<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Vikings S04 E02: House of Cards

Όσα είδαμε στο δεύτερο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν Vikings. Φυσικά το κείμενο περιέχει spoilers για το “Kill the queen”.

Ωραία πράγματα στο Vikings αυτή την εβδομάδα. Σε ένα επεισόδιο που εντείνει την ένταση για όσα θα ακολουθήσουν αλλά κατά κύριο λόγο ασχολείται με τα παιχνίδια εξουσίας της εποχής ως άλλα Houses of Cards, σε κάθε σημείο του χάρτη. Με τον κάθε τοπικό θρόνο να μοιάζει απίστευτα εύθραυστος σε κάθε σεζόν της σειράς και τους ήρωες, Χριστιανούς και μη, να λογαριάζουν μόνο τη δική τους θέση στον ήλιο. Από το Παρίσι μέχρι το Wessex και το Cattegat, είναι οι άνθρωποι γύρω από τον ανώτερο άρχοντα που διαμορφώνουν τις συνθήκες για τα επεισόδια που θα ακολουθήσουν.

Κι είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε μία σειρά που οι περισσότεροι παρακολουθούν για την σκληράδα και τον ρεαλισμό της εποχής, είναι τα politics του καθενός που παίζουν τον πλέον καταλυτικό ρόλο. Με το συγκεκριμένο επεισόδιο να βρίσκει το Wessex και το Παρίσι σε αναβρασμό, την ώρα που ο Ragnar έχει δύο ισχυρότατες προσωπικότητες, τον Bjorn και τον Floki, να τιθασεύσει. Ο Ragnar είναι πολύ κουρασμένος. Και κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση που έχει να πάρει μοιάζει με βουνό.

Μόνο που σε αυτό το επεισόδιο επιστρέφουμε έστω και για δύο σκηνές στον Ragnar της πρώτης σεζόν. Μετά από αρκετά επεισόδια που ο Lothbrok είναι απλά ο βασιλιάς, τυφλωμένος από τους σκοπούς του, εμμονικός με όσα θέλει να πετύχει, εδώ βλέπουμε έναν Ragnar που κάνει ένα βήμα πίσω για να σκεφτεί την σχέση του με τον Floki. Αρχικά έρχεται η βοήθεια στην γυναίκα του, όσο ακόμα ο Floki αγνοείται. Για να φτάσουμε στην υπέροχη σκηνή της ταφής στο τέλος, την ώρα που ο Floki κρέμεται σαν εσταυρωμένος, σε ένα από τα σημαντικότερα σκηνογραφικά στιγμιότυπα όλης της σειράς.

Ένα είναι σίγουρο για τους θεατές της σειράς. Ότι όσα συμβαίνουν σε Wessex και Παρίσι είναι λίγο κουραστικά. Όσο ενδιαφέρον ήταν το Wessex πέρυσι με τις εκστρατείες και τα ερωτικά τρίγωνα εκεί, τόσο αδιάφορο και απόμακρο μοιάζει τώρα. Με το Παρίσι να παίρνει τη σκυτάλη από το Wessex σε βαρεμάρα. Κανείς δεν νοιάζεται για το πώς ο Rollo περνά την ώρα του στο παλάτι. Σίγουρα και οι δύο περιοχές και οι ήρωές τους θα διαδρματίσουν κάποιο ρόλο (διπλής) στην συνέχεια της σειράς αλλά δεν παύουν να είναι οι αδύναμοι κρίκοι όσο ο Ragnar είναι μακριά.

Πάμε να δούμε μία μία τις ιστορίες που αγγίζει το δεύτερο επεισόδιο.

The Revenant

 

Καμία αρκούδα δεν βρέθηκε στο διάβα του Bjorn (μέχρι τώρα) αλλά αυτή η περιπλάνηση στο χιόνι μόνο DiCaprio μπορεί να φέρνει τέτοια εποχή στο μυαλό. Ο μεγαλύτερος γιος του Ragnar έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι στο άγνωστο για να αποδείξει στον πατέρα του ότι είναι ικανός να πάρει τη θέση του κάποια στιγμή. Μπορούμε να συζητάμε όλη μέρα αν θέλετε για το πόσο ανούσια είναι η κίνηση του Bjorn. Ανούσια αλλά δικαιολογημένη αν έχει μεγαλώσει με έναν πατέρα πρότυπο, ο οποίος πριν από κάθε μεγάλη απόφαση, περνούσε μερόνυχτα ακίνητος στα βουνά.

Ο Bjorn αποδεικνύει στον εαυτό του ότι μπορεί να επιβιώσει, αν και τα δύσκολα θα έρθουν όταν συναντήσει κάποιους, φίλους ή εχθρούς, όχι τώρα που είναι μόνος του. Αυτό που έχει πολλή σημασία στο επεισόδιο είναι η αξία που δίνουν οι δημιουργοί στον δεύτερο γιο του Ragnar, παιδί που έχει κάνει με την Aslaug. Ο μικρός Ubbe παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση και εύρεση του Floki. Με τον πιτσιρικά να ποζάρει δίπλα στον θρόνο του Ragnar όταν φέρνουν πίσω τον Floki αλυσοδεμένο. Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν γυρίσει ο Bjorn αλλά ο μικρός θα διεκδικήσει τη δική του μοίρα στο βασίλειο.

