<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Vinyl, ‘Whispered Secrets’: Το παρελθόν κι ο Alice Cooper δεν σώζουν

Όλα όσα είδαμε στο τρίτο επεισόδιο της σειράς. Πανκ, τζαζ, Alice Cooper, Taylor Swift και πολλά spoilers.

Τρίτο επεισόδιο, τρίτος διαφορετικός σκηνοθέτης για το Vinyl. Μετά τον Scorsese και τον Allen Coulter, ήταν η σειρά του Mark Romanek να αναλάβει. Ποιός είναι ο Romanek; Ο σκηνοθέτης του “Never Let Me Go”, πολλών μουσικών ντοκιμαντέρ (με θέμα μεταξύ άλλων τον Bowie, τους Weezer και τους Red Hot Chilli Peppers) αλλά και video clip όπως το “iOye Esteban!” του Morrissey και το “Shake it Off” της Taylor Swift.

Τι σχέση έχει αυτό με το επεισόδιο, πέρα απ’ την αδιαμφισβήτητη σύνδεση του σκηνοθέτη με τη μουσική; Καμία στην ουσία, αλλά είναι ένα ενδιαφέρον fun fact. Από μουσικά fun fact άλλωστε, άλλο τίποτα το Vinyl.

Στο επεισόδιο αυτό, είναι πια ξεκάθαρα τα βασικά σημεία της πλοκής στα οποία πατάει η σειρά. Τα έχτισε στον πιλότο, εμβάθυνε στο δεύτερο επεισόδιο και τώρα η ιστορία θα συνεχιστεί γύρω απ’ αυτά, φυσικά με μπόλικα flashbacks και ακόμα περισσότερες μουσικές αναφορές. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Μην ξεχνάς ότι τα επεισόδια του Vinyl προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 4.00 τα ξημερώματα ταυτόχρονα με την προβολή στην Αμερική και κάθε Δευτέρα στις 22.10 το βράδυ αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema 1 και Novacinema 1 HD.

Στου Lester πια δεν έχουμε φωνή

 

Το δεύτερο επεισόδιο τελειώνει με τον Richie να επισκέπτεται τον παλιόφιλο Lester. Ένα φίλο που όπως είδαμε στον πιλότο θυσίασε για να αποκτήσει τη δική του δισκογραφική εταιρεία. H American Century δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της, διώχνει τους καλλιτέχνες-βαρίδια κι αναζητά νέο αίμα. Ο καλλιτέχνης -formerly known as Little Jimmie Little- είναι για τον Finestra μια λύση που δείχνει την κατάσταση απελπισίας στην οποία έχει περιέλθει.

Παρ’ ότι το δεύτερο επεισόδιο τελείωσε με τον Richie να χτυπάει την πόρτα του Lester, δεν βλέπουμε από την αρχή του τρίτου τι συνέβη, αφού ακόμα κι αυτό παρουσιάζεται σαν flashback, λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα. Όσοι περίμεναν αγκαλιές, λουλούδια και σοκολατάκια μεταξύ των δυο και τον Lester περιχαρή να αγκαλιάζει τον Richie και να υπογράφει με την εταιρεία του, απογοητεύτηκαν.

Ο Lester δουλεύει σαν επιστάτης σε μια πολυκατοικία και υποστηρίζει ότι  η φωνή του έχει χαθεί για πάντα, κάτι για το οποίο κατηγορεί τον Richie. Τον διώχνει κακήν κακώς, όμως κρατάει τις κασέτες με τα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει τις παλιές καλές ημέρες και όταν τα βάζει να ακούσει αποφασίζει να ξαναπιάσει την κιθάρα του.

Οι μελωδίες βγαίνουν ξανά, η φωνή του είναι μαγική, ξαφνικά τον βλέπουμε ευτυχισμένο με γυναίκα, παιδιά και χρυσούς δίσκους. Σκηνή απ’ το μέλλον; Ο Lester θα επιστρέψει μεγάλος και τρανός, θα τα σαρώσει όλα και θα σώσει την ψυχή του Richie; Μπα, δυστυχώς ήταν όλα στη φαντασία του, αφού η φούσκα σκάει και τον ακούμε να τραγουδάει με ό,τι έχει απομείνει απ΄ την βραχνή πια φωνή του. Ο παλιός Lester έχει χαθεί για πάντα.

