THE WALKING DEAD

The Walking Dead S06E05: Η ορδή, το φιλί και η νέα ‘άφιξη’

Όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στο 5ο επεισόδιο της 6ης σεζόν με τίτλο 'Νοw'. Το κείμενο είναι, εννοείται, φουλ στα spoilers.

Ένα ακόμη επεισόδιο ‘ανάπαυλα’, μετά το τσουνάμι δράσης των τριών πρώτων και το ‘Ο μέντοράς μου ο τυροκόμος’ standalone 4ο, το οποίο ήταν φτωχό σε αίμα, αλλά γεμάτο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.

Θυμάσαι εκείνη τη φωνή, στο τέλος του προηγούμενου επεισοδίου; Τελικά ήταν όντως του Rick τον οποίο βλέπουμε, στη μέση του δρόμου, να φωνάζει ‘Ανοίξτε την πύλη’ κουβαλώντας από πίσω του μερικούς εκατοντάδες Walkers και αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι, σε περίπτωση Walker αποκάλυψης, η καλή αερόβια είναι που σώζει ζωές. Και σκέψου ότι είναι τόσο καλός στο τρέξιμο φορώντας καουμπόικες μπότες. Αν το αποφάσιζε ποτέ να φορέσει sneakers, θα ‘πέταγε’ ακόμη περισσότερο.

 

Πόσοι ακριβώς είναι οι Walkers που τον ακολουθούν; Σύμφωνα με τον Rick, που με το που μπαίνει μέσα, με το χέρι μπανταρισμένο (θυμίζω ότι τον

αφήσαμε περικυκλωμένο στο τροχόσπιτο, χωρίς να ξέρουμε αν δαγκώθηκε ή τραυματίστηκε), αρχίζει να βγάζει λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος, περίπου η μισή ορδή. Αρκετοί για να περικυκλώσουν ολόκληρη την Alexandria σε βάθος 20 Walkers από κάθε πλευρά.

Ο συγκεκριμένος λόγος ήταν ο πρώτος από τους 4 που είδαμε σε αυτό το επεισόδιο. Σε αυτόν ο Rick λέει στους Αλεξανδρινούς ‘Το ξέρω ότι φοβάστε. Δεν έχετε δει κάτι τέτοιο. Είστε ασφαλείς για την ώρα. Οι τοίχοι θα κρατήσουν. Εσείς;’. Και μετά τους ζητάει να βγάλουν το σκασμό μέχρι να έρθουν οι ‘Walker-βοσκοί’ Daryl, Sasha και Abraham για να τους οδηγήσουν μακριά, όπως έκαναν με την υπόλοιπη ορδή. Ενώ κάνει και αναφορά στον Glenn. Ότι δηλαδή πιστεύει ότι σε λίγο θα επιστρέψει μαζί με τον Nicholas.

Τον δεύτερο, που έρχεται αμέσως μετά, τον βγάζει ο Aaron που λέει ότι το σχέδιο του Rick δούλεψε και παίρνει πάνω του όλη την ευθύνη για την επίθεση των Λύκων. Ότι δηλαδή εκείνος φταίει που δεν άκουσε τον Daryl, έπεσε στην παγίδα στο εργοστάσιο με τις κονσέρβες, έχασε το σακίδιό του, βρήκαν οι Λύκοι τις φωτογραφίες και ήρθαν στο ‘μαντρί’.

Για να είμαι ειλικρινής, με βάση αυτόν τον λόγο και το γεγονός ότι λίγο αργότερα έσωσε την Maggie (ναι, σε αυτό το επεισόδιο επιτέλους το κορίτσι μας είναι στο προσκήνιο) από την επίθεση των δυο ‘μορφονιών’ Walkers (του καλυμμένου με λάσπη και του καλυμμένου με βρύα) στον υπόγειο τούνελ, το είχα σίγουρο -βάσει την παράδοση ‘μόλις κάνεις το καλό, πεθαίνεις’ στο άθλημα στο The Walking Dead- ότι θα τα τινάξει.

 

Όμως παρέμεινε ζωντανός. Και αυτός και οι υπόλοιποι αφού, στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παίζει να είχαμε και το μικρότερο body count όσο θυμάμαι. Συγκεκριμένα είδαμε να πεθαίνουν μόνο 4 Walkers. Οι δυο που είπαμε, ένας δίμετρος (εκείνος ο Λύκος που είχε τραυματίσει η -άφαντη σε αυτό το επεισόδιο- Carol) τον οποίο σκοτώνει η δήμαρχος όταν αποφασίζει να σταματήσει να περιφέρεται ως Walker και να ξεκινήσει να ζει και να ελπίζει (σ.σ. αν και κάποιος πρέπει να της θυμίσει ότι δεν έχει νόημα να τον μαχαιρώνει στο στήθος) και η γειτόνισσα της Jessie (εκείνη στην οποία απευθυνόταν το σημείωμα στο προηγούμενο επεισόδιο) την οποία αποτελειώνει εκείνη με μια μαχαιριά στο μάτι.

 

Ακριβώς μετά η Jessie, που έχει ανέβει πολύ στην λίστα των ανθρώπων που δεν θέλουμε να δούμε να πεθαίνει, βγάζει τον τρίτο λόγο του επεισοδίου στην λογική ‘Δεν ήθελα να δω πως είναι τα πράγματα. Αλλά έτσι είναι η ζωή τώρα. Αν δεν παλέψουμε, πεθαίνουμε’. Και μετά πήγε σπίτι της, έψησε cookies και προσπάθησε -μάταια- με αυτά να ‘δελεάσει’ τον τρομοκρατημένο μικρότερό της γιο από το να κατέβει επιτέλους κάτω από το δωμάτιό του.

