<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Vikings S04 E01: Απ' το Παρίσι έρχομαι και στην κορφή Valhalla

Ξεκινάμε τα reviews για την σειρά του History Channel με το πρώτο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν, το “A Good Treason”. Φυσικά το κείμενο περιέχει spoilers αν δεν έχεις δει το επεισόδιο.

Θέλω να πω κάτι στην αρχή για να προχωρήσουμε γρήγορα παρακάτω. Το Vikings είναι μια σειρά που γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Και μπορεί να είμαστε πολύ νωρίς στην τάταρτη σεζόν αλλά ήδη σε επίπεδο παραγωγής, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα από την προηγούμενη. Πιο δυνατή σκηνοθεσία, πιο απαιτητικά σκηνικά, πιο μεγάλη συνολικά παραγωγή για μία σειρά που όλοι ομολογούν ότι ξεκίνησε με μικρά βήματα αλλά πλέον στέκεται επάξια απέναντι σε όλες τις υπερπαραγωγές της τηλεόρασης. Έτσι απαιτητικά στεκόμαστε βέβαια και εμείς απέναντί του.

Κάθε Σάββατο λοιπόν, για αυτά τα 6 (μόνο) επεισόδια θα συζητάμε εδώ παρέα για το τι συνέβη στο επεισόδιο και τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της σειράς. Τα προηγούμενα χρόνια δεν δώσαμε στην σειρά τη σημασία που της πρέπει αλλά φέτος επανορθώνουμε.

~

Το πρώτο επεισόδιο είχε όλα τα στοιχεία που όφειλε να έχει. Μας έβαλε ξανά στο κλίμα της σειράς, μας θύμησε πού βρισκόμαστε γιατί ήταν λίγο θολό το τοπίο μετά τη μεγάλη μάχη στο Παρίσι, μας έδωσε πολλά πράγματα για να περιμένουμε. Κι ακόμα κι αν η ουσιαστική εξέλιξη της σειράς – που λίγο ως πολύ όλοι είχαν μαντέψει – έρχεται ακριβώς στο τέλος του επεισοδίου, υπάρχουν και στη διάρκεια του επεισοδίου πολλά σημεία που έχουν σημασία για την πλοκή.

Πάμε να δούμε ένα – ένα τα σημαντικότερα του επεισοδίου.

Ο πρώτος spoilerάς της ιστορίας, ο Seer

 

Έχω αντισταθεί φοβερά να ανοίξω ιστορικές πηγές να δω ποιο είναι το τέλος της γενιάς του Ragnar, τι έγινε στο Παρίσι, πώς εξελίσσεται η ιστορία. Και δεν σκοπεύω να το κάνω. Οπότε κάθε φορά που κάποιος πηγαίνει στον Seer να του γλύψει λίγο την παλάμη, ξενερώνω με όσα θα μάθω για την συνέχεια. Δεν είναι χαζοί βέβαια οι δημιουργοί της σειράς και δεν δίνουν όσα δεν πρέπει να ξέρουμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Aslaug η οποία κινδυνεύει να την γράφουμε σύντομα Arsehole στα reviews μας, θέλει να μάθει αν θα υπάρξει ποτέ γυναίκα στο θρόνο του Kattegat. Ο σιχαμένος την επιβεβαιώνει αλλά δεν της απαντά αν είναι εκείνη. Αμέσως νωρίτερα δείχνει παγερά αδιάφορη για τον χρησμό του θανάτου του Ragnar σε ένα μοτίβο που συνεχίζεται σε όλο το επεισόδιο. Η Aslaug δείχνει να στεναχωριέται που ο Ragnar συνέρχεται και αναρρώνει και δεν φοβάται να το δείξει και στον ίδιο. Η μόνη σταλαγματιά συναισθήματος έρχεται στην αντιμετώπιση του Bjorn τόσο μπροστά στο παιδί του όσο και στην φυγή του λίγο πριν το τέλος του επεισοδίου.

Είναι πλέον βέβαιο ότι η Aslaug δεν είναι σύμμαχος του Ragnar και καραδοκεί για να επωφεληθεί στην πρώτη ευκαιρία. Η σειρά μας επιβεβαιώνει συνεχώς πόσα καντάρια ψηλότερα βρίσκεται η Lagertha. Κρατήστε κι έναν αστερίσκο για την νέα υπηρέτρια της Aslaug. Δεν πήρε τυχαία 4 πλάνα στο επεισόδιο.

