<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Homeland, 'Better Call Saul': Παιχνίδια κατασκόπων

Όσα είδαμε στο πέμπτο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Homeland. Το κείμενο περιέχει απόρρητες πληροφορίες και spoilers για το επεισόδιο.

Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο προσωπικά σε αυτό το επεισόδιο με τον κάθε έναν να λειτουργεί λίγο ως πολύ ατομιστικά και να βουτά στα δικά του προβλήματα. Μια Carrie μπερδεμένη, να ζητά βοήθεια τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων μέσα σε ένα επεισόδιο στο οποίο την ψάχνει όλη η πλάση. Ένας Saul σε σύγχιση, να μην μπορεί να πιστέψει ότι κάποιος του χάλασε τα σχέδια. Ένας Quinn σκιά του εαυτου του. Και μία Allison επιτέλους δυναμική όσο και ανθρώπινη. Μέχρι δικό της κεφάλαιο θα φτιάξω σήμερα.

Η υπόθεση στο Βερολίνο εξελίσσεται. Με τις ίδιες σεναριακές ατασθαλίες που είχαμε και την υπόλοιπη σεζόν, με την υπόθεση των χάκερ να είναι ακόμα μια φορά αρκετά αστεία αλλά με την πλοκή να στρέφεται πλέον κανονικά στους μεγάλους παίκτες της κατασκοπείας, επιστρέφοντας στο πραγματικό είναι της σειράς. Η εμπλοκή του Ισραήλ στην υπόθεση ακόμα κι αν εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν είναι οι Ισραηλινοί που ήθελαν τον Youssef νεκρό, φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τις Ισραηλινές διεκδικήσεις αλλά βάζει και τον Saul για πρώτη φορά στη θέση του πιθανού προδότη.

Τρία τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που βλεπουμε σε αυτό το επεισόδιο. Α) Παρακολουθούμε αντίζηλους να κονταροχτυπιούνται για χάρη του αγαπημένου τους. Astrid και Carrie αλλά και Quinn με Jonas έχουν μερικές στιγμές έντασης. Β) Πλέον δεν έχουμε μία ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα αλλά τέσσερις γυναίκες οι οποίες σε αυτό το επεισόδειο δείχνουν τι είναι ικανές να κάνουν. Γ) Η σκηνοθεσία είναι σκοτεινή, ακριβώς όπως αρμόζει σε παιχνίδια κατασκόπων.

Παμε να δουμε σιγά σιγά τι έγινε σε αυτό το επεισόδιο του Homeland. Να θυμίσω ότι κάθε νέο επεισόδιο προβάλλεται αποκλειστικά από το FOX κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21:50, λιγότερες από 24 ώρες μετα την Αμερική.

Η Allison ενηλικιώθηκε

Σίγουρα η πρωταγωνίστρια του συγκεκριμένου επεισοδίου μιας και οι δημιουργοί καταφέρνουν σε λίγα μόλις λεπτά να δώσουν πολύ παραστατικά όλο τον ψυχισμό μίας διπλής όπως φαίνεται κατασκόπου. Είχαμε μία σειρά πολύ συγκεκριμένων σκηνών της Allison οι οποίες την έφερναν από την ικανοποίηση και την θέση ισχύος στον πανικό ακόμα και τη στεναχώρια, εντείνοντας το μυστήριο για το γιατί συνεργάζεται με τους Ρώσους και πόσο μακριά θα φτάσει το παιχνίδι της.

Στην πρώτη σκηνή τη βλέπουμε να έχει ένα μικρο μειδίαμα τη στιγμή που βλέπει ότι όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν με το αεροπλάνο και κανείς δεν υποψιάζεται εκείνη. Για να αδειάσει μετά από λίγη ώρα έναν καταρρακωμένο Saul μέσα στο αυτοκίνητο, στέλνοντάς τον για νάνι την ίδια ώρα που εκείνη έχει δουλίτσα να κάνει. Η ψυχρότητά της μέσα στο αυτοκίνητο με τον Saul μπορεί να τον ψυλλιάσει αλλά εκείνη έχει πάρα πολλά στο μυαλό της για να έχει πια ανάγκη να πλαγιάζει ήρεμη και ωραία με τον διαζευγμένο – το μάθαμε κι αυτό – Saul.

