Πώς να φτιάξετε το leftover σάντουιτς της Monica Geller

Όλη η συνταγή του Thanksgiving leftover σάντουιτς της Monica για να το ζήσετε σωστά.

Στο Γυμνάσιο γράφαμε εκθέσεις για την παγκοσμιοποίηση και έπρεπε να γράψουμε τα  υπέρ και τα κατά. Σήμερα που για πρώτη φορά τόσο πολύ το timeline μας έχει γεμίσει με αφιερώματα για το Thanksgiving, την αμερικάνικη Ημέρα των Ευχαριστιών δηλαδή, και με εστιατόρια που έχουν ειδικά για σήμερα menu Thanksgiving (!? και ταυτόχρονα γιατί όχι;), καταλαβαίνεις ότι δεν έχει νόημα να μιλήσει κανείς για τα υπέρ και τα κατά ενός πράγματος που υπάρχει τόσο έντονα γύρω μας. Δεν πειράζει καν κανέναν- μπορείς απλώς να το ζήσεις ή να μην το ζήσεις.

Αν όμως θέλεις να το ζήσεις σωστά, και μιας που στις δικές μας συνειδήσεις στην πραγματικότητα έχει καθιερωθεί μόνο ως απόρροια (μιας και μιλήσαμε για σχολικές εκθέσεις) της ποπ κουλτούρας, μπορείς ως τέτοια να του φέρεσαι. Και ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό από το Thanksgiving σάντουιτς της Monica;

Θα το θυμάσαι φυσικά Το Σάντουιτς.

Είναι εκείνο που ο Ross είχε τρελαθεί όταν του το φάγανε στη δουλειά, εκείνο το σάντουιτς που η Monica φτιάχνει κάθε χρόνο από ό,τι ξέμεινε από το γεύμα των Ευχαριστιών. Κι όταν λέμε 'τρελαθεί', το εννοούμε:

Επειδή το σάντουιτς φτιάχνεται με τα απομεινάρια, πρώτα θα χρειαστεί να έχετε κάνει ολόκληρο το δείπνο Thanksgiving. Σε παρένθεση γράφουμε το αν χρειάζεται το υλικό για το σάντουιτς.

ΕΝΑ ΤΥΠΙΚΟ GELLER ΔΕΙΠΝΟ THANKSGIVING

  • Σούπα κολοκύθας (δεν χρειάζεται)
  • Γεμιστή γαλοπούλα (χρειάζεται)
  • Thanksgiving Dressing (χρειάζεται)
  • Πουρές πατάτας με σβώλους ή με αρακά και κρεμμύδι ή tater tots (δεν χρειάζεται)
  • Πουρές γλυκοπατάτας (δεν χρειάζεται)
  • Γλασαρισμένα καρότα  (δεν χρειάζεται)
  • Σως gravy (απαραίτητη)
  • Σως cranberry (χρειάζεται)
  • Cheesecake, μηλόπιτα, κολοκυθόπιτα (δεν χρειάζεται)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°. Τοποθετήστε το ράφι στο χαμηλότερη θέση του φούρνου.

Αφαιρέστε το λαιμό της γαλοπούλας και τα εντόσθια, ξεπλύνετε τη γαλοπούλα και στεγνώστε τη με χαρτί κουζίνας. Γεμίστε τη με φρέσκο θυμάρι, μαϊντανό και με ένα μήλο και ένα κρεμμύδι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Αλείψτε τη ολόκληρη με  βούτυρο και αλάτι-πιπέρι. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα πάνω σε μία σχάρα που κάτω της έχει ταψί, στο οποίο θα βάλετε δύο φλιτζάνια νερό και ένα κρασί. Καλύψτε τη με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°.

Κάθε 30 λεπτά ραντίζετε τη γαλοπούλα με το ζουμί από το ταψί της ή με λιωμένο βούτυρο. Κάθε φορά που το ζουμί εξατμίζεται, προσθέστε περίπου 1 έως 2 φλιτζάνια νερό κάθε φορά. Αφαιρέστε αλουμινόχαρτο μετά από 2,5 ώρες. Ψήστε περίπου άλλη 1,5 ώρα για να κάνει κρούστα.

Μεταφέρετε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και αφήστε τη να σταθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την κόψετε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ GRAVY

Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα.

Ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν.

Ρίξτε 4 φλιτζάνια ζουμί και λίγα τρίμματα από τη γαλοπούλα και ανακατέψτε καλά μέχρι να πήξει, περίπου δηλαδή 10 λεπτά.

Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε αν θέλετε κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη και σάλτσα Worcestershire.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ THANKSGIVING DRESSING

Παίρνετε μία φρατζόλα ψωμί δύο-τριών ημερών και την κόβετε σε κύβους. Λιώστε μισή κούπα βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρετε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 1 σέλερι σε κύβους για 3-4 λεπτά. Προσθέστε 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, μία κουταλιά μαϊντανό, μία δεντρολίβανο, μια βασιλικό, μία θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύστε.

Ρίξτε σιγά σιγά τους κύβους ψωμιού στο μίγμα ζωμού, και σταματήστε όταν γίνει όσο πηκτό θα το θέλατε. Τέλος ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήστε το για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό στην όψη. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε το μείγμα και στην κοιλιά της γαλοπούλας.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ LEFTOVER ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

3 μεγάλες φέτες φρέσκο πλατύ ψωμί

4 φέτες κομμένες από την γαλοπούλα που έμεινε από το δείπνο

Μισό φλιτζάνι gravy

Μισό φλιτζάνι Thanksgiving dressing

Σως cranberry (υπάρχει έτοιμη σε κονσέρβα την οποία απλά ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγα ψιλοκομμένα καρύδια)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΣΕ 10 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

1. Τοποθετούμε τη μία φέτα ψωμί κάτω.

2. Την αλείφουμε ελαφρά με τη σως cranberry.

3. Τοποθετούμε επάνω της μία φέτα γαλοπούλα.

4. Τοποθετούμε μία κοφτή κουταλιά της σούπας Thanksgiving dressing.

5. Βάζουμε την επόμενη φέτα γαλοπούλα.

6. Moist maker: Μουλιάζουμε τη δεύτερη φέτα ψωμί στη σως gravy (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ) και τοποθετούμε τον moist maker επάνω στον γευστικό σωρό που έχουμε δημιουργήσει ως τώρα.

7. Τοποθετούμε μία ακόμη φέτα γαλοπούλα.

8. Ρίχνουμε άλλη μία κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση.

9. Βάζουμε την τέταρτη και τελευταία φέτα γαλοπούλας.

10. Και σφραγίζουμε το σάντουίτς μας με την τρίτη φέτα ψωμί, αφού πρώτα την έχουμε αλείψει ελαφρά, από την πλευρά που θα ακουμπήσει τη γαλοπούλα, με cranberry σως.

Τέλος, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια μεγάλη οδοντογλυφίδα στην μέση του σάντουιτς και να το περιτυλίξουμε με ασημόχαρτο, χαρτί ή ζελατίνη για να γίνει ευκολότερη η βρώση. Τρώγεται είτε απευθείας, είτε φυλάσσεται στο ψυγείο.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.

ADVERTISING
  • top stories

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