 

‘Άξια σύντροφος του Rick. Σκέψου τους, στην επόμενη σεζόν, να βγάζουν λόγους μαζί’. Αυτό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Και όντως, λίγο αργότερα στο επεισόδιο, αφού ο Rick έδειξε στον μεγαλύτερό της γιο πως να πυροβολεί (έχοντας πρώτα βγάλει όλες -εκτός από μια- τις σφαίρες από το όπλο-τι, για χαζό τον περνάς;), την βρήκε μέσα στο γκαράζ (με ορθάνοιχτη την πόρτα, οπότε λογικά κάτι θα είδε ο γιος), της εξήγησε γιατί δεν θέλει να θάψει τους Λύκους εντός πόλης και μετά της έδωσε ‘ελπίδα’ ότι υπάρχει φως στο τούνελ με το να την φιλήσει.

 

Ένα από τα δυο φιλιά αυτού του επεισοδίου, οφείλω να τονίσω, με το δεύτερο να το δίνει η δειλή παχουλή γιατρός στην Tara η οποία την ενέπνευσε να πάψει να φοβάται και να βρει τρόπο να σώσει τον ασθενή της.

 

Αν και εκείνος ο λόγος που πραγματικά έκανε την διαφορά είναι ο 4ος. Αυτός που βγάζει η Maggie, με ‘ακροατήριο’ τον Aaron και τους Walkers που έχουν καλύψει την έξοδο του υπονόμου μέσω της οποίας είχε σκοπό να βγει έξω και να μάθει επιτέλους αν ο Glenn είναι ζωντανός ή νεκρός. Τότε δηλαδή που, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, αντί να ρισκάρει, αποφασίσει να μείνει εντός Alexandria. Εκεί που μας αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος.

Κάτι που είχε ψιλο-υπονοήσει ο Glenn όταν της είχε ζητήσει να μην τον ακολουθήσει εκεί έξω. Κάτι που μπορεί επίσης να εξηγεί την δήλωση του παραγωγού του The Walking Dead ότι δηλαδή ‘Θα δούμε κάποια version του Glenn ή κάποιο κομμάτι του ξανά’. Αν και, προσωπικά, όπως και ο -καλεσμένος στο The Talking Dead- Zachary Levi θεωρώ ότι ο Glenn είναι ακόμη ζωντανός. Και ότι αυτόν είναι που θα ψάξουν να βρουν στο επόμενο επεισόδιο ο Daryl, η Sasha και ο Abraham. Ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν επιστρέψει ακόμη. (ο ίδιος που η Μaggie, τελικά, έσβησε το όνομά του από τον τοίχο με τους ‘πεσόντες’)

 

Τι άλλο μάθαμε στο συγκεκριμένο επεισόδιο; Ότι οι άντρες κάτοικοι της Alexandria είναι ‘θρεφτάρια’. Τουλάχιστον αυτό ήταν οι δυο που επιχείρησαν να πάρουν ότι ήθελαν από την αποθήκη τροφίμων λέγοντας πως δεν είχε νόημα να δουν τις οικογένειές τους να πεθαίνουν από την πείνα, αφού έτσι και αλλιώς όλοι νεκροί θα ήταν σε λίγο. Kαι ότι συγκεκριμένα ο Spencer, ο γιος της δημάρχου, είναι μεγάλο κάθαρμα. Όχι μόνο δείλιασε στην επίθεση (αν και τελικά, όπως του είπε στο τέλος η Rosita, εκείνος τους έσωσε σταματώντας το φορτηγό) αλλά σε αυτό το επεισόδιο, αφού έπεισε τους συμπολίτες τους να μην πάρουν τα τρόφιμα από την αποθήκη, τα έκλεψε ο ίδιος. Μαζί με κάτι μπουκάλια whiskey προκειμένου να γίνει τύφλα, να κατηγορήσει την μάνα του ότι φταίει για όλα και μετά να ανέβει στις επάλξεις για να κάνει την βάρδια του τρώγοντας κάτι κλεμμένα πατατάκια.

Επίσης, αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το λατινικό που έγραψε η Deanna στον χάρτη της Alexandria, είναι ένα quote του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου που λέει ‘Κάποια μέρα αυτός ο πόνος θα σου είναι χρήσιμος’.

Αν και το μεγάλο μυστήριο, πέρα από το τι έπαθε ο Glenn, είναι ποιανού είναι το αίμα που βλέπουμε στο τέλος να τρέχει μέσα στους τοίχους. Του Spencer που είτε λόγω μεθυσιού, είτε επειδή δεν βλέπει μέλλον, πήδηξε. Του Spencer, τον οποίον σκότωσαν οι Λύκοι, οι οποίοι επέστρεψαν για να τους αποτελειώσουν; Του γιου της Jessie που ανέβηκε να προπονηθεί με το όπλο και έπεσε; Ή απλώς μια ένδειξη ότι οι τοίχοι της Alexandria δεν θα αντέξουν για πολύ την πίεση από τους Walkers;

Υπενθυμίζουμε ότι η έκτη σεζόν του The Walking Dead έρχεται αποκλειστικά στο Fox με τα καινούργια επεισόδια να προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22.45.