ΛΙΣΤΕΣ

Η απρόσμενη αποτυχία της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην τηλεόραση

Όσο επιτυχημένα παίζονται ακόμα οι ταινίες της, τόσο δεν ευδοκίμησαν οι απόπειρές της για σίριαλ.

Στους νεότερους ίσως είναι παντελώς άγνωστο, η Αλίκη Βουγιουκλάκη όμως γύρισε όχι μία, αλλά τρεις σειρές για την τηλεόραση, ενώ έκανε γκεστ σε άλλες τρεις.

Το ημερολόγιο έγραφε 1975 όταν προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση η παρθενική της σειρά. Ήταν δύο χρόνια μετά το ουσιαστικό κινηματογραφικό τέλος της ηθοποιού το 1973, που είχε παίξει τη «Μαρία της Σιωπής». Η επόμενη ταινία της θα ήταν εφτά χρόνια μετά, το 1980, με το  «Πονηρό θηλυκό… Κατεργάρα γυναίκα!» για να ολοκληρωθεί ένα χρόνο αργότερα με την «Κατάσκοπο Νέλλη».

Με την τηλεόραση δεν είχε όμως τελειώσει ακόμα.

Βασίλισσα Αμαλία

Η πρώτη εμφάνιση της Βουγιουκλάκη στη μικρή οθόνη το 1975 ήταν για να υποδυθεί την πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας, την Αμαλία σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Συμπρωταγωνιστής ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με τον οποίο εκείνη την εποχή βρισκόντουσαν στα χωρίσματα. Η σειρά πραγματεύεται την αγωνία της βασίλισσας να γίνει αποδεκτή στο λαό της και τον παράνομο έρωτά της με τον Συνταγματάρχη Καλλέργη (Παπαμιχαήλ). Τον σύζυγό της, βασιλιά Όθωνα, έπαιξε ο Χρήστος Πολίτης, ο αργότερα γνωστός μας ως Γιάνκος Δράκος. Η σειρά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, παρόλο που ο κόσμος έδειχνε να την περιμένει πώς και πώς. Την ίδια χρονιά προβαλλόταν και το «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές σειρές όλων των εποχών και ήταν εκείνη το θέμα συζήτησης σε όλα τα σπίτια. Η «Βασίλισσα Αμαλία» κράτησε για 68 ολόκληρα επεισόδια και από αυτά δεν διασώθηκε ούτε ένα, παρά μόνο λίγα πλάνα από τα παρασκήνια.

Η Θεατρίνα

Δυο χρόνια μετά την «Αμαλία», το 1977, η Αλίκη επιστρέφει στην τηλεόραση με τη «Θεατρίνα», ένα έργο που την ακολουθούσε σε όλη της τη ζωή. Η «Θεατρίνα» βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Σόμερσετ Μομ για τη ζωή μιας διάσημης ηθοποιού πίσω από τα φώτα. Η Βουγιουκλάκη 20 χρόνια νωρίτερα το 1957 είχε παίξει στη θεατρική μεταφορά του έργου με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη κάνοντας τον ρόλο της μικρότερης ερωμένης του συζύγου της θεατρίνας. Χρόνια μετά το ανέβασε η ίδια παίζοντας τον βασικό ρόλο. Κια όταν σκεφτόταν ποιο να είναι το επόμενο τηλεοπτικό της βήμα, αποφάσισε να είναι αυτό. Σκηνοθέτης ήταν ο αδερφός της, Τάκης Βουγιουκλάκης, και συμπρωταγωνιστές ο Γιάννης Φέρτης και ο Κώστας Καρράς. Και πάλι όμως παρά τις προσδοκίες η σειρά δεν ήταν επιτυχημένη. Αν και επρόκειτο αρχικά να γυριστούν 60 επεισόδια κόπηκε στα μισά και πάλι δεν σώζεται ούτε ένα. Για όσους όμως έχουν περιέργεια να δουν πώς ήταν μπορού απλά να δουν την ταινία «Πονηρό θηλυκό… Κατεργάρα γυναίκα!», που είναι ελαφρώς βασισμένη στη «Θεατρίνα».

Και εύθυμη και χήρα

Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια για να αποφασίσει η Αλίκη να ξανακάνει σειρά, και αυτό έγινε μόνο και μόνο ως χάρη στον προσωπικό της φίλο, Μίνωα Κυριακού. Έχουμε 1991. Οι «Τρεις Χάριτες» μεσουρανούν για 3η συνεχόμενη σεζόν και ο πρόεδρος του Αντ1 προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις χτυπήσει. Και γι αυτό επιστρατεύει το μεγαλύτερό του όπλο, τη φιλία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Όπως είχε γίνει και με τη «Θεατρίνα», είχε επίσης θεατρική σχέση με τη «Χήρα». Μία δεκαετία πριν, είχε ανεβάσει τη διασκευή της οπερέτας ‘Εύθυμη Χήρα’ του Φραντς Λέχαρ και αποφασίστηκε ότι είναι η ιδανική επιλογή και για την τηλεόραση. Σκηνοθέτης ξανά ο αδερφός της και στο καστ ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Σπύρος Καλογήρου, αλλά και ο Λάκης Λαζόπουλος. Παρά την ακριβή παραγωγή και τη διαφήμισή της δεν κατάφερε να φέρει τηλεθέαση στο κανάλι.