Ο Richie αναζήτησε τη σωτηρία στο παρελθόν του, όμως αυτή δεν ήρθε. Ομολογώ ότι στεναχωρήθηκα με την εξέλιξη αυτή. Πες με ρομαντικό, όμως περίμενα ότι ο Lester όντως θα ξαναβρεί τη φωνή του και θα γίνει τεράστιος στην πορεία της σεζόν. Όπως τον ακούσαμε, αυτό φαίνεται πια δύσκολο έως απίθανο. Παρεμένει όμως το ερώτημα: Τι ρόλο θα παίξει στην πορεία της ιστορίας, αν δεν μπορεί να τραγουδήσει πια;

Ήταν η σειρά του πάντως να τον γνωρίσουμε καλύτερα, όπως τον Zack στο προηγούμενο επεισόδιο και ομολογώ ότι τον συμπάθησα ακόμα περισσότερο. Το Vinyl πάντως, τον αντιμετώπισε με κυνισμό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Με την υπογραφή του Warhol

 

Δεν είναι μόνο ο Richie που ψάχνει τη σωτηρία στο παρελθόν πάντως αλλά και η Devon. Ο γάμος τους εξακολουθεί να πηγαίνει κατά διαόλου κι εκείνη θυμάται με διάφορα flashback τις παλιές καλές ημέρες.

Δεν περιορίζεται όμως μόνο στη μνήμη της. Όταν ο Richie αρνείται να της δώσει 10.000 δολάρια για το φιλανθρωπικό γκαλά που διοργανώνει (και πού να τα βρει ο άνθρωπος, αφού αρνήθηκε τα εκατομμύρια των Γερμανών), επιστρέφει στον μέντορά της, Andy Warhol και του ζητάει να υπογράψει μια προσωπογραφία της για να αποκτήσει αξία και να την πουλήσει στο γκαλά.

 

Στη Devon λείπουν οι παλιές ευτυχισμένες στιγμές και δεν το κρύβει. Το παρελθόν είναι και για εκείνη η πιο βολική λύση. Για τον Richie ήταν ο Lester για εκείνη ο Warhol. Τα δύσκολα του παρόντος, οδηγούν στην εξιδανίκευση του παρελθόντος.

Vinyl, μήπως θες να μας πεις κάτι αυτοαναφορικό για τη σειρά και τη σημερινή μουσική; Πολύ πιθανό. Το μοτίβο πάντως είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο είναι ότι κι ο γάμος των δυο δεν δείχνει να τραβάει. Περιμένουμε κάτι δραστικό στα επόμενα επεισόδια, σίγουρα όχι πάντως μια επίσκεψη σε σύμβουλο γάμου.

Μπλεξίματα με τη μαφία

 

Στο δεύτερο επεισόδιο δεν είχαμε την παραμικρή αναφορά στο φόνο του Rogers και η μόνη ενόχληση που είχε ο Richie απ’ την αστυνομία ήταν για να τον ρωτήσουν σχετικά με τη σχέση του με τον Maury Gold και τον μαφιόζο Galasso. Το τρίτο επεισόδιο ξεκινάει με μια ειδική τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Gold και ο Finestra παγώνει βλέποντας την άδεια καρέκλα του Rogers. Το πιάσαμε το υπονοούμενο, θα επανέλθει το θέμα.

Ο Corso προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ένοχο μυστικό των δυο ανδρών και προωθεί τη δική του τραγουδίστρια, ο Galasso κι ο Gold επισκέπτονται τον Finestra για να ερευνήσουν το τοπίο κι όλα αυτά δεν κάνουν καθόλου καλό στα νεύρα και τις εξαρτήσεις του Richie.

Η ανακάλυψη του πτώματος του Rogers προς το τέλος του επεισοδίου ήταν πιο αναμενόμενη κι από τα αστειάκια της εναρκτήριας σκηνής σχετικά με τη μουσική βιομηχανία της δεκαετίας του 1970. Μύριζε πιο πολύ κι απ΄το ίδιο το πτώμα, από την αρχή του.

Ο Corso παίρνει τηλέφωνο τον Finestra για τα δυσάρεστα και εμείς αναρωτιόμαστε: Αν ήταν σε τόσο κακά χάλια ο Richie πριν απ’ αυτήν την εξέλιξη, τι άλλο θα δούμε πλέον; Χαίρομαι πάντως που επανήλθε αυτή η ιστορία, μου φάνηκε κάπως άκομψο που ξεχάστηκε για ένα επεισόδιο.

