NETFLIX

Evil Genius: Άλλο ένα true crime χρυσωρυχείο του Netflix

Δεκαπέντε χρόνια μετά την περιβόητη ληστεία τραπέζης στην Πενσιλβανία, με 'θύτη' και θύμα ένα καλοκάγαθο ντελιβερά, το Netflix κάνει αποκαλύψεις.

Στα τέλη Αυγούστου του 2003, στις 14.28 μ.μ., ένας μεσήλικας άντρας με μια βόμβα γύρω από το λαιμό του, ένα μπαστούνι-όπλο στο χέρι και ένα t-shirt που γράφει το περιπαικτικό ‘Guess’ (στη λογική ‘Μπορείς να μαντέψεις ποιος είναι πίσω από αυτό;) μπαίνει στο υποκατάστημα της τράπεζας PNC στην βιομηχανική πόλη Erie της Pennsylvania που βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη λίμνη.

Πρώτα παίρνει ένα δωρεάν γλειφιτζούρι. Και μετά δίνει στην ταμία ένα επικό σημείωμα (μεγέθους μίνι μυθιστορήματος) που της ζητάει να του γεμίσει την τσάντα με 250.000 δολάρια μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Εξηγώντας της ότι αυτό που φοράει στο λαιμό του είναι μια βόμβα.

Τελικά φεύγει από την τράπεζα με τιποτένια λεία της τάξεως των 8.702 δολαρίων. Συν το δωρεάν γλειφιτζούρι.

Δεκαπέντε λεπτά μετά οι αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν σε ένα γειτονικό parking. Του περνάνε χειροπέδες. Και τον ακούν να τους λέει το ψέμα που του είχαν δώσει εντολή οι συνεταίροι του να πει. Ότι δηλαδή την βόμβα, που παίζει να εκραγεί, του την φόρεσαν ένα μάτσο Αφροαμερικανοί.

Οι αστυνομικοί απομακρύνονται. Τα τηλεοπτικά συνεργεία έρχονται. Ο 46χρονος delivery boy με τις τρεις γάτες, που δουλεύει στην ίδια πιτσαρία από τότε που παράτησε το σχολείο στα 16 του, αγχώνεται μήπως το αφεντικό του νομίζει ότι λουφάρει. Και, αμέσως μετά, μια ακριβώς ώρα μετά τη ληστεία, η βόμβα κάνει μπουμ.

Τρία λεπτά μετά οι πυροτεχνουργοί επιτέλους φθάνουν. Και αναγκάζονται, σε ζωντανή μετάδοση, να του κόψουν το κεφάλι προκειμένου να του αφαιρέσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που ανακαλύπτουν; Τα σημειώματα στο αυτοκίνητό που του δίνουν αναλυτικές οδηγίες για να ακολουθήσει προκειμένου να βρει τα κλειδιά και να αφαιρέσει την βόμβα. Κάτι σαν κυνήγι θησαυρού. Μόνο που, όπως οι αστυνομικοί διαπίστωσαν στην πορεία, ο Brian Wells, ότι και να έκανε, εκείνη την μέρα θα πέθανε. Ποιος, όμως, τον σκότωσε; Και ο ίδιος ήταν συνεργός ή απλώς το θύμα;

Ένα ερώτημα, το πιο σημαντικό από όλα, που δεν κατάφεραν να απαντήσουν οι αστυνομικές αρχές (πολιτειακές και ομοσπονδιακές) εδώ και 15 χρόνια.

Μια απάντηση που σας περιμένει στο τέλος του εθιστικού ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων του Netflix σχετικά με την υπόθεση, με τίτλο ‘Διαβολική Ευφυΐα, Η αληθινή ιστορία της πιο σατανικής ληστείας τραπέζης στην Αμερική’ που μόλις προβλήθηκε.

Ένα φαντασμογορικό μακροβούτι στα άδυτα της υπόθεσης (αλλά και της ανθρώπινης ψυχής) που στέκεται στα ίσα απέναντι στο ‘Making a Murderer’ του 2015, την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα του Netflix στο συγκεκριμένο είδος longform δημοσιογραφικής έρευνας (ακολούθησαν -μεταξύ άλλων- τα ‘The Keepers’ και ‘Wild Wild Country’).