Robin Hood: Men in tights

 

Γέλαγα σε αρκετές σκηνές που διαδραματίζονταν στο Wessex. Από τα ερωτοτροπήματα του βασιλιά, στη δοκιμή κρασιού από τον Γάλλο μοναχό και τις αστείες σκηνές μάχης στον πυργίσκο που είχαν κλεισμένη την Ραπουνζέλ. Με τον Magnus να κρύβεται στην κουβερτούλα του λες και ήρθε ο μπαμπούλας. Ναι, ακριβώς ό,τι θα έκανε ένα παιδάκι με τους άλλους να σφάζονται δίπλα του.

 

Όπως είπα και προηγουμένως, τα χασμουρητά είναι αμέτρητα. Ο βασιλιάς είναι τρομακτικά αδιάφορος χαρακτήρας πλέον και όσο κι αν η σχέση με τον γιο του μοιάζει να κινείται παράλληλα με εκείνη του Ragnar με τον Bjorn, δεν παύει το πάθος του για την νύφη του να είναι νοσηρά ενοχλητικό. Κυρίως για το πώς εξελίσσεται. Η σειρά μας δείχνει σαφέστατα τα εμπόδια για τις γυναίκες της εποχής ακι τις διαφορές ανάμεσα στους Άγγλους και τους Φράγκους αλλά το κάνει υπερβολικά άτσαλα.

Monty Python and the Holy Grail

 

Η εικόνα του Rollo να φορά ρούχα ευγενή και να δέχεται την περιποίηση κομμωτή, είναι πράγματι αστεία. Αλλά όχι για τον λόγο που γελά η νόμιμη σύζυγός του. Μόνη ουσία η σκηνή που δείχνει στους Φράγκους πώς να αντιμετωπίσουν τα πλοιάρια των συμπατριωτών του όταν αυτά καταφθάσουν ξανά στο Παρίσι. Αλλά τα σημαντικότερα του παλατιού συμβαίνουν σε άλλα δωμάτια. Πρώτα στο dungeon όπου ο Count Odo εξασκεί τα βίτσια του στο σώμα της Therese. Η νεαρά βέβαια δεν κάθεται να τις φάει χωρίς αντάλλαγμα. Αφού φουσκώσει τα μυαλά του Odo για το ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο πραγματικός αυτοκράτορας, πάει και τα λέει όλα στον αγαπητικό της, τον Roland και καταστρώνουν σχέδιο για να απαλλαγεί αυτή μια και καλή από τον Odo και να ανέβει αυτός στην ιεραρχία.

Ωραία, πάρτε την παραπάνω παράγραφο και μετρήστε πόσοι αδιάφοροι χαρακτήρες πρωταγωνιστούν στις σκηνές στο Παρίσι. Ακόμα και ο Rollo μοιάζει εμφατικά ασήμαντος όσο είναι στο Παρίσι. Μέχρι τουλάχιστον να έρθει ο Ragnar να βάλει μια τάξη.

Ο Ιησούς ξανασταυρώνεται

 

Ο Floki δραπετεύει και τρέχει να σωθεί. Ομολογώ ότι η πρώτη σκέψη ήταν ότι θα τα καταφέρει. Αλλά ο Ubbe και η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον σύρουν πίσω στον Ragnar. Σε δύο παράλληλα σύμπαντα, ο Bjorn έτρεχε μακριά για να βρει τον εαυτό του και ο Floki έτρεχε μακριά για να τον σώσει.

Είναι σίγουρο ότι ο Ragnar αισθάνεται πάρα πολύ άβολα με την τροπή των γεγονότων. Δεν ήθελε να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί με τον φίλο του. Ξεσπά στην Aslaug με δυο χαστούκια περί πίστεως και αφοσίωσης και σπεύδει στην Helga να της δείξει την αγάπη που αδυνατεί λόγω συνθηκών να δείξει στον Floki. Για τον Floki έχει ξεκάθαρη άποψη ο Ragnar. Στο “Floki loves you” της Helga, ο Ragnar απαντά “He only loves himself. You know that better than anyone”. Αλλά αλήθεια, ο Ragnar ποιον άλλον αγαπά πέρα από τον εαυτό του; Δεν ξέρω αν θυμάσαι στο προηγούμενο review πόσο έλεγα ότι μοιάζουν οι δυο τους. Πώς ο Ragnar βλέπει το είδωλο του Floki στον καθρέφτη.

 

Η 'σταύρωση' του Floki είναι παραδειγματική. Στο άκουσμα του θανάτου της κόρης του Floki και τη Helga, το μυαλό μου πήγε στον Ragnar. Ότι αυτό εννοούσε ότι ο Floki θα υποστεί ένα βασανιστήριο που κρατά καιρό και δεν έχει τιμή. Αλλά δεν νομίζω ότι ο Ragnar θα έφτανε σε αυτό το σημείο ή ότι θα ήταν τόσο υποκριτής απέναντι στην Helga.

 

Ο Ragnar στέκεται αγκαλιασμένος με την Helga πάνω από το άψυχο παιδί της στο χώμα και ο Floki είναι γυμνός σε μια σπηλιά, σε έναν πρότυπο σταυρό να υπομένει το παγωμένο νερό που στάζει στο σώμα του. Η σειρά κάνει drop mic με αυτή την σκηνή αλλά έχει πολλά κενά να καλύψει για να φτάσουμε ξανά στα πολύ καλά επεισόδια του τρίτου κύκλου.

Εδώ θα είμαστε να τα σχολιάζουμε παρέα.

TAGS
RECAPS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