THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E08: Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις

Το όγδοο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'How It's Gotta Be' έχει μυρωδιά από ολοκαύτωμα. Ένα μόνο από τα πολλά spoilers που, όπως πάντα, ακολουθούν.

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του επεισοδίου ‘Κάθε μάχη και κάθε ιστορία από το 1ο μισό της σεζόν προσγειώνεται με γδούπο σε αυτό το -γεμάτο δράση και συναίσθημα- φινάλε’

Κάτι που ισχύει ΜΟΝΟ αν δεις το επεισόδιο ανάποδα. Γιατί είναι μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα που συνειδητοποιούμε το γιατί ο Carl γράφει ένα γράμμα στον πατέρα του πριν μπουκάρουν οι Saviors στην Alexandria, γιατί -κατά τη διάρκεια της μάχης- μοιάζει ζαλισμένος και γιατί ζήτησε από τον Negan να σκοτώσει αυτόν για να γλιτώσουν οι άλλοι.

Γιατί πεθαίνει. Ναι, πεθαίνει. Ναι, ο Carl.

Βλέπεις, στο προηγούμενο επεισόδιο, εκεί που έπαιζε με τον σοκολατί φίλο του (τον Siddig) στο δάσος, τον δάγκωσε ένας Walker στο στομάχι. Μια δαγκωνιά που βλέπουμε στο τέλος αυτού του επεισοδίου. Και, ως γνωστόν, το στομάχι δεν είναι χέρι. Δεν κόβεται. Εκτός και αν στο πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν προκύψει ότι έχει ανοσία. Αν και δεν το νομίζω.

Ένας θάνατος που είναι ακόμη πιο σημαντικός από αυτός του Glenn. Και για τον Rick που πρέπει να αποφασίσει αν θα τα κάνει όλα θρύψαλα ή θα ακολουθήσει την ‘live and let live’ φιλοσοφία του γιου του.΄

Και για τη σειρά καθώς, στο κόμικ, ο Carl παραμένει κομβικός χαρακτήρας (όπως και η Andrea που στη σειρά έχει πεθάνει εδώ και χρόνια). Κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί ή αν οι επόμενοι κακοί θα είναι αυτοί που πιστεύουμε.

Ένας ‘προσεχώς’ θάνατος -αχρείαστος, κατ’ εμε- του μοναδικού (εκτός του Rick) μέλους του O.G. cast της σειράς.

Ένας θάνατος που έρχεται ως επίλογος σε ένα λίγο ‘Του Κουτρούλη ο γάμος’ επεισόδιο όπου το μόνο που βλέπουμε για άλλη μια φορά είναι το σχέδιο του Rick να αποτυγχάνει εντελώς και πανηγυρικά.

Εντάξει, δεν χαιρόμαστε για αυτό. Αλλά είχε πλάκα, όπως και να το δεις, ότι η πρώτη σκηνή του επεισοδίου δείχνει τους Garbage People να τρέχουν σαν τους γιους του ανέμου (εσένα κοιτάζω Κώστα Κεντέρη) να εξαφανιστούν μόλις συνειδητοποιούν ότι η πολιορκία του Sanctuary έχει αποτύχει και αρχίζουν να τους πυροβολούν από μέσα.

Για την ακρίβεια πλάκα και αγανάκτηση, αφού γίνεται εμφανές ότι όλο το στόρι με τον Rick να προσπαθεί να τους πείσει -με κίνδυνο της ζωής του- να ενωθούν μαζί του στο προηγούμενο επεισόδιο ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύαμε. Εντελώς χάσιμο του χρόνου μας. Και, προφανώς, ηλίθιο. Γιατί αν δεν είχε πάει να τους βρει ο Rick η πολιορκία δεν θα είχε πάει στράφι.

Αλήθεια κατάλαβε κανείς ποιος σκότωσε τόσο εύκολα τους φύλακες που άφησε η Συμμαχία πίσω; Επίσης γιατί δεν είχαν βάλει περισσότερους; Είχαν δηλαδή κάτι πιο σημαντικό να κάνουν όλοι τους; Κάποιο party να πάνε; Τι είναι δηλαδή οι Saviors, αρνάκι στην γάστρα να τους αφήσουν να ψήνονται μόνοι τους;

Τέλος πάντων, νισάφι και καλή καρδιά. Πίσω στην πολιορκία. Που είπαμε απέτυχε. Οπότε ο Negan και οι Saviors έφυγαν σφαίρα προκειμένου να πάρουν εκδίκηση από κάθε κοινότητα (Alexandria, Kingdom, Hilltop) κινήθηκε εναντίον τους.

Συγκεκριμένα στην Alexandria πηγαίνει ο Negan με στόχο να σκοτώσει τον Rick μπροστά σε όλους. Αλλά εκεί, αρχικά, βρίσκει μόνο τον Carl, ο οποίος την βλέπει αρχηγός (προσωπικά, πάντως δεν με έπεισε) και διατάζει όλους να πάνε να κρυφτούν στους υπονόμους κάτω από την πόλη ενώ εκείνος καθυστερεί τον Negan που χτυπάει την εξώπορτα με την Lucille. Φθάνοντας στο σημείο μέχρι και να του προτείνει να σκοτώσει εκείνον προκειμένου να σώσει τη ζωή των υπολοίπων.