Όλες τις σειρές της Αλίκης

Βασίλισσα Αμαλία (1975-1976) η ιστορική πρώτη εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη με μια ιστορικά βασισμένη σειρά.

Η Θεατρίνα (1977) Η δεύτερη τηλεοπτική απόπειρα που η αποτυχία της την έκανε να απέχει για περισσότερο από μια δεκαετία.

Και εύθυμη και χήρα (1991) Δεν μπόρεσε να χτυπήσει τις «Τρεις Χάριτες» και ας ήταν η τρίτη χρονιά που παίζονταν.

Ο Χήρος η Χήρα και τα Χειρότερα (1993) To πρώτο της τηλεοπτικό γκεστ σε μια σειρά που παίζαν φίλοι της.

Δέκα Μικροί Μήτσοι (1993) Το πιο γνωστό της και επιτυχημένο γκεστ.

Έναν Ελληνικό (1995) Στην τελευταία της εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν απλά ο εαυτός της.

Τα γκεστ

Μετά την ‘Εύθυμη Χήρα’ η Βουγιουκλάκη δεν ξαναέκανε σειρά, παρά μόνο γκεστ σε σειρές φίλων της και σε όλα ουσιαστικά έπαιζε τον εαυτό της.

Ο Χήρος η Χήρα και τα Χειρότερα

Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν η Νόρα Βαλσάμη, ο Κώστας Καρράς και η Άριελ Κωνσταντινίδη, ηθοποιοί που είχαν όλοι συνεργαστεί πολλές φορές με την Αλίκη. Επομένως ένα γκεστ ήταν τουλάχιστον αναμενόμενο. Το μέτριο γκεστ της Βουγιουκλάκη ίσως είναι ο μόνος λόγος για να θυμόμαστε μια κατά τα άλλα πολύ μέτρια σειρά. Ο ρόλος φυσικά γράφτηκε για να γραφτεί και υπάκουσε στο είδος των τελευταίων νεανίζοντων εμφανίσεών για τις οποίες πολλοί δυσανασχετούσαν, αλλά και πάλι ήταν η Εθνική Σταρ. Η Αλίκη παίζει την Έλενα Χάλκου, μια σωσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, που αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την ομοιότητά τους.

Δέκα Μικροί Μήτσοι

Ίσως η πιο γνωστή για τους πιο νέους επίσκεψη της Αλίκης στην τηλεόραση ήταν στα κρατητήρια των «10 Μικρών Μήτσων» του Λάκη Λαζόπουλου. Στο πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο της σατιρικής εκπομπής, εμφανίζεται ως αναρχικό στοιχείο και αστειεύεται με το θέμα της ηλικίας της, κάτι που απασχολούσε πολύ τα μέσα, λέγοντας ότι έχει μια ασθένεια που δεν μεγαλώνει.

Έναν Ελληνικό

Στην τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση, η Αλίκη έπαιξε για λίγα δευτερόλεπτα τον εαυτό της για να ευχηθεί καλή επιτυχία στο πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς του Αντ1 «Έναν Ελληνικό». Αν δεν την ξέρετε είναι πολύ λογικό, αφού πήγε άπατη. Στο ίδιο επεισόδιο μάλιστα ευχήθηκε καλή επιτυχία και ο Σπύρος Παπαδόπουλος και πάλι για λίγα δευτερόλεπτα, όπως η Αλίκη. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι για να ζητάει χάρη μια σειρά σε γνωστούς ηθοποιούς να ευχηθούν “καλή επιτυχία”, είναι μια σειρά που δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι που την κάνουν.

Παρολίγο Καλημέρα Ζωή

Ο Νίκος Φώσκολος ήταν πολύ φίλος με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μην ξεχνάμε ότι τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της και μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα γενικότερα μέχρι το 1999, την «Υπολοχαγό Νατάσσα», την είχανε κάνει μαζί. Όπως είπε και η Έφη Πίκουλα στην εκπομπή «Flashback» η Αλίκη και ο Φώσκολος συνεργάστηκαν και για να ετοίμασουν την ομάδα της Λάμψης. Εκείνη του πρότεινε την Κάτια Δανδουλάκη, τον Χρίστο Πολίτη, τον Κώστα Σπυρόπουλο και την Ελένη Κούρκουλα.

Ο Φώσκολος λοιπόν, όταν ήταν να κάνει την «Καλημέρα Ζωή» λίγα χρόνια μετά, έγραψε για την Αλίκη τον ρόλο της Αγάπης. Οι φήμες λένε όμως, ότι εκείνη για να δεχτεί τον ρόλο απαίτησε να σταματήσει η «Λάμψη». Έτσι ο ρόλος πήγε στην Ελένη Κούρκουλα (η οποία στη Λάμψη είχε παίξει τον ρόλο της Σελήνης).

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν κατάφερε ποτέ να έχει στην τηλεόραση την ίδια απήχηση που είχε στον κινηματογράφο, οι ταινίες της όμως θα προβάλλονται όπως φαίνεται για πάντα.

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το TV Έθνος.