Nasty Bits > Alice Cooper

 

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, ας μην ξεχνάμε ότι η American Century ψάχνει για νέα ταλέντα και νέους καλλιτέχνες. Ο Clark, στο περιθώριο μιας βαρετής ηχογράφησης των -απολύτως υπαρκτών- England Dan & John Ford Coley, πετυχαίνει τον Alice Cooper και τον ψήνει να υπογράψει ως σόλο καλλιτέχνης στην American Century. O Alice Cooper δείχνει να τσιμπάει, όμως αποδεικνύεται ότι απλά έπαιζε με τον Clark για να εκδικηθεί επειδή κάποτε ο Finestra είχε στήσει την μπάντα του. ΟΚ, ο Richie ώρες-ώρες είναι μαλάκας, αυτό το έχουμε καταλάβει.

Οι Nasty Bits μαθαίνουν επιτέλους να παίζουν το "All Day And All Of The Night" των Kinks και προφανώς όταν ο Richie αποφασίζει να πάει να τους ακούσει, του φαίνονται βαρετοί, άλλη μια μπάντα της σειράς. Τα ‘λεγε η Jamie, δεν την άκουγε ο Julie. Η Jamie το παίρνει πάνω της, ζητάει απ’ τον Kip να παίξουν ένα απ’ τα γρήγορα κι ωμά κομμάτια τους και ο Finestra πείθεται. Well, that escalated quickly.

Οι Nasty Bits θα υπογράψουν συμβόλαιο, σε μια εξέλιξη που μοιάζει να ήρθε λίγο βιαστικά, αλλά ποιος νοιάζεται; Σημασία έχει ότι επιτέλους θα δούμε την μπάντα να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ομολογώ ότι όλη αυτή η προετοιμασία τους είχε αρχίσει να με κουράζει.

Οι Nasty Bits εκφράζουν την νέα εποχή του Richie, της American Century και της μουσικής γενικότερα κι ήρθε η ώρα να περάσουν στο προσκήνιο. Ανυπομονώ για περισσότερη από τη μουσική τους. Φτάνει πια με το παρελθόν Richie, εσύ διάλεξες να τα τινάξεις όλα στον αέρα επειδή είδες το μέλλον μπροστά σου σαν όραμα. Ζήστο λίγο.

Ο Richie εξακολουθεί να μην είναι καλά

 

Η αστυνομία βρήκε το πτώμα του Rogers, η εταιρεία πάει κατά διαόλου, η Devon απομακρύνεται, οι συνεργάτες του γκρινιάζουν που δεν έχουν λεφτά και ο Lester έχει καταστραφεί εξαιτίας του.

Ο Richie έχει υπάρξει και καλύτερα. Η λύση είναι και πάλι το ουίσκι και η κόκα (όχι η κόλα) και μένει να δούμε ποιος θα τον λυτρώσει. Θα είναι οι Nasty Bits; Θα είναι με κάποιο τρόπο ο Lester;

Όσο για το ίδιο το Vinyl, σε αυτό το επεισόδιο μας γνώρισε λίγο καλύτερα τους Lester και Clark αλλά γενικά δείχνει ότι θα πατήσει πάνω στους κεντρικούς του χαρακτήρες και τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες μοιάζουν πια ξεκάθαρες.

Ξεκάθαρο μοιάζει ότι θα συνεχιστεί η παρέλαση αληθινών χαρακτήρων σταρ της δεκαετίας του 1970, αφού μιλάμε για ένα επεισόδιο που κεντρικό ρόλο έπαιξαν ο Alice Cooper κι ο Andy Warhol. Διαβάζω ανάμικτα σχόλια για αυτή την τάση της σειράς. Προσωπικά, πιστεύω ότι αν δεν το κάνει το Vinyl, ποια σειρά θα το κάνει;

Τα μουσικά highlights του επεισοδίου

  • Ο DJ Kool Herc να ανακαλύπτει το χιπ χοπ απέναντι στους δύσπιστους παππούδες.
  • Ο Irving Louis Lattin ως Howlin’ Wolf να τραγουδάει το  “Smokestack Lightning” σε ένα απ’ τα καθιερωμένα πια μουσικά ιντερμέντζο των επεισοδίων.
  • To φινάλε με την τραγουδίστρια που προωθεί ο Corso να ερμηνεύει το Danny’s Song και τον Richie να κοιτάει σκεπτικός τον άδειο τοίχο, εκεί που βρισκόταν η προσωπογραφία της Devon. “Even though we ain’t got money, I’m so in love with you honey”. Το πρώτο, το ‘χουμε. Το δεύτερο;

 

Μην ξεχνάς ότι τα επεισόδια του Vinyl προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 4.00 τα ξημερώματα ταυτόχρονα με την προβολή στην Αμερική και κάθε Δευτέρα στις 22.10 το βράδυ αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema 1 και Novacinema 1 HD.

TAGS
RECAPS
ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