Ιησούς Χριστός είπε: “Μην αντισταθείτε σε αυτόν που είναι πονηρός αλλά όποιος σε χαστουκίζει στο δεξί σου μάγουλο, γύρισέ του και το άλλο”. Ο Joffrey είναι καλός Χριστιανός. Όχι ότι το γύρισε από πρόθεση.

Θα τον ήθελε τρελά η Margaery

Μη δει άντρα με εξουσία αυτή, αμέσως να του τριφτεί.

Θα έκανε guest εμφάνιση η Μελίνα Κανά

Και θα της ευλογούσε τον γάμο ο Ιησούς. (Αλήθεια, συγγνώμη).

Θα έλεγε στην Brienne να προσέχει τη μητέρα του

Ποιος Ιωάννης. Η καλοκάγαθη όσο και σκληροτράχηλη Brienne of Tarth θα αναλάμβανε αυτό το έργο μετά τον φυσικό θάνατο του Ιησού. Άσχετο αλλά πόσο θα είχαν σπαστεί οι υπόλοιποι μαθητές που ο Χριστός διάλεξε τον Ιωάννη για νέο “γιο” της Παναγίας;

Θα είχε αναστήσει τον Ned Stark αντί για τον Λάζαρο

Όχι προφανώς για τους λόγους για τους οποίους ανέστησε τον Λάζαρο αλλά γιατί έναν καλό (αν και μοιχό) άνθρωπο είχαμε σε αυτή τη σειρά και μας το φάγανε το παλικάρι. Ο Χωριανόπουλος μου έλεγε να παρομοιάσω τον Ιησού με τον Ned Stark αλλά ο Χριστός ήταν μακράν πιο κουλ και ωραίος τύπος από τον Ned. Άσε που δεν το έπαιζε Judge Dredd (συλλαμβάνω, κρίνω, εκτελώ) όπως είδαμε τον Ned να κάνει στο πρώτο επεισόδιο.

Θα είχε μπει στο μάτι της Melisandre

Φανταστικό side story θα ήταν αυτό. Με την red woman να προειδοποιεί διαρκώς τον one and true King Stannis ότι είναι εκεί ένας τύπος που απειλεί την εξουσία του. Από τη γέννηση του Ιησού μέχρι και την καταδίκη του, θα έβλεπε εκεί στη φωτιά με το αίμα του Gendry όλα τα βήματα μέχρι τη Βασιλεία των Ουρανών.

Θα γιάτρευε τον Bran Stark

“Ἔγειραι, καὶ ἆρόν σου τὸν κράββατον, καὶ περιπάτει” και τα γνωστά της παραβολής του παράλυτου. Και να μην είχε σκοπό να το κάνει ο Ιησούς, θα τον θερμοπαρακαλούσα για να σταματήσει ο Bran να αναγκάζει ανθρώπους να τον κουβαλάνε δεξιά κι αριστερά. Και για να αποδείξει αν έχει κάποιο ενδιαφέρον η ιστορία του πέραν του ότι δεν μπορεί να περπατήσει και περιφέρεται ως άλλος Φρόντο αναζητώντας ούτε κι αυτός ξέρει τι.

Θα έπαιρνε τον Reek aka Theon υπό την προστασία του

Κάποιος να λυτρώσει τον Theon από τα χέρια του Ramsay. Όχι ότι δεν είναι απολαυστικό αυτό το στόρι αλλά ακόμα κι αυτόν τον άθλιο δεν μπορώ να τον βλέπω να συμπεριφέρεται σαν Οστρογότθος. Στα χέρια του Ιησού, κάτι καλύτερο θα γινόταν για τον δύσμοιρο.

Θα έσωζε τη Shae από τον λιθοβολισμό

Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Tyrion δεν θα είχε κωλώσει και θα τις έριχνε τις πέτρες τη μία μετά την άλλη. Η Shae είχε όμως την καλή καρδιά να πάψει να είναι ιερόδουλη και να αγαπήσει και να υπηρετήσει κάποιον πραγματικά.

Ο Hodor θα έλεγε μόνο “Hodor”

Κάποιες αξίες μένουν σταθερές, παιδιά.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.