Από εκεί όμως που την βλέπουμε σε θέση ισχύος, δυναμική και ατρόμητη, φτάνει η καλύτερη σκηνή του επεισοδίου, στην οποία η Allison συναντιέται με τον Ρώσο gangster – ο οποίος πρέπει να ηρεμήσει λίγο τη φάση του – και εκεί μαθαίνουμε επιτέλους ποιο είναι το σχέδιο εξόντωσης του διδύμου Saul – Dar προς ικανοποίηση των Ρωσικών συμφερόντων. Αυτό όμως που κάνει την σκηνή ακόμα καλύτερη είναι η ψυχική αστάθεια της Allison η οποία φοβάται όσο τίποτα άλλο να ανακαλύψουν την διπλή της ζωή. Τη βλέπουμε να τρομάζει σχεδόν στην εικόνα της νεκρής Carrie, ενώ η ίδια έβαλε το όνομά της στο φάκελο. Τη βλέπουμε να διστάζει να κάνει όλα όσα της υποδεικνύει ο Ρώσος, βγάζοντας έτσι και μια πιο ανθρώπινη πλευρά της. Τη βλέπουμε φοβισμένη και ευάλωτη όταν του ζητά στο τέλος της κουβέντας να κάτσει άλλο λίγο μαζί της και να της πιάσει το χεράκι.

Ενδιαφέροντα γούστα γενικά η Allison.

Στην συνέχεια του επεισοδίου κάνει απλή πλακίτσα στον Dar και τον Saul, σπέρνοντας διχόνοια ανάμεσά τους. Με μεθοδευμένες κινήσεις κάνει τον Saul να υποπτευθεί τον Ισραηλινό φίλο του για όσα συνέβησαν με τον Youssef ενώ το μόνο που χρειάζεται η Allison ουσιαστικά είναι να τους φέρει κοντά για να κάνει τον Dar να αρχίσει να υποπτεύεται τον Saul. Είναι πλέον πολύ πιθανό ο Saul να περιθωριοποιηθεί από την CIA και να μείνει με μόνο σύμμαχο την Carrie.

Κατώτεροι των περιστάσεων S01E03

Με έπιασαν κανονικά τα γέλια στο “Je suis gabehcuod” που φωνάζουν οι διαδηλωτές έξω από την Ρωσική πρεσβεία. Είπαμε παιδιά να το συνδέσουμε με όσα συμβαίνουν τριγύρω στον κόσμο αλλά το παρακάναμε. Τίποτα από όλα αυτά δεν μοιάζει πειστικό με τον άμπαλο πληροφοριοδότη να γίνεται άτσαλα ένα σύμβολο ελευθερίας και να βάζει πίεση στους Ρώσους κατηγορώντας τους ανοιχτά για το θάνατο του φίλου του.

Αν η σειρά προσπαθεί απλά να περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι οι χάκερ είτε δεν επιβιώνουν είτε είναι γελοίοι, μπράβο το πετύχατε. Κατά τα άλλα απλά χασμουριέμαι με μία υπόθεση η οποία υπάρχει και συντηρείται απλά για να κολλήσει η Carrie κάποια στιγμή τα κομμάτια του παζλ μεταξύ τους.

Πιο πολύ Mr. Robot θυμίζει όλο αυτό παρά κάτι ρεαλιστικό το οποίο θα συνέβαινε σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα από κάποιον χάκερ ο οποίος θα έκλεβε αρχεία της CIA και μετά θα τα διαχειριζόταν χειρότερα κι από ό,τι ο Γιάννης Αναστασίου την ομάδα του.

Η Carrie ψάχνει φίλους

Μπορεί στο τέλος του επεισοδίου να φτάνουμε σε ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί στην Πέμπτη σεζόν, με την Carrie να στρέφεται στον Saul για βοήθεια, σίγουρη πλέον ότι δεν διάταξε αυτός να τη σκοτώσουν. Αλλά μέχρι τότε, οι αποφάσεις της Carrie, όσο ευεργετικές κι αν αποδεικνύονται, δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρές.

Στην αρχή ζητά τη βοήθεια της Astrid για να ταυτοποιήσει εκείνον που πήγε να σκοτώσει τον Quinn. Σε ένα απολαυστικό bitchfight ανάμεσα στις δύο αγαπητικές του Peter, η Carrie καταφέρνει να κερδίσει την συνεργασία της Astrid και πράγματι μαθαίνει την ταυτότητα αλλά και τον εργοδότη του Vasily.

