ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ποπ κουλτούρα για γονείς και παιδιά

Αυτό είναι το πιο 'Παιδί & Νέοι Γονείς' άρθρο στην ιστορία του Oneman.

Είσαι γονιός; Θες να είσαι κουλ γονιός; Θες να έχεις κουλ παιδί; Μπορείς να ακολουθήσεις αυτές τις οδηγίες για γονείς, από μία συντάκτρια που δεν έχει παιδιά, άρα μπορεί να είναι και τελείως λάθος.

Η ‘Τρελή Οικογένεια Ντακ’ στην Athens Comics Library

Στις 16, 23 και 30 Οκτωβρίου, η Athens Comics Library, που στεγάζεται στο HUB στου Ψυρρή, διοργανώνει Κυριακές γνωριμίας με την οικογένεια Ντακ για παιδιά ηλικίας 4-12 χρονών. Το εγχείρημα έχει αναλάβει η Βασιλεία Βαξεβάνη. Με τη βοήθειά της, τα παιδιά θα διαβάσουν μια ιστορία του Ντόναλντ σε προτζέκτορα, θα μάθουν για το γενεαλογικό δέντρο των Ντακ και στο τέλος θα ζωγραφίσουν τον δικό τους ξάδερφο Ντακ. Αρέσουν στο παιδί σας τα κόμικς; Περνάει περισσότερη ώρα διαβάζοντας αυτά από τα μαθήματά του; Ή μήπως δεν του αρέσουν τα κόμικς και αναρωτιέστε αν είναι παιδί σας; Σε κάθε περίπτωση μια Κυριακή αφιερωμένη στην οικογένεια Ντακ μπορεί να κάνει μόνο καλό και στο παιδί σας και σε σας.

Η παράσταση του Πλανητάριου ‘Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας’

Θα μου πείτε το πλανητάριο το ξέραμε. Θα σας πω ναι, αλλά πρώτη φορά γίνεται τόσο μεγάλο hype στα σόσιαλ με μια παράστασή του, άρα είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε αν δεν έχετε πάει. Θα μου πείτε θα πάει με το σχολείο, θα σας πω ότι με το σχολείο είναι πιθανό να δει άλλη παράσταση –έχει πολλές- και επίσης με το σχολείο δεν θα είστε εσείς, που είναι όλο το point μας εδώ σήμερα. Επίσης το αγαπημένο πράγμα των παιδιών είναι να βλέπουν και να ξαναβλέπουν κάτι αν τους αρέσει, άρα και εδώ win.

Η έκθεση GR80s

Τον Ιανουάριο θα εγκαινιαστεί στην Τεχνόπολη μία έκθεση που πολύ έχει συζητηθεί, «Η Ελλάδα του Ογδόντα». Η έκθεση θα καλύψει σφαιρικά ό,τι ήταν τα 80s στην Ελλάδα, από μόδα μέχρι οικονομία και πολιτική, από την τεχνολογία της εποχής μέχρι έπιπλα και προσωπικές φωτογραφίες, από τη λαϊκότητα μέχρι τις υποκουλτούρες κ.α. Εν ολίγοις τα πάντα. Μπορείτε λοιπόν να πάτε με το παιδί σας στην έκθεση για να του δείξετε ότι  80s είχαμε και εδώ και όχι μόνο στην Αμερική. Για καλή σας τύχη θα διαρκέσει δύο μήνες, άρα θα προλάβετε σίγουρα να πάτε. Πριν πάτε όμως, γιατί τα εγκαίνια είναι τον Ιανουάριο επαναλαμβάνουμε, μπορείτε να δανείσετε και εσείς ένα αντικείμενο στην έκθεση, αφού το κάλεσμα είναι ακόμη ανοιχτό. Μπορείτε να διαλέξετε μαζί με το παιδί τι θα δανείσετε –αν και όλοι ξέρουμε ότι εν τέλει αν στείλετε κάτι, θα στείλετε αυτό που θέλετε εσείς- αλλά δώστε του τη χαρά μιας απατηλής συμμετοχής.

Το ‘Stranger Things’

Υπάρχει ένα κομβικό σημείο στην ποπ σχέση σας με το παιδί σας. Το αν διαβάζει ή όχι υπότιτλους. Αν διαβάζει τότε ανοίγονται μπροστά μας τεράστιοι δρόμοι. Αν δεν διαβάζει πρέπει να περιοριστείτε στη μισή λίστα. Η πιο πολυσυζητημένη σειρά του 2016, το ‘Stranger Things’ είναι σίγουρα μια σειρά που αξίζει να δείτε με το παιδί σας. Πρώτον το κύριο καστ είναι παιδιά, δεύτερον η σειρά αποτίει φόρο τιμής στις αγαπημένες ταινίες των παιδικών μας χρόνων, τρίτον δεν υπάρχει. Όλο το καλοκαίρι γι’ αυτό μιλούσαμε, να το δείτε.