Ένας ανώριμος ηγέτης

 

Ο Bjorn, με τον Ragnar στο κρεβάτι, αποφασίζει να λάβει δράση. Καλεί τον κόσμο στο Kattegat να μείνει πιστός στον πατέρα του και αιχμαλωτίζει τον Floki για τη δολοφονία του Athelstan. Ο Bjorn δείχνει αποφασισμένος να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να αποδείξει σε όλους ότι είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Έχει υπολογίσει όμως χωρίς τον Ragnar γιατί με το που θα ξυπνήσει ο πατέρας του, ο Bjorn θα μαζευτεί και πάλι μαλωμένος στην εφηβική του φωλιά. Ο Ragnar δεν ήθελε τον Floki αιχμάλωτο. Τουλάχιστον δεν ήθελε τον Floki ενώπιον όλων. Ο Bjorn τον εξέθεσε και τώρα αναμένουμε με πραγματική αγωνία τι θα γίνει ανάμεσα στους δύο.

Η φυγή του Bjorn μοιάζει λίγο περίεργη αλλά οι στόχοι του είναι σαφείς. Να φέρει πίσω το κορίτσι του και να αποδείξει στον πατέρα του ότι δεν είναι τόσο μικρός όσο νομίζει. Δεν νομίζω ότι ο Bjorn θα μείνει πολύ καιρό μακριά. Θέλω να ευελπιστώ ότι θα βρει την Thorunn και θα γυρίσει πίσω πριν ο Ragnar φύγει για Παρίσι. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα σχέση από εκείνη του Ragnar με τον Rollo, είναι εκείνη του Bjorn με τον Rollo.

Σημαντικότατο σημείο για την εξέλιξη της σειράς, ο χάρτης που βρήκε στο Παρίσι ο Bjorn. Ένας χάρτης της Μεσογείου, ένας χάρτης νότια του Παρισιού και όσων έχουν γνωρίσει ως τώρα. Το πεπρωμένο του Bjorn στην εξερεύνηση αυτού του χάρτη χαράσεται σταδιακά.

Ένας τσαρλατάνος με το όνομα Rollo

 

“Δεν έπρεπε να αφήσεις τον Rollo στο Παρίσι”. Η ατάκα του Ragnar στον Bjorn είναι σημαντική. Γιατί ακόμα και χωρίς την είδηση της σφαγής, ο Ragnar γνωρίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο αδερφός του. Ο οποίος, πιστός στην απιστία, προδίδει για άλλη μια φορά τους συμπατριώτες του και συμμαχεί με τους Φράγκους σε μία συγκλονιστική σκηνή. Έχουμε ξαναδεί τον Rollo να προδίδει. Αλλά δεν τον έχουμε ξαναδεί να στέκεται σαν ευγενής στο άλογό του όσο οι άλλοι κάνουν τη βρωμοδουλειά για λογαριασμό του, σφάζοντας τους πάντες στο στρατόπεδο. Σωστή η παρατήρηση ενός σχολιαστή που διάβασα στο IGN ότι σε αντίθεση με κάθε άλλο στρατόπεδο που έχουμε δει στη σειρά να στήνουν οι Norsemen, είναι το πρώτο ανάμεσα στα δέντρα, χωμένο ανάμεσα σε πλαγιές, ιδανικό για ενέδρα.

 

Το θέμα είναι να αντιληφθούμε γιατί ο Rollo εξκολουθεί να ζητά τόσο απεγνωσμένα την εξουσία. Είναι σε ένα παλάτι που δεν μιλά καν τη γλώσσα. Παντρεύεται την Gisla, μία γυναίκα η οποία δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Εμπιστεύεται εκείνους που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν απέναντί του. Μου μοιάζουν πλέον εξαιρετικά άστοχες οι επιλογές του. Είναι θεμιτό να θες να γίνεις ο αδερφός σου στη θέση του. Αλλά η επιλογή του συγκεκριμένου αντιπάλου μοιάζει τραγική.

Η παντοκρατορία της Lagertha

 

Η ζωή δεν της έχει φερθεί φοβερά αλλά η Lagertha καταφέρνει κάθε φορά όχι απλά να κερδίσει το respect μας αλλά και να καβατζωθεί σε μία καλή θέση. Επιστρέφοντας από τη μάχη στο Παρίσι με τα μπαούλα γεμάτα λάφυρα, τον γιο του Horik στον στρατό της και τον earl kalf στο πλευρό της, βρίσκει κλίμα εχθρικό. Κάτι όχι ιδιαίτερα παράλογο αν αναλογιστείς το πόσο άσχετη είναι με τον τόπο αυτόν στον οποίο έχει μετοικίσει. Ο Kalf όμως βάζει τους αντιφρονούντες στη θέση τους (στο χώμα) για χάρη της Lagertha αλλά και για να δείξει ότι σε αυτή τη μεριά κάνει κουμάντο αυτός.