Στην συνέχεια ζητά τη βοήθεια του Jonas. Πιθανότατα η σειρά τον φέρνει εδώ για να δείξει την απόγνωση ενός κανονικού ανθρώπου μπροστά στο τρελοκομείο των κατασκόπων. Αλλά και για να τον βάλει ιδανικά μέσα στο ίδιο δωμάτιο με τον Quinn, να παρακαλάει σχεδόν για την αγάπη της Carrie την ώρα που ο Quinn δίπλα χαροπαλεύει. Για άλλη μια φορά η Carrie εκμετεαλλεύεται στεγνά έναν άνδρα που την αγαπάει.

Φίλος νούμερο τρία στο επεισόδιο για την Carrie, η Laura. Μετά την σκηνή στη διαδήλωση, οι δυο τους κααφέρνουν να βρεθούν και να μιλήσουν. Και αφού όλη η υφήλιος έχει γελάσει με την περούκα της Carrie, καταλήγουμε στο ότι το κλειδί του μυστηρίου είναι τα έγγραφα της CIA τα οποία α) δεν τα έχει η Laura, β) τα έχουν οι Ρώσοι και γ) περιέχουν πληροφορίες οι οποίες είναι τόσο σημαντικές ώστε να πρέπει η Carrie να πεθάνει από το να φτάσουν στα χέρια της.

Η Carrie στο τέλος του επεισοδίου στρέφεται δίκαια στον Saul. Για να ξανασμίξουν αυτά τα αηδόνια και να επιστρέψουμε στο Homeland που ξέραμε. Μόνο που αυτή τη φορά θα το κάνουν πιθανότατα σαν κυνηγημένοι, με την CIA στο κατόπι τους. Ο Saul δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης του Dar και η Carrie είναι η Carrie. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανυπομονούμε να δούμε τι έχουν να πουν αυτοί οι δύο μεταξύ τους και πώς θα αντιδράσει ο Saul όταν μάθει ότι κάποιος παρενέβη στο σχέδιό του με τον Quinn.

Γιατί έτσι ρε Peter Quinn;

Ξεκάθαρα η μεγάλη απογοήτευση του επεισοδίου. Και αυτά τα «το έκανε για να σώσει την Carrie» δεν τα δέχομαι. Ο Quinn φέρεται παιδιάστικα σε αυτό το επεισόδιο. Αφού πρώτα δεν δέχεται να δεχτεί κανονική ιατρική φροντίδα, μετά κάνει τον Ράμπο για να σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι του πόνου. Εντάξει, ξαπλωμένος δεν πρόλαβε να κάνει καμία βλακεία. Σην συνέχεια όμως κάνει τη μία μετά την άλλη.

Αρχικά ξεφεύγει από τον Jonas, όχι όμως για να βρει σωτηρία αλλά για να αυτοκτονήσει. Αδύναμος γαρ να πυροβολήσει τον εαυτό του, αποφασίζει να δέσει μια πέτρα στα χέρια του και να πέσει στο ποτάμι. Αλήθεια ρε Quinn; Έτσι αυτοκτονούν  ψυχροί εκτελεστές της CIA; Και για χάρη ποιου; Σε τι θα βοηθούσε την Carrie η αυτοκτονία του.

Όλα αυτά βέβαια έγιναν για να βρεθεί αυτός ο μυστήριος τύπος στην προβλήτα. Ο οποίος τον θέλει προφανώς ζωντανό, όχι από την καλή του την καρδιά αλλά γιατί ξέρει πιθανότατα ποιος είναι.

Είναι πάρα πολύ κουλ να έχεις τίτλο επεισοδίου το όνομα μιας σειράς ανταγωνιστικού δικτύου. Νομίζω ότι είναι και ένα είδος respect στη σειρά αλλά και ένα 'αστειάκι' που περίμεναν πάρα πολύ καιρό να κάνουν. Ήξεραν ότι κάποια στιγμή, η Carrie θα πρέπει να απευθυνθεί στον Saul.

~~~

Με όλα τα κεντρικά πρόσωπα μπλεγμένα στο προσωπικό του δράμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η πέμπτη σεζόν του Homeland έχει πολλά ακόμα να μας δώσει. Μείνετε συντονισμένοι. Δευτέρα βράδυ στο FOX, Τρίτη πρωί στο Oneman.

TAGS
RECAPS
ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