<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Homeland, 'Oriole': Επιτέλους, λίγα παιχνίδια κατασκόπων

Όσα είδαμε στο έβδομο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Homeland. Tο κείμενο περιέχει απόρρητες πληροφορίες και spoilers για το επεισόδιο.

Την ώρα που κάθισα αναπαυτικά στον καναπέ για να δω το επεισόδιο, αναρωτήθηκα αν θα έχει προλάβει η σειρά να αντιδράσει στα γεγονότα στο Παρίσι και να προσθέσει στο επεισόδιο κάτι το οποίο να δείξει ότι δεν το παραμελλεί. Το “Oriole” δεν είχε κάποια τέτοια αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι αλλά κάτι μου λέει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να έχουμε με κάποιο τρόπο μια σαφή αναφορά. Κι αυτό γιατί αν είναι μία σειρά η οποία αυτή τη στιγμή να μιλά για τρομοκράτες και μυστικές υπηρεσίες, αυτή είναι το Homeland.

Έχοντας γράψει σε προηγούμενα reviews για την ατσαλοσύνη με την οποία χειρίζεται η CIA τις υποθέσεις, δεν θα μπορούσα το βράδυ αυτό να σκεφτώ πόσο πολύ ελπίζω οι πραγματικές υπηρεσίες κάθε χώρας να είναι κατά τι ικανότερες από το entourage του Saul Berenson. Και να μπορούν μελλοντικά να αποτρέπουν εν τη γεννέση τους τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες. Αλλά για το Παρίσι τα είπαμε, σε άλλα κείμενα.

Η κατάσταση στο Homeland έγινε άκρως κατασκοπική και αυτό μας αρέσει πολύ. Έγινε κατασκοπική με αυτόν τον παλιομοδίτικο τρόπο, όπως τότε στις ταινίες του Ψυχρού Πολέμου όπου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ πάλευαν να κλέψουν οι μεν από τους δε. Δίπλοί πράκτορες, πράκτορες που λιποτακτούν αναζητώντας καταφύγιο στις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, πιστολίδια μέσα σε μεγαλουπόλεις. Το Homeland νομίζω έδωσε το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν από άποψης πλοκής. Γιατί πλέον τα μέτωπα παραείναι ανοιχτά και η κατάσταση όσο ασταθής δεν ήταν ποτέ. Αλλά θα τα δούμε όλα ένα – ένα.

Το Homeland προβάλλεται αποκλειστικά κάθε Δευτέρα βράδυ από το FOX στις 21:50, λιγότερο από 24 ώρες μετά την Αμερική.

Κατώτεροι των περιστάσεων S01E05

 

Είμαι έξαλλος με τον Saul Berenson. Όχι με το πόσο τυφλός είναι και δεν βλέπει το παιχνίδι της Allison. Γιατί, ΟΚ, όταν δεν υποψιάζεσαι κάποιον, όλα είναι πιθανά. Αλλά στην σκηνή της τουαλέτας που της αποκαλύπτει σε ποιον έχει δώσει τα έγγραφα και τα μάτια της βουρκώνουν, πριν έρθει η κατάρρευση, είναι δυνατόν να μην υποψιαστείς το παραμικρό; Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι προσπαθεί να τον ψαρέψει; Είναι δυνατόν να είναι τόσο αφελής; Εκτός κι αν ήταν εξαρχής η πρόθεσή του να πει στην Allison για την Carrie, για να έχει άλλον ένα σύμμαχο η προστατευόμενή του όσο αυτός θα φεύγει μακριά. Αλήθεια, ποιος ανοίγει τις βρύσες για να μην ακούει ο κοριός το 2015; Μας κοροϊδεύει;

Δεν είναι σαφές αν η απαγωγή τους από τους Ισραηλινούς είναι κάτι που ζήτησε ο ίδιος (αν και μάλλον είναι) αλλά οφείλω να του βγάλω το καπέλο και να τον συγχαρώ για το πώς ξέφυγε από τα χέρια του Dar. Ο οποίος θα είναι πλέον βέβαιος για την ενοχή του Saul και των Ισραηλινών, εντελώς αποπροσανατολισμένος από το έργο των Ρώσων. Κι η αλήθεια είναι ότι θέλω αυτή η ιστορία με τους Ρώσους να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι απολαυστικός αυτός ο γκάνγκστερ που υποδύεται τον ενδιάμεσο ανάμεσα στην Alisson και τις δύο Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Why so Σύριους;