Από την άλλη, η αλήθεια είναι, ότι σπάνια πέφτεις πάνω σε μια  αρχι-κακιά τόσο γοητευτικά σατανική όσο την φημολογούμενη (αν θες να μάθεις αν ήταν όντως, οφείλεις να δεις την σειρά) εγκέφαλο της ληστείας, την Marjorie Diehl-Armstrong.

Την πάλαι ποτέ δηλαδή ωραία της πόλης, που αποφοίτησε με άριστα από το λύκειο και πήρε ένα Master, πριν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και δει όλα τα όνειρά της να περιορίζονται στα στενά όρια της πόλης.

Μια εσαεί μαύρη χήρα που αθωώθηκε (ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτοάμυνα) για τον φόνο ενός πρώην συντρόφου της (τον πυροβόλησε 6 φορές ενώ κοιμόταν στον καναπέ).

Είδε τον σύζυγό της να πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία λόγω χτυπήματος στο κεφάλι (οι αρχές είπαν ότι ήταν ατύχημα).

Και, δυο εβδομάδες πριν από την ληστεία, σκότωσε τον σύντροφο και συνεργό της James Roden (τον πυροβόλησε με ένα δίκαννο στην πλάτη).

Ζητώντας μάλιστα από έναν ακόμη πρώην σύντροφό της, τον -επίσης πανέξυπνο και νάρκισσο- William Rothstein, εκείνον που της πήρε την παρθενιά και που της ζητούσε διάφορα προχωρημένα πράγματα στο σεξ επίμονα όταν ήταν ακόμη μικρή και αθώα, να της τον ‘φυλάξει’ στον καταψύκτη του.

AP

Ο James Roden ήταν το δεύτερο από τα τρία πτώματα που έχουν σχέση με την υπόθεση. Με το τρίτο να είναι αυτό ενός ναρκομανή συναδέλφου του πιτσαδόρου, του Thomas Pinetti, που -όλως τυχαία- πέθανε από υπερβολική δόση λίγες ώρες πριν τον ανακρίνει το FBI.

Ενώ, αν όλα πήγαιναν καλά, θα υπήρχε στην πορεία και ένα τέταρτο πτώμα. Αυτό του πατέρα της Marjorie που σκόπευε -όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία- να πληρώσει, με το μερίδιό της από την λεία, για να βάλει να τον δολοφονήσουν.

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνη που υποστηρίζουν ότι η Marjorie, παρότι έξοχη ψεύτρα και παρά την καταδίκη της, ήταν πολύ ψυχικά άρρωστη για να οργανώσει όλο αυτό. Σε αντίθεση με τον William Rothstein (59χρονών, εργένης, πρώην bodybuilder), ο οποίος και την κατέδωσε στην αστυνομία (για το πτώμα, όχι την ληστεία) ένα μήνα μετά το γεγονός. Δηλώνοντας πως φοβόταν τι μπορεί να του κάνει η Marjorie.

Δεν έχει νόημα να πούμε οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση, την οποία οι δημιουργοί του Evil Genius ερευνούσαν επί δεκαπέντε χρόνια. Μια ενδελεχή έρευνα στα πλαίσια της οποίας κατάφεραν να μιλήσουν με όλους τους εν ζωή συμμετέχοντες στην ληστεία (συμπεριλαμβανομένου της ίδιας της Marjorie που πέθανε στη φυλακή πέρυσι). Παίρνοντας, μάλιστα, αποκαλυπτικές ομολογίες από αρκετούς από αυτούς.

Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι ποια σταρ θα έχει τα κότσια να υποδυθεί την Marjorie στην ταινία μυθοπλασίας που σίγουρα είναι στα σκαριά. Εμείς, πάντως, προτείνουμε την Charlize Theron που έχει αποδείξει ήδη ότι της πάνε τα τέρατα (βλέπε ‘Monster’).

* Απολαύστε το ‘Evil Genius’ και ακόμα περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο της Νetflix με έως και 6 μήνες δώρο ΜΟΝΟ με την WIND VISION.

Φωτογραφίες: Netflix/Associated Press

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο δειλός Kennedy που σκότωσε και την έβγαλε καθαρή
Terror: Η φρικιαστική αλήθεια πίσω απ’ τη σειρά τρόμου της χρονιάς