Το ‘Freaks and Geeks’

Όταν προβλήθηκε το ‘Freaks and Geeks’ δεν κέρδισε το πλατύ κοινό. Κράτησε μόνο μία σεζόν, πράγμα ανήκουστο για την Αμερική που και τα πιο shitty shows βγάζουν έστω μία διετία. Για την ακρίβεια κόπηκε από το δωδέκατο επεισόδιο, ενώ είχαν γυριστεί δεκαοχτώ τα οποία ευτυχώς έγιναν όλα διαθέσιμα στη συνέχεια γιατί όλο και περισσότεροι κατάλαβαν πόσο σπουδαία σειρά ήταν. Το Freaks and Geeks είναι και αυτό τοποθετημένο στα 80s, αλλά λίγη διαφορά κάνει αφού οι έφηβοι θα είναι παντού και πάντα είναι οι ίδιοι.

Το ‘Gilmore Girls’

Το Gilmore Girls’, αν είστε από άλλο πλανήτη και δεν το έχετε δει, πρέπει να το δείτε με το παιδί σας. Αν το έχετε δει αλλά παλιά, να μια ευκαιρία να το ξαναδείτε. Ποιος δεν ζήλεψε την πιο τέλεια σχέση γονιού-παιδιού που έχει γραφτεί ποτέ; Ποιος δεν θέλησε να μετακομίσει στο Stars Hollow, το μόνο μέρος στον κόσμο που όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί; Ποιος δεν αισθάνθηκε εκείνο το warm fuzzy feeling κάθε φορά που άκουγε τους τίτλους αρχής; Βλέπεις αυτή τη σειρά και θες να έχεις παιδί, οπότε χρησιμεύει και σε περίπτωση που έχετε βαρεθεί το παιδί σας. Η πιο feelgood σειρά όλων των εποχών επιστρέφει στις 25 Νοεμβρίου στο Netflix και δεν προλαβαίνετε ούτε με marathon να δείτε με το παιδί σας όλα τα επεισόδια των εφτά σεζόν της σειράς μέχρι τότε, αλλά δεν πειράζει. Ξεκινήστε με το παιδί σας την σειρά, δείτε όταν θα κοιμάται με το που βγουν και τα καινούρια επεισόδια αν ήσασταν ήδη φαν και δεν κρατιέστε, και κάντε σαν να μην συμβαίνει τίποτα το επόμενο πρωί.

Το ‘Black Books’

 

Το ‘Black Books’, το είπα παλαιότερα και το ξαναλέω, είναι από τις καταλληλότερες σειρές για παιδιά αφού πολλά αστεία βασίζονται στις εκφράσεις και τις κινήσεις των πρωταγωνιστών. Θέλει βέβαια οπωσδήποτε υπότιτλους, γιατί έχει και πολύ διάλογο, που είναι όμως πολύ αστείος και παράλληλα κατανοητός από τα παιδιά. Ο Bernard, o Manny και η Fran αν και στα 30 τους, αντιδρούν πολλές φορές παιδικά και καρικατουρίστικα. Μετά το τέλος της σειράς, ο Graham Linehan, ένας από τους δύο σεναριογράφους, ρωτήθηκε πως φαντάζεται τους τρεις ήρωες δέκα χρόνια μετά, είπε “θα μεγαλώσουν, όπως γίνεται με όλους”.

Όλο το ‘Mr. Bean’ (κι όμως είναι μόνο 15 επεισόδια)

 

Το Mr Bean δεν έχει καθόλου διάλογο, αφού το μόνο που καταφέρνει να βγάλει ο Mr Bean είναι κάτι άναρθρες κραυγές. Άρα είναι μια σειρά που βλέπεται χωρίς καθόλου υπότιτλους και μπορεί να παρακολουθήσει και το μέχρι 7 ετών παιδί σας, που τόσο συχνά μένει στην απέξω. Οι λιγοστές προτάσεις που απευθύνονται στον Bean δεν επηρεάζουν την πλοκή ούτε την κατανόηση της σειράς και εντάξει θα κάνετε ένα κόπο να τις μεταφράσετε στο παιδί αν σας ρωτήσει όλο παράπονο “Τι είπε;” Για τις ταινίες θα κάνει λίγο υπομονή.

Το ‘Naruto’

Τα άνιμε είναι της μόδας και είναι μία καλή λύση για τους μικρούς και τους μεγάλους μας φίλους. Το ‘Fairy tail’ θα σας φανεί λίγο παιδικό, το ‘One Piece’ από την άλλη μπορεί να φοβίσει ένα μικρό παιδί. Το ‘Naruto’ δίνει την χρυσή τομή αφού έχει την κατάλληλη ισορροπία παιδικότητας και ωριμότητας. Ξεκινήστε με το παιδί σας Ναρούτο.