 

Παρότι άτσαλη η ανάμειξη του Peter Quinn με τους Σύριους στο Βερολίνο, η κατάσταση γίνεται σιγά σιγά πολύ ενδιαφέρουσα. Κυρίως επειδή το σκηνικό μεταφέρεται παρέα με τον Peter, μακριά από το Βερολίνο, υπό τις ευλογίες του Dar, στον οποίο είναι πλέον θεωρητικά πιστός ο Quinn. Αυτό που με ξενίζει είναι η ευκολία με την οποία ο Quinn πετάγεται από τη μία αποστολή στην άλλη αλλά και η αδιαφορία που δείχνει για όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο. Δεν τον νοιάζει η Carrie; Δεν τον νοιάζει ο Saul; Δεν θέλει να ξέρεις ποιος πήγε να τον σκοτώσει;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ταξίδι προς την απελευθέρωση της Συρίας είναι και μία διέξοδος διαφυγής για τον Quinn. Και παράλληλα ένα πολιτικό μήνυμα ότι ο αγώνας είναι πράγματι εντός των συνόρων της Συρίας και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αιματοκύλισμα στην Ευρώπη (σαν αυτό της Παρασκευής). Αν και παρά το όποιο πολιτικό μήνυμα, ο Quinn είναι απλά ένα καθίκι και μισό και έβαλε στο μάτι έναν τύπο που αποτελεί στόχο της CIA εδώ και καιρό. Και πρέπει απλά να βρει τις συντεταγμνένες του για να τον ξεπαστρέψουν.

Ω τι όμορφος κόσμος μπαμπά.

Το άγγιγμα του Χάρου

 

Πόσο μαθηματικά βέβαιο ήταν ότι αυτός ο έρμος ο τύπος που περίμενε με το ταξί του την Carrie στο Amsterdam, σε λίγο θα ήταν νεκρός; Αυτός ο πρόλογος του στιλ “σε ευχαριστώ που μου έσωσες τη ζωή” συνοδεύεται σχεδόν πάντα από μια σφαίρα στο κεφάλι. ΟΚ, τώρα ήταν ένα μαχαίρι στο λαιμό. Το θέμα είναι ότι η Carrie 'σκοτώνει' όποιον περιφερειακό παίκτη έχει την ατυχία να συναντήσει. Και το κυριότερο για την εξέλιξη της πλοκής, φροντίζει να ξέρουν τόσοι πολλοί άνθρωποι πού είναι και τι κάνει που καταλήγει να καταστρέφει τα ίδια τα στοιχεία για τα οποία ψάχνει.

Είναι δυνατόν να είναι στο σπίτι του Otto και να το γνωρίζει αυτό όλη η Γερμανία; Κάλεσε εκεί τη Laura και τον χάκερ. Πήγε εκεί ο Jonas. Γιατί δεν έκανε και check in στο Schloss (όπως το απεκάλεσε) του αφεντικού της με mood “feeling terrified”; Δεν είμαι σίγουρος γιατί μας έδειξαν τόσο πολύ interaction ανάμεσα στον Otto και την Carrie. Ειδικότερα δεν είμαι σίγουρος γιατί ο Otto φέρεται να ξεγράφει την Carrie μιλώντας με τον Jonas. Μήπως την θέλει για τον εαυτό του; Μήπως έχει βαρεθεί τη ζωή του και τον εξιτάρει το παιχνίδι κατασκόπων; Ή θέλει πραγματικά να την ξεφορτωθεί;

 

Η Carrie όπως και να 'χει μαθαίνει από μια παλιά της επαγή στο Ιράκ ότι η CIA της είχε αποκρύψει μια προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της. Κι ότι κάποιος που ο κόσμος θεωρούσε νεκρό βρισκόταν στο Άμστερνταμ. ΟΚ. Οι Ρώσοι δεν ήθελαν να μάθει ότι αυτός είναι ζωντανός. Αλλά είναι τόσο σημαντικός ώστε να κάνουν όλα αυτά;