Στο Kingdom πηγαίνει ο Gavin με στόχο να συλλάβει τον βασιλιά Ezekiel και να τον προσθέσει στο φράχτη με τους Walkers του Sanctuary. Επίσης να βάλει όλους τους ενήλικες υπηκόους να επιδιορθώσουν το Sanctuary, με τους Saviors να μετακομίζουν στο Kingdom.

Και, τέλος, στο Hilltop o Simon που έχει την πιο εύκολη αποστολή από όλους. Το να ζητήσει από την Maggie να σκοτώσουν κάποιον, έτσι για το ανταποδοτικό της υπόθεσης, και στη συνέχεια να τους αφήσουν ήσυχους προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα για όλη την επικράτεια.

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να καταλάβεις είναι ότι ο Daryl και το τρελό φορτηγό του δεν φταίνε για ότι συνέβη. Γιατί φυσικά και δεν θέλουμε το πολύτιμο αγόρι μας, ο πραγματικός σταρ του show, να έχει τύψεις και υπόνοια ότι είναι αναποτελεσματικός. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουμε (ώστε να το εμπεδώσουμε) στην πορεία τόσο από τα χείλη του Simon όσο και από τον προδότη Dwight.

Τον έξοχο Dwight που σε αυτό το επεισόδιο έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και πόσο μισεί τον Negan καθώς και φρόντισε να αφήσει την πίσω πόρτα της πολιορκημένης Alexandria ανυπεράσπιστης (έβαλε στο μπλόκο αυτοκίνητα και όχι φορτηγά, με αποτέλεσμα ο Daryl και η Michonne χαλαρά να το σπάσουν με τα φορτηγά- μια κίνηση αντιπερισπασμού προκειμένου να κυνηγήσουν οι Saviors αυτούς και οι υπόλοιποι Αλεξανδρινοί να προλάβουν να κρυφτούν).

Επίσης, πάνω στο κυνηγητό, παρόλο που το πήρε χαμπάρι, και οδήγησε τους υπόλοιπους Saviors σε ενέδρα. Και, όταν περικυκλώθηκαν, σκότωσε 4-5 μόνος του πριν τον πυροβολήσει στον ώμο και αποδράσει η τελευταία (για να πάει να τα ξεράσει όλα στο Negan).

Οπότε, αν δεν φταίει ο Daryl, τότε ποιος φταίει; O Eugene εννοείται. Εκείνος που έβαλε το μικροφωνικό σύστημα του Sanctuary να δουλέψει απομακρύνοντας μακρυά την ορδή. Εκείνος που έβαλε την επιβίωσή του πάνω από όλα. Εκείνον που βλέπουμε να μην μπορεί να κοιμηθεί για ένα ακόμη βράδυ, παρόλο τα σφηνάκια bourbon που δοκιμάζει.

Ο ίδιος που, για να εξιλεωθεί και να καταφέρει να κοιμηθεί, ταίζει ένα φρουρό του Sanctuary ένα ζελεδάκι που προκαλεί διάρροια και δίνει τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου στον Gabriel και τον γιατρό προκειμένου να αποδράσουν. Σόρι, Eugene. Αλλά, στα κιτάπια μου, παραμένεις ένα ελεεινός προδότης.

Και έχεις πολύ αίμα στα χέρια σου για να σε συγχωρήσει στην πορεία ο Rick. Συμπεριλαμβανομένου του άσχετου μουσάτου που ήταν στο αμάξι με την Maggie και τον Jesus όταν τους έκανε ενέδρα ο Simon και τον οποίο πυροβόλησε για να τους διδάξει ένα μάθημα. Όπως και του φυλακισμένου Savior που πυροβόλησε στη συνέχεια, πίσω στο Hilltop, η Maggie (εντάξει, μετά έβαλε τα κλάματα-οπότε ξέρουμε ότι παραμένει ευαισθητούλα) και έβαλε στο φέρετρο γράφοντας πάνω ‘Έχω ακόμη 38 φυλακισμένους να σκοτώσω’. Αν και δεν πιστεύω ότι αυτό θα εμποδίσει τους Saviors να επιτεθούν.

Βλέπεις εξίσου ηλίθιο με το σχέδιο του Rick για να προσυλητίσει τους Garbage People ήταν και η απόφαση των Simon-Negan να αφήσουν το Hilltop ανενόχλητο. Γιατί η Maggie, παρόλο που δέχθηκε την πρόταση του Simon να πάει πίσω (η εναλλακτική ήταν να της πετάξουν μέσα μια ορδή Walkers) εκείνη στην πραγματικότητα σκοπεύει να οχυρώσει το χώρο ώστε, όταν έρθουν οι μετανάστες από τις άλλες κοινότητες, να αποτελεί το Άλαμο της Συμμαχίας.