Η Lagertha σε μια κλασική “κοίτα πόσο σκληρή είμαι” σκηνή, κόβει τους όρχεις του Einar την ώρα που αυτός λιγοψυχά στον στύλο. Ο Kalf είχε κάνει όλη τη δουλειά για εκείνη αλλά η πάλαι ποτέ σιδηρά κυρία του Lothbrokέικου θέλει πάντα να δείχνει ότι δεν φοβάται να λερωθεί με αίμα. Η εξέλιξη αυτή απλά επιμηκύνει την συζήτηση για το αν κάποια στιμή η Lagertha θα γυρίσει στον Ragnar για ένα happily ever after. Με τους Norsemen όμως να πέφτουν σαν τις μύγες, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πολύ πιθανό.

Ο Ragnar αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τον Floki

 

Οι πύλες της Valhalla έστεκαν ορθάνοιχτες για τον Ragnar αλλά εκείνος κέρδισε (ή και έχασε) τη μάχη με τον θάνατο και δείχνει να αναρρώνει. Όταν αργότερα λέει στον γιο του ότι “δυστυχώς” είναι ζωντανός, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ragnar είναι κουρασμένος. Από τη μάχη, από όσα πέρασε στην τρίτη σεζόν, από το κυνήγι στόχων που μοιάζουν μακρινοί. Χωρίς την καθοδήγηση του Athelstan, χωρίς πολλούς συμμάχους, χωρίς όραμα, ο Ragnar μοιάζει απλά ένας ταλαίπωρος βασιλιάς. Και νομίζω θα είναι λύτρωση για εκείνον όσο και για εμάς η εκστρατεία για να εκδικηθεί τους νεκρούς από τα βέλη του αδερφού του. Θέλουμε έναν Ragnar με στόχο, έναν Ragnar αποφασισμένο όπως στις προηγούμενες σεζόν.

Η περίπτωση του Floki τώρα είναι δύσκολη. Αυτή τη στιγμή είμαι στο 50% για το αν θα τον σκοτώσει ή όχι. Ο Ragnar είναι ένας άνθρωπος αρχών και δικαίου. Και πράγματι ο Bjorn τον έφερε σε μια θέση ευθύνης απέναντι στους πιστούς του. Όχι ότι θα εναντιωθεί κάποιος στον βασιλιά αν αποφασίσει να χαριστεί στον Floki.

 

Το τέλος του Floki θα σήμαινε και το τέλος αυτής της κουραστικής πλέον κόντρας για τον Athelstan και τους Θεούς. Ο Floki ζούσε πλέον για να αποδείξει στον Ragnar ότι κάνει λάθος. Τώρα ζει στο έλεός του. Ο Floki επιμένει ότι οι Θεοί τον οδήγησαν στο φονικό αλλά ο Ragnar λέει την ατάκα του επεισοδίου. “Stop hiding behind the Gods. You killed Athelstan out of jealousy”. Και είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες συζητούν τόσο ανοιχτά την μεταξύ τους σχέση και κάτι που όλοι είχαμε πάρει χαμπάρι δύο σεζόν τώρα. Ο Floki ζήλευε το ότι ο Athelstan ήταν τόσο κοντά στον Ragnar.

Για μένα ο Floki είναι η εικόνα του Ragnar στον καθρέφτη. Μια νεαρότερη όμως εκδοχή του. Ο Ragnar βλέπει στον Floki όλα όσα εκείνος απαρνήθηκε και αποφάσισε να ξεχάσει. Τους Θεούς, την πίστη, την αφοσίωση, το παλιό. Και δεν είμαι σίγουρος αν του λείπει το παλιό αλλά είμαι σίγουρος ότι του λείπει η εποχή που ο Floki ήταν στο πλευρό του.

Η εικόνα του Floki να δέχεται την χλεύη των παιδιών και των μεγάλων, η εικόνα του αιχμάλωτος στην μέση της πόλης, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική για έναν από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες που έβγαλε ποτέ η σειρά. Μένει να δούμε αν ο Ragnar αναγνωρίσει το πόσο μόνος έχει μείνει και τον λυτρώσει από την τιμωρία. Ειδικά ενόψει της εκστρατείας ενάντια στον Rollo.

~

 

Το επεισόδιο κλείνει με τον ιδανικότερο τρόπο (για εμάς). Ο Rollo είναι και πάλι προδότης και τα τελευταία λόγια που ακούει στη σφαγή των άλλοτε συντρόφων του είναι τα εξής: “Death is easy for us but not for you. You have betrayed your kind. We shall be revenged. Ragnar is coming. Ragnar will revenge us”. Και λυπάμαι αγαπητέ Rollo που το λέω αλλά αυτό ακριβώς ζητάμε και όλοι οι υπόλοιποι.

Να δούμε την εκδίκηση του Ragnar.

TAGS
RECAPS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