Ο αγαπημένος μου γκάνγκστερ, Ivan Krupin, φροντίζει να στείλει μερικά καλόπαιδα στο Άμστερνταμ να διαφυλάξουν την ασφάλεια των εγγράφων που είχε ο υποτιθέμενος νεκρός στην κατοχή του και να ξεπαστρέψουν την Carrie. Προφανώς και δεν τα καταφέρνουν με την Carrie να ξεφεύγει αγκαλιά με ένα laptop το οποίο ελπίζουμε να της φανεί χρήσιμο.

Και φτάνουμε στο φινάλε του επεισοδίου το οποίο βρίσκει την Carrie για τρίτο σερί επεισόδιο σε αναζήτηση συμμάχου, να στρέφεται στην χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει. Παίρνει τηλέφωνο την Allison και της λέει να βρεθούν από κοντά μόλις η Carrie επιστρέψει στο Βερολίνο. Τα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φανεί ποιον παίρνει τηλέρωνο η Carrie, ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν την απαραίτητη ένταση ώστε να φύγει το ποπ κορν με κατεύθυνση την τηλεόραση με το που φάνηκε το πρόσωπο της Allison.

Η διπλή κατάσκοπος που ξαφνικά αγάπησα

 

Το break down της Allison στην τουαλέτα θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη ακριβώς για να υποδηλώνει τον ψυχισμό ενός διπλού κατασκόπου ο οποίος παζαρεύει τη ζωή του και πηγαίνει διαρκώς από τον παράδεισο στην κόλαση, στο άκουσμα κάθε νέας είδησης. Από την ανήσυχη Allison στην αρχή του επεισοδίου, την Allison που χρειαζόταν την επαφή και το χάιδεμα του Ivan για να ηρεμήσει, στην ανακουφισμένη Allison στο τέλος του επεισοδίου, πέρασαν πολλά κύμματα. Κύμματα που μας θυμίζουν ότι και το Homeland μπορεί υπέροχα να κάνει κύκλο σε πρόσωπα λησμονημένα.

Θυμάσαι πώς ίδρωνε και ξείδρωνε ο Brody ως διπλός κατάσκοπος; Η Allison έχει πάρει τώρα αυτόν τον ρόλο, με τη διαφορά ότι α) τον υποδύεται καλύτερα και β) δεν θα στεναχωρηθούμε καθόλου να πληρώνει ακριβά το τίμημα της προδοσίας της. Αρκεί να μην το τραβήξουν τόσο πολύ όπως με τον Brody.

Από τον Ivan μαθαίνουμε ότι είναι πολλά τα χρόνια που η Allison συνεργάζεται με τους Ρώσους. Από τον Ivan μαθαίνουμε πόσο σημαντική είναι. Εντάξει, το ότι θα γίνει director των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών κάποια μέρα είναι λίγο αστείο όταν το λέει αλλά πράγματι, αν υπάρχει ένας διπλός κατάσκοπος τόσο κοντά στην κορυφή του βουνού της CIA, τότε πράγματι δεν μπορεί παρά το επίτευγμα αυτό να είναι σημαντικό.

Ο μονόλογος του Ivan προς εκείνη είναι φανταστκός. "You love it, you live in the double game, you are like a fish in a bowl with too much oxygen". Η Allison είναι σίγουρο ότι γουστάρει απεριόριστα αυτό το παιχνίδι κι ας δείχνει ευάλωτη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το γουστάρει τόσο πολύ και η Carrie. 

~

Το Homeland έδωσε ένα υπέροχο κατασκοπικό επεισόδιο, με όλους να κινούνται κοιτώντας πίσω από την πλάτη τους. Με όλους να έχουν έναν σκοπό να πετύχουν, λίγους να εμπιστευτούν και πολλούς να προδόσουν. Το επόμενο επεισόδιο λέγεται “She 'll call”. Και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε από το trailer ότι η Allison περιμένει στο ακουστικό.

Το Homeland είναι Δευτέρα βράδυ στο FOX και Τρίτη πρωί στο Oneman.

TAGS
RECAPS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