Κάτι που δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς θα γίνει. Σκέψου ότι την Alexandria, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Carl απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, την έκαναν κυριολεκτικά μπουρλότο. Στάχτη και μπούρμπερη. Επίσης στάχτη και καπνός, από τα καπνογόνα που έριχνε ο Carl προκειμένου να καλύψει την υποχώρηση.

Ένα σχέδιο που στο τέλος του επεισοδίου βλέπουμε ότι λειτούργησε, αφού στο λαγούμι κάτω από την Alexandria είναι μαζεμένοι όλοι οι επιζώντας. Συμπεριλαμβανομένου του Rick που πρόλαβε να επιστρέψει πίσω, να πάει σπίτι του για να ψάξει τα παιδιά του, να του κάνει ενέδρα ο Negan, να πλακωθούν στο ξύλο και τελικά να ξεφύγει πηδώντας έξω από το παράθυρο.

Η αλήθεια είναι ότι η μάχη των δυο τους είχε ενδιαφέρον. Με τον Negan να του λέει ότι θα στρώσει τον Carl και θα τον κάνει μελλοντικό λογαχό του. Τον Rick να τον ρωτάει αν ποτέ βγάζει το σκασμό (όχι, είναι η απάντηση, σε περίπτωση που αναρωτιέσαι). Και τον Negan να φρικάρει εντελώς όταν ο Rick αγγίζει την Lucille (είπαμε, αυτό το ρόπαλο είναι η ψυχή του).

Επίσης είχε ενδιαφέρον το τρελαμένο βλέμμα της Michonne τα 20 δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν αφού της είπε ένας Savior (τον οποίο μετά έκοψε κομματάκια) ότι ο Rick είναι νεκρός μέχρι που εμφανίστηκε μπροστά της.

Εκείνο που ήταν εντελώς αδιάφορο ήταν μια ακόμη κίνηση αυτοθυσίας. Εκείνη του κατατονικού Ezekiel που όταν συνειδητοποίησε ότι οι Saviors επέστρεψαν και απειλούν τα γυναικόπαιδα που έχουν απομείνει ζωντανά ότι θα τα σκοτώσουν αν δεν τους τον παραδώσουν, πάει και βάζει φωτιά σε κάτι βαρέλια με αποτέλεσμα -μην ρωτήσεις πως- οι δικοί του να ξεφύγουν και εκείνος, με μια αλυσίδα ποδηλάτου (εντάξει, ήταν πιο χοντρή) στο χέρι να κλειδώνει την πόρτα πίσω του προκειμένου να τους εμποδίσει.

Συγκεκριμένα να κλείνει την πόρτα παρόλο που η Carol (που εμφανίστηκε στην αρχή του επεισοδίου να σώσει τον Rick και τώρα εδώ- ψίχουλα δηλαδή) ήταν ακριβώς μπροστά του. Θα μπορούσε να είχε ξεφύγει δηλαδή. Αλλά εκείνος, με βλέμμα τίγρη (ζωντάνεψε το παλικάρι), της είπε ‘Σώσε τους υπόλοιπους όπως έσωσες και μένα’.

Κατά τα άλλα υπήρχε μια άσχετη ‘κωμική’ σκηνή με την ‘μου θυμίζεις την Όλγα Φαρμάκη’ Rosita να φορτώνει την ‘Ακόμη ζεις εσύ’ Tara με πολεμοφόδια.

Κάποιες σκηνές που κόπηκαν. Γιατί πραγματικά δεν κατάλαβα πως βρεθήκαμε από την σύγκρουση του τζιπ που είχε μέσα τον Rick, την Carol και τον Jerry στο να είναι ο τελευταίος αιχμάλωτος και οι άλλοι δυο ελεύθεροι.

Κάτι άσχετες -φο αρτιστίκ- σκηνές στην αρχή και το τέλος που έκαναν κοντινά στα πρόσωπα όλων των πρωταγωνιστών για να δούμε τα διάφορα συναισθήματα (φόβος, οργή κτλ) που απεικονίζονται σε αυτά και να συγκινηθούμε.

Ο Morgan (γιατί είπαμε εγκατέλειψε το πόστο του;) να κρυφακούει έξω από τα τείχη του Kingdom το τι γίνεται μέσα.

Και ένα preview από την μοναδική ομάδα που είναι εκτός Συμμαχίας. Τις χαροκαμένες χήρες του Oceanside. Εκεί που πηγαίνουν ο Aaron και η Enid. Με την τελευταία να σκοτώνει την γιαγιά-αρχηγό όταν επιτέθηκε, μέσα στο βράδυ, στον Aaron. Κάτι που σημαίνει ότι, προσεχώς, θα δούμε πάλι κάποιον από τη Συμμαχία να προσπαθούν να τις πείσουν να βοηθήσουν. Εντελώς ‘Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα’ φάση.

Οπότε τα λέμε το 2018 πια. Με τη μάχη του Alamo. Σόρι, του Hilltop εννοούσα. Και τον θάνατο του Carl. Εντάξει, ψήθηκα. Ναι, το περιμένω πως και πως.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.