THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E12: Αυτό που η Lucille παίρνει φωτιά

Όλα όσα καλό είναι να γνωρίζεις για το 12ο επεισόδιο της 8ης σεζόν με προφητικό τίτλο 'The Key'. Προσοχή, ακολουθούν ένα μάτσο spoilers.

Επιτέλους, ρε παιδιά, λίγο δράση. Λίγο κανονική, ‘βρες μπας και τον φάει λάχανο τελικά’ δράση. Δεν μιλάμε για γενικευμένη σύρραξη. Αυτή ακολουθεί. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την σόλο μονομαχία του Rick με τον Negan.

Για την ακρίβεια, μόλις ο Rick βλέπει την αυτοκινητοπομπή των Saviors να κατευθύνεται προς το Hilltop, με σαφείς οδηγίες από τον Negan να πληγώσουν απλώς κάποιους με τα -μολυσμένα από εντόσθια Walkers- ξίφη, τσεκούρια και βέλη ώστε επιτέλους να τρομάξουν αρκετά, εκείνος, αντί να πατήσει το συναγερμό, παίρνει το αυτοκίνητό του και στουκάρει πάνω στο αυτοκίνητο του Negan τον οποίο καπάκι παίρνει στο κυνήγι. Εντάξει, δεν μιλάμε για car chase επιπέδου Baby Driver, αλλά είναι όντως κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα. Οπότε εγκρίνουμε.

Ένα απρόσμενα αληθοφανές κυνηγητό (ο Rick δεν λέει λέξη, απλώς τον πυροβολεί συνεχώς-αδιαφορώντας για τους Walkers που προσελκύει ο ήχος- όπου τον βρει και μετά του πετάει το τσεκούρι στη μάμα) που συνεχίζεται στο ισόγειο και το υπόγειο ενός κτιρίου με ιατρικό εξοπλισμό.

Εκεί που, στην πορεία, ο Negan χάνει τη Lucille στην οποία ο Rick βάζει φωτιά και αρχίζει -με αυτήν- να βαράει μια πόρτα πίσω από την οποία κρύβονται τρεις ντουζίνες Walkers. Οι οποίοι επίσης παίρνουν φωτιά. Πες το και πρελούδιο για το Πάσχα που έρχεται.

Nαι, όπως κατάλαβες, ο Rick είναι εντελώς αυτοκτονικός. Και επουδενί δεν σκέφτεται την πρόταση του Negan να μειώσει την φορολογία του στο 25% (από το 50) με την προϋπόθεση ότι ο Rick παραδοθεί και έρθει στην δούλεψή του.

Nαι, όπως φαντάζεσαι, ο Negan είναι κουλ και αραχτός μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η Lucille (που έχουμε μάθει ότι είναι το όνομα της γυναίκας του που πέθανε από καρκίνο) δεν είναι πια δικιά του. Είπαμε, το παλικάρι έχει ψυχωτικό κόλλημα με το ρόπαλο. Κάτι που του λέει και o Rick ο οποίος τον ξεμπροστιάζει για το ότι, στην πραγματικότητα, δεν τον νοιάζει να σώσει κανένα πέρα από το τομάρι του.

Ναι, όπως υποθέτεις, τελικά και οι δυο ξεφεύγουν τελικά από το κτίριο. Με τον Negan, όπως βλέπουμε στην τελευταία σκηνή, να ξυπνάει -με ένα όπλο στον κρόταφο- στη θέση του συνοδηγού δίπλα στην Jadis των Σκουπιδανθρώπων. Το μάτι της οποίας, επίσης γυαλίζει.

Και όχι, σταμάτα να ρωτάς πως κατάφερε να τον βγάλει αναίσθητο, να τον βάλει στο αυτοκίνητο και να φύγει στα 20 δευτερόλεπτα που πέρασαν μέχρι να βγει στο parking και ο Rick.

Όλο το παραπάνω, βέβαια, είναι απλώς ο ‘κράχτης’ του επεισοδίου. Η ουσία βρίσκεται στον αιματοχαρή Simon, η προδοσία του οποίου αποκαλύπτεται στο φουλ.

(Προσοχή. Για εμάς τους θεατές εννοώ. Ο Negan απλώς μαθαίνει από το Rick ότι o μουστακαλής τον παράκουσε και έσφαξε όλους τους Scavangers. Κάτι που σημαίνει ότι κανένας από το crew του Simon, που ήταν μαζί του, δεν φοβόταν τον Negan αρκετά για να του πει την αλήθεια. Τώρα αυτό, σου φαίνεται όντως πιθανό;).
 

Ξεκινώντας από το ότι, στην αρχή, διπλαρώνει τον Dwight και προσπαθεί να τον κάνει να παραδεχθεί πως και εκείνος θεωρεί το σχέδιο του Negan βλακεία.

Στη συνέχεια όταν τον βλέπουμε να διακρίνει με την άκρη του ματιού του το αυτοκίνητο που ετοιμάζεται να πέσει πάνω στον Negan, αλλά δεν κάνει τίποτα για να το σταματήσει.

Και, τελικά, όταν πείθει τους υπόλοιπους Saviors να περιμένουν όσο εκείνος, μαζί με τον Dwight, πάνε να βρούνε τον Simon. Αλλά τελικά, όταν βρίσκουν το αυτοκίνητό του, απλώς του βάζουν φωτιά και γυρίζουν πίσω. Τον εγκαταλείπουν δηλαδή σαν σκυλί στο αμπέλι.

Ένα νέο που δεν είναι απαραίτητα καλό για τους πολιορκημένους στο Hilltop αφού ο Simon, ο νέος αρχηγός, έχει σκοπό να τους εξολοθρεύσει όλους. Dwight, fyi, το ξέρω και το ξέρεις ότι έκανες βλακεία. Φαίνεται στο βλέμμα σου.

Όσον αφορά τον τίτλο του επεισοδίου, αυτός δεν θα έπρεπε να είναι απλά ‘Το κλείδι’, αλλά ‘Το κλείδι στο μέλλον’. Αυτός δηλαδή που είναι ο τίτλος του ντοσιέ, γεμάτου σχεδιαγράμματα για το πως να φτιάξεις ανεμόμυλους, να καλλιεργήσεις σιτάρι και λοιπά χρηστικά, που καταλήγει να δώσει στην Maggie το new entry της ιστορίας. Μια μεσήλικας δηλαδή τύπισσα με κουστούμι και δυο hillbillies βοηθούς που βλέπουμε στην αρχή να τους ζητάει φαγητό και δίσκους βινυλίου με αντάλλαγμα γνώση.

Υποτίθεται ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ολοκαίνουργια πλοκή. Βλέπουμε τι έχουμε να περιμένουμε με το που λήξει τελικά ο πόλεμος. Αλλά, προσωπικά, την βαρέθηκα λίγο την συγκεκριμένη ιστορία. Ήταν σαν να έψαχναν να δώσουν κάτι να κάνουν στην Maggie, την Michonne, την Enid και την Rosita μέχρι να έρθουν οι Saviors.

Εννοείται πως η Michonne ήθελε να τιμήσει την μνήμη του Carl, να δείξει εμπιστοσύνη και να κλείσει τη συμφωνία. Οι υπόλοιποι ήθελαν απλώς βασικά να τους ληστέψουν. Τελικά, στο τέλος η Maggie, η επίσημη αρχηγός της κοινότητας (o Rick πλέον είναι κάτι σαν στρατηγός), έκανε το σωστό, πήρε το φάκελο με το κλειδί στο μέλλον και χαμογέλασε ξανά.

Ναι, ρε, το κλειδί στο μέλλον. Έτσι λεγόταν ο φάκελος. Μπας και δεν καταλάβει κανείς τηλεθεατής την σημαντικότητα της στιγμής. Πιο μασημένη τροφή δεν γίνεται.

Έλεος. Προτιμώ τον Daryl (πάχυνε το αγόρι μας ή μου φαίνεται;) που κάποια στιγμή απλώς πλησίασε τον Rick, τον ρώτησε αν είναι καλά και προσφέρθηκε να πάνε να τσεκάρουν μαζί τις σκοπιές. Καταλήγοντας τελικά, επειδή εκείνος του αρνήθηκε, να βγει και πάλι στη γύρα μόνος.

Αυτό πάλι, του ότι μόλις μαζεύονται μαζί αρχίζουν και σκορπίζονται, ποτέ μου δεν το κατάλαβα όλες αυτές τις σεζόν. Όπως δεν κατάλαβα γενικά την λογική με τα εντόσθια. Μου θυμίζει εκείνη την άλλη φοβερή ιδέα του Eugene από πιο παλιά, να χύσει μέταλλο στους αιχμάλωτους Walkers στο φράκτη του Sanctuary προκειμένου να γίνουν ‘αλεξίσφαιροι’. Ναι, το παιδί είναι στρατηγική ιδιοφυΐα. Φαίνεται από τη χαίτη.

Αλλά δεν θέλω να παραπονιέμαι. Δεν είναι σωστό. Γιατί τo Key είναι ωραίο επεισόδιο. Κυρίως γιατί είναι η πρώτη φορά που όλα είναι στον αέρα. Ο Rick πάλι απέτυχε να τελειώσει τον πόλεμο. Ο Simon (ηθοποιάρα, να ξέρεις, αυτός που τον παίζει) είναι αρχηγός των Saviors. Ο Negan είναι αιχμάλωτος. Και η Μaggie κρατάει το κλειδί. Έλα, πάμε, με μια ανάσα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει ο επόμενος.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.